Ulkomaat

Kurdijoukot auttoivat Yhdysvaltoja lyömään Isisin, mutta nyt Trump veti maton kurdien jalkojen alta – Miksi Trump antaa Turkin hyökätä Syyriaan?

Lähi-idän asiantuntijan mukaan Yhdysvaltain äkillisesti hylkäämät Koillis-Syyrian kurdijoukot jäävät väliinputoajiksi, jotka joutuvat nyt arvioimaan asemansa uudelleen Turkin ja Syyrian hallinnon painostuksessa.

Yhdysvaltojen päätös antaa Turkin aloittaa hyökkäys Koillis-Syyriaan oli äkillinen ja yllättävä, mutta draaman kaari sen ympärillä on rakentunut jo kauan.

Valkoinen talo kertoi aikaisin maanantaina Suomen aikaa tiedotteessaan, että Turkki aikoo pian edetä kauan suunnitellun operaationsa kanssa Pohjois-Syyriassa.

”Turkki on jo pidemmän ajan painostanut Yhdysvaltoja ottamaan asiaan selkeän kannan ja halunnut tälle niin sanotulle turva-alueen operaatiolleen hyväksynnän”, sanoo Lähi-idän asiantuntija Mikko Patokallio konfliktinratkaisujärjestö CMI:stä.

”Ei ole ollut hirveän paljon merkkejä siitä, että Yhdysvallat olisi valmis tekemään näin suuren päätöksen, jolla on näin kauaskantoisia vaikutuksia.”

Merkit ovat olleet pikemminkin päinvastaisia. Aiemmin Yhdysvallat on ollut vastahakoinen ottamaan tilanteeseen kantaa ja muun muassa tukenut Koillis-Syyrian alueella toimivia kurdijoukkoja.

Patokallio olettaa Turkin pian ryhtyvän tuumasta toimeen.

”Turkilta ovat nyt poistuneet viimeiset esteet suunnitelmien tieltä, ja olisi ihme, jos se ei niitä toteuttaisi.”


Valkoisen talon tiedotteessa kerrottiin, että Yhdysvallat ei aio osallistua Turkin hyökkäykseen vaan vetää pois alueelle jihadistijärjestö Isisin vastaisia taisteluita varten alun perin lähetetyt joukkonsa.

Lue lisää: Trump antaa Turkin hyökätä Koillis-Syyriaan: ”Meidän on aika jättää nämä naurettavat loputtomat sodat, joista moni on heimojen välisiä”

Tarkkaa määrää ei ole tiedossa, mutta Yhdysvalloilla arvioidaan olevan Koillis-Syyriassa 100–150 sotilasta. Patokallion mukaan joukkojen vahvuus oli merkittävä Isisin vielä hallitessa aluetta.

”Sittemmin Yhdysvaltain joukot ovat olleet tärkeä keino saada alueelta tietoa Isisin johtajista ja alueen kurdijoukkojen tukemisessa ja kouluttamisessa.”

Alue on ollut Isisin-vastaisen taistelun jäljiltä Yhdysvaltojen tukemien YPG-kurdijoukkojen hallussa. Kurdit saivat haltuunsa laajoja alueita Syyrian pohjois- ja koillisosista jihadistijärjestö Isisin kukistamisen yhteydessä.


Turkki pitää YPG:tä uhkana, koska se on liittoutunut Turkissa perustetun Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n kanssa. PKK on kuluneiden neljän vuosikymmenen aikana taistellut aika ajoin aseellisesti Turkin hallitusta vastaan ja vaatinut muun muassa kurdien itsehallinnollista aluetta ilman omaa valtiota. Myös YPG:tä tukenut Yhdysvallat pitää PKK:ta terroristijärjestönä.

Turkki on jo pitkään halunnut hyökätä Eufratjoen itäpuolelle eli Syyrian rajan yli muun muassa ajaakseen YPG:n kauemmas rajansa tuntumasta. Vielä tammikuussa Trump uhkasi ”tuhota Turkin taloudellisesti”, jos se hyökkäisi kurdijoukkoja vastaan.

Patokallion mukaan Yhdysvaltain läsnäolo alueella on riittänyt hillitsemään sekä Turkkia että Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallintoa puuttumasta YPG:n toimiin ja tehnyt eräänlaisen ”lukon” koko Syyrian sodalle.

Syyskuun alussa uutistoimistot kuitenkin kertoivat Turkin siirtäneen panssaroituja ajoneuvojaan Pohjois-Syyriaan alueelle, jossa sijaitsi jo myös Yhdysvaltojen sotakalustoa.


Patokallion mukaan on vaikea uskoa, että YPG pystyy ilman Yhdysvaltain tukea vastustamaan Turkin etenemistä Koillis-Syyriaan. Myös kurdien poliittisten tavoitteiden eteneminen Syyriassa todennäköisesti vaikeutuu melkoisesti.

Kurdien voi jopa olla pakko tehdä myönnytyksiä ja hakea uusia suhteita al-Assadin hallinnon ja sen liittolaisten Iranin ja Venäjän kanssa nyt kun Yhdysvallat on kääntänyt sille selkänsä. Tämä tekisi kurdeista Yhdysvaltain vihamiesten ystäviä, lyhyesti sanottuna.

”Tämä jättää Syyrian kurdit aika vaikeaan välikäteen. Heidän pitää alkaa pohtia erilaisia ratkaisuja, ja heidän tavoittelemansa autonominen tai jopa täysin itsenäinen alue ei ole kyllä tällä hetkellä tapahtumassa”, Patokallio sanoo.

Turkin kannalta tilanne on siis juuri niin kuin se haluaa. Syyrian hallinto taas todennäköisesti miettii keinoja saada Koillis-Syyrian alue takaisin haltuunsa.

Toinen syy alueen havittelemiseen on Turkin suunnitelma sijoittaa Koillis-Syyrian niin sanotulle turvavyöhykkeelle noin miljoona Syyriasta Turkkiin saapunutta pakolaista. Turkki on ollut suurimpia Syyrian sodan pakolaisten vastaanottajamaita. Vuodesta 2011 alkaen maahan on saapunut noin neljä miljoonaa syyrialaista.


Patokallion mukaan pakolaisten vapaaehtoinen paluu Syyriaan ei ole realistista. Siksi Turkki on kehittänyt muita suunnitelmia purkaa pakolaistilanteen aiheuttamaa painetta.

Jos Turkki ottaa Koillis-Syyriaa haltuunsa, se pystyy Patokallion mukaan palauttamaan syyrialaisia pakolaisia takaisin heidän kotimaahansa ilman että he joutuvat alun perin pakenemansa Bashar al-Assadin hallinnon armoille.

Patokallio kuitenkin muistuttaa, että Turkin tapaan ison osan Syyrian pakolaisista ottaneet Jordania ja Libanon ovat suunnitelleet vastaavia palautuksia.

Mikä sai Yhdysvallat muuttamaan kantansa Koillis-Syyriasta juuri nyt? Onko Trumpin päätös jälleen yksi tapa hämmentää ja viedä huomio pois jostain muusta, kuten häneen itseensä tällä hetkellä kohdistuvasta virkarikosepäilystä?

”Vaikuttaa siltä, että päätöksen logiikka lähtee jostakin muualta kuin Lähi-idän politiikasta”, Patokallio toteaa.

Yhdysvaltain kannalta Syyrian kurdeilla on ollut keskeinen rooli Isisin lyömisessä ja Yhdysvaltojen alueellisessa asemassa Syyrian konfliktissa. Syyrian kurdit ovat myös olleet Yhdysvalloille merkittävä alueellinen liittolainen, joka ei ole Iranin vaikutusvallan piirissä.

Patokallion mukaan Trumpin päätös ”vähintään vaikeuttaa, jos ei nyt romuta” Yhdysvaltain suhteet Syyrian kurdeihin. Samalla myös Iranin yliote alueesta kasvaa, hän arvioi.

”Jos katsoo Lähi-idän politiikkaa, on vaikea nähdä hyvin toimivia syitä, miksi juuri nyt Yhdysvallat tekee tällaista politiikkaa. Yhdysvaltain vaaleja ajatellen taas voi sanoa, että Trump on paljon puhunut siitä, kuinka hän on lyönyt Isisin ja vetää joukot kotiin.”

Oikaisu kello 18.52: Jutusta poistettu maininta, että Koillis-Syyriaa hallitsevat kurdijoukot tavoittelevat itsenäistä valtiota. Se ei ole niille ainakaan julkilausuttu tavoite.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  2. 2

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  3. 3

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  4. 4

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa käännytys Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  6. 6

   Vapaa seksi ja huumesekoilut jättivät jäljet paratiisisaaren lapsiin, yksi Hydran hippiajan lapsista oli Leonard Cohenin kasvattivauva

   Tilaajille
  7. 7

   Yhä harvempi nuori aikuinen pääsee kiinni omistus­asuntoon, ja se mullistaa heidän talousnäkymänsä

   Tilaajille
  8. 8

   Hyväkuntoiset, säilytettäväksi määrätyt vaahterat vedettiin matalaksi Meilahdessa – YIT: ”Tällainen inhimillinen erehdys”

  9. 9

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  10. 10

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  5. 5

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  8. 8

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  9. 9

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  10. 10

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää