Ulkomaat

Ecuador ajautui kaaokseen, hallitus pakeni pääkaupungista: ”Jos armeija ei asetu kansan puolelle, kuolleita tulee lisää”, maanviljelijä sanoo HS:lle

Alkuperäiskansat ja maanviljelijät osoittavat mieltään polttoaineen hinnannousua vastaan. Ecuadorissa vallattiin kolme öljylaitosta.

Ecuadorin hallitus on paennut mielenosoituksia pääkaupunki Quitosta satamakaupunki Guayaquiliin. Presidentti Lenín Moreno tiedotti hallituksen ”väliaikaisesta muutosta” maanantai-illan tv- ja radiopuheessaan.

Maanantaina mielenosoittajat tunkeutuivat maan kongressiin. Kepeillä ja piiskoilla varustautuneet mielenosoittajat pääsivät rakennukseen sitä ympäröivien poliisien ohi ja ottivat rakennuksen kokoushuoneen hetkeksi valtaansa. Turvallisuusviranomaiset poistivat heidät kuitenkin rakennuksesta pian sinne tunkeutumisen jälkeen, kertoo uutistoimisto AFP.

Myöhemmin samana yönä presidentti Moreno määräsi yöllisen ulkonaliikkumiskiellon rakennusten suojelemiseksi.

Lisäksi Ecuadorissa vallattiin maanantaina kolme öljylaitosta, mikä on vähentänyt maan päiväkohtaista öljyntuotantoa lähes kolmanneksella, tiedotti energiaministeriö tiistaina uutistoimisto AFP:n mukaan.

Vallatut laitokset sijaitsevat maan itäosassa Amazonin sademetsäalueella. Ministeriö ei täsmentänyt, mikä taho laitokset valtasi, mutta asia liittynee mielenosoituksiin sekä alkuperäiskansojen ja maanviljelijöiden suureen protestimarssiin kohti pääkaupunkia.


Polttoaineen hinnannousua vastustavat mielenosoittajat ottivat yhteen turvallisuusjoukkojen kanssa Quiton eteläpuolella Machachin kaupungissa. Mellakkapoliisi ja armeija käyttivät kyynelkaasua hajottaakseen väkijoukon, joka sytytti renkaita palamaan ja pystytti barrikadeja, kertoi AFP.

Quitossa muut mielenosoittajat yrittivät vallata parlamenttitalon.

Ecuadorin levottomuudet ovat jatkuneet jo monta päivää polttoaineen kuluttajahintojen noustua viime torstaina jopa 120 prosentilla, koska hallitus lakkautti hintoja madaltaneita valtiontukia. Tämä liittyi sopimukseen, jonka hallitus on tehnyt Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kanssa saadakseen lainaa huolimatta valtion suuresta velkaantumisesta.

Valtio käytti polttoainetukiin noin 1,2 miljardia euroa vuodessa, ja maaliskuussa solmittu IMF-sopimus salli sen lainata noin 3,8 miljardia euroa, kertoi AFP.


Valtiontukien poistaminen vaikuttaa erityisen paljon maaseudun asukkaisiin, koska maanviljelijöiden liiketoimet ovat riippuvaisia kuljetuksista ja myös pienteollisuus käyttää paljon polttoainetta, kertoi ecuadorilainen Janeth Mena HS:lle tiistaina.

Maanviljelijä Mena, 33, asuu Bolívarin maakunnan pääkaupungissa Guarandassa, kutakuinkin Quiton ja Guayaquilin puolivälissä. Hänen perheensä ei kuulu alkuperäiskansoihin.

Mena kertoi laittavansa paraikaa ruokaa jaettavaksi mielenosoittajille. Hän kuvaili Guarandaa suljetuksi kaupungiksi.

”Kaikki on kiinni, tiet ovat poikki. Ruokaa ei ole saatavilla. Kukaan ei tee töitä. Olemme ajaneet maakuntamme kuvernöörin toimistostaan [hän on presidentin edustaja Bolívarissa]”, Mena kirjoitti HS:lle Whatsapp-viestissä.

Menan mukaan Guarandan kaduilla oli paljon sotilaita, mutta tilanne oli rauhoittunut eivätkä sotilaat tehneet mitään mielenosoittajia vastaan.

”Ei ole väkivaltaa eikä vaaraa kuten Quitossa”, hän kertoi.Presidentti Moreno pitää valtion velkaantumista edeltäjänsä ja entisen liittolaisensa Rafael Correan lepsun taloudenpidon syynä. Moreno valittiin presidentiksi saman vasemmistopuolueen ehdokkaana vuonna 2017, kun Correa oli toiminut presidenttinä kaksi virkakautta eli lain määrittämän enimmäisajan.


Moreno on etääntynyt selvästi Correan vasemmistolaisesta politiikasta. Hänen kannatuksensa on hiipunut alle 30 prosenttiin, kun vuoden 2017 vaalivoiton jälkeen se oli 70 prosenttia, kertoi uutistoimisto Reuters.

”Hallitus nousi valtaan vasemmistopuolueen kautta, mutta siitä on tullut oikeistohallitus, joka on liittoutunut IMF:n, pankkien ja suuryritysten kanssa”, maanviljelijä Mena tulkitsi.

”Ei ole töitä. Köyhyys lisääntyy. Vaalikampanja oli pelkkiä valheita.”

Maanantain puheessaan Moreno syytti Correaa ja Venezuelan Nicolás Maduroa vallankaappausyrityksestä ja alkuperäiskansojen valjastamisesta omiin tarkoituksiinsa.

Correa muutti presidenttikautensa jälkeen Belgiaan, ja hänestä on annettu Ecuadorissa pidätysmääräys liittyen tutkintaan oppositiopoliitikon sieppauksesta vuonna 2012.

Mena pitää presidentti Morenon väitteitä vallankaappausyrityksestä naurettavana.

”Kukaan ei ohjaile tapahtumia. Kyse on siitä, että kansa puolustaa elinolojaan.”

Ecuadorin alkuperäiskansojen johtajat suunnittelevat protestimarssin huipentavaa suurmielenosoitusta pääkaupunkiin keskiviikoksi.

”Yli 20 000 alkuperäiskansoihin kuuluvaa ihmistä saapuu Quitoon”, sanoi Jaime Vargas alkuperäiskansojen Conaie-kattojärjestöstä AFP:n mukaan.

Alkuperäiskansojen johtamat mielenosoitukset ovat johtaneet kolmen presidentin syrjäyttämiseen Ecuadorissa viime vuosikymmeninä.

Nykyiset mielenosoitukset ovat kasvaneet maan laajimmiksi tällä vuosikymmenellä. Alkuperäiskansojen ja maanviljelijöiden lisäksi mukana on uutistoimistojen mukaan paljon opiskelijoita ja työläisiä.


Hallitus julisti viime torstaina hätätilan, joka mahdollistaa tiedotusvälineiden sensuroimisen ja armeijan käyttämisen järjestyksen valvomiseen.

Hallituksen mukaan levottomuuksissa on kuollut yksi siviili ja loukkaantunut 77 ihmistä, joista valtaosa kuuluu turvallisuusjoukkoihin. Turvallisuusjoukot ovat ottaneet kiinni 477 ihmistä.

Conaie-järjestö puolestaan varoitti AFP:n mukaan, että alkuperäiskansojen alueelle tulevat sotilaat otetaan kiinni ja monta sotilasta on ollut alkuperäiskansojen hallussa sunnuntaista lähtien.

”Jos armeija ei asetu kansan puolelle, kuolleita tulee lisää”, maanviljelijä Mena uskoo.

”Sotilaat ymmärtävät, miksi ihmiset ovat vihaisia, mutta heidän työnsä on suojella hallitusta. Hekin kärsivät.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  2. 2

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  3. 3

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  4. 4

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  5. 5

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  8. 8

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  9. 9

   Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  10. 10

   Pikaluistelija Mika Poutala sai joukkuetovereiden kuupan kiehumaan: päävalmentaja nimesi hänet ”löylyttäjäksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää