Ulkomaat |HS seuraa

Greta Thunberg YK:n ilmastohuippu­kokouksessa: ”Muutos on tulossa, halusitte tai ette”

Myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump piipahti yllättäen kokouspaikalla.

rac
Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg arvosteli maanantaina YK:n ilmastohuippukokouksessa New Yorkissa jyrkästi päättäjiä siitä, että he eivät ole tehneet riittävästi ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, vaikka tieteelliset tosiasiat ovat olleet tiedossa yli 30 vuotta.

”Te petätte meidät”, Thunberg sanoi tunteikkaassa puheenvuorossaan.

”Mutta nuoret alkavat ymmärtää teidän petoksenne. Jos päätätte pettää meidät, emme koskaan anna sitä teille anteeksi.”

Thunbergin mukaan nykymenon on loputtava.

”Emme päästä teitä pälkähästä. Vedämme rajan tähän. Muutos on tulossa, halusitte tai ette”, hän sanoi ja sai kokoukselta äänekkäät suosionosoitukset.

Thunberg, 16, huomautti, että hänen ei edes pitäisi olla puhumassa päättäjille, vaan koulussa valtameren toisella puolella. Hän aloitti yksin koululakon Ruotsissa vuosi sitten, ja koululaisten ilmastoliike on sittemmin levinnyt ympäri maailmaa.

”Olette varastaneet unelmani ja lapsuuteni tyhjillä sanoillanne”, hän sanoi.

Huippukokous pidetään maanantaina YK:n yleiskokousviikon alkajaisiksi YK:n pääsihteerin António Guterresin koolle kutsumana. Kokoukselta ei etukäteen odotettu suurta läpimurtoa, vaan sen tavoite oli toimia kirittäjänä jäsenmaiden ilmastotavoitteille.

Ääneen eivät päässeet kaikki jäsenmaat vaan ainoastaan valitut maat, jotka ovat luvanneet kiristää ilmastotavoitteitaan. Kokouksessa puhuu myös yritysten, järjestöjen, säätiöiden ja kaupunkien edustajia.

Suomi oli yksi maista, joka sai kokouksessa puheenvuoron hiilineutraalisuustavoitteiden ansiosta. Suomen tavoite on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.

Suomen puheenvuoron piti tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Hän kertoi kokoukselle uudesta valtiovarainministerien ilmastokoalitiosta, jota Suomi johtaa yhdessä Chilen kanssa.

Voit lukea Niinistön näkemyksistä tästä jutusta: Presidentti Sauli Niinistö penää kansalaisilta asennemuutosta ja sanoo, että jokaisen tulisi välttää kielteisiä ilmastovaikutuksia

Myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump käväisi vastoin ennakkotietoja ilmastohuippukokouksessa. Trump viipyi uutistoimisto AFP:n mukaan kokouspaikalla vain muutaman minuutin ja jatkoi sitten toiseen kokoukseen.

Uutiskanava CNN:n mukaan Trump istui yleisössä Yhdysvaltain paikalla ja kuunteli Intian pääministerin Narendra Modin puhetta.

Niinistön kanssa samassa osiossa puhunut New Yorkin entinen pormestari Michael Bloomberg kiitti lavalla Trumpia käynnistä. Televisiokamerat taltioivat YK:n päämajan käytävällä myös Thunbergin ja Trumpin kohtaamisen:Guterres korosti omassa puheenvuorossaan ilmastotoimien kiireellisyyttä. Tänäkin vuonna eri puolilla maailmaa on nähty muun muassa tuhoisia tulvia ja hirmumyrskyjä, jäätiköt ovat sulaneet ennätystahtia, ja lämpöennätyksiä on rikottu.

”Kuvissa emme näe vain vahinkoja vaan näemme tulevaisuuden, jos emme toimi nyt”, Guterres sanoi.

Maanantaina julkaistiin maailman johtavien ilmastontutkimusjärjestöjen raportti, jonka mukaan ilmasto lämpenee aiempia ennusteita nopeammin. Raportin mukaan valtioiden sitoumukset päästöjen vähentämiseksi täytyy kolminkertaistaa nykyisestä, jotta lämpeneminen esiteolliseen aikaan verrattuna jäisi alle kahden celsiusasteen.

Perjantaina ennätykselliset neljä miljoonaa ihmistä osallistui ilmastomielenosoituksiin eri puolilla maailmaa. Nuoret ja lapset vaativat aikuisilta ja päättäjiltä tekoja.

Samaa on vaatinut myös Guterres maanantain huippukokouksen osallistujilta.

Guterres sanoi, että mielenosoittajat ovat oikeassa siinä, että hänen sukupolvensa on epäonnistunut. Hän sanoi kuitenkin olevansa toiveikas.

”Kaikki maksaa, mutta eniten maksaa se, ettei tehdä mitään”, Guterres sanoi.


YK:n mukaan 75 maata on jo ilmoittanut kiristävänsä päästötavoitteitaan ensi vuonna, kun se on Pariisin ilmastosopimuksen mukaan viimeistään tehtävä.

Suurimpien saastuttajamaiden johtajista kokouksessa puhuivat muun muassa Saksan liittokansleri Angela Merkel, Intian pääministeri Narendra Modi ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron. Britannian pääministeri Boris Johnson saa viimeisen puheenvuoron ennen Guterresin loppusanoja.

Merkel esitteli Saksan hallituksen perjantaina hyväksymää laajaa ilmastopakettia, jonka pitäisi leikata päästöjä 55 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Hän lupasi myös kaksinkertaistaa Saksan rahoituksen ilmastorahastoon, josta tuetaan kehittyvien maiden sopeutumista ilmastonmuutokseen.

Myös Ranska, Norja, Britannia, Tanska ja Ruotsi lupaavat kaksinkertaistaa ilmastorahoituksensa.

Modi lupasi merkittäviä uusia panostuksia uusiutuvaan energiaan. Intia rakentaa samaan aikaan myös uutta hiilivoimaa, mutta hiiltä Modi ei maininnut puheessaan ollenkaan.

Kiinan puolesta puhui ulkoministeri Wang Yi. Kiina ei tehnyt kokouksessa uusia merkittäviä avauksia.

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev ilmoitti vain muutama tunti ennen kokousta, että Venäjän hallitus ratifioi Pariisin ilmastosopimuksen vuodelta 2015. Venäjä on ollut yksi 12 maasta, jotka ovat allekirjoittaneet mutta eivät vielä ratifioineet sopimusta. Sopimuksen ovat allekirjoittaneet kaikki maailman maat.

Suomen lisäksi puheenvuoron ovat saaneet kaikki muutkin pohjoismaat.

Kokoukseen osallistuivat noin 60 jäsenmaan johtajat. Kaikkiaan YK-viikolla ovat mukana 136 maan johtajat. Poissa ilmastokokouksesta olivat esimerkiksi Brasilian presidentti Jair Bolsonaro ja Australian pääministeri Scott Morrison.

Bolsonaroa on viime kuukausina arvosteltu ankarasti Amazonin sademetsien tuhosta ja Morrisonia hiilen suosimisesta.

Thunberg luovutti puheenvuoronsa jälkeen Unicefin tiedotustilaisuudessa yhdessä 15 muun lapsen kanssa virallisen valituksen oikeuksiensa loukkaamisesta YK:n lapsen oikeuksien komitealle.

Valituksen mukaan hallitusten toimimattomuus ilmastonmuutoksen hillinnässä loukkaa oikeuksia, jotka on määritelty YK:n lapsen oikeuksien sopimuksessa. Valitus kohdistuu viiteen suureen saastuttajamaahan, jotka ovat mukana lapsen oikeuksien sopimuksessa, Saksaan, Ranskaan, Brasiliaan, Argentiinaan ja Turkkiin.

Lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan lapsilla, lapsiryhmillä ja heidän edustajillaan on mahdollisuus tehdä valituksia lapsen oikeuksien komitealle, jos he kokevat valtion loukanneen oikeuksiaan. Komitea antaa kannanottonsa ja tarvittaessa suosituksia tutkittavaksi ottamistaan valituksista.

Oikaisu 23.9.2019: Valituksen YK:n lapsen oikeuksien komitealle teki Greta Thunberg mukaan lukien 16 lasta. Aiemmin jutussa luki, että lapsia oli Thunbergin lisäksi 16.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  2. 2

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  3. 3

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  4. 4

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa käännytys Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  6. 6

   Yhä harvempi nuori aikuinen pääsee kiinni omistus­asuntoon, ja se mullistaa heidän talousnäkymänsä

   Tilaajille
  7. 7

   Vapaa seksi ja huumesekoilut jättivät jäljet paratiisisaaren lapsiin, yksi Hydran hippiajan lapsista oli Leonard Cohenin kasvattivauva

   Tilaajille
  8. 8

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  9. 9

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  10. 10

   Hyväkuntoiset, säilytettäväksi määrätyt vaahterat vedettiin matalaksi Meilahdessa – YIT: ”Tällainen inhimillinen erehdys”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  5. 5

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  8. 8

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  9. 9

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  10. 10

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää