Ulkomaat

Yhdysvaltain EU-suurlähettiläs haluaisi todistaa virkarikos­tutkinnassa, mutta Trumpin hallinto kielsi

Trump haukkui edustajainhuoneen valiokuntien kuulemista näytösoikeudenkäynniksi.

Yhdysvaltain ulkoministeriö kielsi maan EU-suurlähettilästä Gordon Sondlandia todistamasta tiistaina edustajainhuoneen aloittamassa virkarikostutkinnassa, kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters.

Tutkinta liittyy epäilyihin, joiden mukaan republikaanipresidentti Donald Trump olisi painostanut Ukrainaa tutkimaan demokraattipuolueen presidenttiehdokkuutta tavoittelevan Joe Bidenin ja tämän pojan Hunter Bidenin toimia Ukrainassa – eli valjastanut Yhdysvaltain ulkopolitiikan henkilökohtaiseksi hyödykseen ensi vuoden vaaleja varten.Sondland oli aiemmin suostunut edustajainhuoneen ulkoasiain-, tiedustelu- ja valvontavaliokuntien yhteiseen kuulemiseen suljettujen ovien takana, ja hän on yhä valmis siihen, mutta ulkoministeriö ohjeisti viime hetkellä sitä vastaan, kertoi hänen lakimiehensä Robert Luskin AFP:n ja Reutersin mukaan.

Sondland oli jo matkustanut Brysselistä Washingtoniin kuulemista varten. Hän olisi ilmeisesti todistanut ilman virallista haastetta, sillä uutiskanava CNN:n mukaan valiokuntien puheenjohtajat reagoivat peruuntumiseen kertomalla lähettävänsä virallisen haasteen.

”Pidämme tämänpäiväistä – – jälleen uutena toimena hallinnon tasaveroisen haaran toiminnan estämiseksi”, tiedusteluvaliokunnan demokraattipuheenjohtaja Adam Schiff kommentoi toimittajille Reutersin mukaan.

Presidentti Trump puolusti päätöstä ja hyökkäsi Schiffiä vastaan Twitterissä.

”Eikö Adam Schiffin luotettavuus ole jo täysin mennyttä? Pitääkö meidän yhä kuunnella hänen valheitaan?” Trump kirjoitti.

”Näkisin mielelläni suurlähettiläs Sondlandin, oikein hienon miehen ja hienon amerikkalaisen, todistamassa, mutta valitettavasti hän todistaisi täysin epäluotettavassa näytösoikeudenkäynnissä, jossa republikaanilta on riisuttu oikeudet eikä tosiasioita päästetä julkisuuteen kansan nähtäviksi.”
Edustajainhuoneen valiokuntien johtajat julkaisivat viime viikolla tekstiviestikeskusteluja, joissa myös Sondland oli mukana. Viesteissä Yhdysvaltojen edustajat vaikuttavat painostavan Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin esikuntaa lupaamaan apua Bidenien taustojen kaivelussa vastineeksi Zelenskyin havittelemasta vierailusta Valkoisessa talossa sekä satojen miljoonien eurojen sotilasavustuksesta, jonka Yhdysvallat jäädytti hieman ennen Trumpin ja Zelenskyin puhelinkeskustelua.

Edustajainhuoneen ulkoasiain-, tiedustelu- ja valvontavaliokunnat olisivat halunneet kysyä Sondlandilta, miksi EU-suurlähettiläs oli näin kytkeytynyt Ukrainan-suhteisiin, vaikka Ukraina ei ole EU:n jäsenmaa.

Sondland poikkeaa taustaltaan valiokuntien jo kuulemista uravirkamiehistä kuten entisestä Ukrainan-erityisedustajasta Kurt Volkerista ja Yhdysvaltain tiedusteluyhteisön päätutkijasta Michael Atkinsonista.

Sondland on seattlelainen hotelliyrittäjä, joka Reutersin mukaan lahjoitti miljoona dollaria eli noin 900 000 euroa Trumpin virkaanastujaisten järjestelykomitealle. Trump nimitti hänet Yhdysvaltain EU-suurlähettilääksi viime vuonna.

Trumpin lakimies, New Yorkin entinen pormestari Rudy Giuliani, joka on henkilökohtaisestikin Ukraina-kohun keskiössä, ei aio tehdä mitään yhteistyötä demokraatti Schiffin johtaman tutkinnan kanssa, uutisoi sanomalehti The Washington Post tiistaina.

”En todistaisi tämän valiokunnan edessä ennen kuin kongressi on äänestänyt asiasta ja hänet [Schiff] on erotettu.”

Giuliani sanoi myös, että ei usko kenenkään muunkaan Trumpin hallinnon edustajan suostuvan todistamaan.

”Linjani on hallinnon linja.”

Senaatin oikeusvaliokuntaa johtava republikaani Lindsey Graham ilmoitti The Washington Postin mukaan kutsuvansa Giulianin todistamaan valiokuntansa edessä. Tästä kutsusta Giuliani sanoi olevansa ”hyvin kiinnostunut”, joskin hänen mukaansa ensin ”pitää harkita useita lainopillisia seikkoja”.Virkarikostutkinta voi johtaa virkasyytteen nostamiseen, joka vaatisi enemmistön tuen demokraattien hallitsemalta edustajainhuoneelta.

Presidentin viraltapano vaatisi tämän jälkeen kahden kolmasosan enemmistön senaatissa, jota hallitsevat republikaanit.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  2. 2

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  3. 3

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  4. 4

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  5. 5

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  6. 6

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  7. 7

   Pikaluistelija Mika Poutala sai joukkuetovereiden kuupan kiehumaan: päävalmentaja nimesi hänet ”löylyttäjäksi”

  8. 8

   Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  9. 9

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  10. 10

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää