Ulkomaat

Neljän EU-maan kokouksessa sopu Välimeren turvapaikanhakijoiden jakamisesta jäsenmaasta toiseen – Ohisalo: ”Tämä on nyt ihan liian kauan kestänyt”

Suomen sisäministeri Maria Ohisalo kertoo, että nyt yritetään etsiä muita halukkaita maita mukaan ”vapaaehtoiseen ja väliaikaiseen” ratkaisuun.

Saksan, Ranskan, Italian ja Maltan sisäministerit ovat päässeet yhteisymmärrykseen väliaikaisesta ratkaisusta, jolla Välimereltä pelastettuja turvapaikanhakijoita jaettaisiin eri EU-maihin.

Kokoukseen osallistunut Suomen sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) kertoo, että kyseessä on väliaikainen ja vapaaehtoisuuteen perustuva ratkaisu, johon yritetään houkutella mukaan myös muita jäsenmaita tulevina viikkoina.

Ohisalo kertoi puhelimessa Maltan pääkaupungista Vallettasta, että Suomi aikoo puheenjohtajamaana edistää sopimukseen liittyvien jäsenmaiden lisäämistä. Suomi ei ole vielä päättänyt, kuuluako itse kyseiseen mekanismiin, mutta Ohisalon mukaan maanantaina syntynyt ratkaisu on Suomen tavoitteiden mukainen.

”Nämä maat saivat nyt tämän yhteisen ymmärryksen ja se oli tärkeää. Jos olisimme laittaneet samaan pöytään 28 jäsenvaltiota ja alkaneet draftaamaan [laatimaan] paperia, niin sen todennäköisyys syntyä on hyvin pieni”, Ohisalo totesi.

Ohisalon mukaan sopimuksen yksityiskohdista ei vielä kerrota julkisuuteen tarkemmin. Yksinkertaistetusti kyse on siitä, että yhteen jäsenmaahan saapuva turvapaikanhakija voidaan siirtää toiseen jäsenmaahan odottamaan turvapaikkahakemuksen käsittelyä.

Ohisalon mukaan mekanismi toimisi niin, että Euroopan komissiolla olisi ennalta tiedossa, mihin jäsenmaihin voidaan turvapaikanhakijoita toimittaa siinä vaiheessa, kun uusia tulijoita saapuu Välimeren satamiin.

Tällä vältettäisiin se, ettei turvaa hakevien ihmisten tarvitsisi odotella tarpeettoman kauan ja että joka laivalastia varten pitäisi räätälöidä oma ratkaisunsa.

Neljä muuttoliikkeen näkökulmasta keskeistä EU-maata kokoontui yhteen Maltalla maanantaina, mutta asiaa oli valmisteltu jo pitkään eri kokouksissa. Niiden tavoitteena oli puhaltaa pienellä joukolla henkeä horrokseen vaipuneeseen EU:n muuttoliikepolitiikkaan, joka on repinyt suuria railoja jäsenmaiden välille.

Ohisalon mukaan jäsenmaat keskustelevat sopimuksesta kaikkien EU-maiden kesken ensi kuussa. Hän sanoi matkaavansa seuraavaksi Brysseliin, jossa hän yrittää patistaa komissiota osaltaan panemaan vauhtia kokonaisvaltaisen muuttoliikeratkaisun synnyttämiseksi.

”Vien tämän neuvoston tahtotilan eteenpäin, että komissio ottaisi yhdeksi tärkeimmäksi prioriteetikseen sen, että eurooppalainen maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikka laitetaan kuntoon. Tämä on kestänyt nyt ihan liian kauan, ja sen takia on syntynyt tarve luoda tällaisia hetkellisiä väliaikaisia mekanismeja.”

Joidenkin arvioiden mukaan uusi järjestely saattaisi alkuvaiheessa kiinnostaa noin tusinaa EU-maista.

”Olemme solmineet sopimuksen, joka esitellään sisäministerin kokouksessa 8. lokakuuta”, Maltan sisäministeri Michael Farrugia kommentoi puolestaan toimittajille kokouksen päätteeksi.

Suomi osallistui kokoukseen virallisesti ”tarkkailijana”, koska Suomi on parhaillaan EU:n jäsenmaita edustavan neuvoston puheenjohtajamaa. Suomen hallituksen tavoitteena on ensisijaisesti etsiä kestävä ratkaisu turvapaikanhakijoiden käsittelyyn.”DE, FR, IT, MT ovat tänään löytäneet yhteisymmärryksen siitä, että Välimereltä pelastettavien auttamiseksi perustetaan väliaikainen & vapaaehtoisuuteen perustuva mekanismi. Nyt mukaan haetaan mahdollisimman montaa jäsenmaata. Suomi #EU2019FI-puheenjohtajana tukee työtä”, Ohisalo kirjoitti twiitissään.


Lukemattomat yritykset uudistaa koko EU:n turvapaikkajärjestelmää ovat epäonnistuneet vuosien 2015 ja 2016 muuttoliikekriisin jälkeen. Myös Suomi on kaikessa hiljaisuudessa etsinyt jonkinlaista väliaikaista ratkaisua, jolla tilanne saataisiin osittain korjattua.

Suomi totesi heinäkuussa alkaneen puheenjohtajakautensa ohjelmassa, että yritykset löytää yksi suuri pakettiratkaisu ovat epäonnistuneet.

Marraskuun alussa Euroopan komission puheenjohtajaksi nouseva Ursula von der Leyen on luvannut ”yhteisen maaperän löytämistä ja uutta alkua” unionin muuttoliikepolitiikkaan.

Monet itäiset jäsenmaat kapinoivat, kun EU:ssa päätettiin vuonna 2015 yhteensä 160 000 turvapaikanhakijan sijoittamisesta Italiasta ja Kreikasta toisiin jäsenmaihin. Puola ja Unkari eivät ottaneet yhtään turvapaikanhakijaa, Tšekki otti kaksitoista ja Slovakia kuusitoista ihmistä.

Politico-lehden mukaan Maltan kokouksen lyhyen aikavälin tavoitteena on lievittää  kriisiä, joka on syntynyt Italian edellisen hallituksen äärimmäisen tiukasta politiikasta kieltää pelastuslaivojen pääsy Italian satamiin.

Italiassa äskettäin vaihtunut uusi hallitus on ottanut maltillisemman linjan ja pyrkii osoittamaan, että yhteistyö EU:n kanssa on järkevää. Runsas viikko sitten Italia salli ensi kertaa yli vuoteen mereltä pelastettujen ihmisten pääsyn maahan.

Tilanne Välimerellä on ollut tänä vuonna verraten rauhallinen, sillä meren yli on saapunut YK:n pakolaisjärjestön mukaan noin 67 600 ihmistä. Italiaan heistä on saapunut noin kymmenesosa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  2. 2

   Keski-ikä ja muut elämänvaiheet on ymmärretty väärin, sanoo tutkija – Se, mihin ryhmään kuulut, ei olekaan kiinni ikävuosista

   Tilaajille
  3. 3

   Tuhoisa tauti tappoi puolet oliivipuista Italian Apuliassa: Katastrofi tuntuu jopa iholla, koska kato altisti nurmet auringolle ja koko seutu kuivui karrelle

  4. 4

   Perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvamistaan

  5. 5

   1980-luvun huumoriohjelma Pullakuskit sai opettajat ja Työnantajain keskusliiton hermostumaan

  6. 6

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  7. 7

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  8. 8

   Tara Junker hämmästeli ruotsalaisten intoa puhua suolistobakteereista – Nyt hän haluaa kertoa suomalaisille, miten suoliston bakteerikantaa voi parantaa

   Tilaajille
  9. 9

   Muovitavaroita on ryhdytty karttamaan ja osin syystä, mutta harva tietää, että isot ongelmat alkavat niiden hävittämisestä

   Tilaajille
  10. 10

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  2. 2

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  3. 3

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  4. 4

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  5. 5

   Rekasta löytyi 39 ruumista Britanniassa, ihmisiä sisältänyt kontti lastattiin lauttaan Belgiassa

  6. 6

   Suuri veronmaksaja Supercell huolestui: Suomi menettämässä miljoonien edestä vero­tuloja, jos verotukseen kaavailtu jätti­uudistus toteutuu

  7. 7

   Paralympiavoittajan elämä päättyi armokuolemaan

  8. 8

   Vakavasti sairaiden nuorten mielenterveysongelmia hoidetaan Helsingin seudulla väärin, sanoo kaksi kaiken nähnyttä ammattilaista

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisi: Kauniaisissa liikkuu häiriköivä nuorisojoukko – ”Erittäin vakavasti otettava asia”

  10. 10

   Vaimo kysyi ”bromancesta”, ja Erno Enkenberg loukkaantui – Neljä miestä kertoo äijäilyn ylittävästä ystävyydestä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  3. 3

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  9. 9

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  10. 10

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  11. Näytä lisää