Ulkomaat

Unkarissa järjestetään tällä viikolla vaalit, joissa on historialliset panokset – moni äänestäjä pelkää, että vaalit voivat jäädä maan viimeisiksi

Oppositio pelkää, että edessä ovat viimeiset vapaat vaalit. Siksi äänet keskitetään yhteisille ehdokkaille.

Budapest

”Unkarissa järjestettiin vuonna 1990 ensimmäiset vapaat vaalit. Nyt, 30 vuotta myöhemmin, moni äänestäjä ajattelee, että nämä ovat viimeiset.”

Kun Gergely Karácsony puhuu Unkarin tulevista paikallisvaaleista, hän ei liioittele eikä mielellään taivu sarkasmiin. Ne eivät Unkarissa enää toimi. ”Todellisuus ylittää sen.”

Karácsony on Unkarin oppositiopuolueiden yhteinen ehdokas Budapestin ylipormestariksi. Vaalit ovat 13. lokakuuta. Vastaehdokkaana on Unkarin pääministerin Viktor Orbánin Fidesz-puolueen tukema nykyinen ylipormestari István Tarlós.

”Oppositiopuolueet ovat vihdoin ymmärtäneet, että yhteistyö ja äänten keskittäminen on ainoa tapa voittaa Fidesz. Äänestäjät ovat ymmärtäneet sen jo aiemmin, mutta puolueet ovat haranneet vastaan.”

Asetelma on muut vastaan Fidesz. Fidesz on ollut nyt vallassa 10 vuotta. Nyt oppositiopuolueet ovat todella ymmärtäneet, että ainoa tapa voittaa on kanavoida opposition tuki yhdelle ehdokkaalle.

”Unkarin oppositio ei ole koskaan aiemmin ollut yhtä yhtenäinen”, sanoo Saksan ulkopoliittisen seuran DGAP:n vanhempi tutkija András Rácz.

Maaseutu ja pikkupaikat ovat tiukasti Fideszin käsissä. Unkarin 167 suurimmasta kaupungista 120:ssä opposition ehdokkaan ja Fideszin ehdokkaan välillä on todellinen kilpailu, käy ilmi Valasz Online -lehden selvityksestä.

”Joko äänestät valtapuolueen puolesta tai sitä vastaan”, Rácz sanoo.

Moni oppositiossa on sitä mieltä, että jos oppositio ei nyt voita Fideszin ehdokkaita, toista tilaisuutta palata aitoon monipuoluejärjestelmään ei tule. Tämän jälkeen Fidesziä ei ehkä saisi äänestämällä vallasta.

Näiden vaalien jälkeen seuraavat vaalit ovat kolmen vuoden kuluttua. Sitä ennen Orbán betonoi valtansa. Sen hän saattaa tehdä nopeasti.

Fideszillä on perustuslain muuttamiseen tarvittava kahden kolmasosan enemmistö parlamentissa. Tätä asemaa Orbán on käyttänyt hyväkseen muuttamalla vaalilakeja, oikeusjärjestelmää, syyttäjälaitosta, tiedeakatemian asemaa, kansalaisjärjestöjen toimintamahdollisuuksia.

Enemmistö on kuitenkin kiinni vain kahdesta kansanedustajasta – ja parhaillaan useita kansanedustajia vastaan on käynnissä oikeusprosesseja. Perustuslain muuttamiseen tarvittava enemmistö ja siten rajaton valta voi mennä.

Oppositio pelkää, että Orbán ajaa paikallishallinnon nopeasti alas.

”Emme ole vain sen kysymyksen edessä, millaista kuntapolitiikkaa Unkarissa tehdään, vaan sen edessä, onko paikallisdemokratiaa enää lainkaan”, Karácsony sanoo.

Edessä voi olla myös muita Fideszille keskeisiä päätöksiä: uusia tieteen vapauden rajoituksia, seksuaalivähemmistöjen oikeuksien rajauksia. Sillä saisi aikaan paljon melua, mikä piilottaisi todelliset vallan siirrot.


Karácsony tapaa kansainvälisiä toimittajia Budapestissa Unkarin parlamenttitalon vieressä sijaitsevassa Valkoisessa talossa. Se on sosialistisen realismin helmi ja Karácsonylle paikkana kohtalokas.

”Tässä talossa on kaksi ongelmaa”, Karácsony sanoo. ”Meitä kuuntelevat ne, joiden emme tahdo kuuntelevan. Ja meitä eivät kuule ne, joiden tahtoisimme kuulevan.”

Joku pitää yllä Valkoisen talon, Unkarin kansantasavallan valtakeskuksen, perinteitä. Karácsonyn ja hänen puolueensa talossa käymiä keskusteluja nauhoitettiin kuukausien ajan. Näin siitä huolimatta tai juuri siksi, että talon turvallisuudesta vastaa tiedustelupalvelu. Nauhoituksista on leikattu ja liimattu kokoon erilaisia pätkiä, joita Fidesziä tukeva valtionmedia on nyt täynnä.

Nauhat ovat manipuloituja, Karácsony sanoo. Nauhoilla Karácsony arvostelee sosialistipuolueen poliitikkoa korruptiosta, mutta itse asiassa nauhoitus vain korostaa sitä, ettei Karácsony itse hyväksy kenenkään korruptiota. Opposition yhtenäisyyttä vuoto silti voi hajottaa.

Hallitus mustaa opposition mainetta myös avoimesti. Parlamentin puhemies László Kövér ja pääministerin kanslian entinen johtaja János Lázár pelottelevat äänestäjiä sillä, että niiltä kaupungeilta, joissa oppositio voittaa, lähtevät tuet.

Fideszin peli on poikkeuksellisen likaista, Karácsony sanoo. ”Tuntuu kuin olisimme Moskovassa.”


Kun Karácsony järjesti laivalla Tonavalla vaalitilaisuuden, se jouduttiin häirinnän vuoksi keskeyttämään. Paikalle pyyhälsi moottorivene. Siinä istui kolmikko pukeutuneena kasvot peittäviin mustiin naamioihin. Veneen kokkaan oli nostettu kaiuttimet. Niistä raikasi sirkusmarssi niin kovaa, että tilaisuus oli keskeytettävä.

Videotallenteet naamioituneista häiriköistä miltei naurattavat, mutta kyse ei ollut vain fyysisestä trollauksesta. Itse asiassa häiriköt syyllistyivät rikokseen, sillä he olivat peittäneen veneen rekisteritunnuksen. Naamiomiehet olivat Fideszin nuorisojärjestöstä, jonka Budapest ei ole sirkus -kampanja keskittyy Karácsonyn vastustamiseen.

Mukana opposition häirinnässä on poliisi. Budapestin 8. alueen pormestariehdokkaan András Pikón kampanjatoimistoon tehtiin kotietsintä, kun hänen tukijansa olivat käymässä läpi ehdokasasetteluun tarvittavia kannattajakortteja. Myöhemmin todettiin, ettei ratsiaan ollut mitään syytä, ja tutkinta keskeytettiin.

”Fideszin peli kääntyy jo sitä vastaan”, Karácsony sanoo.


Fidesz säilyttää valtansa Unkarin pikkukaupungeissa ja maaseudulla. Suurissa kaupungeissa Fidesz ja oppositio taistelevat tasapäin.

Fidesz on ollut vallassa vuodesta 2010. Se pitkä aika, Rácz sanoo. Oppositiolta alkaa loppua raha. Fidesz on myös virittänyt valtiomedian omaksi propagandakoneistokseen. ”Sillä on erittäin suuri vaikutus.”

Entistä useampi on kuitenkin saanut mittansa täyteen Fideszin tehottomuutta, korruptiota ja ylimielisyyttä, Rácz sanoo. ”Unkarissa on nyt aitoa kansalaisliikehdintää.”

Ero vuoden 2014 vaaleihin on myös Fideszin aggressiivisuus. Se käyttää massiivisesti julkisia resursseja kampittaakseen opposition.

”Esimerkiksi kun Szekszárdin kaupungissa katosi opposition vaalijulisteita, poliisi löysi ne kaupungintalolta.”


Fideszin keinoihin kuuluu myös vale-ehdokkaiden tukeminen.

Budapestin ylipormestariksi ovat ehdolla myös Krisztián Berki ja Róbert Puzsér. Berki on tv-persoona, tuomittu veropetoksesta ja hallitusta tukevan median lemmikki. Kuka Puzsérin kampanjaa rahoittaa, on oma kysymyksensä, Rácz sanoo.

Etenkin kustantajana toimineen Puzsérin karnevalistinen kampanja iskee kiilaa oppositioon. Kannatusmittauksissa hän kerää 5–7 prosenttia äänistä. Se voi olla ratkaiseva ero, jos Karácsony häviää vaalit.

Karácsony voi kuitenkin myös voittaa. Fidesz onkin uudella tapaa hermostunut.

”Vene vuotaa. Terveydenhoitojärjestelmä on vakavissa ongelmissa, samoin julkinen koulujärjestelmä ja infrastruktuuri, etenkin rautatiet – ja ihmiset näkevät korruption”, Rácz sanoo.

Mitä lähemmäs vaalit tulevat, sitä enemmän Fideszin johto aktivoituu. Niihin kaupunkeihin, joissa puolueella on tiukka tilanne, tulee ministeri vierailulle.

”Orbán astuu kuvaan vasta vaalien alla tukemaan kaikkein tärkeimpiä ehdokkaita.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Tästä on kyse

Opposition yhteinen ehdokas Budapestin ylipormestariksi


 Unkarissa järjestetään paikallisvaalit 13. lokakuuta.

 Budapestin ylipormestariksi on ehdolla oppositiopuolueiden yhteisenä ehdokkaana 44-vuotias Gergely Karácsony.

 Hän on toiminut Budapestin XIV:n alueen eli Zuglón pormestarina vuodesta 2014.

 Karácsonyllä on pitkä kokemus politiikan neuvonantajana. Vuonna 2009 hän liittyi uuteen vihreään LMP-puolueeseen, ja hänet valittiin kansanedustajaksi vuonna 2010.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  2. 2

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  3. 3

   Kauppasodan vaikutukset näkyvät jo eri puolilla maailmaa: Thaimaassa hotellihinnat ovat jopa puolittuneet, Islannissa turistien määrä romahti

  4. 4

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  5. 5

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  8. 8

   Suomalaiset turistit ovat ”yleensä parhaita asiakkaita”, ja thaimaalaisen lomasaaren yrittäjät kertovat, mistä se johtuu

  9. 9

   Viron poliisi: Tallink Siljan laivalta löytyivät 25-vuotiaan ja 21-vuotiaan suomalaisen ruumiit

  10. 10

   Kuuluuko tarpeiden tekeminen toisen metsään jokamiehen oikeuksiin?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  2. 2

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  4. 4

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  5. 5

   Viron poliisi: Tallink Siljan laivalta löytyivät 25-vuotiaan ja 21-vuotiaan suomalaisen ruumiit

  6. 6

   Suomalaiset turistit ovat ”yleensä parhaita asiakkaita”, ja thaimaalaisen lomasaaren yrittäjät kertovat, mistä se johtuu

  7. 7

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  8. 8

   Suvi Auvinen oli vuosia Suomen tunnetuin anarkisti, mutta nyt hän tekee töitä kokoomusvaikuttajien viestintätoimistossa

   Tilaajille
  9. 9

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  10. 10

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  8. 8

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  9. 9

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää