Ulkomaat

Komissaariehdokas Schinas ei myöntänyt eurooppalaisen elämäntavan salkkuaan virheeksi – ”Tittelisi on lahja rasisteille ja fasisteille”

Kreikkalainen komissaariehdokas Margaritis Schinas puolusti torstaina kiivaita vastalauseita herättänyttä salkkuaan. Eurooppalaisen elämäntavan suojelun alle kuuluu muun muassa maahanmuutto.

Bryssel

Kreikkalainen Margaritis Schinas puolusti torstai-iltana komissaarisalkkuaan Euroopan parlamentin kuulemisessa. Schinasin salkun titteli ”eurooppalaisen elämäntavan suojelu” on herättänyt paljon reaktioita etukäteen. Moni on pitänyt nimitystä loukkaavana.

Schinasin rooli tulevassa komissiossa on merkittävä, sillä hän työskentelee varapuheenjohtajan roolissa useiden eri komissaarien kanssa. Yksi heistä on kansainvälisten kumppanuuksien salkkuun ehdolla oleva Jutta Urpilainen.

Schinas mainitsi Urpilaisen nimeltä puhuessaan palautussopimuksista kolmansiin maihin. Schinasin mukaan sopimusten pitää toimia niin, ettei ne hyödytä vain EU:ta vaan myös toista osapuolta.

”Tämä on Jutta Urpilaisen tehtävänä, hänen vastuullaan ovat kauttakulku- ja lähtömaat”, Schinas muistutti.

Aloituspuheenvuorossaan Schinas vakuutti, ettei ota kevyesti salkun nimeen liittyvää väittelyä.

”Nimet ovat tärkeitä ja ne antavat merkityksen. Eurooppalaisuus on heikomman suojelua yhteiskunnassa”, Schinas sanoi.

Schinasin mukaan eurooppalaisuus on avoimuutta maailmassa, ja sydämen laajentamista niiden puoleen, jotka eivät ole niin onnekkaita. Schinas nosti esimerkiksi yhtäläisen pääsyn terveydenhoitoon ja koulutukseen.

”Eurooppalaisuus tarkoittaa rauhaa, demokratiaa ja vapautta: ihmisarvon kunnioitusta.”

Moni europarlamentin kysymyksistä koski odotetusti Schinasin titteliä.

Europarlamentin vihreiden ryhmän europarlamentaarikko Magid Magid, somaliaktivisti ja entinen Sheffieldin pormestari, piti kärkevän puheenvuoron Schinasin salkun nimestä.

”Nimi on kuin 1990-luvun neofasistien verkkokeskusteluista lainattu. Se on lahja fasisteille ja rasisteille”, hän sanoi.

Schinasilta kysyttiin muun muassa oliko nimike virhe ja aikooko hän vaihtaa sen. Schinas painotti salkun positiivista tulkintaa, ja sanoi, että aika näyttää, onko nimi virhe.

Parlamentaarikkoja mietitytti myös se, ketä vastaan eurooppalaista elämäntapaa puolustetaan.

”Ei ole asetelmaa, jossa on me vastaan he. Näen Euroopan unionin valona maailmassa, josta on tulossa pimeämpi paikka. Haluan käyttää tätä nimeä positiivisesti. Ei meidän pidä pyytää anteeksi arvojamme, pelätä populistien uhkaa niille. Päinvastoin, arvomme pitäisi olla uhka populisteille”, Schinas perusteli.

Schinasin työtehtäviin kuuluvat maahanmuuton ja turvallisuuden lisäksi esimerkiksi koulutus, kulttuuri, työllisyys, tasa-arvo sekä urheilu.

Maahanmuuton osalta Schinas varoi antamasta konkreettisia lupauksia EU:n yhtenäisen maahanmuuttopolitiikan luomiseksi. Maahanmuuttopolitiikka on ollut yksi suurimpia riidanaiheita viime vuosina EU:ssa.

Schinasin mukaan menneisyydestä on opittava, ja ratkaisuiden etsinnässä pitää tehdä jälleen tutkia, mitä jäsenmaat haluavat. Schinas myönsi, että esimerkiksi palautuksissa on epäonnistuttu. Hän sanoi, että laillisia kanavia saapua Eurooppaan on lisättävä.

”Laillinen maahanmuutto on yksi ratkaisu väestökatoon, salakuljettajien torjumiseen ja positiivinen tapa saada lisätaitoja”, Schinas sanoi.

Tulevan komission komissaariehdokkaiden kuulemiset kestävät tämän viikon. Jutta Urpilaisen kuuleminen oli tiistaina, ja arvioiden mukaan hän selviytyi koitoksesta hyvin.

Osa komissaarinimityksistä on kuitenkin vastatuulessa. Jo ennen kuulemisia Euroopan parlamentin oikeusvaliokunta tyrmäsi Unkarin ja Romanian ehdokkaat. Romania on jo ehdottanut uutta komissaaria. Tyrmäys ennen kuulemisia oli ensimmäinen EU:n historiassa.Europarlamentaarikot ovat olleet tyytymättömiä useiden komissaarien esiintymiseen kuulemisissa. Kuulemisten tarkoituksena on arvioida ehdokkaan kykyä selvitä tulevasta tehtävästään.

Esimerkiksi Ruotsin sisäasioiden komissaariehdokas Ylva Johansson joutuu toimittamaan kirjallisia vastauksia lisäkysymyksiin, sillä hän selviytyi odotettua heikommin muun muassa maahanmuuttoa koskevassa kuulemisessa. Myös Puolan maatalouskomissaariehdokas Janusz Wojciechowski vastaa uusintakysymyksiin ja on ehdolla uuteen kuulemiseen.

Ranskan sisämarkkinoista vastaava komissaariehdokas Sylvie Goulard joutui keskiviikkona piinapenkkiin. Entistä meppiä Goulardia tutkitaan Ranskassa europarlamentin avustajien käytöstä omaan poliittiseen työhön kotimaassaan. Lisäksi hän sai suuria konsulttipalkkioita yhdysvaltalaisajatushautomolta meppiaikanaan.

”Sisämarkkinoista vastaavan komissaarin tulee osoittaa, että hän työskentelee tosissaan kestävämmän talouden eteen. Goulard oli vastauksissaan liian epämääräinen. Toinen kirjallisten kysymysten kierros on tarpeen, jotta Goulardin ehdotuksiin esimerkiksi kiertotalouden vahvistamiseksi saadaan konkretiaa”, sanoi vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö kuulemisen jälkeen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Tästä on kyse

Komission valinta


 Europarlamentin valiokunnat kuulevat komissaariehdokkaita tämän viikon ajan.

 Kuulemisen tarkennukseksi voidaan pyytää kirjallisia vastauksia tai uusi kuuleminen.

 Myös oikeusvaliokunta on arvioinut komissaarien kykyä hoitaa tehtäviään. Unkarin ja Romanian ehdokkaat eivät läpäisseet arvioita.

 On todennäköistä, että osa komissaariehdokkaista vaihtuu ennen EU-parlamentin äänestystä 23. lokakuuta koko komissiosta.

 Uuden komission on tarkoitus aloittaa työnsä 1.marraskuuta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suuri veronmaksaja Supercell huolestui: Suomi menettämässä miljoonien edestä vero­tuloja, jos verotukseen kaavailtu jätti­uudistus toteutuu

  2. 2

   Vakavasti sairaiden nuorten mielenterveysongelmia hoidetaan Helsingin seudulla väärin, sanoo kaksi kaiken nähnyttä ammattilaista

   Tilaajille
  3. 3

   Paralympiavoittajan elämä päättyi armokuolemaan

  4. 4

   Daniela Yrjö-Koskinen vetää legendaarista helsinkiläisyritystä jo neljännessä polvessa: ”Tämä on kuin neljäs sisarus”

  5. 5

   Laaja tutkimus kartoitti naisten elämänlaatua: Suomen sijoitus kolmanneksi paras

  6. 6

   Erno kohtasi Timon, ja siitä syntyi jotain poikkeuksellista – Neljä suomalaismiestä kertoo ystävyydestä, joka romuttaa mielikuvan äijäilevistä kaveruksista

   Tilaajille
  7. 7

   Koulut katoavat, koulumatkat pitenevät ja rahaa palaa yhä enemmän – ”Sivistyshistorian suurin mullistus” pyyhkii tuhansia peruskouluja Suomen kartalta

   Tilaajille
  8. 8

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  9. 9

   Kaapo Kakko joutui vilttiketjuun, valmentajalta lyhyt ja epämääräinen perustelu

  10. 10

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  3. 3

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  4. 4

   EU:n komissio huolestui Rinteen hallituksen rahankäytöstä – valtiovarainministeri Lintilä: ”Pitää suhtautua vakavasti”

  5. 5

   Oslon ambulanssi­kaappaus: Molemmat epäillyt saatu kiinni, varastetusta ambulanssista löytyi haulikko ja kone­pistooli

  6. 6

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  7. 7

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  8. 8

   Väärä uskomus itsestä voi paljastaa itsetunto-ongelman, sanoo asiantuntija – Moni puhuu huonosta itsetunnosta, vaikka tarkoittaa aivan toista asiaa

  9. 9

   Miksi kuollut läheinen voi ilmestyä terveellekin ihmiselle? Tutkijan mukaan harha­näkyihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  10. 10

   Alahuone meni äänin 329–299 Boris Johnsonin brexit-lain taakse, mutta torppasi pikakäsittelyn äänin 322–308 – EU-eroa tuskin lokakuussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää