Ulkomaat

Maailman kohutuin puhelu: HS käy läpi kuusi keskeistä kohtaa Trumpin ja Ukrainan presidentin keskustelusta

”Yhdysvallat on ollut todella, todella hyvä Ukrainalle. En sanoisi, että tämä on välttämättä ollut vastavuoroista, koska tapahtuu asioita, jotka eivät ole hyviä”, Trump totesi puhelussa. Sitten hän pyysi Ukrainan presidentiltä Volodymyr Zelenskyiltä apua poliittiseen vastustajaansa Joe Bideniin liittyvässä tapauksessa.

Yhdysvalloissa toimittajat ja poliittiset toimijat ovat hyökänneet suurennuslasien, kampojen ja keittiöpsykologian opein presidentti Donald Trumpin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin puhelinkeskustelusta laaditun, keskiviikkona julkaistun, muistion kimppuun.

Poikkeuksellista kiinnostusta selittää kaksi asiaa: kyseessä on harvinainen kurkistusikkuna valtionpäämiesten kahdenväliseen keskusteluun ja käsillä on Trumpin uran vaikein hetki: puhelun aiheuttama kohu on johtanut Trumpin vastaiseen virkarikostutkintaan.

Trumpin poliittiset vastustajat etsivät ja löytävät puhelusta todistusaineistoa siitä, että Trump on käyttänyt valtaansa väärin ja hänet pitää panna viralta. Trumpin itsensä näkemys on, että muistio todistaa hänen toimineen täysin moitteettomasti ja virkarikostutkinnassa on kyse ”noitavainosta”.

HS käy läpi puhelun keskeisiä kohtia taustoineen.

1. Keskustelu käytiin 25. heinäkuuta kello 9.03–9.33 Yhdysvaltain itärannikon aikaa. Muistion alussa varoitetaan, että lainauksia ei pidä lukea sanasta sanaan tapahtuneina kirjauksina, vaan kyse on puhelun aikana tehdyistä tarkoista muistiinpanoista, ei siis audiotallenteen sanatarkasta transkriptiosta.


2. Puhelu käynnistyy kohteliaisuuksilla ja keskinäisellä mielistelyllä. Trump onnittelee Zelenskyitä kevään presidentinvaalien voittamisesta. Siihen Zelenskyi vastaa: ”Minun on tunnustettava, että minulla on ollut mahdollisuus oppia sinulta” siitä, miten vaaleja voitetaan.

Zelenskyi käyttää sanamuotoja, jotka ovat tuttuja Trumpin vaalikampanjasta, kuten ”draining the swamp” eli suon kuivattaminen, millä Zelenskyi tarkoittaa poliittisen järjestelmän muuttamista tuomalla valtaan uusia ihmisiä ja ajatuksia. Hän kutsuu Trumpia ”suureksi opettajaksi” siinä, miten vanha valta kukistetaan.

3. Tämän jälkeen Trump alkaa päästä asiaan ja hän kertoo, miten paljon Yhdysvallat on tehnyt Ukrainalle. Hänen mukaansa Saksa ”ei tee hyväksenne juuri mitään” ja liittokansleri Angela Merkel ”puhuu kyllä Ukrainasta, muttei tee mitään”.

”Yhdysvallat on ollut todella, todella hyvä Ukrainalle. En sanoisi, että tämä on välttämättä ollut vastavuoroista, koska tapahtuu asioita, jotka eivät ole hyviä. Mutta Yhdysvallat on ollut todella, todella hyvä Ukrainalle”, Trump totesi.


Zelenskyi toteaa, että Trump on oikeassa ”ei vain sataprosenttisesti, vaan tuhatprosenttisesti”. Hän kertoo itsekin olleensa pettynyt eurooppalaisiin ja kehuu sitä, miten ”Yhdysvallat on paljon [eurooppalaisia] tärkeämpi kumppani” Ukrainalle. Zelenskyi kiittää Yhdysvaltoja puolustusyhteistyöstä ja kertoo Ukrainan olevan pian valmis ostamaan uusia Javelin-ohjuksia amerikkalaisilta.

Yhdysvaltain mediassa on kerrottu, että Trump oli ennen puhelua jäädyttänyt hetkellisesti satojen miljoonien dollareiden sotilasavun Ukrainalle. Tästä ei puhuta suoraan, vaikka Zelenskyi viittaakin Yhdysvaltain ”suureen tukeen puolustusalalla”.


4. Kun kehut on vaihdettu ja Trump on saanut kerrottua, miten paljon Yhdysvallat on Ukrainaa auttanut, hän sanoo: ”Haluaisin, että tekisit meille palveluksen, koska maamme on joutunut käymään läpi paljon ja Ukrainalla on siitä paljon tietoa.”

Ensin Trump puhuu katkonaisesti – tai hänen puheensa kirjataan epäselvästi – yrityksestä nimeltä Crowdstrike. Kyseinen kalifornialainen tietoturvayhtiö tutki demokraattipuolueen sähköpostipalvelimelle tehdyn hyökkäyksen vuonna 2016 ja kertoi jälkien johtaneen Venäjälle.

The New York Times -lehden tulkinnan mukaan Trump viittaa salaliittoteoriaan, jota hänen asianajajansa ja kaverinsa Rudy Giuliani on pitänyt elossa. Teorian mukaan demokraattipuolueen sähköpostivarkauteen olivat sekaantuneet ukrainalaiset tahot.

Lehti kertoi Giulianin todenneen huhtikuisessa haastattelussa – osassa jota ei ole aiemmin julkaistu – olleensa yhteydessä ihmisiin, joiden mukaan ”ukrainalaiset olivat hakkeroinnin takana”.

Trump toteaa puhelussa, että hänen Venäjä-kytköksiään tutkinut erikoistutkija Robert Mueller oli tehnyt kelvotonta työtä. Muellerin tutkimusten mukaan Venäjän sotilastiedustelu oli demokraattien hakkeroinnin takana.

”Haluaisin, että oikeusministeri [William Barr] soittaa sinulle ja sinun ihmisillesi ja että tämä tutkitaan perinpohjaisesti.– – – On tärkeää, että teet kaiken voitavasi, jos se olisi mahdollista”, Trump toteaa Zelenskyille.

Zelenskyi lupaa toteuttaa Trumpin toiveet ja hän kertoo myös ympäröivänsä itsensä ihmisillä, jotka ovat mieluisia Trumpille. ”Haluan vakuuttaa sinulle vielä kerran, että kaikki ihmisemme ovat ystäviäsi.”

Hän kertoo avustajansa olleen äskettäin yhteydessä Giulianiin ja toivottaa Giulianin tervetulleeksi Ukrainaan. Zelenskyi tuo ensimmäisenä keskusteluun Giulianin nimen, ainakin muistion antaman kuvan mukaisesti.


5. Trump sanoo, että hän aikoo pyytää oikeusministeri Barria ja Giuliania soittamaan Zelenskyille. Tämän jälkeen Trump mollaa Yhdysvaltain aiempaa suurlähettilästä Ukrainassa, minkä jälkeen hän esittää kohutun ja ristiriitaisen pyyntönsä tutkia poliittisen vastustajansa Joe Bidenin ja tämän pojan Hunterin asioita.

”Toinen juttu. Bidenin pojasta on paljon puhetta, että Biden pysäytti syytteet. Monet ihmiset haluavat tietää siitä, joten mitä hyvänsä voitkin tehdä yhdessä oikeusministerimme kanssa, se olisi loistavaa. Biden kierteli leuhkimassa, miten hän sai syytteet pysäytettyä, joten jos voisit katsoa sitä... se tuntuu minusta kamalalta.”

Tämä on asia, joka johti Trumpin vastaisen virkarikostutkinnan käynnistämiseen. Biden on yksi demokraattien pääehdokkaita vuoden 2020 presidentinvaaleissa ja nyt Trumpin ajatellaan pyytäneen vieraan maan presidenttiä ja virkakoneistoa auttamaan poliittisen vastustajansa vastaisessa operaatiossa – valjastaen hankkeeseen Yhdysvaltain oikeusministerin ja Trumpin henkilökohtaisen asianajajan.


Trumpin ajatuksenjuoksu tässä kohtaa on, että Joe Biden olisi hyökännyt Ukrainan valtionsyyttäjää vastaan, koska halusi suojella poikaansa Hunter Bidenia. Poika kuului ukrainalaisen kaasuyhtiön Burisman hallitukseen ja yhtiötä tutkittiin korruptiojutussa.

Tässä kohtaa historiantulkinnat lähtevät kahteen vastakkaiseen suuntaan. Bidenin on kerrottu varapresidenttinä ollessaan vaatineen joulukuussa 2015 valtionsyyttäjä Viktor Šokinin eroa, koska tämä ei kitkenyt Ukrainassa rehottavaa korruptiota.

Trumpilaisten mukaan Biden vaati Šokinin eroa, koska hän oli Bidenin pojan väitetyn korruption kimpussa. CNN-kanavan mukaan mikään ei viittaa, että Bidenit olisivat syyllistyneet mihinkään laittomaan tai epäeettiseen.

Zelenskyi vastaa puhelimessa Trumpille, että hän on nimittämässä uuden valtionsyyttäjän, joka on ”sataprosenttisesti minun ihmiseni” ja joka ”tutustuu tilanteeseen, erityisesti tässä asiassa mainitsemaasi yritykseen” eli Burismaan.

Vakuuttelut kuultuaan Trump sanoo: ”Minä pyydän Giuliania soittamaan sinulle ja pyydän myös oikeusministeri Barria soittamaan sinulle ja me tulemme tutkimaan tämän perinpohjaisesti.”

Tämän jälkeen Trump lisää vielä: ”Teidän taloutenne tulee muuttumaan paremmaksi ja paremmaksi, ennustan.”


6. Trumpin poliittiset vastustajat sanovat, että keskustelu osoittaa presidentin suorastaan kiristävän ukrainalaista virkaveljeään: Jos Zelenskyi tekee hänelle palveluksia poliittisen vastustajansa vastaisissa tutkinnoissa, siitä seuraa hyvää hänelle ja Ukrainalle.

”Muistiinpanot kertovat klassisesta mafiatyylisestä kiristyksestä”, totesi edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan demokraattipuheenjohtaja Adam Schiff keskiviikkona.

Trump sanoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessaan Zelenskyin kanssa, että hän ei ole painostanut ketään. Samaa vakuutti Zelenskyi: ”Kukaan ei painostanut minua.”

Kun Trump on puhelussa saanut kerrottua toiveensa Bideneiden tutkimisesta ja Zelenskyi on luvannut auttaa, Zelenskyi kertoo yöpyneensä viime New Yorkin matkallaan Trumpin omistamassa pilvenpiirtäjähotellissa Trump Towerissa.

Hän toivoo voivansa pian käydä Washingtonissa ja heti perään hän lisää: ”Haluan myös vakuuttaa sinulle, että me otamme tämän tapauksen hyvin vakavasti ja teemme töitä tutkimusten kanssa.”


Sen jälkeen Zelenskyi toivoo yhteistyötä taloudessa, erityisesti energia-alalla. Muistiossa on suorastaan koomisesti asioita yhdistelevä lause Ukrainan presidentin suussa: ”Me ostamme amerikkalaista öljyä, mutta olen hyvin toiveikas, että tapaamme tulevaisuudessa.”

Trump vastaa: ”Hyvä. No niin, kiitos oikein paljon, arvostan tätä. Minä kerron Rudylle [Giulianille] ja oikeusministeri Barrille, että soittavat. Kiitos. Milloin tahansa haluatkin tulla Valkoiseen taloon, soittele. Kerro meille päivämäärä, ja me hoidamme sen. Odotan tapaamistamme.”


Nyt on Zelenskyin vuoro kiittää Trumpia. Hän pyytää Trumpia vastavuoroisesti käymään Ukrainassa. Zelenskyin mukaan matkaa voidaan tehdä jommankumman lentokoneella.

”Voimme ottaa minun koneeni ja lentää Ukrainaan, tai voimme ottaa sinun lentokoneesi, joka on todennäköisesti paljon parempi kuin minun koneeni”, Zelenskyi sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Arkkitehti Aleksi Rastas ilahtui ja pettyi Triplassa: ”Jokaiselle jotain on ei mitään kellekään”

  2. 2

   ”Saattaa mennä viikkokausia, ettei käy ketään” – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosikymmeniä lähes täydellisessä eristyksessä ilman puolisoa tai ystäviä, ja hänen kaltaistensa määrä kasvaa

   Tilaajille
  3. 3

   Vaateteollisuus saastuttaa enemmän kuin lentoliikenne, vaikka kaupasta voi löytää myös eliniän kestäviä vaatteita – Näin tunnistat kestävän vaatteen ja teet siitä vielä pitkäikäisemmän

   Tilaajille
  4. 4

   ”Tämä on tämmöinen keltainen rotanraato”, hoitaja sanoi Inge-Maj Ekströmin vastasyntyneestä 1981: Omat kokemukset tekivät Ekströmistä kapinallisen kätilön

  5. 5

   Valtion pitäisi aloittaa positiivinen syrjintä ja palkata muun muassa maahanmuuttajia ja vammaisia, sanoo Tullin pääjohtaja Hannu Mäkinen

  6. 6

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  7. 7

   Tutkijat löysivät pahoin runnellun valkohain Atlantilta, suuri puremajälki saattaa auttaa tutkimustyössä

  8. 8

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  9. 9

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  10. 10

   Mercedes-Benzin uusi sähköauto EQC on äärimmäisen mukava ja hiljainen, mutta vie sähköä kuin omakotitalo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  2. 2

   Raiskauksen uhriksi väitetty lapsi kertoo keksineensä koko jutun: Oikeus kumosi viiden vuoden tuomion

  3. 3

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  4. 4

   Finnkinon toimitusjohtaja irtisanottiin kaikessa hiljaisuudessa yli kuukausi sitten

  5. 5

   Tutkijat löysivät pahoin runnellun valkohain Atlantilta, suuri puremajälki saattaa auttaa tutkimustyössä

  6. 6

   Suomi otti taas lisävelkaa, Ruotsilla jäi jälleen rahaa yli: Mistä ero syntyy?

  7. 7

   Alppihiihtolupaus Nette Kiviranta nukkui auton takapenkillä, kun nokkakolari muutti elämän suunnan – Nyt Kiviranta kävelee, vaikka jalat ovat halvaantuneet

   Tilaajille
  8. 8

   HS-analyysi: Erdoğan voitti Trumpin mutta hävisi Putinille, Syyriassa Turkkia odottavat venäläiset joukot

  9. 9

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  10. 10

   Kuinka otan itseäni niskasta kiinni ja saan enemmän aikaan? Psykologi antaa neljä neuvoa, joita voi soveltaa niin treenaamiseen kuin työtehtäviin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  8. 8

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää