Ulkomaat

Trump antaa Turkin hyökätä Syyrian kurdialueelle mutta varoittaa menemästä liian pitkälle: ”Tuhoan Turkin talouden”

Yhdysvaltain puolustusministeriö ilmoitti vastustavansa Turkin operaatiota.

Yhdysvallat antaa Turkin aloittaa hyökkäyksen Koillis-Syyriassa.

Kyseessä on täyskäännös Yhdysvalloilta, joka on aiemmin tukenut alueella toimivia kurdijoukkoja.

”Turkki etenee pian kauan suunnitellun operaationsa kanssa Pohjois-Syyriassa”, kertoi Valkoinen talo tiedotteessaan aikaisin maanantaina Suomen aikaa.

Noin 50–100 amerikkalaissotilasta on vedetty pois Syyrian pohjoisrajalta. Yhdysvaltalaisviranomainen kertoi kuitenkin uutistoimisto AFP:lle maanantai-iltana, ettei Yhdysvallat ei aio vetäytyä maasta kokonaan. Yhdysvalloilla on Koillis-Syyriassa arviolta 100–150 sotilasta.

”Vaikuttaa siltä, että Turkki suunnittelee jonkinlaista sotilasoperaatiota. Yhdysvaltojen joukot eivät puutu tilanteeseen”, AFP:n viranomaislähde kertoi.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump toimii päätöksellään vastoin maan puolustus- ja ulkoministeriöiden suosituksia.

”Puolustusministeriö teki Turkille selväksi – kuten teki presidenttikin – että emme kannata Turkin operaatiota Pohjois-Syyriassa”, ministeriön tiedottaja sanoi AFP:n mukaan.

”Yhdessä Nato-liittolaistemme ja liittouman kumppaniemme kanssa tähdennämme Turkille, mitä epävakauttavia seurauksia mahdollisilla toimilla on Turkille, lähialueelle ja kauempanakin.”

Viranomaiset ovat neuvoneet, että Yhdysvallat pitäisi pienen määrän sotilaitaan Syyrian pohjoisosissa vastapainona Venäjälle ja Iranille.

Trump puolusti joukkojen vetämistä myöhemmin maanantaina Twitterissä.

”Kurdit taistelivat rinnallamme, mutta he saivat siitä korvaukseksi valtavasti rahaa ja varusteita. He ovat taistelleet Turkkia vastaan vuosikymmeniä”, Trump kirjoitti.

”Meidän on aika jättää nämä naurettavat loputtomat sodat, joista moni on heimojen välisiä, ja tuoda sotilaamme kotiin.”Trump kuitenkin varoitti Turkkia menemästä liian pitkälle, joskaan ei tarkentanut, mitä se vaatisi.

”Jos Turkki tekee mitään, minkä suuressa ja vertaa vailla olevassa viisaudessani katson ylittävän rajan, tuhoan ja hävitän täydellisesti Turkin talouden”, hän kirjoitti.Trumpin päätöstä arvostelivat myös hänen puolueensa republikaanien johtohahmot.

”Ei ole koskaan viisasta hylätä liittolaista, joka on uhrautunut puolestasi”, Trumpin tukijana tunnettu vaikutusvaltainen senaattori Lindsey Graham kirjoitti Twitterissä. Hän sanoi yrittävänsä perua presidentin päätöksen senaatin kautta ja odottavansa tälle laajaa tukea yli puoluerajojen.

”Turkilla ei ole kykyä estää Isisin uutta nousua, ja sen pääkohde ovat kurdit – ei Isis. Olisi ymmärtämätöntä uskoa muuta.”

Kurdien pelätään nyt etsivän uusia liittolaisia Syyrian konfliktissa. He saattavat lyöttäytyä yhteen presidentti Bashar al-Assadin joukkojen kanssa.

”Turkin päästäminen Pohjois-Syyriaan on yksi horjuttavimmista asioista, joita voimme Lähi-idässä tehdä”, sanoi Irakissa palvellut sotaveteraani ja demokraattien kongressiedustaja Ruben Gallego Twitterissä.

”Kurdit eivät enää koskaan luota Amerikkaan.”

Trumpin entinen YK-lähettiläs Nikki Haley kirjoitti Twitterissä, että liittolaisia pitäisi suojella, jos odottaa näiltä vastavuoroista suojelua.

”Kurdit olivat keskeisiä menestyksekkäässä taistelussamme Isisiä vastaan Syyriassa. Heidän jättämisensä kuolemaan on suuri virhe.”


Turkki on jo pitkään halunnut hyökätä Eufratjoen itäpuolelle Syyriassa.

Lue lisää: Kurdijoukot auttoivat Yhdysvaltoja lyömään Isisin, mutta nyt Trump veti maton kurdien jalkojen alta – Miksi Trump antaa Turkin hyökätä Syyriaan?

Käytännössä se tarkoittaa Yhdysvaltain aiemmin tukemien YPG-kurdijoukkojen ajamista kauemmas Turkin rajalta. Turkki pitää niitä uhkana itselleen.

Kurdit saivat haltuunsa laajoja alueita Syyrian pohjois- ja koillisosista jihadistijärjestö Isisin vastaisen taistelun jäljiltä.

Yhdysvallat on aiemmin tukenut YPG-joukkoja ja vastustanut jyrkästi Turkin hyökkäystä. Vielä tammikuussa Trump uhkasi ”tuhota Turkin taloudellisesti”, jos maa hyökkäisi kurdijoukkoja vastaan.

”Turkin sotilasoperaatio vaikuttaa erittäin negatiivisesti sotaamme Daeshia [Isisiä] vastaan ja tuhoaa kaiken, mitä olemme saavuttaneet alueen vakauden suhteen viime vuosina”, YPG-joukot sanoivat lausunnossaan uutistoimisto Reutersin mukaan.


Valkoinen talo lähetti yllättävän tiedotteensa vain hetki sen jälkeen kun Trump oli puhunut puhelimessa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kanssa.

Reutersin mukaan presidentit olivat keskustelleet partioidusta suojavyöhykkeestä, jonka Erdoğan haluaisi perustaa Syyrian pohjoiselle rajaseudulle.

Erdoğan haluaa sijoittaa vyöhykkeelle jopa miljoona Turkissa asunutta syyrialaista.

Turkki on aiemmin uhkaillut niin Eurooppaa kuin Yhdysvaltojakin, jos ne eivät anna apua turvavyöhykkeen perustamiseen. Syyskuussa Turkki uhkasi päästää pakolaiset Eurooppaan, jos se ei saa tukea vyöhykesuunnitelmalleen.

Sunnuntaisessa puhelinkeskustelussa presidentit sopivat tapaavansa marraskuussa Valkoisessa talossa ja keskustelevansa silloin tarkemmin vyöhykkeestä.

Ulkoministeriön virkamieslähde korosti Reutersin mukaan, että puhelussa Trump kieltäytyi tarjoamasta Yhdysvaltojen sotilaallista tukea Turkin operaatiolle, vaikka Erdoğan sellaista odottikin.


Kurdijoukot ovat olleet vastuussa Koillis-Syyriassa olevista pakolaisleireistä, kuten viime aikoina otsikoissa olleesta al-Holista, jossa on pidetty myös suomalaisia Isisin taistelijoiden vaimoja ja lapsia.

Nyt vangitut Isis-taistelijat ja heidän läheisensä siirtyvät Turkin vastuulle, Yhdysvallat kertoo.

Valkoinen talo moitti tiedotteessaan maanantaina Euroopan maita, kuten Ranskaa ja Saksaa, jotka eivät ole kotiuttaneet Isisin riveissä taistelleita kansalaisiaan Syyriasta.

Yhdysvallat ei aio enää pitää heitä hallussaan ”veronmaksajien rahoilla”.


Trump on halunnut jo aiemmin vetää kaikki joukkonsa pois Syyriasta. Hänen mielestään Isis on lyöty eikä amerikkalaissotilaita enää tarvita siellä.

Viime joulukuussa presidentti ilmoittikin vetävänsä pois loputkin sotilaat. Lopulta hän perui päätöksensä, sillä ajatusta vastustivat sekä puolustusministeriö että liittolaiset Euroopassa ja Lähi-idässä.

Valkoisen talon maanantaisessa tiedotteessa todettiin jälleen, että Isisin kalifaatti Syyriassa on voitettu. Yhdysvaltain puolustusministeriö kuitenkin varoitti elokuussa, että terroristijärjestö on alkanut vahvistua uudelleen.

Isisin vahvistuminen on alkanut sen jälkeen kun Yhdysvallat on vetänyt joukkojaan Syyriasta.

Elokuussa julkaistussa raportissa varoitettiin, että henkilöpulan vuoksi Yhdysvallat ja sen paikalliset liittolaiset eivät ole kyenneet täysin valvomaan al-Holin pakolaisleiriä. Niinpä Isis pystyy toimimaan ja levittämään propagandaansa leirissä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  2. 2

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  3. 3

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  4. 4

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  5. 5

   Pikaluistelija Mika Poutala sai joukkuetovereiden kuupan kiehumaan: päävalmentaja nimesi hänet ”löylyttäjäksi”

  6. 6

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  7. 7

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  8. 8

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  9. 9

   Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  10. 10

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää