Ulkomaat

Yhdys­valloissa alkoi heti kiistely siitä, mikä julkaistun Ukraina-muistion todistus­arvo on

Trumpin puhelinkeskustelun ympärillä vellova skandaali on johtanut virkarikostutkintaan. Jos Trumpia vastaan nostettaisiin syytteet, hän olisi kolmas Yhdysvaltain historiassa valtakunnanoikeuteen vedetty presidentti.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kehotti Ukrainaa tutkimaan poliittista vastustajaansa Joe Bidenia, joka pyrkii presidentiksi vuoden 2020 vaaleissa.

Tämä selviää muistiinpanoista, jotka Valkoinen talo julkaisi keskiviikkona Trumpin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin välisestä puhelinkeskustelusta. Keskustelu käytiin 25. heinäkuuta.

”Toinen juttu”, Trump sanoi Valkoisen talon julkaisemien muistiinpanojen mukaan.

”Bidenin pojasta puhutaan paljon. Että Biden pysäytti syytteet ja monet ihmiset haluavat tietää, mitä tapahtui, joten mitä tahansa voitte tehdä oikeusministerimme kanssa, olisi hienoa.”

Muistiinpanoihin voi tutustua tästä linkistä.Trumpin puhelinkeskustelun ympärillä vellova skandaali on johtanut virkarikostutkintaan, josta kongressin demokraatit ilmoittivat tiistaina. Jos Trumpia vastaan nostettaisiin syytteet, hän olisi kolmas Yhdysvaltain historiassa valtakunnanoikeuteen vedetty presidentti.

Virkarikostutkintaa koskevan kuohunnan keskiöön on noussut puhelinkeskustelun paljastaneen henkilön valituskirje. Yhdysvaltain edustajainhuone ja senaatti ovat äänestäneet, että toistaiseksi salatusta ilmiannosta pitäisi tehdä julkinen asiakirja.

Myös Trump itse lupasi YK:n yleiskokouksen lehdistötilaisuudessa läpinäkyvyyttä kirjeen suhteen. Trump korosti, että paljastuksen tehneellä ei ollut pääsyä ensikäden tietoihin.

CNN:n tietojen mukaan valituskirje tukeutuu osin Trumpin ja Zelenskyin puheluun, mutta senaattorilähteiden mukaan dokumentissa on mainittuna myös muita todistajia ja lähteitä. Uutiskanavan mukaan paljastaja on Yhdysvaltain hallinnon työntekijä.

Esimerkiksi demokraattien senaattori Chuck Schumer ilmaisi olevansa huolestunut paljastajan valituskirjeen luettuaan.

”Dokumentin luettuani olen vieläkin huolestuneempi tapahtumien kulusta kuin olin luettuani puhelusta tehdyt muistiinpanot”, Schumer sanoi.

Republikaaniedustaja Elise Stefanik puolestaan sanoi, ettei valituskirjeen sisältö anna tukea Trumpin virkarikostutkinnalle.

Trump pyrki puhelutiedot julkaisemalla vakuuttamaan, ettei hän ole tehnyt mitään väärin. Hän totesi muistiinpanojen julkistamisen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa, ettei hän ole millään tavalla painostanut Ukrainaa.

Hän syytti koko kohusta mediaa, josta osa syyllistyy Trumpin mielestä ”korruptoituneeseen journalismiin”. Hänen mukaansa demokraattien ajamassa virkarikosjutussa on kyse ”Yhdysvaltain historian suurimmasta noitavainosta”.

Trump syyttää myös demokraattijohtaja Nancy Pelosia heikkoudesta ja ”radikaalivasemmiston” kelkkaan nousemisesta:


Trump piti myöhemmin keskiviikkona yhteisen tiedotustilaisuuden Zelenskyin kanssa New Yorkissa. Trump vakuutti, ettei hän painostanut Zelenskyitä millään tavalla puhelun yhteydessä.

”Kukaan ei painostanut minua”, Zelenskyi sanoi omasta puolestaan.

Zelenskyi lisäsi, ettei hän halua sekaantua Yhdysvaltain ”demokraattisiin ja avoimiin” presidentinvaaleihin liittyvään asiaan ja että jokainen voi lukea puhelun sisällön siitä kertovasta muistiosta.

”Meillä oli hyvä puhelu”, Zelenskyi tiivisti.

Trump piti vielä oman tiedotustilaisuutensa myöhään keskiviikkoillalla Suomen aikaa. Hän muun muassa syytti mediaa siitä, ettei se ole raportoinut Yhdysvaltojen tekemisistä YK:n yleiskokouksessa vaan keskittynyt kohuun puhelinkeskustelun ympärillä. Hän kutsui virkarikostutkinnan perusteita ”vitsiksi”.

Trump sanoi tukevansa puhelinkeskustelusta tehdyn ilmiannon sisällön julkaisua.

”Olen ilmoittanut kaikille edustajainhuoneen jäsenille, että tuen täysin läpinäkyvyyttä niin kutsutun ilmiannon suhteen”, Trump sanoi.

Trump pyysi Ukrainan presidenttiä olemaan yhteydessä asianajajaansa Rudy Giulianiin ja Yhdysvaltain oikeusministeriin William Barriin. ”Herra Giuliani soittaa teille ja pyydän myös oikeusministeri Barria soittamaan ja me pääsemme perille tästä pohjia myöten.”

Muistiosta käy ilmi, että Trump vetosi Zelenskyihin, että Ukraina tutkisi erityisesti Bidenin pojan Hunter Bidenin toimia.

”Jos voisit katsoa sitä, se näyttää hirveältä minun näkökulmastani”, Trump sanoo puhelusta julkaistun muistion mukaan.

Trumpin toivomus liittyy Bidenin poikaan Hunter Bideniin, joka kuului ukrainalaisen kaasuyhtiön Burisman hallitukseen. Burismaan kohdistui korruptio- ja rahanpesututkinta, joka kuitenkin jäi kesken.

Lisää Hunter Bidenin roolista yhtiössä voi lukea tästä artikkelista.

Presidentit keskustelevat puhelimessa myös maiden taloussuhteista. Trump kertoo Zelenskyille, että tämä on tervetullut Valkoiseen taloon. Tämän hän sanoo samassa yhteydessä, kun kaksikko puhuu Bidenin pojan tapauksesta.

Kutsu Valkoiseen taloon on aina sulka hattuun pienten maiden johtajille. Zelenskyi vakuuttaa, että ”me olemme hyvin vakavissamme [Bidenin] jutun kanssa ja teemme työtä sen tutkimuksen parissa”.

Yhdysvaltain oikeusministeriö antoi keskiviikkona lausunnon, jossa se kiisti oikeusministerin tienneen presidentin pyynnöstä tutkia Bidenia ja tämän poikaa.

”Oikeusministeri ei ole ollut yhteydessä Ukrainaan tästä tai mistään muustakaan aiheesta. Oikeusministeri ei myöskään ole keskustellut tästä aiheesta tai muustakaan Ukrainaa koskevasta Rudy Giulianin kanssa”, oikeusministeriön tiedottaja Kerri Kupec sanoi Politicon mukaan.

Lehtitietojen mukaan puhelun aikoihin Yhdysvallat viivytteli 250 miljoonan dollarin sotilasavustuksen myöntämistä Ukrainalle. Yhdysvaltalaismedioiden mukaan Trump antoi määräyksen sotilasavun keskeyttämisestä Ukrainalle ennen puhelua.

Puhelun aikana Zelenskyi lupasi Trumpille, että hänen nimittämänsä tuleva valtionsyyttäjä vastaa Trumpin toiveeseen.

”Hän katsoo tätä tilannetta, erityisesti yritystä, jonka olet maininnut”, Zelenskyi sanoo puhelusta kirjatun muistion mukaan.

Yhdysvalloissa alkoi heti kiistely siitä, mikä keskiviikkona julkaistun muistion todistusarvo on. Vuoden 2016 presidentinvaaleissa Trumpille hävinnyt demokraatti Hillary Clinton totesi Twitter-viestissään, että Trump on ”pettänyt maansa” ja olevan ”vaaraksi maalleen”.

”Tämä ei ole poliittinen lausunto - tämä on raaka totuus. Minä olen virkarikossyytteiden kannalla”, Clinton totesi.
Vaikutusvaltainen republikaanisenaattori Lindsey Graham puolestaan totesi, että muistiossa ”ei ole mitään”.

”Minun näkemykseni on, että olisi hullua syyttää ketään presidenttiä tällaisen puhelun takia”, Graham sanoi toimittajille CNN-kanavan mukaan.

Demokraattien presidenttiehdokas ensi vuoden vaaleissa, Elizabeth Warren totesi puolestaan Twitter-viestissään, että julkaistu keskustelu on itsessään ”savuava ase”, joka todistaa Trumpin käyttäneen asemaansa väärin.

”Jos tämä on versio, jota presidentin tiimi pitää kaikkein suotuisimpana itselleen, hän on todellisessa vaarassa”, Warren totesi.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vankilassa kuolleen Jeffrey Epsteinin sellin vartijat saivat syytteet Yhdysvalloissa

  2. 2

   Huuhkajien kansanjuhla suorana lähetyksenä: nyt lavalla Kaija Koo – HS seuraa hetki hetkeltä

  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Piraattipuolueen rivit rakoilevat: puheenjohtaja haluaa lakkauttaa puolueen ja liittää sen toiseen

  5. 5

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  6. 6

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  7. 7

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  8. 8

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  9. 9

   Poliisipartio yllätti viikon­loppuna ilmestymällä liikenne­sakkojen kanssa koti­ovelle: ”Poliisi ei unohda”

  10. 10

   Tivi: Apotti-järjestelmän hinta onkin lähes 200 miljoonaa arvioitua suurempi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  2. 2

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  3. 3

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  4. 4

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  5. 5

   Suomi mainittu! BBC kirjoitti sympaattisen jutun suomalaisesta ”kuolevasta kaupungista”, jossa on asiat niin huonosti että se on jo hienoa

  6. 6

   Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

  7. 7

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  8. 8

   Postin lakko ja tukilakot jatkuvat – työntekijäpuoli hylkäsi sovintoesityksen pakettilajittelijoiden siirron takia

  9. 9

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  10. 10

   Ay-liike suuttui kirjoitusvirheitä myöten samanlaisista esityksistä – EK ei kiistä yhteisiä tavoitteita työehtoneuvotteluissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  7. 7

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  8. 8

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  9. 9

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  10. 10

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  11. Näytä lisää