Ulkomaat

Komissaariehdokas Schinas ei myöntänyt eurooppalaisen elämäntavan salkkuaan virheeksi – ”Tittelisi on lahja rasisteille ja fasisteille”

Kreikkalainen komissaariehdokas Margaritis Schinas puolusti torstaina kiivaita vastalauseita herättänyttä salkkuaan. Eurooppalaisen elämäntavan suojelun alle kuuluu muun muassa maahanmuutto.

Bryssel

Kreikkalainen Margaritis Schinas puolusti torstai-iltana komissaarisalkkuaan Euroopan parlamentin kuulemisessa. Schinasin salkun titteli ”eurooppalaisen elämäntavan suojelu” on herättänyt paljon reaktioita etukäteen. Moni on pitänyt nimitystä loukkaavana.

Schinasin rooli tulevassa komissiossa on merkittävä, sillä hän työskentelee varapuheenjohtajan roolissa useiden eri komissaarien kanssa. Yksi heistä on kansainvälisten kumppanuuksien salkkuun ehdolla oleva Jutta Urpilainen.

Schinas mainitsi Urpilaisen nimeltä puhuessaan palautussopimuksista kolmansiin maihin. Schinasin mukaan sopimusten pitää toimia niin, ettei ne hyödytä vain EU:ta vaan myös toista osapuolta.

”Tämä on Jutta Urpilaisen tehtävänä, hänen vastuullaan ovat kauttakulku- ja lähtömaat”, Schinas muistutti.

Aloituspuheenvuorossaan Schinas vakuutti, ettei ota kevyesti salkun nimeen liittyvää väittelyä.

”Nimet ovat tärkeitä ja ne antavat merkityksen. Eurooppalaisuus on heikomman suojelua yhteiskunnassa”, Schinas sanoi.

Schinasin mukaan eurooppalaisuus on avoimuutta maailmassa, ja sydämen laajentamista niiden puoleen, jotka eivät ole niin onnekkaita. Schinas nosti esimerkiksi yhtäläisen pääsyn terveydenhoitoon ja koulutukseen.

”Eurooppalaisuus tarkoittaa rauhaa, demokratiaa ja vapautta: ihmisarvon kunnioitusta.”

Moni europarlamentin kysymyksistä koski odotetusti Schinasin titteliä.

Europarlamentin vihreiden ryhmän europarlamentaarikko Magid Magid, somaliaktivisti ja entinen Sheffieldin pormestari, piti kärkevän puheenvuoron Schinasin salkun nimestä.

”Nimi on kuin 1990-luvun neofasistien verkkokeskusteluista lainattu. Se on lahja fasisteille ja rasisteille”, hän sanoi.

Schinasilta kysyttiin muun muassa oliko nimike virhe ja aikooko hän vaihtaa sen. Schinas painotti salkun positiivista tulkintaa, ja sanoi, että aika näyttää, onko nimi virhe.

Parlamentaarikkoja mietitytti myös se, ketä vastaan eurooppalaista elämäntapaa puolustetaan.

”Ei ole asetelmaa, jossa on me vastaan he. Näen Euroopan unionin valona maailmassa, josta on tulossa pimeämpi paikka. Haluan käyttää tätä nimeä positiivisesti. Ei meidän pidä pyytää anteeksi arvojamme, pelätä populistien uhkaa niille. Päinvastoin, arvomme pitäisi olla uhka populisteille”, Schinas perusteli.

Schinasin työtehtäviin kuuluvat maahanmuuton ja turvallisuuden lisäksi esimerkiksi koulutus, kulttuuri, työllisyys, tasa-arvo sekä urheilu.

Maahanmuuton osalta Schinas varoi antamasta konkreettisia lupauksia EU:n yhtenäisen maahanmuuttopolitiikan luomiseksi. Maahanmuuttopolitiikka on ollut yksi suurimpia riidanaiheita viime vuosina EU:ssa.

Schinasin mukaan menneisyydestä on opittava, ja ratkaisuiden etsinnässä pitää tehdä jälleen tutkia, mitä jäsenmaat haluavat. Schinas myönsi, että esimerkiksi palautuksissa on epäonnistuttu. Hän sanoi, että laillisia kanavia saapua Eurooppaan on lisättävä.

”Laillinen maahanmuutto on yksi ratkaisu väestökatoon, salakuljettajien torjumiseen ja positiivinen tapa saada lisätaitoja”, Schinas sanoi.

Tulevan komission komissaariehdokkaiden kuulemiset kestävät tämän viikon. Jutta Urpilaisen kuuleminen oli tiistaina, ja arvioiden mukaan hän selviytyi koitoksesta hyvin.

Osa komissaarinimityksistä on kuitenkin vastatuulessa. Jo ennen kuulemisia Euroopan parlamentin oikeusvaliokunta tyrmäsi Unkarin ja Romanian ehdokkaat. Romania on jo ehdottanut uutta komissaaria. Tyrmäys ennen kuulemisia oli ensimmäinen EU:n historiassa.Europarlamentaarikot ovat olleet tyytymättömiä useiden komissaarien esiintymiseen kuulemisissa. Kuulemisten tarkoituksena on arvioida ehdokkaan kykyä selvitä tulevasta tehtävästään.

Esimerkiksi Ruotsin sisäasioiden komissaariehdokas Ylva Johansson joutuu toimittamaan kirjallisia vastauksia lisäkysymyksiin, sillä hän selviytyi odotettua heikommin muun muassa maahanmuuttoa koskevassa kuulemisessa. Myös Puolan maatalouskomissaariehdokas Janusz Wojciechowski vastaa uusintakysymyksiin ja on ehdolla uuteen kuulemiseen.

Ranskan sisämarkkinoista vastaava komissaariehdokas Sylvie Goulard joutui keskiviikkona piinapenkkiin. Entistä meppiä Goulardia tutkitaan Ranskassa europarlamentin avustajien käytöstä omaan poliittiseen työhön kotimaassaan. Lisäksi hän sai suuria konsulttipalkkioita yhdysvaltalaisajatushautomolta meppiaikanaan.

”Sisämarkkinoista vastaavan komissaarin tulee osoittaa, että hän työskentelee tosissaan kestävämmän talouden eteen. Goulard oli vastauksissaan liian epämääräinen. Toinen kirjallisten kysymysten kierros on tarpeen, jotta Goulardin ehdotuksiin esimerkiksi kiertotalouden vahvistamiseksi saadaan konkretiaa”, sanoi vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö kuulemisen jälkeen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Tästä on kyse

Komission valinta


 Europarlamentin valiokunnat kuulevat komissaariehdokkaita tämän viikon ajan.

 Kuulemisen tarkennukseksi voidaan pyytää kirjallisia vastauksia tai uusi kuuleminen.

 Myös oikeusvaliokunta on arvioinut komissaarien kykyä hoitaa tehtäviään. Unkarin ja Romanian ehdokkaat eivät läpäisseet arvioita.

 On todennäköistä, että osa komissaariehdokkaista vaihtuu ennen EU-parlamentin äänestystä 23. lokakuuta koko komissiosta.

 Uuden komission on tarkoitus aloittaa työnsä 1.marraskuuta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä

  2. 2

   NFL:ssä nähtiin poikkeuksellista väkivaltaa: ”Hän saa 30 vuoden pelikiellon”

  3. 3

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  4. 4

   Katariina Suuri tuli nielleeksi kaksimetrisen muovikasvin: Alkoi tuntien taistelu, kun burmanpyton yritettiin pelastaa

  5. 5

   Erdoğanin vierailu Valkoisessa talossa sai erikoisen käänteen: Turkin presidentti alkoi esitellä tabletilta kurdien vastaista propagandaa

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Feminismistä tuli poliittinen iskusana – Keskustan opiskelijajärjestön feminismi uhkaa kääntyä maaseudun nuoria naisia vastaan

  8. 8

   Ihan tavallinen suomalainen suku­juhla oli Yasu Jukkolalle suuri järkytys – sen seurauksena Etiopiasta adoptoitu orpo toi twerkkauksen Suomeen

   Tilaajille
  9. 9

   Uusi Škoda Superb on iso, mukava ja ylellinen – Volkswagenin johdon mielestä jo liiankin hyvä

   Tilaajille
  10. 10

   Huuhkajat huomattiin Yhdysvalloissakin, suomalaisten riehakkaat juhlimistavat herättävät ihmetystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  2. 2

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  3. 3

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  4. 4

   Notre Damen uusi julkisivu kuumentaa tunteita Ranskassa – remontista vastaava kenraali käski arkkitehtiä ”tukkimaan turpansa”

  5. 5

   Suomesta palautettu irakilaismies surmattiin Bagdadissa – Suomi rikkoi ihmisoikeus­sopimusta, linjasi EIT

  6. 6

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  7. 7

   Sähköpotkulautojen synkkä saldo Helsingissä: 400 potilasta sairaaloissa, yhdeksän aivovammaa

  8. 8

   HS:n erikois­artikkeli näyttää, miten Suomen maalit EM-karsinnoissa ovat syntyneet – Teemu Pukin maaleissa toistuu yksi kaava

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisi ei aloita esitutkintaa Jussi Halla-Ahon twiitistä, Abdirahim ”Husu” Hussein teki rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta

  10. 10

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuomas Uutela ja Ilkka Mannikainen saattavat lentää monta tuntia vain käydäkseen vessassa toisessa maassa – He harrastavat lentopisteiden keräämistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  9. 9

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  10. 10

   Mistä Maria Nordinin kiistellyssä kurssissa on kyse? Materiaaliin perehtynyt asiantuntija kertoo, mikä teki sisällöstä vaarallisen

  11. Näytä lisää