Ulkomaat

Britannian korkein oikeus: Boris Johnson toimi laittomasti jäädyttäessään parlamentin – Johnson ilmoitti olevansa eri mieltä

Johnson sanoi New Yorkissa, että hän on eri mieltä päätöksestä, mutta kunnioittaa tuomioistuimen päätöstä. Puhemies Bercow kutsui alahuoneen koolle jo keskiviikoksi.

Lontoo

Britannian korkeimman oikeuden mukaan pääministeri Boris Johnsonin päätös jäädyttää parlamentin istunnot viideksi viikoksi oli laiton.

Päätös on kova isku Johnsonille ja hänen konservatiivihallitukselleen. Britannian poliittinen brexit-kriisi laajeni samalla perustuslailliseksi kriisiksi. Johnsonin vastustajat vaativat tiistaina pääministerin eroa.

Johnson itse oli New Yorkissa osallistumassa YK:n yleiskokousistuntoviikkoon, kun tuomio tuli.

”Minun täytyy sanoa, että olen tuomiosta vahvasti eri mieltä – – Minusta [päätös] ei ollut oikea, mutta ilman muuta parlamentti tulee takaisin”, Johnson sanoi New Yorkissa BBC:lle pari tuntia tuomion julistamisen jälkeen.

Johnson sanoi myös, että hallitus kunnioittaa korkeimman oikeuden päätöstä. Hän vakuutti lisäksi, että brexit ollaan toteuttamassa suunnitelman mukaisesti lokakuun lopussa.

”Meitä Britanniassa ei estetä toteuttamasta kansan tahtoa ja eroamasta EU:sta lokakuun 31. päivä, koska se on tehtävä, jonka saimme.”

Johnsonin odotetaan palaavan Britanniaan heti kunhan hän on pitänyt puheensa YK:ssa tiistai-iltana.

Korkeimman oikeuden presidentin Brenda Halen mukaan jäädytyspäätös esti parlamenttia hoitamastaan työtään. Johnsonin jäädytyspäätös oli mitätön, ja näin ollen parlamenttia ei ole tuomioistuimen mukaan alun perinkään jäädytetty.

”Jäädytyksen vaikutukset demokratiamme perusteille olivat suunnattoman suuret”, Lady Hale sanoi tiistaina lukiessaan tuomiolauselmaa.

Tuomioistuimen päätös oli yksimielinen. Tämä tekee tuomiosta entistäkin merkityksellisemmän ja dramaattisemman.

Parlamentin alahuoneen puhemies John Bercow ilmoitti tiistaina, että parlamentti kokoontuu istuntoonsa jo huomenna keskiviikkona aamupäivällä kello 11.30 eli kello 13.30 Suomen aikaa.


Tuomari Hale ilmoitti heti tuomion julistamisen aluksi, että tuomioistuimella on oikeus päättää jäädytyskiistasta. Tämäkin oli kaikkien korkeimman oikeuden tuomarien kanta.

Hale sanoi tuomiolauselmassa, että kyseessä ei ollut mikään normaali jäädytys, vaan päätös, jolla oli iso merkitys, koska se esti parlamenttia tekemästä työtään. Hallitus ei myöskään kyennyt esittämään jäädytykselle kunnon perusteluja.

”[Pääministerin] suositus kuningattarelle jäädyttää parlamentti oli laiton, koska käytännössä se esti – ilman perusteltua syytä – parlamentti hoitamasta perustuslaillisia tehtäviään.”

Korkeimman oikeuden tuomio panee nyt koko konservatiivihallituksen uskottavuuden kyseenalaiseksi. Tiistaina vaadittiin jo Johnsonin eroa. Pelissä on myös luottamus Britannian koko poliittiseen järjestelmään.

”Tämä [korkeimman oikeuden tuomio] on voitto parlamentin suvereniteetille, vallanjako-opille sekä brittiläisen tuomioistuinjärjestelmän riippumattomuudelle – – Britannia ansaitsee pääministerin ja hallituksen, jotka toimivat rehellisesti ja perustuslain mukaan kaikissa tilanteissa”, aktivisti Gina Miller sanoi tuomioistuimen päätöksen julistamisen jälkeen.

Miller on yksi kantajista, jotka haastoivat Johnsonin oikeuteen jäädytyspäätöksen takia.

Skotlannissa Johnsonin oikeuteen haastanut parlamentaarikko Joanna Cherry kiitteli korkeimman oikeuden päätöstä. Juristina aiemmin toimineen Cherryn mukaan Skotlannin oikeusperinne edellyttää, että kukaan ei saa olla lain yläpuolella.

”Päätös on voitto oikeusvaltiolle ja demokratialle – – [Johnsonin] pitää nyt toimia kunniallisesti ja erota”, Skotlannin kansallispuoluetta (SNP) alahuoneessa edustava Cherry sanoi.

Johnsonin hallituksen oikeusministeri Robert Buckland twiittasi, että hallitus kunnioittaa korkeimman oikeuden päätöstä, vaikka onkin siitä ”mitä kunnioittavimmin eri mieltä”. Myös Buckland vakuutti, että Britannia lähtee EU:sta lokakuun lopussa.

Korkein oikeus on pohtinut jäädyttämistapausta laajimmassa mahdollisessa kokoonpanossa eli 11 tuomarin kesken.

Johnsonin elokuinen jäädytyspäätös pani parlamentin jäähylle varhain tiistaina 10. päivä syyskuuta. Jäädytyksen oli määrä kestää lokakuun puoliväliin asti. Britannia eroaa EU:sta näillä näkymin lokakuun 31. päivä.

Johnson haki ja sai jäädytyspäätökselleen kuningattaren hyväksynnän. Pääministerin kriitikot sanoivat alusta lähtien, että Johnson on saattanut johtaa hallitsijaa harhaan.

Korkeimman oikeuden kolmipäiväinen istunto herätti Britanniassa viime viikolla paljon huomiota. Yleisö sai seurata kuulemisia verkon kautta.

Vaikka korkein oikeus julistikin jäädyttämisen laittomaksi, ei parlamentin alahuoneen paluu töihin parlamenttitalon istuntosaliin ole aivan suoraviivainen tehtävä. Syynä on se, että Britanniassa on meneillään puoluekokousten suma, jonka aikana parlamentti pitää perinteisesti syystauon.

Alahuoneen puhemies Bercow vahvisti kuitenkin tiistaina, että parlamentti pitää nyt kutsua koolle mahdollisimman pian.

”Alahuone edustaa parlamentaarista demokratiaa, ja sen takia alahuoneen pitää kokoontua viivytyksettä. Aion neuvotella asiasta puolueiden johtajien kanssa mitä pikimmiten”, Bercow sanoi lausunnossaan.

Korkeimman oikeuden kanta on, että jatko on nyt parlamentin ja sen puhemiesten päätettävissä. Kukaan muu ei voi päättää parlamentin puolesta milloin se voi pitää seuraavan istuntonsa.

Labourin puoluekokous on parhaillaan käynnissä Brightonissa. Lauantaina alkaa konservatiivien puoluekokous Manchesterissa.

Myös labourin johtaja Jeremy Corbyn vaati Brightonissa, että parlamentin pitää kokoontua nopeasti, jotta se pääsee panemaan pääministerin tiukille. Corbyn vaati myös Johnsonia eroamaan.

Brexitiä vastustavan liberaalidemokraatisen puolueen johtaja Jo Swinson puolestaan ilmoitti, että Johnson ei ole kelvollinen pääministeriksi.

”Hän johti kuningatarta ja maata harhaan sekä hiljensi laittomasti kansanedustajat”, Swinson twiittasi.

Johnson puolestaan sanoi New Yorkissa Reutersin mukaan, että Britanniassa pitäisi järjestää ennenaikaiset vaalit. Parlamentin alahuone tyrmäsi pääministerin toiveet uusista vaaleista jo syyskuun alkupuolella.

YK:n yleiskokousistuntoviikkoon New Yorkissa osallistuva Johnson sanoi ennen tuomion julistamista, että hän ei aio erota, vaikka korkeimman oikeuden tuomio olisi hallitukselle kielteinen.

”Mitä tässä [jäädyttämisessä] muka menetetään? Neljä viisi päivää, kun parlamentilla on ollut kolme vuotta aikaa keskustella aiheesta [brexitistä] ja he voivat jatkaa brexitistä lokakuun 17. ja 18. päivän EU-huippukokouksen jälkeen”, Johnson sanoi toimittajille matkalla New Yorkiin Politico-verkkolehden mukaan.

Ulkoministeri Dominic Raab puolestaan sanoi jo sunnuntaina BBC:n haastattelussa, että hallitus tulee noudattamaan korkeimman oikeuden päätöstä. Raab ei kuitenkaan sulkenut yksiselitteisesti pois mahdollisuutta, etteikö jäädytykseen voitaisi turvautua tarvittaessa uudelleen.

Englantilainen alempi tuomioistuin tuomitsi aiemmin, että parlamentin jäädytys on poliittinen päätös, jota ei tule arvioida juridisin mittarein.

”Mielestämme pääministerin päätöstä suositella kuningattarelle parlamentin jäädytystä ei voi arvioida tuomioistuimissa”, tuomiolauselma kuului.

Skotlannissa taas vetoomustuomioistuin päätyi vastakkaiseen lopputulemaan. Sen mielestä jäädytyspäätös oli laiton, ja hallitus ylitti toimivaltansa.

”Olen tullut siihen loppupäätelmään – – että hallitus ja erityisesti pääministeri toivoivat rajoittavansa keskustelua parlamentissa niin pitkään kuin mahdollista ennen EU:n huippukokousta 17.–18. päivä lokakuuta sekä Britannian EU-eron määräpäivää”, vetoomusistuimen tuomiolauselma kuului.

Britannian korkein oikeus päätyi näin skottituomioistuimen kannalle.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  2. 2

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  4. 4

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  5. 5

   Kauppasodan vaikutukset näkyvät jo eri puolilla maailmaa: Thaimaassa hotellihinnat ovat jopa puolittuneet, Islannissa turistien määrä romahti

  6. 6

   Suomalaiset turistit ovat ”yleensä parhaita asiakkaita”, ja thaimaalaisen lomasaaren yrittäjät kertovat, mistä se johtuu

  7. 7

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  8. 8

   Viron poliisi: Tallink Siljan laivalta löytyivät 25-vuotiaan ja 21-vuotiaan suomalaisen ruumiit

  9. 9

   Suvi Auvinen oli vuosia Suomen tunnetuin anarkisti, mutta nyt hän tekee töitä kokoomusvaikuttajien viestintätoimistossa

   Tilaajille
  10. 10

   Kuuluuko tarpeiden tekeminen toisen metsään jokamiehen oikeuksiin?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  2. 2

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  4. 4

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  5. 5

   Viron poliisi: Tallink Siljan laivalta löytyivät 25-vuotiaan ja 21-vuotiaan suomalaisen ruumiit

  6. 6

   Suomalaiset turistit ovat ”yleensä parhaita asiakkaita”, ja thaimaalaisen lomasaaren yrittäjät kertovat, mistä se johtuu

  7. 7

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  8. 8

   Suvi Auvinen oli vuosia Suomen tunnetuin anarkisti, mutta nyt hän tekee töitä kokoomusvaikuttajien viestintätoimistossa

   Tilaajille
  9. 9

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  10. 10

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  8. 8

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  9. 9

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää