Ulkomaat

Britannian työväenpuolue ei uskaltanut ottaa brexitin kaatamista vielä viralliseksi kannaksi: Maanantai-illan äänestys oli voitto ”neutraalin linjan” Corbynille

Labour kannattaa jo uutta EU-kansanäänestystä. Britannian jääminen EU:hun ei tullut silti vielä puolueen viralliseksi kannaksi. Ehdotus kaatui maanantai-iltana.

Brighton

Britannian työväenpuolueelta on kestänyt yli kolme vuotta kirkastaa oma brexit-kantansa, mutta nyt ollaan lähellä: brexitiä ei kannatakaan puskea läpi hinnalla millä hyvänsä.

Labour ei kuitenkaan uskalla lähteä – ainakaan vielä – kampanjoimaan brexitiä vastaan ja EU-jäsenyyden jatkon puolesta. Puoluekokous Brightonissa päätti maanantaina pitää varovaisemman linjan.

Maanantai-illan äänestystulos oli samalla voitto puolueen johtajalle Jeremy Corbynille, joka kannattaa ”neutraalia” linjaa.

Labour on ehtinut myötäillä brexitissä pitkään konservatiivihallitusta, jotta äänestäjät eivät suuttuisi. Kesän 2016 kansanäänestyksen brexit-päätöstä pidettiin pitkään pyhänä.

Viime vuonna mieli alkoi muuttua. Labourin rivijäsenten suuri enemmistö kääntyi uuden EU-kansanäänestyksen kannalle.

Nyt labourin johtokin ajaa jo avoimesti uutta EU-kansanäänestystä. Erimielisyyttä on ollut enää siitä, minkä virallisen kannan puolue ottaa itse brexitiin.

”Ratkaiseva kysymys on nyt se, rupeeako labour kampanjoimaan EU-jäsenyyden jatkon puolesta, vai ollaanko puolueettomia”, euroedustaja Jude Kirton-Darling kertoi HS:lle labourin puoluekokouksessa Brightonissa sunnuntaina.


Kanta selvisi maanantai-iltana äänestyksessä: Britannian jääminen EU:hun ei tule ainakaan vielä työväenpuolueen viralliseksi linjaksi.

Neutraalia linjaa ja lopullisen päätöksen lykkäämistä on ajanut Corbyn liittolaisineen.

Corbynin neutraalia brexit-linjaa voi kuitenkin jo sitäkin pitää isona myönnytyksenä. Vasemman siiven Corbyn on tunnettu brexit-miehenä.

Kirton-Darling ja muut puolueen EU-myönteiset eivät kuitenkaan usko, että neutraalius auttaa enää brexitin kanssa. Nyt olisi valittava selkeä kanta, tai äänestäjät jättävät.

”Emme voi seistä keskellä tietä. Silloin jää kummastakin suunnasta ajavien alle.”

Useat kymmenet labourin paikallisosastot olivat tehneet aloitteen, että EU:ssa pysymisestä pitäisi tehdä puolueen virallinen linja. Puoluekokouksessa Brightonissa moni julisti EU-myönteisyyttään rintanapein, kangaskassein ja teepaidoin.


Corbyn liittolaisineen oli kuitenkin vastaan. Pelkona on, että brexitiä kannattavat äänestäjät tuntevat itsensä petetyiksi ja äänestävät seuraavissa vaaleissa Nigel Faragen Brexit-puoluetta.

Koillis-Englannin brexit-alueelta europarlamenttiin valittu Kirton-Darling on toista mieltä. Hän varoittaa, että puolueen äänestäjäkunta vuotaa nyt ennen kaikkea EU-myönteiseen liberaalidemokraattipuolueeseen ja vihreisiin.

Häntä nolottaa, kuinka muualla Euroopassa pitää tehdä selkoa Britannian brexit-kaaoksesta ja konseravatiivihallituksen edesottamuksista:

”Vietän paljon aikaa selittelemässä, kuinka Britannia voi olla tässä tilanteessa.”

Oppositiojohtaja Corbynin toiveissa ovat yhä vaalit ja nousu valtaan, kunhan sopimukseton EU-ero on ensin pysäytetty. Sen jälkeen hän haluaa neuvotella ”uuden” erosopimuksen, jossa luotaisiin pohja muun muassa tulliliitolle EU:n kanssa. Kansa saisi sitten valita erosopimuksen ja EU:hun jäämisen väliltä.


Kansanedustaja Barry Gardiner pysähtyy pyynnöstä juttelemaan puoluekokouksessa Brightonissa ja kertoo olevansa Corbynin linjoilla: ”Äänestäjien pitää voida päättää itse uudessa kansanäänestyksessä. Emme voi [puolueena] päättää, että haluamme jäädä EU:hun, jos kansa on jo aiemmin äänestänyt brexitin puolesta.”

Samaa mieltä on labourin rivijäsen Md Islam, joka haluaa ottaa selfien Gardinerin kanssa. Islamin varsinainen idoli on kuitenkin Corbyn:

”Hänestä tulisi hieno pääministeri, hän on niin rehellinen ja työlleen omistautunut.”

Corbyn nauttii yhä labourin jäsenkunnan enemmistön tukea. Vannoutuneimmat Corbynin kannattajat kuuluvat vasemman siiven Momentum-liikkeeseen.


Vaikka Corbyn on jo 70-vuotias, innostaa hän etenkin labourin nuoria jäseniä. Mikä Corbynissa vetoaa?

”Hän on eräänlainen isähahmo. Hän palvelee kansan etua, eikä suutu, vaikka vastapuoli provosoi”, selittää Worthingista kotoisin oleva Emma Taylor.

”Hänellä on aivan erityinen yhteys nuorisoon. Hän näyttää, että hän välittää”, sanoo niin ikään Worthingista Brightoniin saapunut Rose Lelliott.

Sekä Taylor että Lelliott ovat myös brexitissä Corbynin linjoilla.

Labour-nuoriso ei kuitenkaan riitä yksin nostamaan Corbynia Britannian pääministeriksi. Tarvittaisiin keskikentän äänestäjien tuki.

Sitä taas ei ole.

Vaikka konservatiivipuolue ja -hallitus ovat kompuroineet brexitinsä kanssa jo yli kolme vuotta, ei Corbynin labour ole pystynyt panemaan kunnolla kampoihin.

Mielipidemittausten mukaan konservatiivit on yhä Britannian ykköspuolue. Pääministeri Boris Johnson on selvästi suositumpi kuin Corbyn. Labourin johtajan nettokannatusluvut ovat alhaiset.

Nyt labourin niskaan on alkanut hengittää pieni liberaalidemokraattipuolue. Sen uusi johtaja Jo Swinson on luvannut, että pääministerinä hän peruisi brexitin.

Labourin puoluekokouksessa on vaikea löytää ketään, joka puhuisi avoimesti Corbynia vastaan. Yhtä vaikea on löytää intomielistä brexitin kannattajaa.


Puolueen jäsen Dittany Morgan on poikkeus siinä mielessä, että hän ei halua uutta EU-kansanäänestystä. Ei, vaikka hän äänesti ja kampanjoi vielä vuonna 2016 EU-jäsenyyden jatkon puolesta.

”Uusi äänestys olisi epädemokraattinen. Asiasta on jo päätetty.”

Myös Morgan kuuluu Corbynin kannattajakuntaan: ”Hän tuntuu olevan ainoa normaalijärkinen politiikkojen joukossa.”

Toisin kuin osa konservatiiveista, labourin väki ei unelmoi brexitistä ilman erosopimusta.

”Sehän olisi Britannialle täydellinen katastrofi”, labouriin jo 40 vuotta sitten liittynyt Graham Sabino parahtaa.


Brexit on jakanut Britannian kahtia: brexitin kannattajiin ja vastustajiin. Brexit-jako ei kuitenkaan noudata suoraan puoluerajoja. Konservatiivit on silti selvästi brexit-mielisempi kuin työväenpuolueen jäsenet ja äänestäjät.

Pääministeri Johnson yrittää nyt neuvotella pikavauhtia erosopimuksen uusiksi muun EU:n kanssa. Jos se onnistuu, tuodaan sopimus lokakuun loppupuolella alahuoneen äänestettäväksi.

Voisiko osa labourin kansanedustajista livetä silloin Johnsonin taakse?

Euroedustaja Kirton-Darlingin mukaan asiasta nousisi iso haloo: ”Nämä [kansanedustajat] olisivat silloin Johnsonin palvelijoita.”

 

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Labourin linja oli pitkään epäselvä


 Labour eli Britannian työväenpuolue on maan suurin oppositiopuolue. Sillä on 247 parlamentaarikkoa 650:stä.

 Labourin brexit-linja oli pitkään epäselvä. Puolue myötäili konservatiivihallitusta, mutta äänesti erosopimusta vastaan.

 Nyt labour haluaa uuden EU-kansanäänestyksen. Sitä ennen puoluejohtaja Jeremy Corbyn tavoittelee uutta ”järkevää” erosopimusta ja vaaleja.

 Labour tulee mielipidemittauksissa yhä konservatiivipuoleen perässä. Corbynin kannatusluvut ovat heikommat kuin pääministeri Boris Johnsonin.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  2. 2

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  3. 3

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  4. 4

   Helsingin valtuusto haluaa lisätietoa pormestarien ilmiriidasta: ”Pormestari on esiintynyt aika railakkaasti julkisuudessa”

  5. 5

   Maailman muoviroskasta suuri osa on peräisin vain muutaman suuryhtiön tuotteista – ykkösenä Coca-Cola

  6. 6

   Poliisi: Kauniaisissa liikkuu häiriköivä nuorisojoukko – ”Erittäin vakavasti otettava asia”

  7. 7

   Rekan kontista löytyi 39 ruumista Britanniassa

  8. 8

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  9. 9

   Mitä Putinin ja Erdoğanin Syyria-sopimus oikeasti tarkoittaa? Asiantuntija vastaa

  10. 10

   Kommentti: Vihreän Langan lakkauttaminen johtuu siitä, että lehti muuttui tarpeettomaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  2. 2

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  3. 3

   Suuri veronmaksaja Supercell huolestui: Suomi menettämässä miljoonien edestä vero­tuloja, jos verotukseen kaavailtu jätti­uudistus toteutuu

  4. 4

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  5. 5

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  6. 6

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  7. 7

   Rekan kontista löytyi 39 ruumista Britanniassa

  8. 8

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  9. 9

   Vakavasti sairaiden nuorten mielenterveysongelmia hoidetaan Helsingin seudulla väärin, sanoo kaksi kaiken nähnyttä ammattilaista

   Tilaajille
  10. 10

   Paralympiavoittajan elämä päättyi armokuolemaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  3. 3

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää