YK-raportti: Ilmasto lämpenee aiempia ennusteita nopeammin, ja päästö­tavoitteita on kiristettävä monin­kertaisesti - Ulkomaat | HS.fi

YK-raportti: Ilmasto lämpenee aiempia ennusteita nopeammin, ja päästö­tavoitteita on kiristettävä monin­kertaisesti

”Jos päästöt eivät ala vähentyä, laskusta tulee helvetillinen”, professori kuvailee.

Melojia jäiden seassa Pohjoisella jäämerellä Kanadan Nunavutissa heinäkuussa. Havaintojen mukaan pohjoisen napajään kesäajan pinta-ala on pienentynyt viime vuosina.

23.9.2019 13:22

Ilmasto lämpenee aiempia ennusteita nopeam­min, varoittaa tuore YK-raportti, jonka ovat koonneet maailman johtavat ilmasto­tutkimus­järjestöt. Tutkimustulokset julkaistiin juuri ennen YK:n pääsihteerin ilmastohuippukokousta, joka järjestetään New Yorkissa maanantaina.

United in Science -raportin mukaan maailman valtioiden sitoumukset päästöjen vähentämiseksi täytyy kolmin­kertaistaa nykyisestä, jotta lämpeneminen esi­teolliseen aikaan verrattuna jäisi alle kahden celsius­asteen. Lämpenemisen rajaaminen 1,5 asteeseen vaatisi tavoitteiden kiristämistä viisin­kertaisiksi.

Vuonna 2015 solmittu Pariisin ilmastosopimus sai maailman valtiot asettamaan itselleen päästösitoumuksia, joiden tarkoitus oli rajata ilmaston lämpeneminen korkeintaan kahteen asteeseen ja ennemmin vain 1,5 asteeseen esiteolliseen aikaan nähden.

Kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC varoitti jo viime syksynä, että lämpeneminen on rajattava 1,5 asteeseen ja toimien tahtia on kiristettävä katastrofaalisten seurausten välttämiseksi.

Tuoreen raportin mukaan ilmasto lämpenee peräti 2,9–3,4 astetta, vaikka maat saavuttaisivat Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteensa.

Vuosista 2015–2019 on raportin mukaan tulossa tilastohistorian lämpimin viisivuotisajanjakso, keskimäärin 0,2 astetta lämpimämpi kuin sitä edeltäneet viisi vuotta ja 1,1 astetta lämpimämpi kuin vuosien 1850–1900 keskiarvo.

”Tämä on kuin luottokorttilasku viiden vuoden kulutusjuhlan jälkeen”, professori Dave Reay skotlantilaisesta Edinburghin yliopistosta sanoo uutistoimisto AFP:n mukaan.

”Maailmanlaajuinen hiililuottomme on tapissa. – – Jos päästöt eivät ala vähentyä, laskusta tulee helvetillinen.”

Ilmastoa lämmittävien hiilidioksidipäästöjen määrä ei viime vuonnakaan vähentynyt vaan kasvoi kahdella prosentilla. Tutkijoiden mukaan päästöhuippu, jonka jälkeen päästöt alkaisivat vähentyä, ei ole edes näköpiirissä, joskaan päästöjen määrä ei kasva yhtä nopeasti kuin maailmantalous.

Viime vuonna ilmakehän keskimääräinen hiilidioksidipitoisuus oli 407,8 miljoonasosaa (ppm) eli 2,2 miljoonasosaa enemmän kuin toissa vuonna. Kuluvan vuoden osalta luku on kasvamassa 410:een tai sen yli.

”Hiilidioksidin osuus maailman ilmakehässä on ollut 400 miljoonasosaa viimeksi noin 3–5 miljoonaa vuotta sitten”, raportti kertoo viitaten ajanjaksoon, jolloin napajäät olivat sulaneet ja merenpinta oli 10–20 metriä nykyistä korkeammalla.

Raportin muihin havaintoihin kuuluu, että pohjoisen napajään pinta-ala mitattuna kesällä eli pienimmillään on vähentynyt 40 vuoden aikana keskimäärin 12 prosentilla vuosikymmenessä. Neljä pienintä mittaustulosta on tehty vuosina 2015–2019.

Ihmiskunta on häviämässä kilpajuoksun elämästä, YK:n pääsihteeri António Guterres kirjoitti viime viikolla.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat