Ulkomaat    |   HS-analyysi

Trumpin etsimä ase Joe Bidenia vastaan ei todellakaan savua, ja tilanne kääntyi päälaelleen

Trump yritti saada viranomaiset mahdollisen haastajansa Joe Bidenin kimppuun, mutta nyt tilanne on kääntynyt päälaelleen ja demokraatit yrittävät suistaa Trumpin vallasta. Kaiken keskiössä on ukrainalainen Burisma Holdings -kaasuyhtiö.

Ukrainalainen Burisma Holdings on kaasuyhtiö, joka on nyt päätynyt Yhdysvaltain presidenttiin Donald Trumpiin liittyvän virkarikostutkinnan keskiöön.

Virkarikostutkinta koskee Yhdysvalloissa muhinutta skandaalia Trumpin vaatimuksista Ukrainalle. Trumpin on väitetty vedonneen heinäkuussa Ukrainan presidenttiin Volodymyr Zelenskyihin, jotta Ukraina tutkisi demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin ja tämän pojan Hunter Bidenin toimia.

Lue lisää: Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja salaperäinen ilmiantajaHunter Biden työskenteli Burisma Holdingsin hallituksessa, johon hän päätyi erikoisen tapahtumaketjun jälkeen. Ukrainalainen kaasuyhtiö pääsi Bidenin kautta hyödyntämään tämän kontakteja, joihin kuuluivat varapresidentti-isän lisäksi muun muassa Yhdysvaltain ex-ulkoministerin poikapuoli ja Heinz-ketsuppidynastian vesa.

Mistä on kyse?

Ranskalaisen BNP Paribas -pankin Lontoon-konttori sai maaliskuun 11. päivänä 2014 pyynnön, jota ei voi pitää kovin poikkeuksellisena. Ukrainalainen lakimies pyysi pankkia sulkemaan asiakkaansa tilit ja siirtämään niillä olleet 23 miljoonaa dollaria kyproslaiselle tilille.

Tilit kuuluivat ukrainalaiselle kaasuyhtiölle Burisma Holdingsille, joka on rekisteröity Kyprokselle. Sen pääomistaja on ukrainalainen liikemies ja entinen Ukrainan luonnonvaraministeri Mykola Zlotševskyi, 53.


Summat Burisman tileillä eivät Lontoon pankkiireita hätkähdyttäneet, mutta omistajan poliittinen tausta sai hälytyskellot soimaan. Zlotševskyi oli kaksi viikkoa aiemmin maanpakoon lähteneen Ukrainan presidentin Viktor Janukovytšin liittolainen. Siirtopyynnöstä tehtiin ilmoitus viranomaisille.

Britannian vakavien petosten toimisto SFO jäädytti tilit ja ilmoitti aloittaneensa korruptiotutkinnan, kertoi The Guardian.

Zlotševskyi häipyi Ukrainasta, eikä hänen asuinpaikkaansa saatu selville. Kuukauden kuluttua Burisman hallitus sai uuden jäsenen, Hunter Bidenin.

Asianajaja Hunter Biden, 49, on Yhdysvaltain entisen varapresidentin ja nykyisen presidenttiehdokkaan Joe Bidenin, 76, poika. Kun isästä tuli varapresidentti 2009, Hunter Biden löi hynttyyt yhteen Christopher Heinzin ja Devon Archerin kanssa. Kolmikko perusti konsulttitoimisto Rosemont Senecan.

Christopher Heinz on ketsuppidynastian jälkeläinen, ja hänen isäpuolensa on Yhdysvaltain entinen ulkoministeri John Kerry. Devon Archer taas on Kerryjen perheystävä.


Demokraattipoliitikkojen pojat lähtivät kansainväliseen konsulttibisnekseen. Hunter Biden sai The New York Timesin mukaan Burismalta konsulttiyhtiön kautta 50 000 dollarin kuukausikorvauksen hallitustyöstään.

Hunter Bidenin lisäksi kaasuyhtiön hallituksessa istui muitakin julkisuuden henkilöitä, kuten Puolan entinen presidentti Aleksander Kwaśniewski. Zlotševskyi näytti huolehtivan hallitusvalinnoillaan suhteista sekä Yhdysvaltoihin että Eurooppaan.


Kiovasta ei tukea Lontoon rikostutkijoille tullut, joten Burisman korruptio- ja rahanpesututkinta hyytyi alle vuodessa. Oikeus päätti, että varat on vapautettava näytön puutteessa.

Burisman Lontoon-tilien jäädytyksen aikaan Ukrainan valtionsyyttäjät vaihtuivat tuhkatiheään. Kansallismielisen Svoboda-puolueen Oleh Mahnitskyi nimitettiin tehtävään vallankumouksen pyörteissä, mutta hän sai potkut heti, kun Petro Porošenko oli valittu presidentiksi.

Seuraaja, entisen pääministerin Julija Tymošenkon puoluetta edustanut poliisikenraali Vitali Jarema istui syyttäjän tuolilla kahdeksan kuukautta, kunnes tilalle nimitettiin sitoutumaton lakimies Viktor Šokin. Häntä pidettiin erityisen korruptoituneena hyvä veli -miehenä. Diplomaatit juorusivat juonitteluista, ja kansa osoitti mieltä syyttäjänviraston edessä.

Joulukuussa 2015 Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden vieraili Kiovassa. Aikakauslehti The Atlantic raportoi seuraavana syksynä, kuinka Biden oli kertonut rähjänneensä presidentti Porošenkolle ja pääministeri Arseni Jatsenjukille: joko syyttäjä lähtee tai Yhdysvaltain Ukrainalle lupaama miljardin dollarin lainatakaus jää saamatta.


Syyttäjä Šokin saikin potkut vajaan neljän kuukauden kuluttua. Tilalle astui entinen sisäministeri Juri Lutsenko, joka pysyi pallilla lähes kolme vuotta. Uusi presidentti Volodymyr Zelenskyi antoi hänelle potkut elokuussa.

Viime vuonna Biden toisti tarinan siitä, kuinka hän määräsi Ukrainan syyttäjän Šokinin erotettavaksi. Vieläkään asiasta ei noussut suurempaa meteliä, paitsi että syyttäjän Yhdysvalloissa asunut tytär Alina uhkasi vetää Bidenin oikeuteen kunnianloukkauksesta, koska tämä oli nimittänyt hänen isäänsä ”paskiaiseksi”.

Šokin puolestaan nimitti ukrainalaiselle Strana-uutissivustolle Bideniä ”elukaksi”.


Ajatus siitä, että Biden olisi vaatinut syyttäjä Šokinin eroa pelastaakseen kaasuyhtiö Burisman ja korruptoituneen poikansa Hunterin, näyttää tulleen tämän puolentoista vuoden takaisen kiistan aikana Šokinilta itseltään.

Ajoituksen kannalta tämä olisi nipin napin mahdollista, vaikka Lontoon tutkintapyynnöt tulivatkin Kiovaan ilmeisesti jo Šokinin edeltäjän aikana. Tehtävä annettiin Ukrainan syyttäjäviraston kansainvälisen osaston johtajalle Vitali Kaskolle.

Kasko puolestaan kertoi brittilehti The Guardianille 2017, että hänen esimiehensä Šokin oli lähettänyt Lontooseen häneltä salaa tiedon, jonka mukaan Burismaa tai Zlotševskyitä ei epäilty yhtään mistään. Kaskon mukaan tähän voi olla vain kolme syytä: Šokin oli joko kyvytön, korruptoitunut tai molempia. Kasko erosi pian viraston palveluksesta.

Trumpin lakimies, New Yorkin entinen pormestari Rudy Giuliani näyttää tarttuneen viime keväänä Šokinin väitteeseen: Trumpin haastaja Biden olisi painostanut Ukrainan johdon erottamaan Hunter-poikansa rötöksiä tutkivan syyttäjän.


Kaskon puheiden mukaan asia olisi kuitenkin tasan päinvastoin: Biden vaati eroa miehelle, joka suojeli hänen poikansa työnantajaa syytteiltä. Isä ei toisin sanoen joko tiennyt poikansa puuhista tai ei välittänyt niistä.

Kaiken lisäksi Biden on suorastaan leveillyt Ukrainan presidentin ja pääministerin röyhkeällä painostamisella, eli hän uskoo olleensa oikealla asialla. Trumpin liittolaisten etsimä ase ei todellakaan savua.

Hunter Biden ilmoitti joka tapauksessa keväällä jättäneensä Burisman hallituksen.

Kaasumiljonääri, Burisma Holdingsin pääomistaja Mykola Zlotševskyi puolestaan on pinnaltaan pelkkää teflonia: mikään syyte ei häneen tartu. Šokinin seuraaja, pääsyyttäjä Juri Lutsenko avasi tutkinnan kaasumiehen toimista, koska hänen epäiltiin jakaneen ministerinä ollessaan lisenssejä omille yhtiöilleen.

Tutkinta lopetettiin, ja Zlotševskyi palasi Ukrainaan helmikuussa 2017.

Kiovalainen oikeus avasi Zlotševskyi-tutkinnan uudelleen runsas vuosi sitten. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, kuivahtavat nämäkin selvitykset ennemmin tai myöhemmin.


Trump siis yritti saada viranomaiset mahdollisen haastajansa Joe Bidenin kimppuun, mutta nyt tilanne on kääntynyt päälaelleen. Keskiviikkoyönä Suomen aikaa edustajainhuoneen demokraattien puheenjohtaja ja edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi ilmoitti laittavansa alulle virkarikossyytemenettelyn presidentti Trumpia vastaan. Pelosin mukaan Trump vetosi Ukrainan presidenttiin metsästääkseen tietoja presidentinvaalikampanjaansa varten.

Grafiikkaa avaa, miten viraltapano voisi edetä:

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  2. 2

   Jussi Halla-ahon popcorn-viestit kertovat siitä, miten politiikasta tuli trollausta

  3. 3

   Tämä leipä ruokki sotilaat talvisodassa, eikä perinnereseptillä leivottua leipää säilötä vieläkään muovipussissa

  4. 4

   Sanna Marinin saama huomio teki hänestä politiikan supertähden – mutta auttaako metallifunk pelastamaan Sdp:n?

   Tilaajille
  5. 5

   Nainen voi opiskella insinööriksi muttei silti pääse insinöörin palkoille

  6. 6

   Onko edessä uusien suurvaltojen aika? Näin energia­mullistus ravistelee maailman­politiikan valta-asetelmia

   Tilaajille
  7. 7

   Elena Vikström kuuli rapinaa ja sohvatuolissa odotti liito-orava – vaarantuneet jyrsijät tunkevat toistuvasti asuntoihin Tapiolassa

  8. 8

   Jari-Matti Latvala kertoo, miltä kauhea vuosi tuntui: ”Pelkään, että minusta aletaan tehdä jotain esimerkkiä”

  9. 9

   Suomi mainittu, pienellä kuin kärpäsenkakka

  10. 10

   Mark Sallmen on Pietarsaaressa asuva pappi ja homo, joka ei uskalla enää mennä kirkkoon

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  3. 3

   Olympiastadionia remontoidaan 261 miljoonalla eurolla, mutta urheiluväki empii sen käyttämistä – Vapaavuori tulistui: ”Eihän tämä voi mennä näin”

  4. 4

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  5. 5

   Vihreiden entinen puoluesihteeri ryöstettiin ja pahoinpideltiin vakavasti Brysselissä

  6. 6

   Triplan minikauppahallin puodeissa on hiljaista – Ensimmäinen liike lopetti, mutta kauppakeskus uskoo yhä konseptiin

  7. 7

   Kryptovaluutta-alustan perustaja kuoli äkillisesti, ja 170 miljoonan euron varallisuus katosi – nyt sijoittajat epäilevät kuolemaa lavastetuksi

  8. 8

   Jussi Halla-ahon popcorn-viestit kertovat siitä, miten politiikasta tuli trollausta

  9. 9

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  10. 10

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  6. 6

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  9. 9

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  10. 10

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  11. Näytä lisää