Ulkomaat

Trumpin neuvonantaja syyttää virka­rikos­tutkinnasta ”deep statea”, mutta jopa sala­liitto­teorian lietsoja Steve Bannon sanoi sen olevan puppua

”Deep state -salaliittoteoria on hulluille”, termin suosiosta vastuussa oleva Steva Bannon sanoo uutuuskirjassa.

Donald Trumpin lähipiiri on niin raivoissaan presidenttiin kohdistuvasta virkarikostutkinnasta, että hänen neuvonantajansa on kaivanut aseeksi jopa suositun salaliittoteorian.

Yhdysvaltain presidentin vanhempi neuvonantaja Stephen Miller sanoi taannoin tv-kanava Fox Newsin haastattelussa, että Trumpin ja Ukrainan presidentin välisestä puhelinkeskustelusta kertonut ilmiantaja kuuluu ”deep stateen” eli varjohallitukseen.

Varjohallitukseen tai syvään valtioon uskovat väittävät, että Yhdysvaltain hallinnossa toimii demokraateille uskollisia soluttautujia, jotka yrittävät sabotoida Trumpin toimia.

”Tiedän eron ilmiantajan ja varjohallituksen toimijan välillä. Tämä henkilö kuuluu päivänselvästi varjohallitukseen”, Miller sanoi haastattelussa.

Millerin kommentti hämmensi monia ja joutui perjantaina entistä kyseenalaisempaan valoon. Jopa salaliittoteorian ahkerimman levittäjän, oikeistopopulisti Steve Bannon kerrottiin nimittäin myöntäneen, että Yhdysvaltain varjohallitus on täyttä potaskaa.


Trumpin entinen kampanjapäällikkö Bannon on aiemminkin vihjannut tietävänsä, että varjohallitus ei ole totta. Ensi viikolla julkaistavassa kirjassa hän kuitenkin myöntää suoraan teorian sekopäisyyden.

”Deep state -salaliittoteoria on hulluille”, Bannon sanoo amerikkalaiskirjailija James Stewartin tuoreessa Yhdysvaltain hallintoa käsittelevässä teoksessa. The Guardian on nähnyt kirjan ennakkoon.

Bannon toteaa, että Yhdysvalloissa on toki erittäin byrokraattinen hallinto, mutta siinä ei ole mitään ”syvää”.

”Se on ihan kaikkien nähtävillä”, Bannon sanoo.

Termiä deep state käytettiin alun perin 1900-luvun loppupuolella kuvailemaan Turkissa toiminutta varjohallitusta, joka levitti hallitusta vahingoittavaa propagandaa ja käytti jopa väkivaltaa tavoitteidensa saavuttamiseksi.

”Kun puhumme deep statesta, sillä on erittäin pahaenteinen ja turmiollinen merkitys”, aiheesta kirjan kirjoittanut Nate Schenkaan sanoo Time-lehdelle.

2010-luvulla Yhdysvaltain oikeistopopulistit omivat termin käyttöönsä, ja sen suosio on pitkälti Steve Bannonin tekosia.

Bannonin perustama Breitbart-valeuutissivusto on julkaissut vuosien saatossa lukuisia artikkeleja Trumpin vastaisesta varjohallituksesta, ja tarinoita toistelevat useat Trumpiin mieltyneet republikaanipoliitikot.

 

”Deep state -salaliittoteoria on hulluille.”

Trump on itsekin puhunut varjohallituksesta, mutta ei yhtä ahkerasti kuin moni hänen kannattajansa.

Trump on kuitenkin luonnehtinut hänestä kielinyttä ilmiantajaa muuten kovin sanoin. Hän on kutsunut nimetöntä tiedusteluviranomaista vakoojaksi.

”Tiedättehän, mitä teimme ennen vanhaan, kun toimimme fiksusti vakoojien ja maanpetoksen suhteen? Hoidimme asian vähän eri tavalla kuin nykyään”, Trump sanoi viime viikolla.

Presidentin kommentit saivat ilmiantajan asianajajan huolestumaan asiakkaansa turvallisuudesta. Asianajaja julkaisi maanantaina kirjeen, jossa hän kertoi pelkäävänsä ilmiantajan puolesta.Steve Bannon levitti aikoinaan deep state -termiä ahkerasti.

Hän oli vuoden 2016 presidentinvaalien aikaan Trumpin rääväsuinen päästrategi, joka ei kaihtanut keinoja päämiehensä auttamiseksi.

Vaalivoiton jälkeen Trump nimitti Bannonin kansallisen turvallisuuden komitean pysyväksi jäseneksi, ja nimitys suututti monet.

Bannonin ura lähti kuitenkin luisuun, kun Trump erotti miehen elokuussa 2017. Muutama kuukausi sen jälkeen Bannon siirtyi sivuun Breitbartista, eikä myöskään hänen ristiretkensä Euroopan oikeistopopulistien voimaannuttajana oikein ottanut tulta alleen.


Bannon kääntyi Trumpia vastaan. Hän toimi päälähteenä toimittaja Michael Wolffin kohukirjassa Fire and Fury, joka paljasti kaaoksen Trumpin esikunnassa.

Kirjan julkaisun jälkeen Trump haukkui Bannonia ”leväperäiseksi” ja sanoi, että tämä ”itki saadessaan potkut ja rukoili työtään takaisin”.

Viime kuukausina presidentti ja ex-strategi ovat kuitenkin osoittaneet sovinnollisuuden merkkejä.

Bannon on twiitannut haukkuja demokraattien presidenttiehdokkuudesta kilpailevista poliitikoista ja ylistänyt Trumpia niin presidenttinä kuin kampanjoijanakin.

Trump puolestaan kutsui Bannonia elokuussa ”yhdeksi parhaista oppilaistaan” ja sanoi rakastaneensa tämän kanssa työskentelyä.

Kesällä julkaistu toimittaja Alexander Nazaryanin kirja The Best People vihjasi jopa, että Trump voisi olla avoin ajatukselle Bannonista jälleen vuoden 2020 vaalien kampanjatyöntekijänä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Entinen päästrategi ja mediavaikuttaja


 Steve Bannon on entinen Goldman Sachsin pankkiiri, josta on tullut eliitin vastaisen oikeistopopulistisen liikkeen keulahahmo.

 Bannon oli avainroolissa Donald Trumpin vaalikampanjassa ja toimi sen jälkeen Trumpin päästrategina. Hän sai kuitenkin potkut elokuussa 2018

 Palasi johtamaan oikeistopopulistista Breitbart-uutissivustoa, mutta sai siitäkin potkut.

 Oli päälähde toimittaja Michael Wolffin kohukirjassa Fire and Fury, joka paljasti kaaoksen Trumpin esikunnassa. Kirjan julkaisun jälkeen Trump haukkui Bannonia ”leväperäiseksi”.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Käräjätuomari kyykytti salissaan asianajajia, syyttäjiä ja tutkinnanjohtajia – hovioikeus puuttui tuomarin käytökseen

  2. 2

   Ministeri Paatero puolusti Veikkauksen toimintaa A-studiossa – HS kysyi asian­tuntijoilta, pitävätkö väitteet paikkaansa

  3. 3

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  4. 4

   Oslon ambulanssi­kaappaus: Molemmat epäillyt saatu kiinni, varastetusta ambulanssista löytyi haulikko ja kone­pistooli

  5. 5

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  6. 6

   Väärä uskomus itsestä voi paljastaa itsetunto-ongelman, sanoo asiantuntija – Moni puhuu huonosta itsetunnosta, vaikka tarkoittaa aivan toista asiaa

  7. 7

   EU:n komissio huolestui Rinteen hallituksen rahankäytöstä – valtiovarainministeri Lintilä: ”Pitää suhtautua vakavasti”

  8. 8

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  9. 9

   Helsinki aikoo selvittää, ketkä saavat kaupungin vuokra-asuntoja ja miksi

  10. 10

   Hallinto-oikeuden emeritus­professori tyrmää sisäministeri Ohisalon saaman kritiikin: Selvityspyyntö normaalia toimintaa ministeriltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  3. 3

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  4. 4

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  5. 5

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  6. 6

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  7. 7

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi kuollut läheinen voi ilmestyä terveellekin ihmiselle? Tutkijan mukaan harha­näkyihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää