Ulkomaat

Boris Johnson nostatti linjapuheessaan brexit-optimismia, mutta jätti yksityiskohdat pimentoon: ”Hoidetaan brexit valmiiksi”

Johnson kertoi yrittävänsä yhä brexit-sopimusta, mutta EU-ero on edessä joka tapauksessa lokakuun lopussa.

Lontoo

Britannian pääministeri Boris Johnson vakuutti taas keskiviikkona Manchesterissa, että Britannian on lähdettävä EU:sta lokakuun lopussa. Johnson piti ensimmäisen ison linjapuheensa Britannian pääministerinä. Puheen sävy oli korostetun optimistinen, kun Johnson nostatti uskoa brexitiin ja Britannian tulevaisuuteen.

Pääministeri ei kuitenkaan valottanut Britannian uuden brexit-suunnitelman teknisiä yksityiskohtia. Hän kuitenkin lupasi, että Pohjois-Irlannin rajalle tai sen lähelle ei tule tullitarkastuksia.

”Menemme vielä pidemmälle ja suojelemme nykyistä sääntöjärjestelmää, joka koskee maanviljelijöitä ja yrittäjiä rajan kummallakin puolen – – ja samalla koko maa lähtee EU:sta ja alkaa pättää omasta kauppapolitiikastaan”, Johnson sanoi sen enempää selittelemättä.

Johnson kuvaili Britannian keskiviikkona muulle EU:lle toimittamaa suunnitelmaa erosopimuksen rukkaamiseksi ”kompromissiksi”.

”Toivon, että ystävämme ymmärtävät tämän ja ovat vuorostaan valmiita kompromissiin.”

Kokousväki eli konservatiivipuolueen jäsenet ottivat Johnsonin esityksen innostuneena vastaan. Taputukset kaikuivat noin 45 minuuttia kestäneen puheen lomassa.

”Olen ollut pääministeri vasta 70 päivää, mutta olen nähnyt niin monta asiaa, jotka antavat minulle toivoa”, Johnson sanoi konservatiivipuolueen jäsenille.

Johnson vertasi Britanniaa huippu-urheilijaan, jolla on kivi kengässä. Samalla hän moitti monin vertauksin brittiparlamenttia, joka on haastanut hallituksen brexit-politiikan.

”Hoidetaan brexit loppuun – – yritämme saada sopimuksen kasaan eurooppalaisten ystäviemme kanssa, mutta mitä ikinä tapahtuukaan, meidän pitää lähteä [EU:sta] lokakuun lopussa.”

Johnsonin mukaan brexit-päivä lykkäys olisi turha ja kallis.

”Pelkäänpä, että kolmen ja puolen vuoden jälkeen ihmiset alkavat jo epäillä, että heitä pidetään tyhminä.”

Pääministeri ei kuitenkaan halunnut väsyttää kuulijoita – ja potentiaaleja äänestäjiä – pelkällä brexitillä. Hän puhui pitkään muun muassa julkisen terveydenhuoltojärjestelmän pönkittämisestä. Konservatiivihallitus on luvannut miljardeja uusien sairaaloiden rakentamiseen.

”Me [konservatiivipuolue] olemme julkisen terveydenhoidon puolesta, koska olemme kapitalismiin uskova puolue”, hän ilmoitti.

Johnson lupasi myös ”erinomaisen koulutuksen” jokaiselle lapselle, kunnon rangaistukset seksuaali- ja väkivaltarikollisille sekä entistä paremmat liikennejärjestelyt.

Brittimedian tietojen mukaan hän on kirjoittanut puheensa itse.

Johnsonin ryöpytti keskiviikkoisessa puheessaan oppositiota ja työväenpuolueen johtajaa Jeremy Corbynia. Työväenpuolue haluaa brexitistä uuden kansanäänestyksen.

”Lähetetään Corbyn maata kiertävälle radalle, jonne hän kuuluu.”

Pääministeri kehotti suuntaamaan katseet tulevaisuuteen: ”Hoidetaan brexit valmiiksi ja yhdistäkäämme tämä maa.”

Johnsonin esikunnan toimittajille antamien ennakkotietojen mukaan Johnsonin odotettiin paljastavan kuulijoille ”uuden brexit-sopimuksensa”.

Pääministeri ei mennyt Manchesterissa kuitenkaan brexitin yksityiskohtiin.

Brittihallituksen on määrä esittää vielä keskiviikkona Brysselille – eli muille EU-maille – uuden ehdotuksensa erosopimuksen muokkaamiseksi. Ennakkotietojen mukaan kyseessä on juridinen sopimusteksti, ei enää mikään luonnostelma kuten aiemmin.

”Numero 10 [pääministerin toimisto] on tehnyt selväksi, että tämä tulee olemaan viimeinen tarjous”, ennakkotiedot kertoivat.

Johnsonin puheen ennakkotietojen mukaan Britannia on jo tehnyt muulle EU:lle selväksi, että jos ehdotus ei kelpaa Brysselille, brittihallitus ei aio jatkaa neuvotteluja ennen kuin brexit on toteutunut.

Britannia on ilmoittanut myös, että Johnson ”ei aio missään olosuhteissa neuvotella [brexitin] lykkäämisestä 17.–18. lokakuuta pidettävässä EU-huippukokouksessa”.

Ennakkotietojen mukaan brexitin lykkäys ei tule Britannialle kysymykseen, sillä brittihallitus haluaa joko neuvotella uudesta sopimuksesta tai valmistella sopimuksetonta eroa. Pääministerin esikunnan näkemyksen mukaan EU-laki edellyttää, että neuvottelut käydään hallitusten välillä, ei Britannian parlamentin kanssa.

Tällä brittihallitus varoittaa, että brexit-vastaisia ääniä alahuoneesta ei pidä kuunnella.

Britannian alahuone ajoi syyskuussa läpi lain, jonka mukaan pääministerin täytyy anoa brexit-päivän lykkäystä, jos alahuone ei hyväksy erosopimusta ajoissa eli käytännössä heti EU-huippukokouksen jälkeen.

Britannia on anonut muulta EU:lta brexit-päivän lykkäämistä alkuvuonna jo kahdesti.

Konservatiivipuoluetta lähellä olevan The Daily Telegraph -lehden mukaan Johnsonin suunnitelma tiivistyy ideaan ”kaksi rajaa neljäksi vuodeksi”.

Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että Pohjois-Irlanti jäisi soveltuvin osin EU:n sisämarkkinoille vuoteen 2025 asti. Tämä koskisi maataloustuotteita ja tavaroita.

Ennen määräajan umpeutumista Pohjois-Irlannin lakiasäätävä edustajakokous saisi päättää, jatketaanko EU-sääntöjen varassa jatkossakin, vai siirryttäisiinkö brittilainsäädäntöön. Pystyttäisiinkö asiasta tulevaisuudessakaan sopimaan, se on epävarmaa: Pohjois-Irlannin edustajakokous ei ole pitänyt normaaleja kokouksiaan sitten alkuvuoden 2017 poliittisten erimielisyyksien takia.

Telegraph-lehden mukaan Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan välille tulisi tullimuodollisuudet, sillä Pohjois-Irlanti lähtisi muun Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa EU:n tulliliitosta. Vastaavasti Pohjois-Irlannin jääminen osittain yhtenäismarkkinoille tarkoittaisi sitä, että Yhdistyneessä kuningaskunnassa elettäisiin kahden eri lainsäädännön mukaan. Näin rajamuodollisuuksia tulisi aluksi myös Pohjois-Irlannin ja Britannian välille.

Bloomberg puolestaan uutisoi tiistai-iltana, että muut EU-maat olisivat keskustelleet mahdollisista myönnytyksistä Britannialle koskien erosopimusta. Uutistoimiston tietojen mukaan muu EU harkitsisi, voisiko Pohjois-Irlannin rajan avoimuuden turvaava järjestelmä (niin sanottu backstop) toimia määräaikaisena. Ehtona olisi, että Britannia hyväksyy backstop-varajärjestelmän.

Ratkaiseva merkitys on sillä mitä Irlannin tasavalta asiasta ajattelee. Jos myönnytys kävisi Irlannille, voisivat siihen suostua muutkin EU27-ryhmän 26 jäsenmaata.

Irlannin yleisradioyhtiö RTÉ puolestaan uutisoi tiistaina Irlannin hallituksen olevan tyytymätön brittihallituksen suunnitelmiin rajan avoimuuden turvaamiseksi.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  2. 2

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  3. 3

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  4. 4

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  5. 5

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  8. 8

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  9. 9

   Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  10. 10

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää