
Haastatteluja oli tehty perjantain ja sunnuntain välisenä aikana, kun mediassa oli jo kerrottu tietoja, joiden mukaan Trump olisi painostanut Ukrainaa kaivamaan tietoja demokraattien presidenttiehdokkaasta Joe Bidenistahttps://www.hs.fi/haku/?query=joe+bidenista ja hänen pojastaan.
Politicon kyselyssä virkasyytteitä toivovia oli jopa vähemmän – tosin vain yhden prosenttiyksikön verran – kuin viime viikolla tehdyssä vastaavassa kyselyssä. Ero ei siis ole merkitsevä, mutta ainakaan mitään suurta halua prosessin käynnistämiseen ei heti ollut syntynyt.
Kongressin edustajainhuoneen demokraatit käynnistivät virkarikostutkinnan https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006249967.htmltiistaina ja keskiviikkona Trump julkaisi muistionhttps://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006250824.html kohun aiheuttaneesta puhelustaan Ukrainan presidentin kanssa.
Noin vuosi sitten amerikkalaisista 42 prosenttia toivoi Trumpin asettamista syytteisiin, jotka käsiteltäisiin kongressissa. Silloin uutisissa olivat tutkimukset Trumpin vaalikampanjan kytköksistä Venäjään.
Kyseiset tutkimukset eivät innostaneet demokraatteja ryhtymään prosessiin, joka tiedetään sekä vaikeaksi että poliittisesti riskialttiiksi. Virkarikostutkinta ja mahdolliset syytteet sekä niiden käsittely kongressissa veisivät paljon aikaa ja varastaisivat huomiota kaikelta muulta politiikalta.
Yhdysvalloissa pidetään runsaan vuoden päästä presidentin- ja kongressinvaalit, joten moni kongressiedustaja joutuu punnitsemaan asiaa oman uransa näkökulmasta.
NPR-kanava kertoohttps://www.npr.org/2019/09/24/763575677/impeachment-has-never-been-very-popular-but-that-hasnt-stopped-congress-before, että demokraattipresidentti Bill Clintonin https://www.hs.fi/haku/?query=bill+clintoninvastaiset syytteetkään eivät olleet suosittuja pari vuosikymmentä sitten, kun vastaava prosessi käynnistettiin viimeksi. Silloin vain 30 prosenttia amerikkalaisista halusi Clintonin luopuvan virastaan, vaikka kaksi kolmasosaa ajatteli presidentin käyttäneen valtaansa väärin.
Yhdysvalloissa on ollut vuodesta 1789 alkaen 45 presidenttiä, mutta virkasyytteen heistä on saanut vain kaksi: Clinton vuonna 1998 väärästä valasta ja oikeuden vastustamisesta, kun hän valehteli seksisuhteestaan Valkoisen talon harjoittelijaan Monica Lewinskyynhttps://www.hs.fi/haku/?query=monica+lewinskyyn.
Toinen syytteet saanut presidentti oli demokraatti Andrew Johnsonhttps://www.hs.fi/haku/?query=andrew+johnson. Häntä syytettiin vuonna 1868 muun muassa sääntöjenvastaisesta yrityksestä erottaa sotaministeri Edwin Stantonhttps://www.hs.fi/haku/?query=edwin+stanton.
Senaatti vapautti syytteistä sekä Johnsonin että Clintonin.
Presidentin tuomitsemiseen tarvitaan kahden kolmasosan enemmistö satahenkisessä senaatissa eli kongressin ylähuoneessa. Sen saavuttaminen on nykyään hyvin vaikeaa, sillä Trumpin puolueella republikaaneilla on senaatissa 53–47-enemmistö.
Gallupin kyselytutkimuksenhttps://news.gallup.com/poll/203198/presidential-approval-ratings-donald-trump.aspx mukaan 54 prosenttia amerikkalaisista ei hyväksy Trumpin tapaa hoitaa virkaansa, kun taas 43 prosenttia hyväksyy ne.
- Yhdysvallat Seuraa
- Donald Trump Seuraa
- Pekka Mykkänen Seuraa
Kommentit