Elokapinalliset tukkivat Lontoon keskustan katuja

Extinction Rebellion -liikkeen mielenilmaisut Lontoossa kestävät kaksi viikkoa. Elokapina on käynnissä myös muissa Euroopan suurissa kaupungeissa.

Julkaistu: , Päivitetty:

Lontoo

Monet Lontoon keskustan pääväylät pysyivät tiistaina suljettuina, kun tuhannet ilmastonmuutoksesta huolestuneet aktivistit jatkoivat näyttävää katukampanjaansa.

Mielenosoittajat sulkivat liikenteen muun muassa parlamenttitalon sekä monien ministeriöiden edustalta. Myös Trafalgarin aukiosta tuli ympäristöaktivistien tukikohta.

Britanniasta lähtenyt Extinction Rebellion -liike aikoo jatkaa laajaa Lontoon-kampanjaansa peräti kaksi viikkoa. Liike tunnetaan suomeksi nimellä Elokapina.

Poliisi on pidättänyt maanantain ja tiistain aikana jo yli 500 mielenosoittajaa, Lontoon poliisi ilmoitti tiistai-iltana.

Pidätettyjen joukossa oli useita eläkeikäisiä. Poliisi poisti kapinalliset muun muassa keskustan tuntumassa olevalta Lambethin sillalta.


Elokapina on käynnissä myös yli 50 muussa suurkaupungissa ympäri Eurooppaa sekä New Yorkissa, Australiassa ja Uudessä-Seelannissa.

Muissa eurooppalaiskaupungeissa pidätyksiä on tehty jo kymmeniä kussakin, kertovat Extinction Rebellion -liikkeen yhteenvedot.

Tunnelma Lontoossa on ollut kuitenkin pääosin rauhallinen.

”Poliisi on kohdellut meitä hyvin. Eilenkin juttelin heidän kanssaan pitkään ilmastonmuutoksesta”, kertoi mielenosoittaja Alexandra Jellicoe, joka nukkui yönsä pienessä teltassa Britannian sisäministeriön edessä.


Ministeriön edessä tiistaina levittyvä telttakylä oli laaja, siisti ja ilmeisen hyvin organisoitu. Suuri osa mielenosoittajista oli keski-ikäistä koulutettua väkeä. Naisia oli selvästi enemmän kuin miehiä. Nuoriso jäi vähemmistöön.

Somersetin kreivikunnasta Lontooseen elokapinaan saapunut Jellicoe on kaksinkertainen tohtori, insinööri ja ympäristöntutkija. Hänen erikoisosaamisaluettaan on kehitysmaiden vesihuolto. Ruohonjuuritason kokemusta kuivuuden aiheuttamista ongelmista on Afrikasta.

”Siellä toivo heikkenee, kun kasvit eivät tuota enää siemeniä. Kuivuus aiheuttaa nälänhätää.”

Ilmastonmuutosta vastaan Jellicoe on kampanjoinut jo parisenkymmentä vuotta. Hänen mielestään avainasemassa on nyt talousjärjestelmän uudistaminen. Kulutuksen pitää olla kestävällä pohjalla, sillä materialismi johtaa tuhoon.

”Pieni määrä materialismia on kuitenkin ookoo.”

Kahden viikon Lontoon-kampanjan tarkoitus on tehdä elokapinoinnista etusivun uutinen ja kansallinen – ja kansainvälinen – keskustelunaihe. Hallituksen tehtävä on hoitaa tarpeellinen sääntely. Vapaiden markkinoiden ”näkymätön käsi” ei korjaa ilmastonmuutosta.


Britannian hallitus ei ole kuitenkaan katsonut elokapinointia hyvällä.

”He protestoivat maassa [Britanniassa], joka tekee johtavista teollisuusmaista eniten [ilmastonmuutoksen torjunnassa] – – menkööt osoittamaan mieltään maahan, joka ei tee tarpeeksi”, sanoi liikenneministeri Grant Shapps radiohaastattelussa tiistaina.

Britannian tavoite on painaa kasvihuonekaasupäästöt nettonollaan vuoteen 2050 mennessä. Tavoite vahvistettiin lailla edellisen pääministerin Theresa Mayn hallituskaudella viime kesänä. Britannia haluaa olla edelläkävijä johtavien teollisuusmaiden keskuudessa.


Nykyinen konservatiivipääministeri Boris Johnson puolestaan kehotti ”rengasnenäisiä” mielenosoittajia olemaan tukkimatta katuja ”hampunhajuisilla leireillään”.

”Turvajoukot eivät halunneet minun tulevan tänne tänään, sillä heidän mukaansa kadut ovat täynnä yhteistyökyvyttömiä hipahtavia mielenosoittajia, jotka sottaavat kadut”, kirjanjulkistamistilaisuuteen maanantai-iltana osallistunut Johnson sanoi The Guardianin mukaan.


Cornwallista Lounais-Englannista Lontooseen mielenosoitukseen saapunut Sue Cooper ei luota brittihallitukseen ilmastonmuutoksen torjunnassa. Hän pelkää, että aika loppuu kesken.

Cooper on kampanjoinut aiemmin paikallistasolla ja lähettämällä lobbauskirjeitä kansanedustajalleen. Telttaleirillä Lontoossa hän on ensimmäistä kertaa.

”Tämä voi olla ainoa keino saada päättäjät kuuntelemaan”, yliopisto-opiskelijoiden opinto-ohjaajana työskennellyt Cooper sanoi.

Hänestä on tärkeää, että elokapinalliset vievät viestiä eteenpäin rauhanomaisesti. Pidätykset ja mahdolliset oikeudenkäynnitkin voivat olla eduksi sanoman levittämisessä.


Elokapina kerää eri sektorien aktivisteja yhden sateenvarjon alle. Kaikki ovat ilmastonmuutosta vastaan, mutta osa ajaa siinä sivussa lihansyönnin boikotoimista, pyöräilyä tai tasa-arvoa eri kanteilta.

”Meitä on täällä kaikenlaisia aina puunhalaajista hippeihin”, Cooper sanoi.

Myös elokapinallisten kriitikot ovat olleet aktiivisia etenkin sosiaalisessa mediassa. Kapinaliike on leimattu jo monesti valkoisen keskiluokan villitykseksi.

Ilmastoliikkeen keskiluokkaisuutta on pohtinut paljon myös tohtori Jellicoe. Keskiluokkaisuus ei voi kuitenkaan olla tekosyy olla toimimatta. ”Yhteiskunnan vähäosaisilla on jo täysi tekeminen tavallisenkin arjen kanssa.”

Itse hän aikoo telttailla vielä pari päivää ja osallistua sen jälkeen mielenosoituksiin kotoa käsin. Kotona odottaa aviomiehen lisäksi kolme pientä lasta.


Yksi Extinction Rebellion -liikkeen käytännön tavoitteista on perustaa Britanniaan usean sadan hengen kansalliskokous, joka neuvoisi päättäjiä ympäristöasioissa. Näin saataisiin kuuluviin kansan ääni maan eri kolkista.

Brittihallituksella on kuitenkin kädet täynnä Britannian EU-eron eli brexitin kanssa. Ilmastonmuutoksen torjunta kuuluu konservatiivihallituksen tavoitteisiin, mutta brexit hallitsee poliittista keskustelua.

Ennustusten mukaan Britanniassa saatetaan hyvinkin järjestää ennenaikaiset parlamenttivaalit jo lähikuukausien aikoina. Jos vaalit tulevat, on ykköskysymys brexit, ei ilmastonmuutos.

Teltassa Lontoon keskustassa nukkui myös Bristolissa asuva espanjalainen Eva Lopez. Hän on tuonut mielenosoitukseen myös kymmenvuotiaan lapsensa.


”Tyttäreni oli ensin vastaan, sillä hän olisi nukkunut mieluummin kotona sängyssä.”

Oliko koulusta helppo saada lomaa ilmastokampanjointiin?

”Lapseni on tämän vuoden kotiopetuksessa, joten se ei ollut ongelma.”

Ammatiltaan Lopez on kehitysvammaisten ohjaaja. Hän kertoo olevansa mukana elokapinassa, koska liikkeen arvot ovat kohdallaan.

”Täytyy ajatella lastemme tulevaisuutta. En tiedä, kauanko meillä on enää aikaa.”

Moni Lontoon-mielenosoituksiin osallistunut painotti omaa hyväosaisuuttaan. Hyväosaisuuteen kuuluu nykyään myös asuinmaan maantieteellinen leveysaste. Britannia ei ole niitä maita, joista tulee aivan ensimmäisinä asuinkelvottomia ilmastonmuutoksen takia.

Hyväosaisuudella on varjopuolikin: Monella on yhä varaa olla ajattelematta ilmastonmuutosta omassa arjessaan.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  4. 4

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  5. 5

   Brittiparlamentin jarrutus pakotti Boris Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäys­pyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  6. 6

   Väkivalta ja turhautuminen kasvavat Barcelonan öisillä kaduilla: ”Mikään tässä ei ole normaalia”

  7. 7

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  8. 8

   Anarkisti Suvi Auvinen tapasi Taru Tujusen ja tajusi, että kokoomus­vaikuttajaa on vaikea pitää luokka­vihollisena – Siitä alkoi yhteistyö, ja lopulta Tujunen palkkasi Auvisen

   Tilaajille
  9. 9

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  10. 10

   Rakennusliitto: Osa ulkomaalaisista rakennustyöläisistä saa viiden euron tuntipalkkaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Brittiparlamentin jarrutus pakotti Boris Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäys­pyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  4. 4

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  5. 5

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää