Ulkomaat

Trumpin puheluja muiden valtiojohtajien kanssa ei nauhoiteta: Näin Yhdysvaltain presidentin keskustelut valmistellaan ja salataan

Kansallisen turvallisuusneuvoston johtoporras määrittää muistiinpanojen salaustason.

Yhdysvaltain presidentin puhelinkeskusteluja ulkovaltojen johtajien kanssa ei tallenneta lainkaan äänimuodossa. Se on osasyy, miksi Valkoisen talon keskiviikkona julkaisemat muistiinpanot virkarikostutkintaan johtaneesta Donald Trumpin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin puhelusta ovat epätäydellisiä.

”Niitä ei nauhoiteta. – – Olin kirjurina parissa puhelussa. Se on rajua. Sitä kirjoittaa niin nopeasti, että kasaan saa mitä voi”, kuvailee Trumpin edeltäjän Barack Obaman hallinnossa työskennellyt Mark Feierstein Yhdysvaltain ulkomaanradion Voice of American mukaan.

Trumpin ja Zelenskyin keskustelu kesti noin puoli tuntia, mutta julkaistun muistion pituus on vain viisi sivua. Siitä on jätetty osa pois, minkä presidentinhallinto myöntää. Asia on pääteltävissä myös siitä, että lukijan silmin presidentit viittaavat joihinkin asioihin aivan yllättäen, niin kuin niitä olisi sivuttu jo aiemmin – ja luultavasti olikin.

Muistion alussa huomautetaan, että kirjauksia ei pidä olettaa sanatarkoiksi ja niihin vaikuttaa muun muassa yhteyden tekninen laatu, osapuolten aksentit ja tulkinnat. Kirjatulla versiolla on kuitenkin tapana olla hyvin lähellä puhuttua, arvioi USA Today -lehdelle Evan Medeiros, joka kuului Trumpin edeltäjän Barack Obaman kansalliseen turvallisuusneuvostoon.

Juuri kansallinen turvallisuusneuvosto valmistelee Yhdysvaltain presidentin puhelut ulkovaltojen johtajien kanssa. Neuvosto laatii presidentille etukäteen perustiedot keskustelukumppanista, kahdenvälisistä suhteista ja aiemmasta yhteydenpidosta sekä listan oleellisista puheenaiheista.

Tästä työstä vastaa yleensä presidentin keskustelukumppanin kotimaahan tai -maanosaan erikoistunut ihminen. Presidentti tyypillisesti tutustuu listaan etukäteen ja viilaa sitä ennen puhelua yhdessä neuvoston kanssa. Esimerkiksi Obaman edeltäjän George W. Bushin hallinnossa etukäteismateriaalin pituus oli tyypillisesti noin 2,5 sivua, kertoo Bushin kansalliseen turvallisuusneuvostoon kuulunut Mike Green USA Todaylle.

Eräs entinen kansallisen turvallisuusneuvoston jäsen tosin sanoo Britannian yleisradiolle BBC:lle, että Trumpin virkakaudella puheluja on alustettu hätäisesti ja työhön osallistuneiden ihmisten asiantuntemus on ollut vaihtelevaa. Sanomalehti The New York Timesin tietojen mukaan valmistelun ero vanhaan ei ole suuri mutta Trump usein poikkeaa suosituslistasta ja antautuu tajunnanvirtaisempaan keskusteluun.

Esimerkiksi maaliskuussa 2018 Trump onnitteli Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia tämän uudelleenvalinnasta, vaikka sanomalehti The Washington Postin tietojen mukaan hänelle kootussa ennakkomateriaalissa luki isoin kirjaimin ”ÄLÄ ONNITTELE”. Vahvan kehotuksen perusteena oli muun muassa Venäjän vaalien epädemokraattisuus.

Trump voisi halutessaan soittaa muille valtiojohtajille myös ilman kansallisen turvallisuusneuvoston virallista evästysmenettelyä, mutta The New York Timesin mukaan hänen ei tiedetä tehneen näin.

Puhelu soitetaan yleensä presidentin työhuoneesta Valkoisessa talossa, mutta joskus virka-autosta tai -lentokoneesta. Aikaeron takia presidentti saattaa hoitaa puhelun esimerkiksi Aasiaan illalla kotoaan.

Yhdysvaltain presidentin seurassa – joko samassa huoneessa tai linjoilla omassa toimistossaan – on yleensä 3–4 ihmistä, tyypillisesti ainakin kansallisen turvallisuuden pääneuvonantaja ja keskustelukumppanin maasta vastaava asiantuntija, kertoo USA Today viranomaislähteiden perusteella. Jos keskustelukumppani ei puhu englantia, kummallakin on luonnollisesti oma tulkkinsa. Oletettavasti näin oli myös Zelenskyin tapauksessa.

Eräs entinen presidentinhallinnon viranomainen kertoo The New York Timesille, että Yhdysvaltain ulkoministeri voi halutessaan kuunnella presidentin puheluja muille valtiojohtajille, ja nykyhallinnon neuvonantajan mukaan Trump usein pyytää varapresidentti Mike Penceä seurakseen.

Lisäksi puhelua kuuntelee 1–2 ihmistä niin sanotussa tilannehuoneessa Valkoisen talon kellarissa, ja juuri siellä tehdään muistiinpanot puhelusta.

Virkamieslähteiden mukaan Trumpin hallinto on rajoittanut puhelumuistiinpanojen jakelua ja puheluja kuuntelevien ihmisten määrää aiemmista puheluista tehtyjen kiusallisten vuotojen takia. Tämä on tosin ristiriidassa sen kanssa, että Trumpin ja Zelenskyin puhelussa linjoilla oli yli kymmenen ihmistä, ainakin puhelun sisällöstä ilmiannon tehneen nimettömän tiedusteluviranomaisen mukaan.

Kirjurien apuna on BBC:n mukaan tietokoneohjelma, joka kirjaa puhelun automaattisesti tekstimuotoon. Kirjurit vertaavat sen versiota omiinsa ja koostavat niiden pohjalta puhtaaksikirjoitetun version. Lopuksi se editoidaan yhteistyössä kansallisen turvallisuusneuvoston asiantuntijan kanssa.

”Editoitu versio eroaa 10–20 prosenttia alkuperäisestä kirjauksesta, koska tilannehuoneen kirjuri ei välttämättä tunne kaikkia nimiä tai paikkoja ja voi erehtyä lyhenteistä”, Green sanoo USA Todaylle.

Bushin hallinnossa työskennellyt Green kertoo, että ei koskaan todistanut kirjausten muuttamista poliittisista syistä, mutta hän pitää sitä täysin mahdollisena.

”Järjestelmässä ei ole mitään tarkistusmenettelyä sen estämiseksi.”

Kansallisen turvallisuusneuvoston johtoporras määrittää muistiinpanojen salaustason. Tyypillisesti huippusalaiseksi määritellään vain sisältö, joka koskee salaisia operaatioita tai voi muuten vaarantaa kansallisen tai yksilöjen turvallisuuden. Tällöin muistiinpanot talletetaan tavanomaista suojatumpaan järjestelmään, johon on pääsy vain korkeimman turvaluokituksen viranomaisilla.

Näin tehtiin myös Zelenskyi-puhelun muistiinpanoille, vaikka puhelussa ei tiettävästi käsitelty mitään, mikä olisi käynyt tavanomaisesta perusteesta tälle.

”Kyse täytyi olla poliittisista syistä”, Obaman kansallisessa turvallisuusneuvostossa toiminut Andrew Miller arvioi BBC:lle.

Trumpin hallinnon päätös julkaista muistio puhelusta Zelenskyin kanssa oli epätäydellisenäkin poikkeuksellinen, ja se johtui poliittisesta paineesta. Tyypillisesti Valkoinen talo julkaisee valtiojohtajien välisistä keskusteluista vain aihetiivistelmiä, joissa ei ole suoria sitaatteja. Tämän perusteena on muun muassa valtionjohtajien välisen yksityisyyden ja luottamuksen vaaliminen.

Kukaan USA Todayn haastattelemista entisistä kansallisen turvallisuusneuvoston jäsenistä ei muista, että Valkoinen talo olisi heidän aikanaan julkaissut suoraa muistiota Yhdysvaltain presidentin ja toisen valtiojohtajan välisestä puhelusta. Green arvelee lehdelle, että se voi vaikeuttaa Yhdysvaltain ulkopolitiikkaa.

”Jos johtajat alkavat ajatella, että kirjaukset heidän puheluistaan voidaan julkaista, se rajoittaa, mitä he ovat valmiita sanomaan puhelussa, ja tämä puolestaan haittaa yhteistyötä ystävien ja liittolaisten kanssa.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  2. 2

   Käsiin kuolevia nuorukaisia, pakkaselta varjeleva rakkaus ja monen monta onnellista elämää – HS:n erikoisartikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  3. 3

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  4. 4

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  5. 5

   Uho, tuho ja lopulta valo – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Talvivaaran lohduttomasta kaivoksesta kasvoi miljardien eurojen lupaus

   Tilaajille
  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  8. 8

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  9. 9

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  10. 10

   HS tapasi miehen, jonka päätös syöksi koko Chilen kaaokseen: ”En iki­maailmassa kuvitellut, että näin kävisi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  2. 2

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  3. 3

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  4. 4

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  5. 5

   Kommentti: Keskusta on syvemmässä kuopassa kuin koskaan, ja Katri Kulmunin haparoiva esiintyminen kertoi kaiken puolueen tilasta

  6. 6

   12-vuotias tyttö tuli raskaaksi – Käräjäoikeus ei nähnyt asiassa rikosta, hovioikeus päätti toisin

  7. 7

   Le Monde: Venäjän salamurhayksikön tukikohta Alpeilla paljastui

  8. 8

   Perussuomalaiset uhkaa välikysymyksellä, jos Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä

  9. 9

   Netissä leviää tuolihaaste, joka sujuu usein naisilta paremmin kuin miehiltä – Lääkäri selittää, mistä on kyse

  10. 10

   Moni etsii kumppania pitkään eikä tajua, että sopiva ihminen on ihan lähellä, sanoo parisuhdekouluttaja – Asiantuntijat neuvovat, miten löytää kumppani ja tehdä vaikutus

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Joanna Jokinen hankki kukon, joka on huonoin koskaan nähty kukko – Martti pelkää kärpäsiä ja omia tipujaan, ja juuri siksi siitä tuli tämän syksyn someilmiö

   Tilaajille
  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  6. 6

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  7. 7

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  8. 8

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  9. 9

   Moni nainen istuu väärin, ja siitä voi seurata yllättäviä vaivoja, sanovat asiantuntijat – ”Äijähaaralle” on olemassa vieläkin parempi vaihtoehto

  10. 10

   Varhain aamulla 80 vuotta sitten rajavartija Mikko Kallionpää ampui talvisodan ensimmäiset laukaukset – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten sota yllätti rivimiehet, poliitikot ja upseerit

   Tilaajille
  11. Näytä lisää