Ulkomaat

Greta Thunberg on vedon­lyöjien suosikki rauhan­nobelistiksi, mutta kaikki eivät usko aktivistin mahdollisuuksiin: ”Häpeä ei ole rakentava tunne, jolla saada aikaan muutosta”

Rauhanpalkinnon saaja julkistetaan Oslossa perjantaina. Nobelistiksi on veikattu Thunbergin lisäksi etenkin heimopäällikkö Raonia sekä Uuden-Seelannin ja Etiopian pääministereitä.

Jos vedonlyöntipalveluita on uskominen, ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg on vahvin ehdokas Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

Rauhanpalkinnon saaja julkistetaan Oslossa perjantaina. Thunberg on kärjessä esimerkiksi Nicer Odds -sivuston suosikkilistauksessa.

Hän on yksi ainoita ennakkoon tiedossa olevia ehdokkaita. Pohjoismaiset kansanedustajat esittivät häntä rauhanpalkinnon saajaksi jo maaliskuussa.

16-vuotiaan ilmastoaktivistin mahdollisuuksiin uskovat monet asiantuntijat, mutta teinin kovasanainen lähestymistapa ilmastoasioihin herättää myös epäilyksiä.

Ympäristön puolustajille on annettu palkinto edellisen kerran vuonna 2007, kun Yhdysvaltain varapresidentti Al Gore ja kansainvälinen ympäristöpaneeli IPCC jakoivat palkinnon.

”Siitä on jo jonkin aikaa, mikä parantaa Thunbergin mahdollisuuksia”, palkintokomiteaan vuodet 2003–2011 kuulunut Sverre Lodgaard arvioi uutistoimisto Reutersille.

Toisaalta Thunberg on esimerkiksi avoimesti syyllistänyt lentokoneella matkustavia käyttämällä sosiaalisessa mediassa aihetunnistetta #flightshame, lentohäpeä. Se voi heikentää hänen mahdollisuuksiaan, Lodgaard sanoo.

”Häpeä ei ole rakentava tunne, jolla saada aikaan muutosta.”


Thunbergin nousu maailmanmaineeseen alkoi 20. elokuuta viime vuonna, kun hän ajoi pyörällään Tukholman valtiopäivätalon eteen ja aloitti perjantaiset yhden tytön mielenosoituksensa.

Kädessään hänellä oli kyltti, jossa luki ”koululakko ilmaston puolesta”. Tämän vuoden mittaan koululakot ovat levinneet kansainväliseksi ilmiöksi, joka kokoaa yhteen ilmastosta ja omasta tulevaisuudestaan huolestuneita lapsia ja nuoria.

Thunberg piti syyskuussa tunteikkaan puheen YK:n ilmastohuippukokouksessa, jossa hän arvosteli jyrkästi päättäjiä.

”Te petätte meidät”, Thunberg sanoi puheenvuorossaan.

Thunberg sai esiintymisestään runsaasti kiitosta, mutta se yllytti myös teinin kiusaajat uusille kierroksille.

Thunbergia on pilkannut jopa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump. Presidentin mielestä rauhanpalkinto kuuluisi hänelle itselleen.

”Saisin Nobel-palkinnon monestakin syystä, jos he jakaisivat sen reiluin perustein, mutta eivät he niin tee”, Trump sanoi syyskuussa.

 

”On suunnaton taakka antaa Nobel teini-ikäiselle.”

Jos Thunberg voittaisi, hänestä tulisi kaikkien aikojen nuorin Nobelin rauhanpalkinnon saaja – tosin niukasti.

Pakistanilainen, talebanin murhaiskusta selvinnyt rauhanaktivisti Malala Yousafzai oli 17-vuotias saadessaan palkinnon vuonna 2014.

”On suunnaton taakka antaa Nobel teini-ikäiselle”, palkinnosta useita kirjoja kirjoittanut Asle Sveen sanoo Reutersille.

Sveen uskoo silti Thunbergin mahdollisuuksiin. Hän arvelee, että palkintokomitea voisi jakaa palkinnon Thunbergin ja jonkun toisen kesken keventääkseen voittajaan kohdistuvaa painetta.


Vedonlyöntisivustoilla on kärkikahinoissa toinenkin ympäristöaktivisti, Brasilian kayapo-heimoa edustava sademetsän puolustaja Raoni Metuktire.

Raoni on kiertänyt ympäri maailmaa puhumassa sademetsien suojelusta. Hänet on nimitetty Pariisin kunniakansalaiseksi, ja Ranskan edesmennyt presidentti Jacques Chirac on kutsunut häntä ympäristönsuojelun eläväksi symboliksi.

Hänen nimiinsä on perustettu toistakymmentä ympäristönsuojelusäätiötä, ja hän on auttanut Xingu-joen kansallispuiston perustamisessa.

Tällä vuosikymmenellä Raoni on vastustanut erityisen kovaäänisesti Xingu-jokeen rakenteilla olevaa Belo Monten suurta patoa, jonka on määrä valmistua tänä vuonna.

Viime keväänä Raoni vieraili kolmen viikon ajan Euroopassa. Hän puhui ympäristöasioista Ranskassa, Sveitsissä, Luxemburgissa ja Italiassa.

Lue myös: Eristäytyneen alkuperäiskansan johtaja Raoni luuli jo kerran pelastaneensa elinympäristönsä – Nyt hän saapui Eurooppaan varoittamaan Amazonin tuhosta

Vaikka ympäristöasiat korostuvat Nobel-veikkauksissa, akateemikot väittelevät parhaillaan siitä, kuuluuko rauhanpalkinto ylipäätään ympäristöaktivisteille.

”Peruste [ympäristöaktivistien] puolesta on se, että tiede osoittaa, että meitä uhkaa dramaattinen ilmastonmuutos ja ääriolosuhteet, joiden seurauksena voi olla sotaa ja pakolaisia”, Nobel-asiantuntija Sveen sanoo.

Peruste aktivisteja vastaan taas olisi Sveenin mukaan se, että ympäristötoimista palkitseminen ei välttämättä olisi keksijä Alfred Nobelin testamentissa ilmaistun tahdon mukaista.


Nobel-veikkauksien kärjessä on tänä vuonna ilmastoaktivistien lisäksi viime vuoden huhtikuussa Etiopian pääministeriksi noussut Abiy Ahmed Ali, 46.

Hän on purkanut nopeasti Etiopian sortokoneistoa, vapauttanut tuhansia poliittisia vankeja ja solminut rauhan Eritrean kanssa.

Hän on myös perunut oppositiopuolueita koskevia kieltoja ja muutenkin edistänyt vapaata demokratiaa. Reutersin mukaan moni kansalaisjärjestö on kuitenkin sitä mieltä, että sorron alla eläneen kansan haavojen parantamiseksi tarvitaan vielä paljon lisää tekoja.

Lue myös: Etiopia ja Eritrea lopettivat yllättäen sotatilansa lähes 20 vuoden jälkeen – ”Murskaamme muurin rakkaudella”


Nicer Odds -sivustolla neljänneksi todennäköisin ehdokas rauhanpalkinnon saajaksi on Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern.

Ardernia on kiitelty nopeasta toiminnasta aselainsäädännön muuttamiseksi Christchurchin maaliskuisen moskeijaiskun jälkeen. Hän on myös puhunut julkisuudessa paljon ilmastonmuutoksen hillitsemisen puolesta.

Lue myös: Uusi-Seelanti kiristi aselakia joukkoampumisen jälkeen, ensimmäisen kuukauden aikana viranomaisille on luovutettu yli 10 000 asetta

Ardern itse ei kuitenkaan vaikuta pitävän palkintoa todennäköisenä.

”Se tuntuu erittäin, erittäin spekulatiiviselta”, hän sanoi australialaiskanava SBS:n mukaan syyskuussa.

Hän kertoi ihailevansa syvästi Greta Thunbergia.

”Tarvitsemme ilmastolähettiläitä. Ei varmasti ole ollut helppoa tulla tempaistuksi koko maailman eteen sillä tavalla.”

Asiantuntijoiden arvioissa rauhanpalkinnon saajaksi ovat vahvoilla myös lehdistönvapauden puolesta taistelevat järjestöt, kuten Toimittajat ilman rajoja ja CPJ (Committee to Protect Journalists).

Lisäksi listojen kärkipäässä ovat paavi Franciscus sekä YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ja sen johtaja Filippo Grandi.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  2. 2

   Suomalaisperhe haluaisi adoptoida aikuisen turvapaikanhakijan, mutta laki ei sitä salli

  3. 3

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  4. 4

   Yhdeksälle Katalonian itsenäisyysliikkeen johtajalle pitkät tuomiot – mielenosoitukset peruivat yli sata lentoa Barcelonan kentällä

  5. 5

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  6. 6

   Kerro nukkumaanmenoaikasi, niin helppo kaava paljastaa, miten saat päivästäsi kaiken irti – Tietokirjailija Pink kertoo, miten tieto ajasta muutti hänen elämänsä

   Tilaajille
  7. 7

   Kenialainen Annah on ylpeä ympärileikkaaja, joka on silponut tyttöjä 50 vuoden ajan

   Tilaajille
  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  10. 10

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  5. 5

   Syyrian joukot lähestyvät jo Turkin rajaa hallinnon tehtyä sopimuksen yhteis­työstä kurdien kanssa

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  9. 9

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  9. 9

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää