Ulkomaat

Hermot ovat kireällä brexit-neuvotteluissa – EU torjuu neuvotteluesityksiä, toruu Britanniaa ”syyttelypelistä”

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kysyi twiitissään pääministeri Johnsonin aikomuksia. The Guardian -lehden haltuunsa saama asiakirja osoittaa, että Euroopan unionin ja Britannian ajatukset brexitistä ovat kaukana toisistaan.

Bryssel

Neuvotteluilmapiiri kiristyi tiistaina Brysselissä, kun Britannian ja Euroopan unionin uusi brexit-sopu alkoi näyttää yhä epätodennäköisemmältä.

Hermojen kiristymisestä kertoi esimerkiksi Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin tiistaina julkaisema twiitti, jonka hän osoitti suoraan Britannian pääministerille Boris Johnsonille.

”Nyt ei ole kyse jostain typerästä syyttelypelistä. Kyseessä on Euroopan ja Britannian tulevaisuus, turvallisuus ja kansalaistemme etu. Et halua sopimusta, et halua pidennystä etkä halua perääntyä. Quo vadis (minne menet)?
Uutislähteiden mukaan Johnson puhui tiistaiaamuna puhelimitse Saksan liittokansleri Angela Merkelin kanssa. Johnsonin hallinnon lähteiden mukaan Merkel olisi ilmoittanut sopimuksen olevan ”todella epätodennäköinen.

Maanantain neuvotteluissa ei saavutettu toivottua lopputulosta. BBC:lle puhuneen lähteen mukaan neuvottelut ovat jopa ”lähellä romahtamista”. BBC:n toimittajan mukaan puhelussa Merkel olisi maininnut, että Pohjois-Irlannin pitää jäädä EU:n kanssa tulliliittoon. Vaatimus romuttaisi Johnsonin pääehdotuksen Irlannin saaren rajaratkaisusta. Puhelun virallista sisältöä ei ole julkistettu.
Euroopan unioni on ollut tyytymätön pääministeri Johnsonin viime viikolla toimittamiin brexit-ehdotuksiin. Sanomalehti The Guardianin haltuunsa saamassa asiakirjassa EU tyrmää usean Johnsonin ehdotuksen.

The Guardianin mukaan sama lista on käyty läpi Johnsonin pääneuvottelijan David Frostin kanssa neuvotteluissa.

Johnsonin koko neuvotteluesitystä ei ole julkistettu. Johnsonin kirje ja taustadokumentti löytyvät täältä.

Pääongelmat Euroopan unionille ovat tullirajan muodostuminen Irlannin saarella sekä päätösvallan antaminen Pohjois-Irlannin edustajainkokoukselle. Ehdotuksen mukaan Irlanti ja Pohjois-Irlanti olisivat tavaroiden ja maataloustuotteiden osalta samaa säädösaluetta, jossa pysymisestä edustajainhuone saisi päättää siirtymäajan lopussa ja sen jälkeen joka neljäs vuosi.

Asiakirjan mukaan EU on varoittanut brittejä edustajainkokouksen veto-oikeudesta. Pohjoisirlantilainen DUP-puolue voisi halutessaan torjua yhteisen sääntöalueen jo ennen kuin se on syntynytkään.

Johnsonin ehdotus ei tarjoa näkymää tilanteeseen, jossa yhteinen sääntöalue tyrmättäisiin Pohjois-Irlannissa. EU:n näkemyksen mukaan riski silloin on, että Irlannin saarelle tulee ”kova raja” eli näkyviä rajamuodollisuuksia.

EU varoittaa, että sen sisämarkkinat voivat jäädä alttiiksi hyväksikäytölle eikä niitä voisi suojata.

Johnsonin ehdotuksessa koko Irlannin saari olisi samaa säädösaluetta. Yhteinen säädösalue tarkoittaa sitä, että Pohjois-Irlanti jäisi soveltuvin osin EU:n sisämarkkinoille. Pohjois-Irlanti jäisi kuitenkin muun Britannian kanssa samaan tulliliittoon.

Tullimuodollisuuksien hoitamiseen pitäisi kehittää sujuvia ratkaisuja niin, ettei rajalle tarvittaisi rakenteita sitä varten. Raja tulee pitää avoimena Pohjois-Irlannin rauhansopimuksen hengen mukaisesti.

EU:n huoli on, ettei tullialueen rakentamisesta tai tarkastuksista ole ehdotuksessa tarkempaa lausuntoa, vaan niistä sopiminen jätetään tulevaisuuteen.

EU muistuttaa lausunnossaan, että tullialue-ehdotus voi aiheuttaa merkittäviä haittoja Pohjois-Irlannin taloudelle. EU-neuvottelijat muistuttivat, että myös Pohjois-Irlannin talouselämän edustajat ovat suhtautuneet vastahakoisesti esitykseen.

Bryssel ei ole innostunut etsimään Irlannin rajalle vaihtoehtoisia tullimuodollisuuksia Johnsonin ehdotuksen mukaan. EU:n mukaan poikkeuksia ei haluta rajoille, sillä sen jälkeen niitä havittelevat myös muut jäsenmaat.

Brexit-neuvotteluja käydään tiukalla aikataululla, sillä Britannian EU-ero häämöttää lokakuun lopussa. Mikäli Britannia jättää EU:n erosopimuksen turvin, sen yhteisistä lähtökohdista pitäisi sopia ennen EU-johtajien huippukokousta, joka on 17.–18. lokakuuta. Monet tulkitsevat, että sopimustekstin pitää olla valmis tämän viikon lopussa.

Mikäli sopimukseen ei päästä, vaihtoehtona on äkkiero tai lisäaikapyyntö, josta Johnson on kieltäytynyt.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  4. 4

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  5. 5

   Maailman pisin matkustajalento laskeutui Sydneyyn, lento kesti yli 19 tuntia

  6. 6

   Boris Johnson anoi lopulta EU:lta brexit-lykkäystä, mutta jätti pyynnön allekirjoittamatta – ja sanoi toisessa kirjeessä, ettei halua lykkäystä

  7. 7

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  8. 8

   Väkivalta ja turhautuminen kasvavat Barcelonan öisillä kaduilla: ”Mikään tässä ei ole normaalia”

  9. 9

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  10. 10

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Boris Johnson anoi lopulta EU:lta brexit-lykkäystä, mutta jätti pyynnön allekirjoittamatta – ja sanoi toisessa kirjeessä, ettei halua lykkäystä

  4. 4

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  5. 5

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää