Ulkomaat

CNN: Valkoinen talo rajoitti tietoja Trumpin puheluista myös Putinin ja Saudi-Arabian kruununprinssin kanssa, koska kiusallisia puheita päätyi julkisuuteen

Trumpia on arvosteltu myötäilevästä suhtautumisesta Putiniin ja Mohammed bin Salmaniin.

Yhdysvaltain presidentinhallinto on varjellut tavanomaista tiukemmin tietoja presidentti Donald Trumpin muistakin puheluista kuin virkarikostutkintaan johtaneesta keskustelusta Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa.

Valkoinen talo on rajoittanut poikkeuksellisella tavalla viranomaisten pääsyä tietoihin myös Trumpin puhelinkeskusteluista Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Saudi-Arabian kruununprinssin Mohammed bin Salmanin kanssa, kertoo uutiskanava CNN.

Valkoinen talo on myöntänyt, että sen viranomaiset ohjeistivat poistamaan Zelenskyi-puhelun sähköiset muistiinpanot tietojärjestelmästä, jonne ne yleensä tallennetaan, ja tallentamaan ne toiseen, suojatumpaan järjestelmään.

Viranomaislähteiden mukaan näin toimitaan tyypillisesti, jos puhelussa keskustellaan suurta salausta vaativista asioista kuten esimerkiksi peiteoperaatioista. Tällaisista asioista Trump ei hallintonsa mukaan puhunut Zelenskyin kanssa.

Kun julkisuuteen oli tullut tieto nimettömän tiedusteluviranomaisen ilmiannosta, jonka mukaan Trump painosti Zelenskyiä kaivamaan tietoja hänen poliittisesta vastustajastaan Joe Bidenista ja tämän pojasta, Valkoinen talo julkaisi muistion, johon on kirjattu osa puhelun sisällöstä.Sen sijaan Trumpin keskustelusta kruununprinssi Mohammedin kanssa ei jaettu minkäänlaista versiota, ei edes niille viranomaisille, jotka tavallisesti olisivat saaneet karkean kirjoitetun version puhelinkeskustelun sisällöstä, kertoo CNN:n nimetön lähde, joka pitää toimintaa hyvin poikkeuksellisena. Trump ja Mohammed keskustelivat Khashoggin murhasta syntyneen kohun aikaan.

Myös Trumpin ja Putinin puhelinkeskustelun kirjoitetun version saatavuutta hallinnon sisällä rajoitettiin tiukasti, kertoo presidentinhallinnossa aiemmin työskennellyt viranomainen CNN:lle.

Ei ole selvää, talletettiinko Putin- ja Mohammed-puhelujen tiedot samaan huippusuojattuun järjestelmään kuin Zelenskyi-puhelu. Valkoinen talo ei kommentoinut näiden puhelujen rajoituspäätöksiä CNN:lle.

Trumpia on arvosteltu myötäilevästä suhtautumisesta itsevaltaisiin Putiniin ja Mohammediin, etenkin koska venäläiset yrittivät vaikuttaa Yhdysvaltain presidentinvaaleihin 2016 ja Mohammed on yhdistetty sauditoimittaja Jamal Khashoggin murhaan Saudi-Arabian lähetystössä Istanbulissa lokakuussa 2018. Trump on käyttänyt presidentin veto-oikeutta myydäkseen aseita Saudi-Arabiaan, vaikka Yhdysvaltain kongressi halusi estää asian.

Nimettömät viranomaiset kertovat CNN:lle, että tietojen jakamista presidentin puheluista muiden maiden johtajien kanssa alettiin rajoittaa tapauskohtaisesti yli vuosi sitten, kun esimerkiksi Trumpin keskusteluista Meksikon ja Australian johtajien kanssa oli päätynyt julkisuuteen kiusallisia tietoja.

”Minun täytyy saada Meksiko maksamaan muuri, minun täytyy”, Trump intti Meksikon presidentille Enrique Peña Nietolle.

”Olen soittanut näitä puheluita koko päivän, ja tämä on niistä kaikkein epämiellyttävin”, hän töksäytti Australian pääministerille Malcolm Turnbullille.

Lähteiden mukaan muutoksiin kuuluu puhelumuistioiden aiempaa niukempi jakelu ja puhelua kuuntelevien ihmisten määrän rajoittaminen.

CNN:n turvallisuusanalyytikko Sam Vinograd arvioi, että puhelujen sisällön mielivaltaisissa salaus- ja julkistuspäätöksissä on kyse virka-aseman väärinkäytöstä.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  2. 2

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  3. 3

   Poliisien etu­järjestön puheen­johtaja Ohisalon selvitys­pyynnöstä: Vuoro­puhelun sisä­ministerin kanssa tapahduttava muualla kuin Twitterissä

  4. 4

   Puhemies torjui Boris Johnsonin toivoman uuden äänestyksen brexit-sopimuksesta – suora lähetys britti­parlamentista jatkuu

  5. 5

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  6. 6

   Iranilainen musiikkipalvelu poisti naiset kaikkien levyjen kansikuvista

  7. 7

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  8. 8

   Sri Lanka on vuoden paras matkailumaa, julisti Lonely Planet – Sitten tuli huhtikuun terrori-isku ja kaikki muuttui

  9. 9

   Alma pääsi lämmittelijäksi Christina Aguileran Britannian-kiertueelle – Manageri: ”Christina oli nähnyt Alman keikan ja tykännyt kovasti”

  10. 10

   Hämmentynyttä Wikileaksin perustajaa Julian Assangea kuultiin oikeudessa Britanniassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  3. 3

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  4. 4

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  5. 5

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  6. 6

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  7. 7

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  8. 8

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  9. 9

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  10. 10

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää