Ulkomaat

Kiina esitteli valtavassa juhlaparaatissaan uusimpia mannertenvälisiä ohjuksiaan, jotka yltävät mihin tahansa Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin

Kun Peking juhlii 70 vuoden kommunistivaltaa, Hongkongin erityishallintoalueella osoitetaan mieltä Pekingin kasvavaa vaikutusvaltaa vastaan.

Kiina esitteli ensi kertaa uusimpia mannertenvälisiä ohjuksiaan ja muita kehittyneimpiä aseitaan valtavassa sotilasparaatissa, joka aloitti kansantasavallan 70-vuotisjuhlinnan Pekingissä tiistaina.

Paraati henki Kiinan voimistunutta asemaa ja itsevarmuutta. Samalla se toimi osoituksena viime vuosien harppauksista Kiinan aseteknologiassa, joka on joiltain osin jo edellä kaikkia muita maita.

Kiinan aseiden kehitysvauhti on ”henkeäsalpaavaa”, arvioi puolustusalan asiantuntija Sam Roggeveen australialaisesta Lowy Institute -ajatushautomosta uutistoimisto Reutersille.

”Viesti on aika suorasukainen. Se syö dramaattisesti Yhdysvaltojen sotilaallista etumatkaa Aasiassa, ja pitkällä tähtäimellä Amerikan sotilaallinen ylivalta Aasiassa on selvästi uhattuna.”


Kiinan valtionmedian mukaan 40 prosenttia esitellyistä aseista oli julkisuudessa ensi kertaa.

Uusien ballististen DF-41-ohjusten kantamaksi on arvioitu jopa 15 000 kilometriä, eli niillä yltäisi iskemään Kiinasta lähes kaikkialle maapallolla. Ohjus pystyy kantamaan useita ydinkärkiä, jotka voi ohjata eri kohteisiin, ja se on suunniteltu läpäisemään aiempaa paremmin vihollisen torjuntajärjestelmät.


”Ne ovat todella suorituskykyisiä, ja kantama yltää Manner-Kiinasta Yhdysvaltoihin”, professori Nozomu Yoshitomi japanilaisesta Nihonin yliopistosta sanoi Reutersille. Hän on Japanin armeijasta eläkkeelle jäänyt kenraalimajuri.

DF-41-ohjukset kulkivat paraatin hännillä loppuhuipennuksena, ja valtiollinen tv-kanava CCTV omisti niille paljon muita aseita enemmän ruutuaikaa.

Näytillä oli Reutersin mukaan myös ballistiseen DF-17-ohjukseen tarkoitettuja, ydinkärjillä varustettavia niin sanottuja liukualuksia, joiden ohjausmahdollisuudet ja kyky vaihtaa kohdetta lennossa tekevät niistä hyvin vaikeasti torjuttavia.


Ne asettavat Yhdysvaltojen ja Japanin nykyisen torjuntakyvyn hyvin kyseenalaiseksi, arvioi Yoshitomi.

”On mahdollista, että jos emme hanki kehittyneempää puolustusjärjestelmää ballistisia ohjuksia vastaan, Yhdysvaltojen ja Japanin on mahdotonta puolustautua”, hän sanoi Reutersille.

Paraatissa oli myös muun muassa ääntä nopeampia lennokkeja ja miehittämättömiä sukellusveneitä, joita ei ole aiemmin nähty julkisuudessa.


”Tämä on luultavasti myös ensimmäinen kerta, kun he ovat esitelleet paraatissa sukellusveneestä laukaistavia ballistisia JL-2-ohjuksia. Niiden kantama ei yllä Kiinaa ympäröiviltä vesiltä Yhdysvaltoihin, mutta ne korostavat Kiinan vastaiskukykyä”, Yoshitomi sanoi Reutersille.

Valtiollisen uutistoimisto Xinhuan mukaan paraatissa oli ensi kertaa kaksi naispuolista kenraalia.

Tiananmenin eli Taivaallisen rauhan aukiolla marssi noin 15 000 sotilasta. Juhlaparaatiin kerrottiin etukäteen osallistuvan yli 100 000 ihmistä, joista tavallisia kaupunkilaisia on noin 60 000. Yleisöön ei kelpuutettu rivikansalaisia, vaan 50 000-paikkaaseen katsomoon pääsivät vain tarkoin valitut kutsuvieraat.

Paraati päättyi 70 000 kyyhkyn vapauttamiseen maailmanrauhan symboloimiseksi.

Illemmalla on luvassa suuri ilotulitus.

Lue myös: Poikalapsi syntyi samalla hetkellä kuin kommunistinen Kiina ja sai siksi erikoisen nimen – Hao Guoqing on kokenut yhden historian suurimmista mullistuksista


Moni pekingiläinen hakeutui muiden seuraan katsomaan paraatia suurelta ruudulta ostoskeskuksessa, avoimien ovien elokuvateatterissa tai taloyhtiön pihalla.

Kolmekymppinen Du Shihua seurasi tapahtumia puhelimensa ruudulta. Hän myhäili esitellylle asekalustolle, joka hänen mielestään on kehittynyt riittävälle tasolle Kiinan puolustamiseksi.

”Kiina on muuttunut nopeasti 70 vuodessa, ja itse asiassa ihmisten elämä on muuttunut ja parantunut paljon ihan kymmenen viime vuoden aikana”, Du sanoi HS:lle.

Paraatia televisiosta katsonut Su Jingfeng, 67, sanoi tuntevansa ylpeyttä Kiinasta ja maan armeijasta.

”Kun olin lapsi 1960-luvulla, en olisi voinut kuvitellakaan, miten hienoa ja mahtavaa nykyelomme on. Lapsena ruokamme määrää säännösteltiin. Nyt ruokaa on niin paljon. Elämä on tosi automaattista, kaikki on internetissä. Vielä 1960-luvulla suurinta teknologista kehitystä edusti puhelin”, Su sanoi HS:lle.HS:lle ja monelle muulle länsimaiselle tiedotusvälineelle ei myönnetty pääsyä juhlallisuuksiin. Kiinassa työskentelevien ulkomaalaisten kirjeenvaihtajien yhdistys esitti julkilausumassa huolensa, että viranomaiset olisivat rajoittaneet median läsnäoloa rangaistuksena aiemmasta uutisoinnista, joka ei ole miellyttänyt Kiinan johtoa.

”Paraati on tärkeä symbolinen ja poliittinen tapahtuma, johon kohdistuu maailmanlaajuista mielenkiintoa, ja moni ulkomaalainen toimittaja ja valokuvaaja sai kutsun. Mutta monelta organisaatiolta, jonka Kiinan-raportoinnista viranomaiset ovat valittaneet, kiellettiin tänä vuonna sisäänpääsy, mikä jätti ne riippuvaiseksi valtion ohjaamista lähetyksistä”, kirjeenvaihtajayhdistys kirjoitti.

Kun Pekingissä juhlitaan, Hongkongin itsehallintoalueella osoitetaan mieltä Pekingin kasvavaa vaikutusvaltaa vastaan. Protestit yltyivät viikonloppuna jälleen väkivaltaisiksi kansallispäivän alla.

Hongkongissa on HS:n toimittaja Jussi Niemeläinen, joka raportoi paikan päältä.

Juhlapäivä ja sen onnistuminen on Kiinalle hyvin tärkeää, sillä kommunistipuolueen johtama maa on kohdannut viime kuukausina vaikeita haasteita. Hongkongin mielenosoitusaallon lisäksi Kiinan johtoa huolettaa muun muassa kiristyvä kauppasota Yhdysvaltain kanssa.

Presidentti ja kommunistisen puolueen pääsihteeri Xi Jinping piti Tiananmenin aukiolla puheen, jossa hän lupasi rauhanomaista kehitystä, mutta varoitti niitä, jotka pyrkivät estämään Kiinaa.

”Mikään voima ei voi koskaan ravistella Kiinan asemaa tai pysäyttää Kiinan kansakuntaa marssimasta eteenpäin”, harmaaseen ”Mao-asuun” pukeutunut Xi Jinping sanoi aukion laidalla Taivaallisen rauhan portilla uutistoimisto Reutersin mukaan.


Paikka oli sama, jossa Mao Zedong julisti Kiinan kansantasavallan perustetuksi päivälleen 70 vuotta sitten vuonna 1949. Xi Jinpingin seurassa olivat hänen edeltäjänsä Hu Jintao ja Jiang Zemin.

Xi lisäsi, että Kiinan täytyy ylläpitää pysyvää vaurautta ja vakautta Hongkongissa ja Macaossa, edistää rauhanomaisten suhteiden kehitystä Taiwanin kanssa ja ”jatkaa kamppailua isänmaan täydellisen yhdentymisen eteen.”

Riippumaton politiikantutkija Chen Daoyin huomioi hongkongilaisen South China Morning Post -sanomalehden (SCMP) paraatiseurannassa, että Xin puheen sävy ei ollut yhtä hyökkäävä kuin monesti aiemmin. Chen arvioi, että tämä johtui paraatin juhlaluonteesta ja Xin halusta välittää viesti Kiinan yhtenäisyydestä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että Kiina olisi pehmentämässä voimapolitiikkaansa, Chen huomauttaa.

Toinen riippumaton politiikantutkija Deng Yuwen huomioi, että Xi mainitsi puheessaan Maon mutta ei Kiinan suurten talousuudistusten isänä pidettyä Deng Xiaopingiä.

”Xi mainitsi vain, että Mao perusti kansantasavallan, ja sivuutti väliin jäävän historian, kunnes mainitsi nykyajan”, Deng Yuwen sanoi SCMP:lle.

”Se palvelee teemaa ’uskollisuudesta alkuperäisille pyrkimyksillemme’ ja asettaa Xin samalle tasolle Maon kanssa.”


Juhlaparaatissa marssi kuuluisuuksia kuten olympiavoittajia ja näyttelijöitä. Monelle katsojalle kohokohta oli hongkongilainen poliisi Lau Chak-kei, joka heilutti Kiinan lippua yleisössä. Hän on saanut sankarin maineen osoitettuaan haulikolla mielenosoittajia, jotka piirittivät poliisiasemaa Hongkongissa heinäkuun lopussa. Lau Chak-kei oli tiistaina neljänneksi etsityin hakusana Twitterin kaltaisessa kiinalaispalvelussa Weibossa, kertoi Reuters.

Paraatissa nähdyt tanssit olivat osin nykyaikaisempia kuin on totuttu näkemään. Esiintyjät muodostivat muun muassa sydämiä käsivarsillaan, mikä on suosittu ele kiinalaisten jakamissa kuvissa sosiaalisessa mediassa.

Paraati pyrki kuvastamaan Kiinan yhtenäisyyttä, ja esillä oli myös maan etninen kirjo. Paraatissa ammuttiin 56 aseella, mikä symboloi Kiinan hallinnon tunnustamia 56:ta etnistä ryhmää. Yksi näistä ovat uiguurit, joiden kotiseudulle Xinjiangiin valtiojohto on rakentanut poikkeuksellisen valvontakoneiston. YK:n mukaan Kiina on sulkenut yli miljoona uiguuria ”uudelleenkoulutusleireille”.

Lue myös: HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguurialueelle, missä historian käsittämättämin kontrollikoneisto aivopesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

Vuosipäivän juhlallisuuksia oli valmisteltu ja harjoiteltu Pekingissä kuukausia.

Lähialueen asuinrakennuksiin oli jaettu ohjeita, jotta ilmapiiri olisi juhlapäivänä ”mukava” ja ”harmoninen”. Pääkaupunki Peking oli käytännössä suljettu paraatin ajan. Poliisi oli käskenyt asukkaita olemaan katsomatta ulos ikkunoista, jotka osoittivat paraatin suuntaan.

Taiwanin poliittinen johto vastasi tuoreeltaan presidentti Xin juhlapuheeseen kahdenvälisten suhteiden kehittämisestä. Taiwanin hallitus tiedotti, ettei se tule ikinä hyväksymään Kiinan ”yksi maa, kaksi järjestelmää” -mallia.

”Kiinan kommunistinen puolue on itsepintaisesti pitänyt kiinni yhden puolueen diktatuurista 70 vuoden ajan. Se on hallintomalli, joka rikkoo demokratian, vapauden ja ihmisoikeuksien arvoja, ja aiheuttaa riskejä ja haasteita Manner-Kiinan kehitykselle”, Taiwan vastasi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Taiwan lisäsi, että Kiinan kannattaisi arvioida tilannetta uudelleen ja pyrkiä kohti demokratiasa

Hongkongiin ennustettiin tiistaiksi rajuja mielenosoituksia vastalauseena Kiinan juhlinnalle.

Hongkongin demokratia-aktivistit ovat ristineet merkkipäivän ”surun päiväksi” ja kehottaneet ihmisiä pukeutumaan silloin mustaan.

Hongkongin poliisin tiedottaja John Tse sanoi uutistoimisto AFP:lle, että tiistain protesteista on tulossa ”hyvin, hyvin vaarallisia”.

Viime sunnuntaina Hongkongin poliisi käytti mielenosoittajia vastaan vesitykkejä, kumiluoteja ja runsaasti kyynelkaasua.

Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam, jonka eroa mielenosoittajat ovat vaatineet, matkusti tiistaiksi Pekingiin juhlallisuuksia varten.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  2. 2

   Suomalaisperhe haluaisi adoptoida aikuisen turvapaikanhakijan, mutta laki ei sitä salli

  3. 3

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  4. 4

   Yhdeksälle Katalonian itsenäisyysliikkeen johtajalle pitkät tuomiot – mielenosoitukset peruivat yli sata lentoa Barcelonan kentällä

  5. 5

   Kerro nukkumaanmenoaikasi, niin helppo kaava paljastaa, miten saat päivästäsi kaiken irti – Tietokirjailija Pink kertoo, miten tieto ajasta muutti hänen elämänsä

   Tilaajille
  6. 6

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  7. 7

   Kenialainen Annah on ylpeä ympärileikkaaja, joka on silponut tyttöjä 50 vuoden ajan

   Tilaajille
  8. 8

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  5. 5

   Syyrian joukot lähestyvät jo Turkin rajaa hallinnon tehtyä sopimuksen yhteis­työstä kurdien kanssa

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  9. 9

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  9. 9

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää