Ulkomaat

Ecuador ajautui kaaokseen, hallitus pakeni pääkaupungista: ”Jos armeija ei asetu kansan puolelle, kuolleita tulee lisää”, maanviljelijä sanoo HS:lle

Alkuperäiskansat ja maanviljelijät osoittavat mieltään polttoaineen hinnannousua vastaan. Ecuadorissa vallattiin kolme öljylaitosta.

Ecuadorin hallitus on paennut mielenosoituksia pääkaupunki Quitosta satamakaupunki Guayaquiliin. Presidentti Lenín Moreno tiedotti hallituksen ”väliaikaisesta muutosta” maanantai-illan tv- ja radiopuheessaan.

Maanantaina mielenosoittajat tunkeutuivat maan kongressiin. Kepeillä ja piiskoilla varustautuneet mielenosoittajat pääsivät rakennukseen sitä ympäröivien poliisien ohi ja ottivat rakennuksen kokoushuoneen hetkeksi valtaansa. Turvallisuusviranomaiset poistivat heidät kuitenkin rakennuksesta pian sinne tunkeutumisen jälkeen, kertoo uutistoimisto AFP.

Myöhemmin samana yönä presidentti Moreno määräsi yöllisen ulkonaliikkumiskiellon rakennusten suojelemiseksi.

Lisäksi Ecuadorissa vallattiin maanantaina kolme öljylaitosta, mikä on vähentänyt maan päiväkohtaista öljyntuotantoa lähes kolmanneksella, tiedotti energiaministeriö tiistaina uutistoimisto AFP:n mukaan.

Vallatut laitokset sijaitsevat maan itäosassa Amazonin sademetsäalueella. Ministeriö ei täsmentänyt, mikä taho laitokset valtasi, mutta asia liittynee mielenosoituksiin sekä alkuperäiskansojen ja maanviljelijöiden suureen protestimarssiin kohti pääkaupunkia.


Polttoaineen hinnannousua vastustavat mielenosoittajat ottivat yhteen turvallisuusjoukkojen kanssa Quiton eteläpuolella Machachin kaupungissa. Mellakkapoliisi ja armeija käyttivät kyynelkaasua hajottaakseen väkijoukon, joka sytytti renkaita palamaan ja pystytti barrikadeja, kertoi AFP.

Quitossa muut mielenosoittajat yrittivät vallata parlamenttitalon.

Ecuadorin levottomuudet ovat jatkuneet jo monta päivää polttoaineen kuluttajahintojen noustua viime torstaina jopa 120 prosentilla, koska hallitus lakkautti hintoja madaltaneita valtiontukia. Tämä liittyi sopimukseen, jonka hallitus on tehnyt Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kanssa saadakseen lainaa huolimatta valtion suuresta velkaantumisesta.

Valtio käytti polttoainetukiin noin 1,2 miljardia euroa vuodessa, ja maaliskuussa solmittu IMF-sopimus salli sen lainata noin 3,8 miljardia euroa, kertoi AFP.


Valtiontukien poistaminen vaikuttaa erityisen paljon maaseudun asukkaisiin, koska maanviljelijöiden liiketoimet ovat riippuvaisia kuljetuksista ja myös pienteollisuus käyttää paljon polttoainetta, kertoi ecuadorilainen Janeth Mena HS:lle tiistaina.

Maanviljelijä Mena, 33, asuu Bolívarin maakunnan pääkaupungissa Guarandassa, kutakuinkin Quiton ja Guayaquilin puolivälissä. Hänen perheensä ei kuulu alkuperäiskansoihin.

Mena kertoi laittavansa paraikaa ruokaa jaettavaksi mielenosoittajille. Hän kuvaili Guarandaa suljetuksi kaupungiksi.

”Kaikki on kiinni, tiet ovat poikki. Ruokaa ei ole saatavilla. Kukaan ei tee töitä. Olemme ajaneet maakuntamme kuvernöörin toimistostaan [hän on presidentin edustaja Bolívarissa]”, Mena kirjoitti HS:lle Whatsapp-viestissä.

Menan mukaan Guarandan kaduilla oli paljon sotilaita, mutta tilanne oli rauhoittunut eivätkä sotilaat tehneet mitään mielenosoittajia vastaan.

”Ei ole väkivaltaa eikä vaaraa kuten Quitossa”, hän kertoi.Presidentti Moreno pitää valtion velkaantumista edeltäjänsä ja entisen liittolaisensa Rafael Correan lepsun taloudenpidon syynä. Moreno valittiin presidentiksi saman vasemmistopuolueen ehdokkaana vuonna 2017, kun Correa oli toiminut presidenttinä kaksi virkakautta eli lain määrittämän enimmäisajan.


Moreno on etääntynyt selvästi Correan vasemmistolaisesta politiikasta. Hänen kannatuksensa on hiipunut alle 30 prosenttiin, kun vuoden 2017 vaalivoiton jälkeen se oli 70 prosenttia, kertoi uutistoimisto Reuters.

”Hallitus nousi valtaan vasemmistopuolueen kautta, mutta siitä on tullut oikeistohallitus, joka on liittoutunut IMF:n, pankkien ja suuryritysten kanssa”, maanviljelijä Mena tulkitsi.

”Ei ole töitä. Köyhyys lisääntyy. Vaalikampanja oli pelkkiä valheita.”

Maanantain puheessaan Moreno syytti Correaa ja Venezuelan Nicolás Maduroa vallankaappausyrityksestä ja alkuperäiskansojen valjastamisesta omiin tarkoituksiinsa.

Correa muutti presidenttikautensa jälkeen Belgiaan, ja hänestä on annettu Ecuadorissa pidätysmääräys liittyen tutkintaan oppositiopoliitikon sieppauksesta vuonna 2012.

Mena pitää presidentti Morenon väitteitä vallankaappausyrityksestä naurettavana.

”Kukaan ei ohjaile tapahtumia. Kyse on siitä, että kansa puolustaa elinolojaan.”

Ecuadorin alkuperäiskansojen johtajat suunnittelevat protestimarssin huipentavaa suurmielenosoitusta pääkaupunkiin keskiviikoksi.

”Yli 20 000 alkuperäiskansoihin kuuluvaa ihmistä saapuu Quitoon”, sanoi Jaime Vargas alkuperäiskansojen Conaie-kattojärjestöstä AFP:n mukaan.

Alkuperäiskansojen johtamat mielenosoitukset ovat johtaneet kolmen presidentin syrjäyttämiseen Ecuadorissa viime vuosikymmeninä.

Nykyiset mielenosoitukset ovat kasvaneet maan laajimmiksi tällä vuosikymmenellä. Alkuperäiskansojen ja maanviljelijöiden lisäksi mukana on uutistoimistojen mukaan paljon opiskelijoita ja työläisiä.


Hallitus julisti viime torstaina hätätilan, joka mahdollistaa tiedotusvälineiden sensuroimisen ja armeijan käyttämisen järjestyksen valvomiseen.

Hallituksen mukaan levottomuuksissa on kuollut yksi siviili ja loukkaantunut 77 ihmistä, joista valtaosa kuuluu turvallisuusjoukkoihin. Turvallisuusjoukot ovat ottaneet kiinni 477 ihmistä.

Conaie-järjestö puolestaan varoitti AFP:n mukaan, että alkuperäiskansojen alueelle tulevat sotilaat otetaan kiinni ja monta sotilasta on ollut alkuperäiskansojen hallussa sunnuntaista lähtien.

”Jos armeija ei asetu kansan puolelle, kuolleita tulee lisää”, maanviljelijä Mena uskoo.

”Sotilaat ymmärtävät, miksi ihmiset ovat vihaisia, mutta heidän työnsä on suojella hallitusta. Hekin kärsivät.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  2. 2

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  5. 5

   Turvallisuusneuvonantaja todisti Trumpin virkarikos­tutkinnassa – kertoi saaneensa tarjouksen ryhtyä Ukrainan puolustus­ministeriksi

  6. 6

   Arvostettu brittimedia: Huuhkajien pelit Pietarissa saattavat jäädä väliin myös siksi, että Venäjä voidaan hyllyttää EM-kisoista

  7. 7

   Piraattipuolueen rivit rakoilevat: puheenjohtaja haluaa lakkauttaa puolueen ja liittää sen toiseen

  8. 8

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  9. 9

   Tuhannet juhlivat Huuhkajien kotiin­paluuta: Kuvakooste näyttää jalka­pallo­hurmoksen ja miten Markku Kanerva laulatti yleisöä

  10. 10

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  2. 2

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  3. 3

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  4. 4

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  5. 5

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  6. 6

   Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

  7. 7

   Mitä jos jättää auton huoltamatta, tankkaa väärää polttoainetta tai ajaa kytkin pohjassa? Autoiluun liittyy kysymyksiä, joita et ehkä kehtaa kysyä – kokosimme vastauksia

  8. 8

   Ohikulkija huomasi maassa pienen pienen pilkahduksen: Nyt Espoossa kaivetaan esiin asuinpaikkaa Suomen esihistorian arvoitukselliselta aikakaudelta

  9. 9

   Postin lakko ja tukilakot jatkuvat – työntekijäpuoli hylkäsi sovintoesityksen pakettilajittelijoiden siirron takia

  10. 10

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  6. 6

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  7. 7

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  8. 8

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  9. 9

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  10. 10

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  11. Näytä lisää