Ulkomaat

Yhdys­valloissa alkoi heti kiistely siitä, mikä julkaistun Ukraina-muistion todistus­arvo on

Trumpin puhelinkeskustelun ympärillä vellova skandaali on johtanut virkarikostutkintaan. Jos Trumpia vastaan nostettaisiin syytteet, hän olisi kolmas Yhdysvaltain historiassa valtakunnanoikeuteen vedetty presidentti.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kehotti Ukrainaa tutkimaan poliittista vastustajaansa Joe Bidenia, joka pyrkii presidentiksi vuoden 2020 vaaleissa.

Tämä selviää muistiinpanoista, jotka Valkoinen talo julkaisi keskiviikkona Trumpin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin välisestä puhelinkeskustelusta. Keskustelu käytiin 25. heinäkuuta.

”Toinen juttu”, Trump sanoi Valkoisen talon julkaisemien muistiinpanojen mukaan.

”Bidenin pojasta puhutaan paljon. Että Biden pysäytti syytteet ja monet ihmiset haluavat tietää, mitä tapahtui, joten mitä tahansa voitte tehdä oikeusministerimme kanssa, olisi hienoa.”

Muistiinpanoihin voi tutustua tästä linkistä.Trumpin puhelinkeskustelun ympärillä vellova skandaali on johtanut virkarikostutkintaan, josta kongressin demokraatit ilmoittivat tiistaina. Jos Trumpia vastaan nostettaisiin syytteet, hän olisi kolmas Yhdysvaltain historiassa valtakunnanoikeuteen vedetty presidentti.

Virkarikostutkintaa koskevan kuohunnan keskiöön on noussut puhelinkeskustelun paljastaneen henkilön valituskirje. Yhdysvaltain edustajainhuone ja senaatti ovat äänestäneet, että toistaiseksi salatusta ilmiannosta pitäisi tehdä julkinen asiakirja.

Myös Trump itse lupasi YK:n yleiskokouksen lehdistötilaisuudessa läpinäkyvyyttä kirjeen suhteen. Trump korosti, että paljastuksen tehneellä ei ollut pääsyä ensikäden tietoihin.

CNN:n tietojen mukaan valituskirje tukeutuu osin Trumpin ja Zelenskyin puheluun, mutta senaattorilähteiden mukaan dokumentissa on mainittuna myös muita todistajia ja lähteitä. Uutiskanavan mukaan paljastaja on Yhdysvaltain hallinnon työntekijä.

Esimerkiksi demokraattien senaattori Chuck Schumer ilmaisi olevansa huolestunut paljastajan valituskirjeen luettuaan.

”Dokumentin luettuani olen vieläkin huolestuneempi tapahtumien kulusta kuin olin luettuani puhelusta tehdyt muistiinpanot”, Schumer sanoi.

Republikaaniedustaja Elise Stefanik puolestaan sanoi, ettei valituskirjeen sisältö anna tukea Trumpin virkarikostutkinnalle.

Trump pyrki puhelutiedot julkaisemalla vakuuttamaan, ettei hän ole tehnyt mitään väärin. Hän totesi muistiinpanojen julkistamisen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa, ettei hän ole millään tavalla painostanut Ukrainaa.

Hän syytti koko kohusta mediaa, josta osa syyllistyy Trumpin mielestä ”korruptoituneeseen journalismiin”. Hänen mukaansa demokraattien ajamassa virkarikosjutussa on kyse ”Yhdysvaltain historian suurimmasta noitavainosta”.

Trump syyttää myös demokraattijohtaja Nancy Pelosia heikkoudesta ja ”radikaalivasemmiston” kelkkaan nousemisesta:


Trump piti myöhemmin keskiviikkona yhteisen tiedotustilaisuuden Zelenskyin kanssa New Yorkissa. Trump vakuutti, ettei hän painostanut Zelenskyitä millään tavalla puhelun yhteydessä.

”Kukaan ei painostanut minua”, Zelenskyi sanoi omasta puolestaan.

Zelenskyi lisäsi, ettei hän halua sekaantua Yhdysvaltain ”demokraattisiin ja avoimiin” presidentinvaaleihin liittyvään asiaan ja että jokainen voi lukea puhelun sisällön siitä kertovasta muistiosta.

”Meillä oli hyvä puhelu”, Zelenskyi tiivisti.

Trump piti vielä oman tiedotustilaisuutensa myöhään keskiviikkoillalla Suomen aikaa. Hän muun muassa syytti mediaa siitä, ettei se ole raportoinut Yhdysvaltojen tekemisistä YK:n yleiskokouksessa vaan keskittynyt kohuun puhelinkeskustelun ympärillä. Hän kutsui virkarikostutkinnan perusteita ”vitsiksi”.

Trump sanoi tukevansa puhelinkeskustelusta tehdyn ilmiannon sisällön julkaisua.

”Olen ilmoittanut kaikille edustajainhuoneen jäsenille, että tuen täysin läpinäkyvyyttä niin kutsutun ilmiannon suhteen”, Trump sanoi.

Trump pyysi Ukrainan presidenttiä olemaan yhteydessä asianajajaansa Rudy Giulianiin ja Yhdysvaltain oikeusministeriin William Barriin. ”Herra Giuliani soittaa teille ja pyydän myös oikeusministeri Barria soittamaan ja me pääsemme perille tästä pohjia myöten.”

Muistiosta käy ilmi, että Trump vetosi Zelenskyihin, että Ukraina tutkisi erityisesti Bidenin pojan Hunter Bidenin toimia.

”Jos voisit katsoa sitä, se näyttää hirveältä minun näkökulmastani”, Trump sanoo puhelusta julkaistun muistion mukaan.

Trumpin toivomus liittyy Bidenin poikaan Hunter Bideniin, joka kuului ukrainalaisen kaasuyhtiön Burisman hallitukseen. Burismaan kohdistui korruptio- ja rahanpesututkinta, joka kuitenkin jäi kesken.

Lisää Hunter Bidenin roolista yhtiössä voi lukea tästä artikkelista.

Presidentit keskustelevat puhelimessa myös maiden taloussuhteista. Trump kertoo Zelenskyille, että tämä on tervetullut Valkoiseen taloon. Tämän hän sanoo samassa yhteydessä, kun kaksikko puhuu Bidenin pojan tapauksesta.

Kutsu Valkoiseen taloon on aina sulka hattuun pienten maiden johtajille. Zelenskyi vakuuttaa, että ”me olemme hyvin vakavissamme [Bidenin] jutun kanssa ja teemme työtä sen tutkimuksen parissa”.

Yhdysvaltain oikeusministeriö antoi keskiviikkona lausunnon, jossa se kiisti oikeusministerin tienneen presidentin pyynnöstä tutkia Bidenia ja tämän poikaa.

”Oikeusministeri ei ole ollut yhteydessä Ukrainaan tästä tai mistään muustakaan aiheesta. Oikeusministeri ei myöskään ole keskustellut tästä aiheesta tai muustakaan Ukrainaa koskevasta Rudy Giulianin kanssa”, oikeusministeriön tiedottaja Kerri Kupec sanoi Politicon mukaan.

Lehtitietojen mukaan puhelun aikoihin Yhdysvallat viivytteli 250 miljoonan dollarin sotilasavustuksen myöntämistä Ukrainalle. Yhdysvaltalaismedioiden mukaan Trump antoi määräyksen sotilasavun keskeyttämisestä Ukrainalle ennen puhelua.

Puhelun aikana Zelenskyi lupasi Trumpille, että hänen nimittämänsä tuleva valtionsyyttäjä vastaa Trumpin toiveeseen.

”Hän katsoo tätä tilannetta, erityisesti yritystä, jonka olet maininnut”, Zelenskyi sanoo puhelusta kirjatun muistion mukaan.

Yhdysvalloissa alkoi heti kiistely siitä, mikä keskiviikkona julkaistun muistion todistusarvo on. Vuoden 2016 presidentinvaaleissa Trumpille hävinnyt demokraatti Hillary Clinton totesi Twitter-viestissään, että Trump on ”pettänyt maansa” ja olevan ”vaaraksi maalleen”.

”Tämä ei ole poliittinen lausunto - tämä on raaka totuus. Minä olen virkarikossyytteiden kannalla”, Clinton totesi.
Vaikutusvaltainen republikaanisenaattori Lindsey Graham puolestaan totesi, että muistiossa ”ei ole mitään”.

”Minun näkemykseni on, että olisi hullua syyttää ketään presidenttiä tällaisen puhelun takia”, Graham sanoi toimittajille CNN-kanavan mukaan.

Demokraattien presidenttiehdokas ensi vuoden vaaleissa, Elizabeth Warren totesi puolestaan Twitter-viestissään, että julkaistu keskustelu on itsessään ”savuava ase”, joka todistaa Trumpin käyttäneen asemaansa väärin.

”Jos tämä on versio, jota presidentin tiimi pitää kaikkein suotuisimpana itselleen, hän on todellisessa vaarassa”, Warren totesi.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  2. 2

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  3. 3

   Useita ihmisiä on kuollut ampumavälikohtauksessa New Jerseyssä, ainakin yksi kuolleista on poliisi

  4. 4

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  5. 5

   Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta

  6. 6

   Kiinalaistutkijat loivat sian ja apinan yhdistelmiä – eläimet kuolivat alle viikossa

  7. 7

   Laurent Simonsin, 9, piti saada yliopistotutkinto maailman nuorimpana, mutta nyt hän on lopettanut opintonsa valmistumista koskevan kiistan vuoksi

  8. 8

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  9. 9

   Miksi Trump joutuu oikeuteen, vaikka lopputulos tiedetään?

  10. 10

   Suurlähetystöt boikotoivat ja väki osoitti ulkona mieltään, kun Ruotsin kuningas ojensi Nobel-palkinnon kirjailija Peter Handkelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  2. 2

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  3. 3

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  4. 4

   Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta

  5. 5

   Ruotsalaisyhtye Roxetten laulaja Marie Fredriksson on kuollut

  6. 6

   Väärä sipsipussi toi pahan mielen: Syntyi Vegaaniskanneri, jonka avulla helsinkiläisäiti osaa väistää ruokiin murskatut kirvat

  7. 7

   Eronnut nainen alkaa katsella nettipornoa, ja tv:ssä se näyttää sekä hauskalta että seksikkäältä – Kathryn Hahnista tuli keski-ikäisenä miehisen katseen rikkoja

   Tilaajille
  8. 8

   Laurent Simonsin, 9, piti saada yliopistotutkinto maailman nuorimpana, mutta nyt hän on lopettanut opintonsa valmistumista koskevan kiistan vuoksi

  9. 9

   Helsinki lahjoittaa tasavallan presidentille 2,7 hehtaarin alueen Meilahdesta – kolme rakennusta puretaan

  10. 10

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  3. 3

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  8. 8

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  9. 9

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  10. 10

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  11. Näytä lisää