Ulkomaat

Maailman lentoliikenne kaksinkertaistuu 20 vuodessa, Pekingiin avattiin meritähden muotoinen asema

Kiinan pääkaupungin uuden lentoaseman tarkoitus on purkaa kasvun aiheuttamaa painetta vanhalta.

Neljä viidestä ihmisestä ei ole koskaan matkustanut lentokoneella, mutta elintason nousu mahdollistaa sen lähitulevaisuudessa yhä useammalle. Lentomatkoja tehdään nykyään hieman yli neljä miljardia vuodessa, ja määrän ennustetaan kaksinkertaistuvan 20 vuodessa.

Yli puolet kasvusta tulee Aasiasta, jossa joka vuosi arviolta sata miljoonaa ihmistä nousee ensi kertaa lentokoneeseen.

Tätä Aasian ajamaa kehitystä kuvastaa futuristinen Pekingin uusi kansainvälinen lentoasema, joka kantaa nimeä Peking Daxing. Asema aloitti toimintansa keskiviikkona. Se valmistui parahultaisesti Kiinan kansantasavallan 70-vuotispäiväksi, joka koittaa ensi tiistaina. Ajoitus oli varmasti harkittu, sillä maan johto on esittänyt pääkaupungin uuden lentoaseman kansallisena suursaavutuksena.

”Daxing kytkeytyy suoraan Kiinan lentomarkkinan hämmästyttävään kasvuun”, Shukor Yusof lentoalan konsulttiyrityksestä Endau Analyticsista sanoo uutistoimisto AFP:lle.Yhdysvallat on yhä maailman suurin lentomarkkina, mutta Kiina ohittaa sen 2020-luvun puoliväliin mennessä, arvioi Kansainvälinen ilmakuljetusliitto IATA. Vuonna 2037 Kiinassa tehdään 1,6 miljardia lentomatkaa eli enemmän kuin maassa on nykyään asukkaita ja peräti miljardi enemmän kuin vuonna 2017, IATA ennustaa AFP:n mukaan.

Kiinan presidentti ja kommunistisen puolueen pääsihteeri Xi Jinping laskee lentoliikenteen maansa strategisesti tärkeimpiin toimialoihin. Tavoitteeksi on asetettu, että vuonna 2035 Kiinassa olisi 450 kaupallista lentoasemaa, lähes kaksinkertaisesti nykyiseen nähden.

Viime vuonna Kiinan sisäisten lentomatkojen määrä kasvoi yli kymmenellä prosentilla eli lähes 50 miljoonalla matkalla, kun yhdeksi matkaksi ei tulkita jokaista lentoa vaan matka lähtöpaikasta määränpäähän, vaikka se koostuisi useammasta lennosta.

Lentoliikenne tuottaa nykyisellään vain noin neljä prosenttia ilmakehää lämmittävistä päästöistä, mutta juuri matkustajamäärän nopean kasvun takia sitä pidetään pahana uhkana ilmastonmuutoksen torjumiselle.

Lue myös: Lentopäästöjen vähentämiseen on keinoja – miksi niitä ei oteta käyttöön?

Peking Daxingista on määrä tulla yksi maailman vilkkaimmista lentoasemista ja kaikkein vilkkain lentoasema, joka koostuu yhdestä ainoasta terminaalista. Vuonna 2025 sen läpi arvioidaan kulkevan 72 miljoonaa matkustajaa ja täysin valmiina vuonna 2040 noin sata miljoonaa.

Maailman vilkkaimmat lentosemat ovat nykyään Atlantan kansainvälinen lentoasema Yhdysvalloissa lähes 110 miljoonalla matkustajalla vuodessa ja Pekingin vanhempi kansainvälinen lentoasema Peking Capital noin sadalla miljoonalla – mutta Atlantassa on kaksi ja Peking Capitalissa kolme erillistä terminaalia.

Pekingin uuden lentoaseman päätarkoituksia onkin purkaa painetta vanhalta asemalta, jossa ruuhkat johtavat usein lentojen viivästyksiin. Pekingin entinen kakkoskenttä Nanyuan, Kiinan vanhin lentoasema, puolestaan lopetti toimintansa samana päivänä kuin uusin asema avattiin.

Peking Daxing näyttää yläilmoista meritähdeltä, ulkokattonsa oranssia väriä myöten.

Terminaalirakennus on maailman suurimpia. Sen pinta-ala on noin 700 000 neliömetriä, mikä vastaa sataa jalkapallokenttää. Sen yleisilmettä leimaavat kaarevat linjat ja luonnonvalon välittyminen alimmillekin tasoille.

Rakennuksen on suunnitellut irakilaissyntyinen brittiarkkitehti Zaha Hadid, joka kuoli vuonna 2016.


Rakennushanke maksoi yli 15 miljardia euroa, ja mikäli mukaan lasketaan raideyhteydet, lähes 60 miljardia euroa. Metro vie Peking Daxingilta kaupunkiin 20 minuutissa.

Peking Daxing (kansainväliseltä lentoasematunnukseltaan PKX) sijaitsee noin 45 kilometriä Pekingin ydinkeskustasta etelään, vanhempi Peking Capital (PEK) runsaat 30 kilometriä keskustasta koilliseen.Kiinalaiset ja ulkomaiset lentoyhtiöt siirtävät toimintojaan uudelle kentälle vaiheittain vuoteen 2021 mennessä. Finnair alkaa lentää sinne kolmesti viikossa 3. marraskuuta alkaen.

Esimerkiksi maailman toiseksi suurimman lentoyhtiöallianssin Sky Teamin yhtiöiden odotetaan siirtävän Pekingin-toimintonsa pääosin Daxingiin, mutta allianssiin kuuluvat Delta ja Air France kertoivat AFP:lle viime viikolla, että ne eivät ole vielä tehneet päätöstä asiasta.

Kiinan kolmanneksi suurin lentoyhtiö Air China aikoo lentää jatkossakin valtaosan Pekingin-lennoistaan vanhalta kentältä.

”Lentoasemien vaihtaminen voi olla hankala päätös yhtiöille”, lentoliikenneanalyytikko John Strickland sanoo AFP:lle.

”Yhtiöt näkisivät mielellään uuden lentoaseman avautuvan ja pääsevän yli lapsentaudeista, ennen kuin ne siirtävät toimintonsa toiselta, toimivaksi todetulta lentoasemalta.”

Peking Daxingin ensimmäinen kaupallinen lähtö, China Southern -yhtiön lento Guangzhoun kaupunkiin Etelä-Kiinaan maailman suurimmalla matkustajakoneella Airbus A380:lla, pääsi AFP:n mukaan matkaan puoli tuntia aikataulustaan jäljessä. Kiinan valtiontelevisio CCTV ei maininnut myöhästymisen syytä.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Käräjätuomari kyykytti salissaan asianajajia, syyttäjiä ja tutkinnanjohtajia – hovioikeus puuttui tuomarin käytökseen

  2. 2

   Ministeri Paatero puolusti Veikkauksen toimintaa A-studiossa – HS kysyi asian­tuntijoilta, pitävätkö väitteet paikkaansa

  3. 3

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  4. 4

   Oslon ambulanssi­kaappaus: Molemmat epäillyt saatu kiinni, varastetusta ambulanssista löytyi haulikko ja kone­pistooli

  5. 5

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  6. 6

   Väärä uskomus itsestä voi paljastaa itsetunto-ongelman, sanoo asiantuntija – Moni puhuu huonosta itsetunnosta, vaikka tarkoittaa aivan toista asiaa

  7. 7

   EU:n komissio huolestui Rinteen hallituksen rahankäytöstä – valtiovarainministeri Lintilä: ”Pitää suhtautua vakavasti”

  8. 8

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  9. 9

   Helsinki aikoo selvittää, ketkä saavat kaupungin vuokra-asuntoja ja miksi

  10. 10

   Hallinto-oikeuden emeritus­professori tyrmää sisäministeri Ohisalon saaman kritiikin: Selvityspyyntö normaalia toimintaa ministeriltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  3. 3

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  4. 4

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  5. 5

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  6. 6

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  7. 7

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi kuollut läheinen voi ilmestyä terveellekin ihmiselle? Tutkijan mukaan harha­näkyihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää