Ulkomaat

Muistio paljasti Ukrainan presidentin ja Trumpin haukkuneen Merkeliä ja Macronia – ”Valitettavasti pää­seuraus tästä on, että Ukrainasta tulee myrkkyä”

Zelenskyi joutui selittelemään puheitaan ukrainalaisille toimittajille New Yorkissa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi joutui selittelemään eurooppalaisten liittolaistensa haukkumista ukrainalaisille toimittajille New Yorkissa. Zelenskyi ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump antoivat erityisesti Saksan liittokanslerille Angela Merkelille huutia heinäkuisessa puhelinkeskustelussaan.

Valkoinen talo julkaisi puhelinkeskustelusta tehdyt muistiinpanot keskiviikkoiltana torjuakseen demokraattien yrityksen saada hänet virkarikossyytteeseen ja pois virasta.

Julkaistun puhelinkeskustelun vaikutukset Trumpin uraan ovat epäselvät, mutta Zelenskyille julkaistu sananvaihto antaa kolauksen sekä sisä-, että ulkopolitiikassa.

Keskustelun vuolaiden alkukohteliaisuuksien jälkeen Trump aloittaa Euroopan sättimisen Ukrainan unohtamisesta.

”Me teemme paljon enemmän kuin Euroopan maat ja heidän pitäisi tehdä enemmän”, Trump sanoo. ”Saksa ei tee oikein mitään teidän hyväksenne. He vain puhuvat, ja minun mielestäni sinun pitäisi todella kysyä tästä asiasta heiltä.”

”Kun puhuin Angela Merkelille, niin hän puhuu Ukrainasta muttei tee mitään. Monet Euroopan maat ovat aivan samanlaisia ja varmaan haluaisitte tehdä asialle jotain. ”

”Olette ehdottomasti oikeassa, ette sataprosenttisen vaan tuhatprosenttisen oikeassa”, Zelenskyi vastaa. ”Ja voin kertoa, että olen tavannut Angela Merkelin ja olen puhunut hänen kanssaan. Ja olen puhunut myös [Ranskan presidentin Emmanuel] Macronin kanssa.”

”Sanoin heille, että he eivät tee tarpeeksi mitä pakotteisiin tulee”, Zelenskyi jatkaa. ”He eivät laajenna pakotteita, he eivät tee tarpeeksi Ukrainan hyväksi. Loogisesti EU:n pitäisi olla tärkein kumppanimme, mutta käytännössä Yhdysvallat on paljon tärkeämpi.”

Seuraavaksi Zelenskyi kehuu Yhdysvaltoja ja kertoo, että Ukraina voisi ostaa lisää Javelin-panssarintorjuntaohjuksia. Yhdysvallat myi viime vuonna Ukrainalle 210 Javelin-ohjusta ja 37 laukaisualustaa.

Zelenskyi joutui torstain vastaisena yönä Suomen aikaa selittelemään kriittisiä Eurooppa-kantojaan ukrainalaisille toimittajille New Yorkissa, jossa hän osallistuu YK:n yleiskokoukseen. Zelenskyi korosti olevansa kiitollinen EU:lle kaikesta Ukrainan saamasta tuesta.

”Olen kiitollinen kaikesta Ukrainan saamasta avusta ja erityisesti eurooppalaisten johtajien tuesta”, Zelenskyi sanoi vastatessaan Ukrinform-uutistoimiston kysymykseen Eurooppa-suhteiden kärsimästä kolauksesta. ”Tuesta rouva Merkeliltä ja herra Macronilta, ja monilta muilta.”

Trumpin kanssa käydyn puhelinkeskustelun aikaan elettiin Zelenskyin mukaan kuitenkin Ukrainan kannalta ”vaikeita aikoja”. Venäjä oli juuri hyväksytty uudelleen Euroopan neuvoston parlamentaarisen komitean jäseneksi Ukrainan vastustuksesta huolimatta.

Itämeren alittavan Nord Stream II -kaasuputken rakentaminen eteni lisäksi Zelenskyin mukaan entistä vauhdikkaammin ja pakotteiden haittaamatta vaarantaen Ukrainan kaasunsiirtotulot.

”Puhuin näistä asioista kaikkien johtajien kanssa”, Zelenskyi sanoi. ”Puhelussa mainittujen johtajien ja monien muiden. He sanoivat, että ’ymmärrämme, mutta nämä asiat menevät nyt näin’.”

”En halua puhua kenestäkään mitään pahaa”, Zelenskyi vakuutti. ”Kiitos kaikille, jotka auttavat meitä, mutta minä sanoin tosiasian. Koska Nord Stream -putki on meille uhka, valtava uhka energiaturvallisuudelle.”

Auki kirjoitetun puhelinkeskustelun aikana Zelenskyi murjoo paitsi Macronia ja Merkeliä myös lupaa nimittää Ukrainan valtakunnansyyttäjäksi ”täysin oman miehen”, lupaa lähettää Washingtoniin entistä paremman suurlähettilään ja sanoo auttavansa auliisti Trumpin henkilökohtaista lakimiestä Rudy Giuliania.

Giuliani on keskittynyt lokauutisten löytämiseen Trumpin vastustajasta, demokraattien mahdollisesta presidenttiehdokkaasta Joe Bidenista.

”Valitettavasti pääseuraus tästä on, että Ukrainasta tulee myrkkyä”, kiovalainen analyytikko ja Uusi Eurooppa -tutkimuskeskuksen johtaja Aljona Getmantšuk kommentoi ulkopoliittisia seurauksia uutistoimisto Reutersille.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  3. 3

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  4. 4

   Valtion pitäisi aloittaa muun muassa maahan­muuttajien ja vammaisten positiivinen syrjintä, sanoo Tullin pääjohtaja

  5. 5

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  6. 6

   Meksiko myöntää hutiloineensa El Chapon pojan kiinni­otossa: ”Se tehtiin hätäisesti, seurauksia ei otettu huomioon”

  7. 7

   Kommentti: Kuka putoaa kyydistä? Triplan kauppakeskus on yllätyksetön, mutta nyt alkavassa pudotuspelissä sillä on yksi valtti

  8. 8

   Tutkijat löysivät pahoin runnellun valkohain Atlantilta, suuri puremajälki saattaa auttaa tutkimustyössä

  9. 9

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  10. 10

   ”Tämä on tämmöinen keltainen rotanraato”, hoitaja sanoi Inge-Maj Ekströmin vastasyntyneestä 1981: Omat kokemukset tekivät Ekströmistä kapinallisen kätilön

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  2. 2

   Raiskauksen uhriksi väitetty lapsi kertoo keksineensä koko jutun: Oikeus kumosi viiden vuoden tuomion

  3. 3

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  4. 4

   Tutkijat löysivät pahoin runnellun valkohain Atlantilta, suuri puremajälki saattaa auttaa tutkimustyössä

  5. 5

   Finnkinon toimitusjohtaja irtisanottiin kaikessa hiljaisuudessa yli kuukausi sitten

  6. 6

   Alppihiihtolupaus Nette Kiviranta nukkui auton takapenkillä, kun nokkakolari muutti elämän suunnan – Nyt Kiviranta kävelee, vaikka jalat ovat halvaantuneet

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Erdoğan voitti Trumpin mutta hävisi Putinille, Syyriassa Turkkia odottavat venäläiset joukot

  8. 8

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  9. 9

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  10. 10

   Nettivideon jakaneelta pojalta rahaa vaatinut konstaapeli sai potkut Helsingin poliisista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  8. 8

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää