Ulkomaat

Juhlaväki oli morsiamen talolla, kun Yhdysvaltojen tukema hyökkäys alkoi ja 40 hää­vierasta kuoli: Afganistanin siviilit ovat entistä pahemmin tuli­linjalla

Väkivalta on kiihtynyt Yhdysvaltojen keskeytettyä rauhanneuvottelut äärijärjestö Talebanin kanssa.

Siviilien henki vaikuttaa päivä päivältä halvemmalta sotilaiden ja kapinallistaistelijoiden ristitulessa, kun lauantain presidentinvaalit lähestyvät Afganistanissa.

Kymmeniä siviilejä on kuollut viime päivien kahdessa erillisessä hyökkäyksessä, joiden takana olivat Afganistanin hallitus ja sitä tukeva Yhdysvallat.

Torstaina kuoli 32 pinjansiementen kerääjää, kun Yhdysvallat pommitti lennokilla jihadistijärjestö Isisin taistelijoita, jotka väitetysti piileskelivät metsässä työläisten lomassa Khogyanin alueella Nangarharin maakunnassa.

Paikallinen Malik Khyali, 62, kertoi uutistoimisto Reutersille menettäneensä poikansa, joka oli tarjoilemassa ruokaa pinjansiementen kerääjille, kun lennokki putosi näiden telttojen päälle.

”Näin, kun ruumiinosia kerättiin säkkeihin. – – Niiden näkeminen veren ja mullan peitossa vie ruokahalun päiväkausiksi”, Khyali sanoi.

Hän kiisti tietävänsä, että maanviljelijöiden luona olisi piileskellyt taistelijoita, ja vakuutti, että ei anna anteeksi iskun tekijöille.

Sunnuntaina kuoli ainakin 40 hääjuhlavierasta, joukossa 12 lasta, kun Afganistanin hallituksen joukot hyökkäsivät epäiltyjen islamistitaistelijoiden läheiseen piilopaikkaan Musa Qalan alueella Helmandin maakunnassa. Afganistanin viranomaisten mukaan kohde oli ääri-islamistisen Taleban-järjestön itsemurhapommittajien koulutuspaikka.

”Olimme menossa morsiamen talolle hennatatuointiseremoniaa varten. Osa meistä oli talon ulkopuolella ja osa sisällä, kun taistelu alkoi. – – Sanoimme turvallisuusjoukoille, että emme kuulu Talebaniin, mutta molemmat osapuolet päätyivät tappamaan siviilejä”, paikallinen Mohammad Salim, 30, sanoi uutistoimisto Reutersille kantaessaan sukulaistensa ruumiita hääjuhlaa varten koristellusta talosta hautausmaalle.Yhdysvaltain Afganistanin-joukkojen tiedottaja, eversti Sonny Leggett vahvisti Reutersin mukaan, että Yhdysvallat teki operaatiossa ”täsmäiskuja kohti linnoittautuneita terroristeja, jotka ampuivat Afganistanin ja Yhdysvaltain joukkoja”. Leggettin mukaan suurin osa uhreista kuoli islamistitaistelijoiden luodeista ja räjähteistä.

Afganistanin hallituksen mukaan hyökkäyksessä kuoli 22 Talebanin taistelijaa. Sotilaat ottivat kiinni 14 ihmistä, joiden joukossa oli viisi pakistanilaista ja yksi bangladeshilainen. Helmandin maakunnan kuvernöörintoimisto kertoi Reutersin mukaan, että kuolleiden joukossa oli neljä korkeaa Talebanin komentajaa ja Talebanin ”varjokuvernööri” eli järjestön paikallisjohtaja Musa Qalan alueella.

Kuukausi sitten Afganistanissa kuoli 63 häävierasta, kun itsemurhapommittaja iski hotellin juhlatilaan pääkaupungissa Kabulissa. Hyökkäyksen otti nimiinsä Isis.


Afganistanin väkivaltaisuudet ovat kiihtyneet entisestään sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump keskeytti rauhanneuvottelut Talebanin kanssa. Neuvottelujen tarkoitus oli sopia Yhdysvaltain joukkojen vetämisestä pois Afganistanista, mikäli Taleban sitoutuu aselepoon ja estämään kansainvälisten terroristijärjestöjen al-Qaidan ja Isisin toiminnan maassa.

Taleban häiritsee lauantain presidentinvaalien kampanjointia. Hyökkäyksiä on liki päivittäin.

Viime viikon tiistaina kuoli lähes 50 ihmistä kahdessa erillisessä itsemurhapommituksessa. Niistä ensimmäinen kohdistui Afganistanin presidentin Ashraf Ghanin vaalitilaisuuteen Charikarin kaupungissa Parwanin maakunnassa ja jälkimmäinen Kabulissa sijaitsevalle turva-alueelle, jossa ovat muun muassa Afganistanin puolustusministeriö, Yhdysvaltain suurlähetystö ja sotilasliitto Naton Afganistanin-päämaja.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  2. 2

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  3. 3

   Yhä harvempi nuori aikuinen pääsee kiinni omistus­asuntoon, ja se mullistaa heidän talousnäkymänsä

   Tilaajille
  4. 4

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  5. 5

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa karkotus Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

  6. 6

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  7. 7

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Suomalaiset asejoukot tappoivat siviilejä, teloittivat vankeja ja ryöstivät kartanoita Viron vapaussodassa – Uusi tutkimus saa lukijan tuntemaan häpeää

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisartikkeli esittelee Tero Pitkämäen uran kuvina: Osakan MM-kulta oli kirkkain hetki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  3. 3

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  5. 5

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  6. 6

   Syyrian joukot lähestyvät jo Turkin rajaa hallinnon tehtyä sopimuksen yhteis­työstä kurdien kanssa

  7. 7

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  8. 8

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  9. 9

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää