Ulkomaat

Trump nosti kohutussa puhelussa esiin yhtiön nimeltä Crowdstrike ja palvelimen, jonka hän uskoo paljastavan Hillary Clintonin väärin­käytökset – Mistä on kyse?

Donald Trump pitää yhä kiinni republikaanien salaliittoteoriasta, jonka mukaan Yhdysvaltain vaalihakkeroinnin takana ei ollutkaan Venäjä eikä sen presidentti Vladimir Putin.

Kohutun puhelun arvoituksellisin kohta tuli yllättäen.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhui puhelimessa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa ja nosti esiin yrityksen nimeltä Crowdstrike.

Heinäkuisesta puhelinkeskustelusta julkaistujen muistiinpanojen mukaan Trump esitti samalla Zelenskyille pyynnön.

”Haluaisin, että selvittäisitte, mitä tämän koko Ukraina-tilanteen kanssa tapahtui”, Trump sanoi muistiinpanojen mukaan puhelimessa Zelenskyille.

”Sanotaan, että Crowdstrike... Arvaan, että teillä on yksi varakkaista ihmisistänne… Palvelin, sanovat, että Ukrainalla on se.”

Mikä on Crowdstrike, ja mihin palvelimeen Trump viittaa?

Lue lisää: Maailman kohutuin puhelu: HS käy läpi kuusi keskeistä kohtaa Trumpin ja Ukrainan presidentin keskustelusta

Crowdstrike on yhdysvaltalainen tietoturvallisuusyhtiö, joka selvitti vuoden 2016 presidentinvaalien alla demokraattipuolueen sähköposteihin tehtyä tietomurtoa.

Se paljasti, että asialla olivat venäläiset hakkeriryhmät, jotka saivat nimet Fancy Bear ja Cozy Bear. Edellinen on yhdistetty Venäjän sotilastiedusteluun GRU:hun, jälkimmäinen turvallisuuspalvelu FSB:hen ja ulkomaantiedustelu SVR:ään.

Trumpin epäselvä pyyntö osoittaa, että hän pitää yhä kiinni republikaanien salaliittoteoriasta, jonka mukaan Yhdysvaltain vaalihakkeroinnin takana ei ollutkaan Venäjä eikä sen presidentti Vladimir Putin. Tämän teorian mukaan asialla olivat ukrainalaiset demokraattien liittolaiset, jotka lavastivat Venäjän syylliseksi mustamaalatakseen Trumpia ja saadakseen Hillary Clintonin Yhdysvaltain presidentiksi.


Teoriaan kuuluu myös sellainen ajatus, että näillä Clintonin ukrainalaisilla liittolaisilla on yhä hallussaan palvelin, joka paljastaisi demokraattien kansallisen komitean DNC:n kavalan juonen.

”Miksi DNC kieltäytyi luovuttamasta palvelintaan FBI:lle eikä ole vieläkään luovuttanut sitä?” Trump kysyi twiitissään jo kesäkuussa 2017. ”Se on kaikki suurta demokraattivedätystä ja tekosyytä vaalien häviämiselle!”Oletetun palvelimen löytäminen näyttää olleen Trumpille tärkeää jo pitkään.

Torstaina Yhdysvalloissa julkaistussa ja kongressin tiedusteluvaliokunnille luovutetussa nimettömässä ilmiantokirjeessä kerrotaan, kuinka Trumpin henkilökohtainen lakimies Rudy Giuliani on sukkuloinut Kiovassa ja muualla Euroopassa tivaamassa ukrainalaisilta yhteistyötä tiedostojen löytämiseksi.

Giulianin parhaaksi kontaktiksi on kirjeen perusteella muodostunut valtakunnansyyttäjä Juri Lutsenko. Entinen sisäministeri ehti palvella tehtävässä melkein kolme vuotta, kunnes Zelenskyi erotti hänet elokuussa ja nimitti tilalle nuoren juristiystävänsä Ruslan Rjabošapkan.


Entä kuka mahtaa olla Trumpin mainitsema ”yksi varakkaista ihmisistänne”? Siis henkilö, joka ilmeisesti pitää hallussaan salaperäistä DNC:n palvelinta tai ainakin tietää, missä se on.

Kiovan juorumylly pyörähti täysille kierroksille heti, kun presidenttien puhelinkeskustelusta tehdyt muistiinpanot ja nimetön ilmiantokirje olivat tulleet julkisuuteen. Sosiaalinen media oli päässyt Ukrainassa perjantaiaamuun mennessä melkoiseen yksimielisyyteen henkilöstä: Viktor Pintšuk.

Päätelmät tosin perustuvat pelkkiin aihetodisteisiin.

”Crowdstrike-yhtiön perustajiin kuuluu Dmitri Alperovitš”, kirjoittaa kansanedustaja Ihor Lutsenko Facebook-sivullaan. Hän ei ole entiselle syyttäjälle Juri Lutsenkolle ainakaan läheistä sukua, puoluetoveri kylläkin.

”Alperovitš on samaan aikaan keskeisessä asemassa Atlantic Councilissa, jota Viktor Pintšuk rahoittaa avokätisesti”, Lutsenko jatkaa yhdysvaltalaiseen ajatushautomoon viitaten.

Pintšuk, 59, on teräsbisneksillä rikastunut ukrainalainen oligarkki ja entisen presidentin Leonid Kutšman vävy. Hän piti pitkään nimissään Ukrainan toiseksi rikkaimman miehen titteliä, ja hänellä on hallussaan tätä nykyä muun muassa neljä televisiokanavaa.


Oligarkki on hyvä ehdokas Trumpin viholliseksi, sillä hänen yhteytensä Yhdysvaltain demokraatteihin ja erityisesti Hillary ja Bill Clintoniin ovat läheiset. Pintšukilla on oma hyväntekeväisyyssäätiö, ja hän on lahjoittanut miljoonia dollareita myös Clintoneiden säätiölle Clinton Foundationille.

Zelenskyi voisi olla Trumpin silmissä sopiva mies jahtaamaan Pintšukia, sillä entisen presidentin vävy on huonoissa väleissä toisen juutalaistaustaisen oligarkin, Ihor Kolomoiskyin, kanssa. Kolomoiskyita taas pidetään Zelenskyin liittolaisena ja tukijana.

Aivan näin suoraviivaisesti Ukrainan valtapeli ei kuitenkaan näytä etenevän. Zelenskyi joukkueineen on nimittäin ollut haluton osallistumaan sen paremmin oletetun palvelimen etsintään kuin Trumpin vastustajan Joe Bidenin pojan Hunter Bidenin Ukrainan-liiketoimien tutkimiseen

Yhdysvaltain presidentin henkilökohtainen lähettiläs Rudy Giuliani oli toukokuussa lähdössä Kiovaan tapaamaan Zelenskyin tiimiä heti Ukrainan uuden presidentin aloitettua virassaan. The New York Timesin mukaan matkan tarkoitus oli Trumpin kampanjatoiveiden edistäminen.

Giuliani perui matkan päivä ennen lähtöä. Nimettömän ilmiantokirjeen mukaan Giuliani perusteli kotiin jäämistä uuden presidentin joukkueen yhteistyökyvyttömyydellä: ”Herra Zelenskyi on Yhdysvaltain ja Yhdysvaltain presidentin vihollisten ympäröimä.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläinen uimaopettaja havahtui lasten jäykistymiseen: ”Todella huolestuttavaa”

  2. 2

   HS-analyysi: Postin työehto­sotku on Sdp:n painajainen

   Tilaajille
  3. 3

   HS-analyysi: Hallitus viritti itselleen ansan, joka voi pakottaa sen leikkaamaan pienituloisilta

  4. 4

   Venäjän duuma sääti kaksi uutta lakia: Uusiin puhelimiin on asennettava pakollisia venäläisiä sovelluksia, ja yksilöitä voidaan julistaa ”ulkovallan agenteiksi”

  5. 5

   Trumpin erikoiset käsinkirjoitetut muistilaput tallentuivat kameralle, pian niiden pohjalta tehtiin biisi – Internet riemastui emorock-videosta

  6. 6

   Kirjailija Veijo Baltzar on vangittu epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta – avustajan mukaan Baltzar kiistää syyllistyneensä tekoon

  7. 7

   Lumilautamerkki Burtonin perustaja Jake Burton Carpenter on kuollut

  8. 8

   Essi Syrjälän työpaikka oli vaarassa, kun passi ja viisumi olivat Postin lakon takia jumissa

  9. 9

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla

   Tilaajille
  10. 10

   Lehti: Syyriassa kuvatulla mestaus­videolla esiintyy venäläisiä palkka­sotureita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  2. 2

   Kirjailija Veijo Baltzar on vangittu epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta – avustajan mukaan Baltzar kiistää syyllistyneensä tekoon

  3. 3

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla

   Tilaajille
  4. 4

   HS-analyysi: Hallitus viritti itselleen ansan, joka voi pakottaa sen leikkaamaan pienituloisilta

  5. 5

   Helsinkiläinen uimaopettaja havahtui lasten jäykistymiseen: ”Todella huolestuttavaa”

  6. 6

   Poliisin Karhu-ryhmän entinen varajohtaja tuomittiin ehdottomaan vankeuteen: ylikonstaapeli huijasi rikoskumppaninsa kanssa poliisilaitokselta yli 150 000 euroa

  7. 7

   Suomen maahan­muutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  8. 8

   Kirjeenvaihtajan analyysi: Virkarikos­tutkinnassa kuultiin järisyttävä todistus

   Tilaajille
  9. 9

   Mannerheimintien varteen suunnitellaan valtavaa rakennushanketta: 2 500 uutta asukasta ja jopa 14-kerroksinen talo

  10. 10

   Poliisi aloittaa esitutkinnan: Helsingin kotihoito unohti vanhuksen, löytyi kuolleena kotoaan vuonna 2018

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  6. 6

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  7. 7

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  8. 8

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  11. Näytä lisää