Ulkomaat

Boris Johnson astui uhmakkaana ala­huoneen eteen selittämään laitonta jäädytystä

Parlamentaarikot penäsivät pääministeriltä turhaan anteeksipyyntöä ja katumista. Kiistely keskittyi taas brexitiin.

Lontoo

Britannian parlamentin alahuone palasi keskiviikkona istuntosaliin oltuaan jäädyksissä ja toimintakyvytön runsaan kahden viikon ajan.

Britannian korkein oikeus päätti tiistaina, että pääministeri Boris Johnsonin päätös jäädyttää parlamentti oli laiton. Tuomioistuimen päätös oli kova isku konservatiivihallitukselle.

Johnson itse astui kansanedustajien eteen kuitenkin vasta illalla, kun alahuone oli istunut jo seitsemän tuntia.

”Kansa haluaa, että toteutamme brexitin 31. lokakuuta mennessä – – erosopimuksella tai tarvittaessa ilman – – mutta tämä parlamentti ei halua brexitiä, tämä parlamentti ei halua kunnioittaa lupauksia”, Johnson aloitti yli kolme tuntia jatkuneen keskustelun.

Pääministerin esiintyminen oli uhmakasta ja jopa riehakasta. Pahoitteluja tai katumisia laittomaksi osoittautuneen päätöksen johdosta ei kuultu, vaikka moni kansanedustaja niitä vaati.

Johnsonin mukaan Britannian kansa ei halua uutta EU-kansanäänestystä, vaan brexitin. Siksi hallitus kuulemma jäädytti parlamentin ja aloitti uuden istuntokauden valmistelut.

Johnsonin syytti oppositiota siitä, että se elää mielikuvitusmaailmassa: ”Opposition kansanedustajat tukkivat brexitiä ja menivät oikeuteen.”

Johnson lupasi, että hallitus ”ei petä äänestäjiä”. Hänestä opposition edustajat ovat itsekkäitä ja poliittisia pelkureita, koska eivät uskalla ryhtyä vaaleihin.

Johnsonin puhetta säestivät äänekkäät pilkkahuudot opposition puolelta. Omat kansanedustajat vastaavasti kannustivat Johnsonia.

Puhemies John Bercow joutui välillä pyytämään järjestystä saliin.

Johnsonin jälkeen aloittanut oppositiojohtaja Jeremy Corbyn syytti Johnsonia siitä, että tämä ”kuvittelee olevansa lain yläpuolella”.

”Tämä hallitus pettää Britannian kansan, ja kansa tietää sen.”

Työväenpuoluelaisen Corbynin mielestä pääministerin pitäisi toimia kunniallisesti ja erota.

”Eroa, eroa”, kaikui alahuoneessa.

Corbyn sanoi, että hän on valmis ennenaikaisiin parlamenttivaaleihin heti kun Johnson on hakenut muulta EU:lta brexit-päivän lykkäystä. Onkin hyvin mahdollista, että Britanniassa on vaalit edessä vielä loppuvuonna.

Corbynin jälkeen Johnsonia hyökyttänyt Skotlannin kansallispuolueen (SNP) ryhmäjohtaja Ian Blackford ihmetteli, miksi korkeimman oikeuden nöyryyttämä pääministeri ei esiintynyt lainkaan katuvana:

”Eikö teitä yhtään hävetä, pääministeri?”

Myös liberaalidemokraattien johtaja Jo Swinson penäsi Johnsonilta anteeksipyyntöä. Pääministeri vastasi syyttämällä Swinsonia siitä, että liberaalidemokraatit yrittävät estää brexit-erosopimuksen synnyn.

Johnson sanoi alahuoneelle, että hallitus kunnioittaa korkeimman oikeuden päätöstä. Hän kuitenkin lisäsi brexitiin viitaten, että yhtä lailla pitää kunnioittaa kansan päätöstä.

Labourin kansanedustaja Paula Sherriff moitti Johnsonia halventavasta kielenkäytöstä. Sherriffin mukaan parlamentaarikoille uhkaavia viestejä lähettävät lainaavat usein pääministerin sanoja.

”Humpuukia”, vastasi tähän Johnson.

Kovan kielenkäytön on tulkittu olevan osa konservatiivipuolueen ennakoivaa vaalikampanjaa. Siinä parlamentaarikot kuvataan äänestäjien vastustajina.

Istuntopäivän oli avannut puhemies Bercow jo aamupäivällä.

”Kollegat, tervetuloa takaisin töihin”, Bercow toivotti.

Puhemiehen avaussanojen jälkeen Skotlannin kansallispuolueen (SNP) kansanedustaja Joanna Cherry aloitti hallituksen grillaamisen. Hän pyysi oikeuskansleri Geoffrey Coxilta selitystä, miksi pääministeri oli antanut kuningattarelle nyt laittomaksi osoittautuneen jäädytyssuosituksen.

”Nämä ovat monimutkaisia asioita, joista kokeneilla oikeusoppineilla on hyvin erilaisia näkemyksiä”, Cox vastasi.

Oikeuskanslerin mukaan hallitus toimi jäädytysasiassa vilpittömin mielin. Hän ei kuitenkaan luvannut julkistaa oikeudellisia arvioita jäädytyksen takana.


Cherry on yksi niistä parlamentaarikoista, jotka käynnistivät hallituksen vastaisen oikeusjutun Skotlannissa. Myös hän on taustaltaan juristi. SNP vastustaa brexitiä.

Myöhemmin illalla pääministeri Johnson antoi Cherrylle – hieman yllättäen – tunnustusta siitä, että tämän käynnistämä kanne oli johtanut historialliseen korkeimman oikeuden päätökseen.

Konservatiivipuolueen entinen oikeuskansleri, kansanedustaja Dominic Grieve puolestaan sanoi ymmärtävänsä, että hallituksen juridiset arviot voivat mennä pieleen. Jäädytyspäätöksessä ei kuitenkaan ollut kyse vain laista, vaan myös hallitukselle sopivasta käytöksestä.

Oikeuskansleri sanoi, että hän ei olisi puoltanut pidempää jäädytystä, joka olisi tehnyt alahuoneesta toimintakyvyttömän syyskuun alusta lokakuun loppuun.

Cox puolusti useaan otteeseen tuomarien riippumattomuutta. Hän sanoi, että kenenkään ei pidä kyseenalaistaa tuomioistuimen päätöstä, vaikka eri mieltä saakin olla.

Oikeuskansleri kääntyi kuitenkin pian itse alahuonetta – eli käytännössä oppositiota –vastaan, ja syytti tätä brexitin jarruttamisesta ja siitä, että oppositio ei halua uusia vaaleja:

”Tällä parlamentilla ei ole oikeutta istua näillä vihreillä penkeillä – – tämä parlamentti on häpeällinen.”

Konservatiivihallituksesta syyskuussa eronnut entinen työ- ja eläkeministeri Amber Rudd arvosteli oikeuskansleria siitä, että tämä kovalla kielenkäytöllään lietsoo parlamenttia ja kansaa toisiaan vastaan. Ruddin mukaan parlamentin eri käsitykset brexitistä heijastavat äänestäjäkunnan näkemyksiä, ja vastuu kompromissin löytämisestä on poliitikoilla.

Oikeuskanslerin puhetyyli närkästytti myös monia muita kansanedustajia.

Johnson palasi keskiviikkona etuajassa takaisin Lontooseen New Yorkin -vierailultaan, koska kotona pääministeriä odotti kriisi. Johnsonin näytettiin ajavan autoletkassa takaisin virka-asunnolleen Downing Street kymppiin jo noin kello 13.15 Suomen aikaa.


Alahuoneen istunnon alussa konservatiivihallitusta edusti kuitenkin Coxin lisäksi Jacob Rees-Mogg, joka vastaa hallituksen parlamenttisuhteista.

Brittimedian mukaan Rees-Mogg on jo kuvaillut korkeimman oikeuden päätöstä ”perustuslailliseksi vallankaappaukseksi”. Oikeuskansleri Cox oli ”vallankaappauksesta” eri mieltä.

Ennen Johnsonin saapumista alahuone keskusteli muun muassa Johnsoniin mahdollisesti liittyvästä eturistiriitatapauksesta: The Sunday Times -lehden sunnuntaisen uutisen mukaan Johnsonin läheinen amerikkalainen yrittäjäystävätär oli saanut rahoitusta julkisista varoista 126 000 punnan edestä, kun Johnson toimi Lontoon pormestarina.

Lehden mukaan yrittäjä seurasi Johnsonia myös kaupanedistämismatkoille. Alahuoneessa keskiviikkona esitettyjen väitteiden mukaan yrittäjän Hacker House -hanke olisi saanut rahoitusta vielä tämän vuoden alussa.

Alahuone keskusteli myös Thomas Cook -matkayhtiön kaatumisesta, jonka seuraamukset ovat heijastuneet Suomeen asti.

Sen jälkeen kansanedustajat kuulivat ministeri Michael Goven päivityksen brexitiin varautumisesta. Goven mukaan eroneuvottelut EU:n kanssa ovat edistyneet. Oppositio haastoi ministerin tulkinnan.

Parlamentaarikkoja huolestutti muun muassa se, kuinka Britanniaa voi uhata lääkepula äkkieron koittaessa.


Oppositiojohtaja Corbyn oli aikaistanut linjapuhettaan Brightonin-puoluekokouksessa päivällä päästääkseen etuajassa takaisin Lontooseen kovistelemaan hallitusta.

Corbyn ja useat muut opposition johtohahmot ovat kehottaneet jo monesti Johnsonia eroamaan.

Alahuone voisi itsekin käynnistää Johnsonia vastaan epäluottamusäänestyksen. Johnson johtaa vähemmistöhallitusta, joten hänelle olisi helppo osoittaa ovea. Käytännössä tähän ei kuitenkaan haluta vielä ryhtyä.

Asiaa mutkistaa lähestyvä brexit-päivä. Britannian on määrä erota EU:sta lokakuun lopussa.

Jos oppositio kaataa hallituksen ja seurauksena ovat ennenaikaiset vaalit, on vaarana, että Britannnia sinkoutuu ulos EU:sta ilman erosopimusta. Tätä parlamentin enemmistö ei halua.

Alahuoneen kanta on, että pääministerin täytyy anoa EU:lta brexit-päivän lykkäystä, jos alahuone ei hyväksy EU:n ja Britannian neuvottelemaa erosopimusta heti 17. lokakuuta alkavan kaksipäiväisen EU-huippukokouksen jälkeen. Oppositio ja konservatiivipuolueen brexit-kapinalliset juoksuttivat kannan syyskuun alussa pikavauhtia laiksi.

Alahuoneen enemmistö tyrmäsi aiemmin syyskuussa myös Johnsonin ehdotuksen ennenaikaisista vaaleista. Oikeuskansleri Cox antoi ymmärtää keskiviikkona, että hallitus aikoisi esittää vielä kerran ennenaikaisten vaalien järjestämistä.

Britanniassa on meneillään puoluekokouskausi. Puoluekokousten aikana alahuone on aina yleensä syystauolla.

Labourin kokous päättyi juuri Brightonissa. Viikonloppuna alkaa konservatiivien puoluekokous Manchesterissa.

Onkin todennäköistä, että alahuone päättää pian pienestä istuntotauosta, jotta myös konservatiivipuolueen kansanedustajat pääsevät omaan puoluekokoukseensa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Brexitiin on viisi viikkoa


 Britannian on määrä erota EU:sta 31. päivä lokakuuta eli viiden viikon kuluttua torstaina.

 Jos alahuone ei hyväksy ajoissa erosopimusta, pitää hallituksen hakea lain mukaan brexit-päivän lykkäystä.

 Johnson toivoo yhä saavansa erosopimuksen voimaan. Hän ei halua EU:lta lisäaikaa.

 Tiistaina korkein oikeus päätti, että brittihallituksen päätös jäädyttää parlamentti oli laiton. Tuomio oli isku Johnsonille.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Notre Damen uusi julkisivu kuumentaa tunteita Ranskassa – remontista vastaava kenraali käski arkkitehtiä ”tukkimaan turpansa”

  2. 2

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n erikois­artikkeli näyttää, miten Suomen maalit EM-karsinnoissa ovat syntyneet – Teemu Pukin maaleissa toistuu yksi kaava

   Tilaajille
  4. 4

   Ihan tavallinen suomalainen suku­juhla oli Yasu Jukkolalle suuri järkytys – sen seurauksena Etiopiasta adoptoitu orpo toi twerkkauksen Suomeen

   Tilaajille
  5. 5

   Yrittäjä­kaksikko sijoitti ensimmäisten joukossa Supercelliin, jonka arvon­nousulle vetävät vertoja lähinnä Google ja Alibaba – nyt heillä on uusi 130 miljoonan euron rahasto

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  8. 8

   Menestyjät menestyivät, kun Helsinki antoi kaupunkilaisten päättää, miten rahaa tulisi käyttää

  9. 9

   ”Täällä jaksan lukea aivan eri tavalla” – Helsingissä on koulu, jonka ansioista kaikki lapset pääsevät oppimaan

  10. 10

   Uusi Škoda Superb on iso, mukava ja ylellinen – Volkswagenin johdon mielestä jo liiankin hyvä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  2. 2

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  3. 3

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  4. 4

   Suomesta palautettu irakilaismies surmattiin Bagdadissa – Suomi rikkoi ihmisoikeus­sopimusta, linjasi EIT

  5. 5

   Yhden tv-historian pitkäikäisimmän tv-ohjelman tulevaisuus on vaakalaudalla, saippuasarjan kaikkien näyttelijöiden sopimukset purettiin

  6. 6

   Sähköpotkulautojen synkkä saldo Helsingissä: 400 potilasta sairaaloissa, yhdeksän aivovammaa

  7. 7

   Notre Damen uusi julkisivu kuumentaa tunteita Ranskassa – remontista vastaava kenraali käski arkkitehtiä ”tukkimaan turpansa”

  8. 8

   Poliisi ei aloita esitutkintaa Jussi Halla-Ahon twiitistä, Abdirahim ”Husu” Hussein teki rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta

  9. 9

   Osa ihmisistä löytää itsensä vasta äärirajoilla, ja heitä yhdistävät samat piirteet – Henri Ansio oli 110-kiloinen lukiolainen, kunnes päätti ottaa itsestään kaiken irti

   Tilaajille
  10. 10

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuomas Uutela ja Ilkka Mannikainen saattavat lentää monta tuntia vain käydäkseen vessassa toisessa maassa – He harrastavat lentopisteiden keräämistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  9. 9

   Mistä Maria Nordinin kiistellyssä kurssissa on kyse? Materiaaliin perehtynyt asiantuntija kertoo, mikä teki sisällöstä vaarallisen

  10. 10

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  11. Näytä lisää