Ulkomaat

Konservatiivit seisovat tukevasti brexitin ja pääministerin takana kohuista huolimatta: ”Boris on mies paikallaan”

Soraäänet ovat harvassa, kun konservatiivipuolue kokoontuu Manchesterissa. Vain nuori toisinajattelija vierastaa Boris Johnsonia – ja ihailee Alexander Stubbia.

Manchester

Brexit jakaa Britanniaa, mutta konservatiivipuolueen rivijäsenet ovat silmiinpistävän yhtenäisiä: brexit pitää toteuttaa, ja pääministeri Boris Johnsonilla on siihen puolueen vankka tuki.

”Boris on mies paikallaan. Hän on erinomainen johtaja”, sanoo liikemies Fabion Emmanuel konservatiivien puoluekokouksessa Manchesterissa.

Emmanuel on kuulunut konservatiivipuolueeseen jo 25 vuoden ajan. Vuoden 2016 kesällä hän äänesti EU-eron puolesta.

”Britannian pitää saada ote vanhoista arvoistaan ja suvereniteetistaan. Ei brexitissä ole kyse maahanmuutosta – minähän olen maahanmuuttaja itse”, konservatiivipuolueen tamilijärjestöä edustava Emmanuel sanoo.

Emmanuel ei ole näkemyksineen yksin. Konservatiivien sunnuntaina alkaneessa puoluekokouksessa brexit- ja Boris-uskostaan kertoivat monet: miehet ja naiset, nuoret ja vanhat.


Jos joku oli puoluekokouksessa vahvasti EU-eroa ja Johnsonia vastaan, piti hän mölyt mahassaan. Virallinen linja näkyi kokouspaikkaa koristavissa iskulauseissa: ”Brexit pitää saada valmiiksi.”

Johnson itse yrittää rutistaa viilattua erosopimusta voimaan vielä ennen brexit-päivää eli lokakuun viimeistä. Muu EU ei ole ollut ainakaan tähän asti tyytyväinen Johnsonin hallituksen ehdotuksiin. Lopullista esitystä Britannialta odotetaan ensi viikolla.

Konservatiivien kokoustaessa keskiviikkoon asti Manchesterissa juonii oppositio Lontoossa hallituksen kaatamista.

Työväenpuolue, liberaalidemokraatit ja Skotlannin kansallispuolue (SNP) yrittävät löytää yhteisen suunnitelman Johnsonin pään menoksi.

Ainakaan toistaiseksi oppositio ei ole kuitenkaan halunnut ryhtyä epäluottamusäänestykseen. Se voisi johtaa vahingossa Britannian sopimuksettomaan eroon EU:sta. Oppositio haluaa, että ennen vallanvaihdosta lykätään brexit-päivää.

Toinen ongelma on se, kuka nostettaisiin uudeksi pääministeriksi. Labourin Jeremy Corbyn ei herätä luottamusta muissa oppositiopuolueissa.

Yleensä brittiparlamentti on tauolla puoluekokousten ajan. Tällä kertaa alahuone päättikin istua, vaikka konservatiivit ovat Manchesterissa.

Päätöstä voi pitää kostona pääministerille, joka yritti hiljentää alahuoneen jäädytyksellä. Britannian korkein oikeus totesi viikko sitten tiistaina, että jäädytys oli laiton.

Juridiset kompastelut eivät ole olleet Johnsonin ainoa huoli. Brittimediassa pääministeriä on ryöpytetty jo viikon ajan pormestarivuosien suhteestaan amerikkalaiseen yrittäjään Jennifer Arcuriin.

Sunnuntaina The Sunday Times -lehden kolumnisti puolestaan kirjoitti Johnsonin rutistelleen häntä ja toista naista reisistä illallisilla parisenkymmentä vuotta sitten.

Manchesterissa kohut tuntuvat kaukaisilta. Puolueväki ei välitä. Heille tärkeintä on nyt saada brexit läpi. Usko Johnsoniin ei vapise.

”Boris Johnson on tähän tilanteeseen paras mahdollinen pääministeri. Theresa May oli huonoin”, arvioi puolisentoista vuotta sitten konservatiiveihin liittynyt ja it-alalla työskentelevä Rita Byford.


Konservatiivipuolueeseen jo 50 vuotta kuulunut Eddie Kelson myöntää, että hän äänesti kesäisissä puheenjohtajavaaleissa Johnsonin sijaan silloista ulkoministeriä Jeremy Huntia.

”Mutta nyt kun Boris on aloittanut, täytyy myöntää, että hän on oikein hyvä. Hän yrittää saada meille erosopimuksen”, Kelson kertoi.

Moni uskoo, että Britannian poliittinen kaaos johtaa pian parlamenttivaaleihin. Vaalit saattavat olla edessä jo marraskuussa.


Jos brexit ei toteudukaan lokakuun lopussa, on konservatiivipuolue silloin vaikeuksissa. Pettyneet äänestäjät saattavat lähteä euroedustaja Nigel Faragen Brexit-puolueen kelkkaan.

”Konservatiivien olisikin hyvä tehdä jonkinlainen vaalisopimus Brexit-puolueen kanssa. Farage on karismaattinen hahmo, joka osaa puhua ihmisille”, mietti konservatiivipuolueeseen kolme vuotta kuulunut Julie Parker.

Ainakaan toistaiseksi Johnson ei ole halunnut liittoutua Faragen kanssa. Sunnuntaina Farage kosiskeli konservatiivipuolueen äänestäjiä koko aukeaman ilmoituksella puoluetta lähellä olevassa The Sunday Telegraph -lehdessä.

Nuorten konservatiivien kokouspaikalta löytyy viimeinkin kaivattu ihme: puolueen jäsen, joka vastustaa avoimesti brexitiä ja Johnsonia.

”Kannatin ennen brexitiä, mutta sitten vierailin EU-parlamentissa ja tajusin, että EU ei olekaan epädemokraattinen rakennelma, jota johtavat byrokraatit”, kertoi opiskelija Alexander Bowen.


EU-politiikasta innostuneen Bowenin johtajaidoli on tanskalaiskomissaari Margrethe Vestager. ”Pidän paljon myös Alexander Stubbista.”

Bowenin toverit ovat brexitistä eri linjoilla. Opiskelija Daniel Grangerin mukaan brexit pitää viedä läpi, koska muuten kansanäänestyksen demokraattinen päätös ei toteudu.


Yksi huoli nuorisoa yhdistää: pääministeriltä ei ollut oikea päätös osoittaa ovea niille 21 kansanedustajalle, jotka asettuivat sopimuksetonta eroa – ja samalla Johnsonia – vastaan.

”Ehkä he pääsevät vielä takaisin.”

Uutistoimisto Reutersin välittämää suoraa lähetystä puoluekokouksesta voit katsoa tästä:
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  2. 2

   Kiinasta tilattujen väärennettyjen Canada Goose -untuvatakkien sisältä on paljastunut haisevia ja mätäneviä ankan osia

  3. 3

   Kommentti: Trump muutti parissa vuodessa republikaanit totuutta kaihtavaksi puolueeksi

  4. 4

   Telian matkapuhelinverkossa laaja häiriö, vaikuttaa myös hätäpuheluiden soittamiseen koko maassa

  5. 5

   Haluaisinpa listan moraalisista ongelmista, joista Slushissa ei haluta puhua

  6. 6

   Millintarkka tiedemies vai naisia vihaava tasa-arvon vastustaja? Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalan teoriat naisista ja parinmuodostuksesta saavat monet raivoihinsa

   Tilaajille
  7. 7

   Helsingin poliisille tehty useita tutkintapyyntöjä vanhoista tv-sarjoista

  8. 8

   Helsingin työnantajat varautuvat liikennekaaokseen: Hus kuljetuttaa tarvittavat työntekijät maanantaina töihin vaikka taksilla

  9. 9

   Alastomuus häviää somesta, se johtuu kiistellystä amerikkalaisesta laista, joka ulottaa vaikutuksensa nyt myös suomalaisten elämään

  10. 10

   Helsingin seutua odottaa maanantaina liikennekaaos – Nämä alueet lakko rampauttaa pahiten

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  2. 2

   Millintarkka tiedemies vai naisia vihaava tasa-arvon vastustaja? Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalan teoriat naisista ja parinmuodostuksesta saavat monet raivoihinsa

   Tilaajille
  3. 3

   HS-analyysi: Hallitus viritti itselleen ansan, joka voi pakottaa sen leikkaamaan pienituloisilta

  4. 4

   Kiinasta tilattujen väärennettyjen Canada Goose -untuvatakkien sisältä on paljastunut haisevia ja mätäneviä ankan osia

  5. 5

   Helsingin keskustan arvoasunnot jäävät tyhjilleen yhä useammin: Jo joka kolmas on vailla vakituista asukasta

  6. 6

   Helsinkiläinen uimaopettaja havahtui lasten jäykistymiseen: ”Todella huolestuttavaa”

  7. 7

   Trumpin erikoiset käsinkirjoitetut muistilaput tallentuivat kameralle, pian niiden pohjalta tehtiin biisi – Internet riemastui emorock-videosta

  8. 8

   Kirjailija Veijo Baltzar on vangittu epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta – avustajan mukaan Baltzar kiistää syyllistyneensä tekoon

  9. 9

   HS-analyysi: Postin työehto­sotku on Sdp:n painajainen

   Tilaajille
  10. 10

   Poliisi aloittaa esitutkinnan: Helsingin kotihoito unohti vanhuksen, löytyi kuolleena kotoaan vuonna 2018

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Tuore video näyttää: Hermosoluteknologian lisäksi maailman nuorimpana yliopistosta valmistuva Laurent Simons, 9, tykkää koirastaan ja Fortnite-pelistä

  5. 5

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  6. 6

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  7. 7

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  8. 8

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  9. 9

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  10. 10

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää