Ulkomaat    |   HS-analyysi

Vapautetun näyttelijän tapaus osoitti Kremlin seuraavan mielialoja tarkkaan – Mistään ”suojasäästä” on silti aikaista Venäjällä puhua

Vallanpitäjät ovat loppukesästä voimistaneet pelottelua, jotta tavalliset ihmiset eivät osallistuisi mielenosoituksiin. Ustinovin tapaus ei muuta sitä, ellei muiden vangittujen tapauksia käsitellä.

Moskovan kaupunginoikeudessa nähtiin perjantaina iloisia ilmeitä, kun oikeus päästi Pavel Ustinovin odottamaan vapaalta ensi viikon valitusoikeudenkäyntiä.

Hänen maanantaina saamansa vankeustuomio herätti laajan protestiliikehdinnän, koska sitä pidettiin räikeän vääränä. Ustinov sai 3,5 vuoden vankeustuomion väkivallasta poliisia kohtaan opposition mielenosoituksessa, vaikka video todisti poliisin käyneen hänen kimppuunsa.

Ustinovin näkyvät tukijat juhlivatkin perjantaina osavoittoa. Sen arveltiin lupaavan hyvää ensi viikon valitusoikeudenkäyntiin.

Silti juuri kukaan ei usko, että tämä olisi merkki jostain uudesta ”suojasäästä”.

Ustinovin päästäminen vapaalle oli tietenkin vallanpitäjien myönnytys. Protestoinnin voimistuttua syyttäjät saivat käskyn pyytää perjantaista oikeudenkäyntiä.

Ylhäältä tulleesta käskystä ei ole epäilystäkään, sillä vielä maanantaina syyttäjät vaativat Ustinoville kuuden vuoden vankeustuomiota. Nyt he sitten pyysivät, että hän pääsisi vapaalle odottamaan valitusoikeudenkäyntiä.

Siinä mielessä voi sanoa, että tapaus osoitti Venäjän monin tavoin ahdistellun kansalaisyhteiskunnan olevan hetkittäin merkittävä voima. Samalla se muistutti, että Kreml seuraa yleistä mielipidettä ja myös reagoi siihen.

Ustinovin puolesta kampanjoi iso joukko näkyviä venäläisiä näyttelijöitä ja tähtiä. Pian joukkoon liittyi myös julkkiksia, joilla on tiiviit kytkökset vallanpitäjiin.

Talouslehti Vedomosti kertoikin torstaiaamuna, että presidentinhallinnossa eli Kremlissä monet halusivat Ustinovin tapauksen uudelleenkäsittelyä. Jo alkuviikosta arveltiin, että isot julkkikset kyllä tiesivät, mistä tuulee. Tietenkin puhuttiin myös Kremlin klaanien taistosta, kuten nykyään aina.

Vallanpitäjien perääntyminen oli ainakin osin vastaus yleiseen ärtymykseen poliisin brutaaleista otteista kesän mielenosoituksissa. Kiukku vain kasvoi, kun oikeusistuimet alkoivat jaella kovia rikostuomioita mielenosoituksiin liittyen epäselvillä todisteilla.

Viikon mittaan protestointi laajeni Ustinovista, kun kymmenet papit, ainakin pari tuhatta opettajaa ja sadat lääkärit vetosivat avoimissa kirjeissään kaikkien kesän mielenosoituksien seurauksena vangittujen ja tuomittujen puolesta.

Tällaisten perinteisesti lojaalien ammattikuntien äänekkäät protestit alleviivaavat sitä, ettei vallanpitäjillä ole nyt sellaisia kannattajaryhmiä, joita he voisivat masinoida samalla tavalla kuin vielä vuonna 2012.

Vallanpitäjien kannalta tilanne oli tietenkin hankala, sillä kaikki näkivät Ustinovin pidätyksen ja vangitsemisen virheiksi. Ustinov ei edes osallistunut mielenosoitukseen vaan oli sattumalta paikalta. Hallinnon on kuitenkin vaikea rangaista väkivaltakoneista, koska sen valta perustuu siihen.

Moskovassa moni on verrannut Ustinovia toimittaja Ivan Golunoviin, joka pidätettiin kesäkuussa lavastetun huumerikoksen perusteella. Silloin syytteet hylättiin protestoinnin jälkeen.

Golunovin pidätyksestä tosin päättivät alemmat tasot kostona ilmeisesti jostain jutusta ja se tuli vallanpitäjille selvästi yllätyksenä. Ustinov sen sijaan vangittiin selvästi jossain ylhäällä päätetyn linjan seurauksena, eikä siinä ollut mitään henkilökohtaista.

Ainakin tällä haavaa yhteistä näyttää olevan se, että räikeitä tapauksia saa nostettua protestoinnilla ylimmän tason käsittelyyn. Se vaatii kuitenkin, että kampanjassa on mukana näkyviä hahmoja tai ammattiryhmiä, jotka saavat paitsi hankittua huomiota myös ylläpidettyä sitä. Kuten toimittajia ja näyttelijöitä.

Se on tietenkin myös merkki siitä, ettei kukaan uskokaan Venäjällä olevan oikeusvaltiota. Kun näyttelijät alkoivat osoittaa keskiviikkona mieltään, he seisoivat presidentinhallinnon edessä.

Pian nähdään, onko linja muuttumassa.

Opposition mielenosoitukset alkoivat Moskovassa heinäkuussa, kun viranomaiset estivät opposition ehdokkaiden pääsyn syyskuun paikallisvaaleihin.

Mielenosoituksissa vangittiin parikymmentä ihmistä. Heistä seitsemän on jo saanut vuosien vankeustuomion, Ustinov yhtenä. Loput odottavat tutkintavankeudessa.

Yksi heistä pääsi torstaina odottamaan oikeudenkäyntiään vapaalta jalalta, mitä pidettiin toisena myönnytyksenä protesteille. Muiden osalta oikeudenkäyntejä ja valituksia on tulossa. Niiden kohtelu kertoo paljon.

Näyttää kuitenkin siltä, että vallanpitäjien keskeisenä taktiikkana on ennemminkin pelottelu. Tavoitteena on, etteivät tavalliset ihmiset osallistuisi mielenosoituksiin.

Keinoina ovat rikossyytteet ja ankarat tuomiot, poliisin kovat otteet, mielenosoituksiin osallistuneiden uhkailu lasten huostaanotoilla ja ankarat puhuttelut koululuokissa.

Ustinovin tuomion todennäköinen keventäminen ehdolliseksi ei muuta tätä trendiä.

Ustinov on itse asiassa helppo tapaus. Hänen puolustajansa ovat vedonneet erityisesti siihen, ettei hän osallistunut mielenosoitukseen. Se on ihan ymmärrettävä selitys, kun halutaan saada kaveri ulos. Samalla se on myös Kremlin spin-doctoreille sopiva viesti. Sehän vihjaa, että mielenosoituksiin osallistuvien tuomitseminen on jotenkin oikeutetumpaa.

Ustinovin tapaus on silti edelleen muistutus siitä, että nykyisin kuka vain voidaan ottaa kiinni mielenosoitusten lähellä ja panna vielä vankilaan. Sen jälkeen on kyse vain tuurista – sattuuko saamaan tuekseen näkyviä ihmisiä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  2. 2

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  3. 3

   Puhemies torjui Boris Johnsonin toivoman uuden äänestyksen brexit-sopimuksesta – suora lähetys britti­parlamentista jatkuu

  4. 4

   Poliisien etu­järjestön puheen­johtaja Ohisalon selvitys­pyynnöstä: Vuoro­puhelun sisä­ministerin kanssa tapahduttava muualla kuin Twitterissä

  5. 5

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  6. 6

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  7. 7

   Alma pääsi lämmittelijäksi Christina Aguileran Britannian-kiertueelle – Manageri: ”Christina oli nähnyt Alman keikan ja tykännyt kovasti”

  8. 8

   Iranilainen musiikkipalvelu poisti naiset kaikkien levyjen kansikuvista

  9. 9

   Hämmentynyttä Wikileaksin perustajaa Julian Assangea kuultiin oikeudessa Britanniassa

  10. 10

   Auto putosi Tuusulanväylältä kuusi metriä lasten koulutielle, kuljettaja kuoli: ”Onni onnettomuudessa, ettei kukaan ollut väylällä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  3. 3

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  4. 4

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  5. 5

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  6. 6

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  7. 7

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  8. 8

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  9. 9

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  10. 10

   Kauppasodan vaikutukset näkyvät jo eri puolilla maailmaa: Thaimaassa hotellihinnat ovat jopa puolittuneet, Islannissa turistien määrä romahti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää