Ulkomaat

Ecuador ajautui kaaokseen, hallitus pakeni pääkaupungista: ”Jos armeija ei asetu kansan puolelle, kuolleita tulee lisää”, maanviljelijä sanoo HS:lle

Alkuperäiskansat ja maanviljelijät osoittavat mieltään polttoaineen hinnannousua vastaan. Ecuadorissa vallattiin kolme öljylaitosta.

Ecuadorin hallitus on paennut mielenosoituksia pääkaupunki Quitosta satamakaupunki Guayaquiliin. Presidentti Lenín Moreno tiedotti hallituksen ”väliaikaisesta muutosta” maanantai-illan tv- ja radiopuheessaan.

Maanantaina mielenosoittajat tunkeutuivat maan kongressiin. Kepeillä ja piiskoilla varustautuneet mielenosoittajat pääsivät rakennukseen sitä ympäröivien poliisien ohi ja ottivat rakennuksen kokoushuoneen hetkeksi valtaansa. Turvallisuusviranomaiset poistivat heidät kuitenkin rakennuksesta pian sinne tunkeutumisen jälkeen, kertoo uutistoimisto AFP.

Myöhemmin samana yönä presidentti Moreno määräsi yöllisen ulkonaliikkumiskiellon rakennusten suojelemiseksi.

Lisäksi Ecuadorissa vallattiin maanantaina kolme öljylaitosta, mikä on vähentänyt maan päiväkohtaista öljyntuotantoa lähes kolmanneksella, tiedotti energiaministeriö tiistaina uutistoimisto AFP:n mukaan.

Vallatut laitokset sijaitsevat maan itäosassa Amazonin sademetsäalueella. Ministeriö ei täsmentänyt, mikä taho laitokset valtasi, mutta asia liittynee mielenosoituksiin sekä alkuperäiskansojen ja maanviljelijöiden suureen protestimarssiin kohti pääkaupunkia.


Polttoaineen hinnannousua vastustavat mielenosoittajat ottivat yhteen turvallisuusjoukkojen kanssa Quiton eteläpuolella Machachin kaupungissa. Mellakkapoliisi ja armeija käyttivät kyynelkaasua hajottaakseen väkijoukon, joka sytytti renkaita palamaan ja pystytti barrikadeja, kertoi AFP.

Quitossa muut mielenosoittajat yrittivät vallata parlamenttitalon.

Ecuadorin levottomuudet ovat jatkuneet jo monta päivää polttoaineen kuluttajahintojen noustua viime torstaina jopa 120 prosentilla, koska hallitus lakkautti hintoja madaltaneita valtiontukia. Tämä liittyi sopimukseen, jonka hallitus on tehnyt Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kanssa saadakseen lainaa huolimatta valtion suuresta velkaantumisesta.

Valtio käytti polttoainetukiin noin 1,2 miljardia euroa vuodessa, ja maaliskuussa solmittu IMF-sopimus salli sen lainata noin 3,8 miljardia euroa, kertoi AFP.


Valtiontukien poistaminen vaikuttaa erityisen paljon maaseudun asukkaisiin, koska maanviljelijöiden liiketoimet ovat riippuvaisia kuljetuksista ja myös pienteollisuus käyttää paljon polttoainetta, kertoi ecuadorilainen Janeth Mena HS:lle tiistaina.

Maanviljelijä Mena, 33, asuu Bolívarin maakunnan pääkaupungissa Guarandassa, kutakuinkin Quiton ja Guayaquilin puolivälissä. Hänen perheensä ei kuulu alkuperäiskansoihin.

Mena kertoi laittavansa paraikaa ruokaa jaettavaksi mielenosoittajille. Hän kuvaili Guarandaa suljetuksi kaupungiksi.

”Kaikki on kiinni, tiet ovat poikki. Ruokaa ei ole saatavilla. Kukaan ei tee töitä. Olemme ajaneet maakuntamme kuvernöörin toimistostaan [hän on presidentin edustaja Bolívarissa]”, Mena kirjoitti HS:lle Whatsapp-viestissä.

Menan mukaan Guarandan kaduilla oli paljon sotilaita, mutta tilanne oli rauhoittunut eivätkä sotilaat tehneet mitään mielenosoittajia vastaan.

”Ei ole väkivaltaa eikä vaaraa kuten Quitossa”, hän kertoi.Presidentti Moreno pitää valtion velkaantumista edeltäjänsä ja entisen liittolaisensa Rafael Correan lepsun taloudenpidon syynä. Moreno valittiin presidentiksi saman vasemmistopuolueen ehdokkaana vuonna 2017, kun Correa oli toiminut presidenttinä kaksi virkakautta eli lain määrittämän enimmäisajan.


Moreno on etääntynyt selvästi Correan vasemmistolaisesta politiikasta. Hänen kannatuksensa on hiipunut alle 30 prosenttiin, kun vuoden 2017 vaalivoiton jälkeen se oli 70 prosenttia, kertoi uutistoimisto Reuters.

”Hallitus nousi valtaan vasemmistopuolueen kautta, mutta siitä on tullut oikeistohallitus, joka on liittoutunut IMF:n, pankkien ja suuryritysten kanssa”, maanviljelijä Mena tulkitsi.

”Ei ole töitä. Köyhyys lisääntyy. Vaalikampanja oli pelkkiä valheita.”

Maanantain puheessaan Moreno syytti Correaa ja Venezuelan Nicolás Maduroa vallankaappausyrityksestä ja alkuperäiskansojen valjastamisesta omiin tarkoituksiinsa.

Correa muutti presidenttikautensa jälkeen Belgiaan, ja hänestä on annettu Ecuadorissa pidätysmääräys liittyen tutkintaan oppositiopoliitikon sieppauksesta vuonna 2012.

Mena pitää presidentti Morenon väitteitä vallankaappausyrityksestä naurettavana.

”Kukaan ei ohjaile tapahtumia. Kyse on siitä, että kansa puolustaa elinolojaan.”

Ecuadorin alkuperäiskansojen johtajat suunnittelevat protestimarssin huipentavaa suurmielenosoitusta pääkaupunkiin keskiviikoksi.

”Yli 20 000 alkuperäiskansoihin kuuluvaa ihmistä saapuu Quitoon”, sanoi Jaime Vargas alkuperäiskansojen Conaie-kattojärjestöstä AFP:n mukaan.

Alkuperäiskansojen johtamat mielenosoitukset ovat johtaneet kolmen presidentin syrjäyttämiseen Ecuadorissa viime vuosikymmeninä.

Nykyiset mielenosoitukset ovat kasvaneet maan laajimmiksi tällä vuosikymmenellä. Alkuperäiskansojen ja maanviljelijöiden lisäksi mukana on uutistoimistojen mukaan paljon opiskelijoita ja työläisiä.


Hallitus julisti viime torstaina hätätilan, joka mahdollistaa tiedotusvälineiden sensuroimisen ja armeijan käyttämisen järjestyksen valvomiseen.

Hallituksen mukaan levottomuuksissa on kuollut yksi siviili ja loukkaantunut 77 ihmistä, joista valtaosa kuuluu turvallisuusjoukkoihin. Turvallisuusjoukot ovat ottaneet kiinni 477 ihmistä.

Conaie-järjestö puolestaan varoitti AFP:n mukaan, että alkuperäiskansojen alueelle tulevat sotilaat otetaan kiinni ja monta sotilasta on ollut alkuperäiskansojen hallussa sunnuntaista lähtien.

”Jos armeija ei asetu kansan puolelle, kuolleita tulee lisää”, maanviljelijä Mena uskoo.

”Sotilaat ymmärtävät, miksi ihmiset ovat vihaisia, mutta heidän työnsä on suojella hallitusta. Hekin kärsivät.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  2. 2

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa käännytys Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  4. 4

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  5. 5

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  6. 6

   Vapaa seksi ja huumesekoilut jättivät jäljet paratiisisaaren lapsiin, yksi Hydran hippiajan lapsista oli Leonard Cohenin kasvattivauva

   Tilaajille
  7. 7

   Yhä harvempi nuori aikuinen pääsee kiinni omistus­asuntoon, ja se mullistaa heidän talousnäkymänsä

   Tilaajille
  8. 8

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  9. 9

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  10. 10

   Suomalaiset asejoukot tappoivat siviilejä, teloittivat vankeja ja ryöstivät kartanoita Viron vapaussodassa – Uusi tutkimus saa lukijan tuntemaan häpeää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  5. 5

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  6. 6

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  7. 7

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  8. 8

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  9. 9

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää