Ulkomaat

Jopa Trumpin republikaani­liittolaiset moittivat presidentin täys­käännöstä Syyriassa: ”Katastrofaalinen virhe”

Tilanne on harvinainen, sillä republikaanit ovat yleensä olleet varovaisia presidentin arvostelussa.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin yllättävä päätös antaa Turkin hyökätä Syyrian kurdialueelle on herättänyt vastustusta jopa hänen oman puolueensa johtohahmoilta.

Tilanne on harvinainen, sillä republikaanit ovat yleensä olleet varovaisia presidentin arvostelussa.

Nyt esimerkiksi Trumpin läheisiin liittolaisiin kuuluvan republikaanisenaattorin Lindsey Grahamin mitta on kuitenkin täyttynyt.

”Ei ole koskaan viisasta uhrata liittolaista, joka on uhrautunut puolestasi. Ei ole koskaan viisasta toistaa edeltäjäsi virheitä. Eikä ole koskaan viisasta ulkoistaa Yhdysvaltain kansallista turvallisuutta Turkille tai millekään muulle maalle”, Graham kirjoitti Twitterissä maanantaina.


Yhdysvallat ilmoitti maanantaina, että noin 50–100 amerikkalaissotilasta on vedetty pois Syyrian pohjoisrajalta.

Valkoisen talon mukaan ”Turkki aloittaa pian pitkään suunnitellun operaationsa Pohjois-Syyriassa”.

Käytännössä se tarkoittaa Yhdysvaltain aiemmin tukemien kurdijoukkojen ajamista kauemmas Turkin rajalta. Turkki pitää niitä uhkana itselleen.

”Päätös hylätä kurdiliittolaiset ja luovuttaa Syyria Venäjälle, Iranille ja Turkille on kuin antaisi steroideja kaikille radikaaleille islamisteille”, Lindsey Graham moitti tiistaina.

Lue myös: Kurdijoukot auttoivat Yhdysvaltoja lyömään Isisin, mutta nyt Trump veti maton kurdien jalkojen alta – Miksi Trump antaa Turkin hyökätä Syyriaan?


Trump toimi päätöksellään vastoin Yhdysvaltain puolustus- ja ulkoministeriöiden suosituksia.

Senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnellkin äityi maanantaina arvostelemaan presidentin ideaa.

”Kuten opimme kantapään kautta Obaman hallinnon aikaan, amerikkalaisten etua palvellaan parhaiten amerikkalaisen johtajuuden avulla, ei perääntymällä tai vetäytymällä”, McConnell sanoi tiedotteessaan.

”Yhdysvaltain joukkojen hätiköity vetäytyminen Syyriasta hyödyttää ainoastaan Venäjää, Irania ja al-Assadin hallitusta. Ja se kasvattaa riski, että Isis ja muut terroristiryhmittymät järjestäytyvät uudelleen.”

Trumpin liittolaisista myös esimerkiksi kongressiedustaja Liz Cheney ja entinen YK-lähettiläs Nikki Haley moittivat siirtoa.

Cheneyn mukaan Syyriasta vetäytyminen on ”katastrofaalinen virhe”, joka vaarantaa Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden.

Haley puolestaan kirjoitti Twitterissä, että liittolaisia pitäisi suojella, jos odottaa heiltä vastavuoroista suojelua.

”Kurdit olivat keskeisiä menestyksekkäässä taistelussamme Isisiä vastaan Syyriassa. Heidän jättämisensä kuolemaan on suuri virhe.”

Vielä muutama päivä sitten Haley oli sanonut Fox Newsin haastattelussa, että jokaisen amerikkalaisen tulisi olla ylpeä Trumpin ulkopolitiikasta.


Syyria-siirtoa ovat arvostelleet odotetusti myös demokraatit. Esimerkiksi edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi kutsui sitä ”erittäin häiritseväksi kehitykseksi”.

Demokraatit käynnistivät vajaat kaksi viikkoa sitten Trumpista virkarikostutkinnan, joka liittyy hänen puhelinkeskusteluunsa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa.

Republikaanit ovat tukeneet presidenttiä skandaalin keskellä, eikä Syyria-päätöksen arvostelu näyttänyt ainakaan heti horjuttavan rintamaa.

Lindsey Graham twiittasi pian Syyria-kommenttiensa jälkeen kommentteja, jotka tukevat Trumpia virkarikostutkinnassa. Samoin teki Liz Cheney.

Myöhemmin tiistaina Trump vastasi republikaanien vastustukseen Twitterissä. Presidentin mukaan Yhdysvallat ei ole hylännyt kurdeja.

”Me saatamme olla tekemässä lähtöä Syyriasta, mutta emme ole missään tapauksessa hylännyt kurdeja, jotka ovat erityisiä ihmisiä ja upeita taistelijoita”, Trump kirjoitti.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  2. 2

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  3. 3

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  4. 4

   Vapaa seksi ja huumesekoilut jättivät jäljet paratiisisaaren lapsiin, yksi Hydran hippiajan lapsista oli Leonard Cohenin kasvattivauva

   Tilaajille
  5. 5

   Yhä harvempi nuori aikuinen pääsee kiinni omistus­asuntoon, ja se mullistaa heidän talousnäkymänsä

   Tilaajille
  6. 6

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  7. 7

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa käännytys Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  9. 9

   Hyväkuntoiset, säilytettäväksi määrätyt vaahterat vedettiin matalaksi Meilahdessa – YIT: ”Tällainen inhimillinen erehdys”

  10. 10

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  5. 5

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  8. 8

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  9. 9

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  10. 10

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää