Ulkomaat

HS Hongkongissa: Poliisi ampui mielenosoittajaa rintaan, mielenosoitukset muuttuivat väkivaltaisemmiksi

Ainakin yksi mielenosoittaja on haavoittunut poliisin luodista.

Hongkong

Tiistaiaamuna työmiehet kaivoivat Hongkongin keskustassa rautaisia viemäriritilöitä irti. Miehet kiikuttivat niitä sisälle suojaan, jottei kukaan muu saa myöhemmin päivällä niitä irti.

Hongkongissa siis varauduttiin tiistaina väkivaltaiseen päivään. Sellainen siitä tulikin.

Poliisi hajotti mielenosoituksia kumiluodeilla, kyynelkaasulla ja vesitykeillä ympäri Hongkongia vielä illan pimetessä. Ainakin 15 ihmistä loukkaantui, vakavimmin lukiolaispoika, jota poliisi ampui kovalla panoksella rintaan iltapäivällä Tsuen Wanissa.

Osa mielenosoittajista heitteli poliiseja päin kiviä ja polttopulloja. Tilanne äityi illalla niin vakavaksi, että jotkut isot hongkongilaisviestimet määräsivät illalla työntekijänsä vetäytymään mielenosoituksista.


Tilanne oli tiistaina jo valmiiksi jännittynyt.

Viikonlopun mielenosoituksissa oli nähty tavallista kovempaa väkivaltaa, poliisi muun muassa ampui varoituslaukauksia ilmaan. Poliisi myös varoitti tiistain mielenosoituksista etukäteen puhumalla jopa terroriteoista, mitä mielenosoittajien edustajat pitivät lokaamisena.

Poliisin myös tiedettiin ennalta käyttävän kovia otteita, sillä viranomaiset eivät olleet antaneet mielenosoituksille lupaa.


Pääsyy oli kuitenkin tiistaille sattunut Kiinan kansallispäivä, sillä Kiinan kansantasavalta perustettiin 1. lokakuuta 1949. Päivä on Kiinaa hallitsevalle kommunistipuolueelle tärkeä vuotuinen juhla, tänä vuonna tuli täyteen pyöreitä.

Hongkongissa käytiin siis symbolista taistelua. Kiinan johto ei olisi halunnut Hongkongin koko kesän jatkuneen mielenosoitusliikehdinnän vievän huomiota Pekingin näyttäviltä juhlallisuuksilta. Kiinan erityshallintoalueen Hongkongin protestoijat näkivät päivän taas mahdollisuutena osoittaa tyytymättömyyttään Kiinan johtoon.

Tiistaiaamuna Hongkong olikin kuin poikkeustilassa. Osa tärkeistä metroasemista ei auennut lainkaan, osa sulkeutui päivän mittaan. Arviolta 30 isoa ostoskeskusta piti ovensa kiinni. Kadut olivat suurkaupungille poikkeuksellisen hiljaisia, vaikka Hongkongissakin oli kansallispäivän vuoksi yleinen vapaapäivä.


Mielenosoituksista suurin sujui kuitenkin pitkään rauhallisesti.

Hongkongin saarella sijaitsevassa Causeway Bayssa alkoi kokoontua tavaratalo Sogon nurkalle puolenpäivän jälkeen mustiin pukeutuneita mielenosoittajia.

Mielenosoitusten järjestäjät olivat nimenneet tiistain ”surun päiväksi” viittauksena Kiinan kansallispäivään. Monilla olikin mukana mustia Kiinan lippuja, joissa tähdet olivat valkoisella.

”Olen ollut kaikissa kesän isoimmissa mielenosoituksissa. Tänään oli erityisen tärkeää tulla, koska haluamme näyttää kommunisteille, ettemme pidä heistä”, Peter Chen sanoi.

”Haluan kuitenkin myös osoittaa mieltäni poliisiväkivaltaa vastaan. En usko kenenkään enää luottavan Hongkongin poliisiin tämän kesän jälkeen.”

Poliisien väkivallan selvittäminen mielenosoituksissa on nykyisin yksi mielenosoittajien tärkeistä vaatimuksista.

Kun marssi lähti liikkeelle, se yhdistyi muihin lähistön mielenosoituksiin. Kaikilla oli suuntana Hongkongin keskusta Central.

Mielenosoittajia oli lopulta kymmeniätuhansia marssimassa sateenvarjojen alla. Ne suojasivat paahteelta mutta myös viranomaisten kameroilta.

Poliisi päästi marssin mielenosoittajienkin yllätykseksi Centraliin asti. Admiraltyssä innokkaimmat kiipesivät kahden tornitason yhdistävän lasisillan katolle pudottamaan Kiinan kansallispäivää ja puoluetta ylistävät kyltit kadulle.


Perillä Centralissa iso osa mielenosoittajista lähti pois, mutta useampi tuhat aktivistia jäi vielä paikalle. Kun heistä radikaaleimmat heittelivät mellakkapoliiseja kivillä ja polttopulloilla, poliisi vastasi kyynelkaasulla.

Sen jälkeen mielenosoitus meni hetkeksi juoksemiseksi, kun mellakkapoliisit työnsivät mielenosoittajia kohti hallintokeskus Admiraltyä. Illalla poliisit olivat ajaneet loput mielenosoittajat takaisin lähtöpaikalle Causeway Bayhin.

Matkalla jäljellä olevat mielenosoittajat olivat rakentaneet katusulkuja muun muassa katukiveyksestä.

Hongkongin mielenosoitukset alkoivat kesäkuussa, kun Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam oli esitellyt lakihankkeen, jonka perusteella Hongkong voisi luovuttaa rikoksista epäiltyjä myös Manner-Kiinaan.

Lakihanke herätti laajaa närkästystä, koska Kiina ei ole oikeusvaltio toisin kuin Hongkong. Moni pelkäsi, että ihmisiä voisi päätyä tekaistujen rikossyytteiden seurauksena mielivaltaisille tuomioille Manner-Kiinaan.

Taustalla oli jo vuosia kytenyttä tyytymättömyyttä muun muassa Hongkongin kalleuteen sekä epäluuloa Kiinan suhteen, sillä Kiinan johto on nakertanut Hongkongin oikeuksia. Tämä on vain kiihtynyt Kiinan nykyisen johtajan Xi Jinpingin kaudella.

Hongkong on Kiinan erityishallintoalue, jonka Britannia luovutti Kiinalle kesällä 1997. Vuonna 1984 Britannia ja Kiina sopivat, että Hongkong saa luovutuksen jälkeen itsemääräämisoikeuden 50 vuodeksi. Hongkongissa on paitsi oma valuuttansa myös vapaa lehdistö, laajat kansalaisoikeudet ja riippumaton oikeuslaitos.

Lakihanke vedettiin sittemmin pois, mutta siinä vaiheessa mielenosoittajien vaatimukset olivat jo laajenneet koskemaan Lamin eroa, Kiinan vaikutusvallan vähentämistä, demokratian lisäämistä ja poliisien toimien selvittämistä.

Kesän mittaan pieni osa mielenosoittajista on myös radikalisoitunut ja on valmis väkivaltaan. Nämä kovaotteisemmat olivat tiistaina aktiivisia useissa pienemmissä mielenosoituksessa, joissa mielenosoittajat ottivat poliisin kanssa yhteen. Poliisin mukaan niin oli myös Tsuen Wanissa, jossa poliisi ampui mielenosoittajaa.


Tiistain mielenosoitukset eivät olleet suurimpia, vaikka keräsivät paljon ihmisiä. Enimmillään paikalla on ollut jopa kaksi miljoonaa ihmistä.

Tiistai erosi aiemmista mielenosoituksista kuitenkin siinä, että poliisi tiettävästi ampui mielenosoittajaa kovilla ensimmäistä kertaa. Esimerkiksi EU ehtikin sen jälkeen vaatia tilanteen ”rauhoittamista”.

”Jos ammuttu kuolee, mielenosoitusten tilanne voi muuttua paljonkin. En kyllä uskalla arvata vielä seurauksia”, Jackiksi esittäytynyt mielenosoittaja sanoi Centralissa, kun tieto alkoi levitä.

 

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  2. 2

   Suomalaisperhe haluaisi adoptoida aikuisen turvapaikanhakijan, mutta laki ei sitä salli

  3. 3

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  4. 4

   Yhdeksälle Katalonian itsenäisyysliikkeen johtajalle pitkät tuomiot – mielenosoitukset peruivat yli sata lentoa Barcelonan kentällä

  5. 5

   Kenialainen Annah on ylpeä ympärileikkaaja, joka on silponut tyttöjä 50 vuoden ajan

   Tilaajille
  6. 6

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  7. 7

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Erikoisartikkeli esittelee Tero Pitkämäen uran kuvina: Osakan MM-kulta oli kirkkain hetki

  10. 10

   Kerro nukkumaanmenoaikasi, niin helppo kaava paljastaa, miten saat päivästäsi kaiken irti – Tietokirjailija Pink kertoo, miten tieto ajasta muutti hänen elämänsä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  5. 5

   Syyrian joukot lähestyvät jo Turkin rajaa hallinnon tehtyä sopimuksen yhteis­työstä kurdien kanssa

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  9. 9

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  9. 9

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää