Ulkomaat

Kansa teki osansa mutta poliitikot eivät, ja siksi Espanja on mennyt rikki: Yli 90 prosenttia espanjalaisista on pettynyt, ärsyyntynyt tai huolestunut

Politiikan nuorisotähti haistoi leveän raon Espanjan vasemmistossa ja pani vanhat voimat hetkessä sekaisin.

Espanjalaiset ovat vihaisia. Syy on maan puolueiden jääräpäinen yhteistyökyvyttömyys, jonka takia kansa joutuu taas kerran vaaliuurnille marraskuussa. Se on toinen kerta runsaan puolen vuoden sisään ja neljäs kerta hieman yli neljässä vuodessa.

Koko tänä aikana Espanjassa ei ole ollut vakaata hallitusta. Maa on ollut enemmän tai vähemmän lamaantunut.

Ihmisten pettymystä syventää, että huhtikuussa viime vaalien äänestysprosentti oli yli 75, korkein 15 vuoteen. Moni kokee, että kansa on tehnyt osansa mutta poliitikot eivät.

Yli 90 prosenttia espanjalaisista on pettynyt, ärsyyntynyt tai huolestunut pattitilanteesta, kertoi maan suurimman sanomalehden El Paísin teettämä kysely viime viikolla. Uusia vaaleja piti huonona tai hyvin huonona asiana 68,5 prosenttia, helpottavana vain 4,4 prosenttia.


Espanjalaiset pannaan äänestämään jälleen kerran, koska puolueet eivät saaneet muodostettua hallitusta lain sanelemassa määräajassa.

Toimitusministeristöä johtava sosialistipääministeri Pedro Sánchez ei edes suostunut mittaamaan luottamustaan parlamentin edessä toistamiseen heinäkuun epäonnistumisen jälkeen. Kuningas Felipen mielestä ei ollut vaivan väärti nimittää hallitustunnustelijaksi ketään muutakaan.

Muiden puolueiden johtajat tulkitsivat, että Sánchez ei yrittänyt tosissaan, koska kyselyissä hänen PSOE-puolueensa kannatus oli kasvanut viime vaalien jälkeen.

Oli miten oli, Sánchez toivoo nyt uusista vaaleista entistä vahvempaa asemaa, joka vähentäisi tarvetta kompromisseille – vaikka juuri kompromisseja espanjalaiset olisivat poliitikoilta kaivanneet.

Tämä voi osua omaan nilkkaan, mistä on jo merkkejä.


Juuri vasemmistopuolueiden äänestäjät olivat El Paísin kyselyssä kaikkein pettyneimpiä pattitilanteeseen, ja osa tutkijoista uskoo, että vasemmisto kärsii eniten äänestysaktiivisuuden odotetusta hiipumisesta.

Kyselyn mukaan espanjalaiset syyttävät uusista vaaleista eniten nimenomaan vasemmistoa, sillä realistisin hallituspohja olisivat olleet Sánchezin keskustavasemmistolainen PSOE ja laitavasemmiston liittouma Unidas Podemos, jonka nimi on suorastaan irvikuva Espanjan nykytilanteesta, suomeksi Yhdessä pystymme.

Sánchez ei suostunut tarjoamaan ministerinsalkkuja arvaamattomana pitämälleen kumppanille, jonka juuret ovat radikaalissa vasemmistossa, vaan yritti saada siltä sosialistihallitukselle vain passiivisen tuen erilaisilla lupauksilla.

Sánchezin uppiniskaisuutta selitti, että edes vasemmistokoalitiolla ei olisi ollut takanaan kansanedustajien enemmistöä, vaan se olisi tarvinnut tukea pienpuolueilta. Siitä oli huonoja kokemuksia, sillä välirikko Katalonian itsenäisyysmielisten kanssa kaatoi Sánchezin edellisen vähemmistöhallituksen ja ajoi Espanjan viime vaaleihin, jotka olivat siis niin ikään ennenaikaiset.

Unidas Podemosin johtaja Pablo Iglesias kieltäytyi yhtä sitkeästi silkan tukipuolueen asemasta, vaikka Sánchez kallistui lupauksissaan yhä reippaammin vasemmalle.

”Kumpikaan ei pelkää vaaleja (tarpeeksi)”, päätteli politiikantutkija Pablo Simón madridilaisesta Carlos III -yliopistosta analyysissään tutkijakollektiivin Politikon-sivustolla.

Pelkoon on entistä enemmän aihetta, sillä eräs merkittävä peluri haistoi uusissa vaaleissa tilaisuutensa.

Espanjan vasemmiston lapsenkasvoinen nuorisotähti Íñigo Errejón, 35, ilmoitti syyskuun loppupuolella Más País -vaaliliittouman (Lisää maata) perustamisesta. Hän on Unidas Podemosin johtajan Iglesiasin entinen oikea käsi ja hyvä ystävä, nykyinen pahin haastaja.

Ensimmäisten mielipidekyselyjen mukaan Más País on haukannut heti yli viiden prosentin kannatuksen nähtävästi PSOE:n ja Unidas Podemosin kustannuksella, ja sillä uskotaan olevan kasvunvaraa. Se on arvioitu poliittisella kartalla vasemmistoverrokkiensa välimaastoon.

Más País vedonnee erityisesti nuoriin, kaupunkilaisiin ja keskiluokkaisiin vasemmistolaisiin – paljolti sellaisiin äänestäjiin kuin vihreät muualla Euroopassa. Espanjassa ei ole merkittävää vihreää puoluetta.

”Tämä tekee entistä vaikeammaksi ennustaa, miltä uusi parlamentti näyttää ja mitä mahdollisia enemmistöjä muodostuu”, politiikantutkija José Fernández-Albertos valtiollisesta CSIC-tutkimuslaitoksesta arvioi uutistoimisto Reutersille.

Pääministeri Sánchezin joukot voittanevat tulevatkin vaalit, koska kaula muiden kirittäväksi on niin suuri. Osin Más Paísin takia paikkamäärä voi kuitenkin jäädä jopa viime kertaa pienemmäksi, vaikka Sánchez odottaa aivan päinvastaista.

Errejón on julistanut, että Más País haluaa auttaa hallituksen muodostamisessa yhteistyössä sosialistipuolueen kanssa. Se saattaa kuitenkin johtaa vasemmiston entistä vaikeampaan ja katkerampaan sirpaloitumiseen.

Errejónin ja Iglesiasin huonot välit ovat omiaan vaikeuttamaan kolmen vasemmistoryhmän yhteistyötä, vaikka se takaisi enemmistöhallituksen.

”Tämä todella älykäs tyyppi näytti kuusivuotiaalta, vaikka oli 19”, Iglesias on muistellut ensitapaamista viisi vuotta itseään nuoremman Errejónin kanssa yliopiston kahvilassa.

Vuonna 2014 kaksikko perusti yhdessä Podemosin, joka on nykyisen Unidas Podemos -liittouman suurin puolue. Se ammensi Espanjan talouskriisin ja säästötoimien aiheuttamasta toivottomuudesta ja nousi heti ensimmäisissä vaaleissaan maan kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi.

Pian tämän jälkeen Errejónin ja Iglesiasin välit happanivat näkemyseroihin. Errejón oli avoimempi yhteistyölle sosialistipuolueen kanssa ja ajoi ylipäänsä pehmeämpää neuvottelulinjaa.

Alkuvuodesta Podemosin ja Errejónin tiet erkanivat lopullisesti, kun hän perusti Madridin alue- ja kuntavaaleihin Más Madrid -liittouman rinnallaan pääkaupungin pormestari Manuela Carmena, joka oli siihen asti ollut Podemosin liittolainen. Seurauksena Podemos hävisi Más Madridille rumasti aluevaalissa eikä edes osallistunut kuntavaaliin.

Podemos leimasi Errejónin petturiksi ja painosti tämän luopumaan kansanedustajan paikastaan Espanjan parlamentissa.

Vasemmiston riitojen takia yksi mahdollisuus Espanjan hallituspohjalle saattaisi olla keskustaoikeiston perinteisen pääpuolueen PP:n, äärikonservatiivisen Voxin ja keskustasta yhä oikeammalle nojanneen Ciudadanosin (Kansalaiset) rintama.

Ne ovat jo löytäneet toisensa Espanjan alueparlamenteissa ja kaupunginvaltuustoissa. Madridissa ne syrjäyttivät Errejónin tukeman pormestari Carmenan, vaikka Más Madrid sai kuntavaalin suurimman äänisaaliin.

Espanjan parlamenttivaaleissa marraskuussa selvältä vaikuttaa vain, että tulos ei tuo äkkihelpotusta maan lamaannukselle.

Politiikantutkija Simón arvioi Politikon-sivuston kirjoituksessaan, että hallitusta on tuskin kasassa ennen helmi- tai maaliskuuta.

”Neuvon hakemaan kirjan, koska matkasta tulee pitkä.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Arvostettu historioitsija tunnusti nuoren avovaimonsa surman Pietarissa – Nyt miehestä on paljastumassa väki­valtainen puoli, jota ovat peitelleet sekä yliopisto että poliisi

  2. 2

   Sdp:n valtuustoryhmä erotti Abdirahim ”Husu” Husseinin määrä­ajaksi

  3. 3

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  4. 4

   Saksalais­parlamentaarikko unohti reppunsa junaan Suomessa, seurasi tapahtumasarja jonka jälkeen ylistykselle ei tullut loppua

  5. 5

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  6. 6

   Maailman kallein rannekello myytiin yli 28 miljoonalla eurolla Sveitsissä

  7. 7

   Helsingin juutalaisen seurakunnan ulkopuolelle liimattiin ”jude”-tarroja – Poliisi harkitsee esitutkinnan aloittamista uusnatsien mielenosoituksesta

  8. 8

   Arjen parhaat pikaruokareseptit: Viisi pastaa, jotka ovat pöydässä alle 20 minuutissa

  9. 9

   Vietnamissa tehtiin havainto maailman pienimmästä sorkkaeläimestä ensimmäistä kertaa 30 vuoteen

  10. 10

   Tämä on ollut JVG:n vuosikymmen, mutta nyt Ville Galle sanoo, että se on ohi: ”Lätkäräppi on kuollut”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  2. 2

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  3. 3

   Posti pyrkii saamaan joulukortit ja -paketit perille, vaikka lakko kestäisi neljä viikkoa – HS kokosi vastauksia lakkoon liittyviin keskeisiin kysymyksiin

  4. 4

   Saksalais­parlamentaarikko unohti reppunsa junaan Suomessa, seurasi tapahtumasarja jonka jälkeen ylistykselle ei tullut loppua

  5. 5

   Yöllä aitaan leikattu reikä kuumentaa Postin lakkoa: Merimiesunionin puheenjohtaja uhkailee jo kauppamerenkulun pysäyttämisellä

  6. 6

   Tämä on ollut JVG:n vuosikymmen, mutta nyt Ville Galle sanoo, että se on ohi: ”Lätkäräppi on kuollut”

   Tilaajille
  7. 7

   Sdp:n valtuustoryhmä erotti Abdirahim ”Husu” Husseinin määrä­ajaksi

  8. 8

   Arvostettu historioitsija tunnusti nuoren avovaimonsa surman Pietarissa – Nyt miehestä on paljastumassa väki­valtainen puoli, jota ovat peitelleet sekä yliopisto että poliisi

  9. 9

   Mitkä Helsingin seudun kauppakeskuksista menestyvät, mitkä kuihtuvat? Asiantuntijat kertovat

   Tilaajille
  10. 10

   Tuntuvatko lento­kentän hinnat rahastukselta? Jopa Reissumies kulkee läpivalaisun kautta, kertoo Finavia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuomas Uutela ja Ilkka Mannikainen saattavat lentää monta tuntia vain käydäkseen vessassa toisessa maassa – He harrastavat lentopisteiden keräämistä

   Tilaajille
  2. 2

   Erikoisartikkeli kertoo, millainen oli päivä jona synnyit

   Tilaajille
  3. 3

   Seksin puute ja pyykkivuoret eivät riko liittoja, vaan syy on paljon kipeämpi, sanoo terapeutti Maaret Kallio – ja hänellä on ratkaisu

   Tilaajille
  4. 4

   Nykyihmiset eivät jaksa odottaa tai käyttävät systeemiä siekailematta hyväkseen, ja se tukkii sairaaloiden päivystykset, sanoo lääkäri Anna Rajala

   Tilaajille
  5. 5

   Viola Wallenius, 24, haaveili perhe-elämästä ja urasta Suomessa, mutta päätyi kahdeksanlapsisen perheen äidiksi Keniaan – Keskellä yötä minibussissa hänen käsiinsä syntyi uusi ihminen

   Tilaajille
  6. 6

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  7. 7

   Illalla nukuttaa, mutta aamuyöllä alkaa valvominen – Liian varhainen heräily on monen vaiva, ja unitutkija kertoo, mistä siinä on kyse

   Tilaajille
  8. 8

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  9. 9

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  10. 10

   Monen kehossa jyllää näkymätön, pitkä­aikainen tulehdus, joka voi aiheuttaa ikäviä vaivoja – Nämä yhdeksän asiaa on hyvä tietää lievästä tulehduksesta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää