Ulkomaat

Turkki aloitti maahyökkäyksen Syyriaan

Turkin pommituksissa kuoli keskiviikkona ainakin 11 ihmistä, joista kahdeksan oli siviilejä, kertoi Syyrian sotaa tarkkaileva järjestö.

Turkki on aloittanut maahyökkäyksen rajan yli Syyrian kurdialueille, tiedotti Turkin puolustusministeriö uutistoimistojen mukaan noin kello 22.30 keskiviikkoiltana.

Turkin operaatio oli alkanut jo iltapäivällä ilmaiskuilla ja tykistökeskityksillä muun muassa useisiin rajakaupunkeihin, jotka ovat kurdijoukkojen hallussa.

Puolenyön aikaan Turkin puolustusministeriö kertoi Reutersin mukaan, että sen joukot olivat iskeneet ilmaiskuilla ja tykistöllä 181:een vihollistaistelijoiden kohteeseen.

Turkin pommituksissa kuoli keskiviikkona ainakin 15 ihmistä, joista kahdeksan oli siviilejä, kertoi Syyrian sotaa tarkkaileva järjestö Syrian Observatory for Human Rights. Ainakin kaksi kuoli tykistökeskityksissä Qamishlin kaupungissa.

Syyrialaisia pakeni kiireesti kodeistaan rajaseudulla.

”Isä tuli juuri kotiin ulkoa ja kertoi, että heidän lähelleen oli ammuttu tykeillä”, sanoi opiskelija Jeen Abdulkarim puhelimitse HS:lle Qamishlista keskiviikkoiltana.

Lue lisää: ”Äiti pakkaa laukkuja, emme tiedä minne mennä” – Syyrian kurdit pakenevat kodeistaan Turkin hyökkäystä


Turkin operaation nimi on Rauhan lähde. Presidentti Recep Tayyip Erdoğanin mukaan tavoite on ”estää terrorin käytävän syntyminen etelärajallemme ja tuoda rauha alueelle”. Hän nimesi operaation kohteeksi sekä kurdijoukot että jihadistijärjestö Isisin, vaikka Koillis-Syyriaa hallitsevat nimenomaan kurdijoukot ja Isis on menettänyt kaikki hallinta-alueensa.

Lue myös: Millä voimalla ja kuinka pitkälle Turkki etenee? Suomalaisasiantuntija ei usko hyökkäykseen syvälle Syyriaan

Kurdit: Ilmaisku osui Isis-vankilaan

Koillis-Syyriaa hallitsee SDF-liittouma, jonka selkäranka ovat YPG-kurdijoukot. SDF kertoi, että sen ja Turkin välisiä yhteenottoja on lähes koko rajan mitalta. Se väitti torjuneensa Turkin hyökkäyksen Tal Abaydin rajakaupungin kohdalla.

SDF:n lehdistöpäällikkö sanoi Twitterissä, että Turkin ilmaiskuja on kohdistunut siviilikohteisiin.

SDF tiedotti Reutersin mukaan, että rajan yli tuli 25 sotilaskonetta ja ne tekivät ilmaiskuja kauimmillaan noin 50 kilometrin päässä rajalta Ain Issan alueella. SDF:n mukaan yksi Turkin ilmaiskuista osui vankilaan, jossa pidetään Isisin jäseniä.

SDF vetosi Yhdysvaltoihin ja sen liittolaisiin, jotta ne perustaisivat alueelle lentokieltoalueen suojaksi Turkin ilmaiskuilta.


Turkin valtiollinen uutistoimisto Anadolu kertoi, että Qamishlista ammuttiin kuusi rakettia Turkin puolelle Nusaybinin kaupunkiin.

Turkin omien sotilaiden lisäksi liikekannalle on pantu jopa kymmeniätuhansia syyrialaisia Turkin liittolaistaistelijoita, tiedotti AFP:n mukaan aseryhmä, joka kuuluu Turkin tukemaan syyrialaiskapinallisten löyhään kattojärjestöön Syyrian vapaaseen armeijaan (FSA).

Ensi vaiheessa näistä taistelijoista 8 000 hyökkää Tal Abaydin kaupunkiin ja 10 000 Ras al-Ainin kaupunkiin, ja lisää taistelijoita on määrä komentaa Kobaniin, kertoi Anwar al-Haq -ryhmän edustaja Abdelrahman Ghazi Dadeh. Kaikki nämä kolme rajakaupunkia ovat kurdijoukkojen hallussa.

Turkin syyrialaiset liittolaistaistelijat ovat pääosin alueilta, jotka Turkki on aiemmin ottanut hallintaansa Syyriassa, ja he olivat kokoontuneet hyökkäyksen alla Turkin puolelle rajakaupunki Akçakaleen.


Näin Venäjä ja Syyrian hallinto kommentoivat

Kurdijoukot varautuivat hyökkäykseen kutsumalla siviilejä liittymään puolustukseen. Kurdit ovat pyytäneet apua myös Venäjältä.

Venäjä ei puutu konfliktiin, sanoi parlamentin ylähuoneen ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Vladimir Džabarov Ria-uutistoimiston mukaan. Hän kutsui Turkin hyökkäystä Syyrian itsemääräämisoikeuden loukkaamiseksi.

Hieman ennen hyökkäyksen alkamista Venäjän presidentti Vladimir Putin pyysi puhelinkeskustelussa Turkin presidentiltä Erdoğanilta, että tämä välttäisi askelia, jotka voivat haitata rauhan saamista Syyriaan.

Presidentti Bashar al-Assadin johtama Syyrian hallitus sanoi Turkin hyökkäyksen alla Reutersin mukaan, että se aikoo vastustaa Turkin aggressiota keinolla millä hyvänsä. Hallitus kertoi olevansa valmis ottamaan ”tuhlaajapoikansa” jälleen syleilyynsä, mikä viittasi ilmiselvästi kurdijoukkoihin.

Kurdit eivät ole taistelleet Syyrian sodassa laajamittaisesti suoraan hallitusta vastaan. Maan koillisosa on päätynyt kurdien hallintaan pääosin Isisin käsistä.

Turkin hyökkäyksen kohteena kurdien on arvioitu kääntyvän paremman liittolaisen puutteessa al-Assadin puoleen.

Turkki haluaa pakolaiset ”turvavyöhykkeelle”

Turkki oli suunnitellut hyökkäystä Koillis-Syyriaan jo pitkään, mutta käänteentekevä hetki oli, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump käytännössä antoi Nato-liittolaiselleen hyökkäysluvan.

Yhdysvallat ilmoitti maanantaina, että noin 50–100 amerikkalaissotilasta on vedetty pois Syyrian pohjoisrajalta. Näiden läsnäolo oli suojellut kurdijoukkoja, joita Yhdysvallat oli tukenut ja aseistanut taistelussa Isisiä vastaan.

Turkin hyökkäyksen alettua Trump sanoi, että hänen hallintonsa ei tue Turkin toimia.

”Yhdysvallat ei kannata tätä hyökkäystä ja on tehnyt Turkille selväksi, että tämä operaatio on huono ajatus”, Trump sanoi Valkoisen talon tiedotteessa.

Myöhemmin Trump puhui toimittajille, ja presidentiltä kysyttiin, onko hän huolissaan, että Erdoğan tuhoaa kurdit.

”Jos niin käy, minä tuhoan hänen taloutensa”, Trump vastasi Reutersin mukaan.

”Tein niin jo kertaalleen pastori Brunsonin tapauksessa”, hän sanoi viitaten yhdysvaltalaispastori Andrew Brunsoniin, joka istui vankilassa Turkissa syytettynä terrorismista ja vakoilusta. Trumpin hallinto langetti asian takia pakotteita Turkin ministereille. Turkki vapautti Brunsonin viime vuoden lokakuussa.

Turkki haluaa vallata Syyrian puolelta 480 kilometriä pitkän ja noin 30 kilometrin päähän rajasta yltävän ”turvavyöhykkeen”, jolta kurdijoukot on siivottu pois. Presidentti Erdoğan on puhunut myös pidemmälle yltävästä operaatiosta.


Turkki pitää kurdijoukkoja uhkana itselleen, koska se näkee ne jatkeena Turkissa toimivalle Kurdistanin työväenpuolueelle (PKK), jota länsimaatkin pitävät terroristijärjestönä.

Toinen syy hyökkäykseen on se, että Turkki haluaa siirtää ”turvavyöhykkeelle” noin kaksi miljoonaa Syyrian pakolaista. Turkkiin on paennut noin 3,9 miljoonaa syyrialaista.

Lue myös: Ulkoministeri Haavisto Turkin hyökkäyksestä Syyriaan: Voi aiheuttaa lisää pakolaisuutta

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker vaati AFP:n mukaan Turkkia keskeyttämään hyökkäyksensä kurdeja vastaan ja sanoi, että EU ei maksa mitään mahdollisen ”turvavyöhykkeen” perustamisesta.

Sotilasliitto Nato ei suhtautunut Turkin hyökkäykseen yhtä tuomitsevasti.

”Luotan siihen, että Turkki toimivan maltilla ja takaa, että kaikki sen mahdolliset toimet Pohjois-Syyriassa ovat rajattuja ja harkittuja”, sanoi Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg Reutersin mukaan.

Stoltenberg sanoi, että Turkilla on ollut ”oikeita turvallisuushuolia”.

Kurdien mahdollisuudet heikot

Vastakkain ovat Turkin moderni armeija ja Syyrian kurdien johtamat SDF-joukot, joita länsimaat ovat viime vuosina aseistaneet ja kouluttaneet.

Vaikka kurdit ovat taistelleet menestyksekkäästi Isisiä vastaan, heillä ei uskota olevan suuria mahdollisuuksia Turkkia vastaan ilman Yhdysvaltojen tukea.

”Jos Yhdysvallat vetää kurdien SDF-joukolta ilmasuorituskyvyn pois eikä puolusta heitä, silloin kurdien aseellisesta suorituskyvystä katoaa todella paljon”, arvioi tutkijaesiupseeri Antti Paronen HS:n haastattelussa keskiviikkona.

Lue myös: Mitä Turkki haluaa? Kuusi olennaista kysymystä mahdollisesta hyökkäyksestä Syyrian kurdialueelle

Parosen mukaan hyökkäyksen käynnistäneitä ilmaiskuja ja tykistötulta seuraa luultavasti panssarivaunujen ajaminen Turkista Syyriaan. Ilman Yhdysvaltain tukea kurdit joutuisivat Parosen arvion mukaan antamaan periksi parista päivästä viikkoon kestävien taistelujen jälkeen.

Samaan aikaan kun Syyrian kurdijoukot valmistautuvat kohtaamaan Turkin, ne joutuvat pitämään silmällä Isisiä.

Isis on vahvistanut rivejään ja sotilaallista suorituskykyään, kun Yhdysvallat on vetänyt joukkojaan Syyriasta.

Kurdijoukot kertoivat keskiviikkona, että Isis olisi tehnyt jälleen itsemurhaiskuja entisessä pääkaupungissaan Raqqassa.

Uutistoimistojen mukaan isku oli kuitenkin suhteellisen pieni eikä henkilövahingoista ollut tietoa.

Turkin presidentinhallinnon edustaja sanoi keskiviikkona AFP:n mukaan, että Euroopan maiden tulee ottaa Syyriassa vangitut Isisin vierastaistelijat takaisin kotimaihinsa. Arviolta satatuhatta Isisin taistelijaa ja heidän perheenjäsentään on kurdijoukkojen valvomilla vankileireillä Koillis-Syyriassa.

Turkin hyökkäys innosti Isisiin kuuluvia naisia ja nuoria hyökkäämään vartijoiden kimppuun ja sytyttämään tulipaloja Al-Holin leirillä, kertoi kurdiviranomainen Middle East Eye -uutissivustolle. Al-Holin leirillä on noin 70 000 vankia, myös suomalaisia naisia ja lapsia.

Myös Punaisen Ristin kansainvälisen komitean (ICRC) Lähi-idän-johtaja Fabrizio Carboni sanoi keskiviikkona Reutersille, että ulkovaltojen tulisi kotiuttaa kansalaisensa näiltä leireiltä.

Oikaisu kello 19.35: Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ei sanonut, että hänelle olisi taattu Turkin toimien olevan rajattuja ja harkittuja, vaan että hän luottaa Turkin toimien olevan rajattuja ja harkittuja.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Äiti eristi lehmätaiteilija Miina Äkkijyrkkän lapsena vasikkakarsinaan – itse hän itkee, jos lapset pitävät hänestä hengähdystaukoa

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   USA:n varapresidentti Pence: Turkki suostunut tulitaukoon

  6. 6

   Suomalainen Antti Haataja voitti toisen palkinnon ”luontokuvien Oscareissa” kuvallaan jäniksestä talvimaisemassa

  7. 7

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  8. 8

   Ravintolayhtiö ajautui ongelmiin ja joutuu lopettamaan kaikki ravintolansa: Klassikkoravintolat Rivoli ja Rivoletto sulkevat ovensa

  9. 9

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  10. 10

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  3. 3

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  4. 4

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  5. 5

   EU-johtajat hyväksyivät Britannian ja EU:n uuden brexit-sopimuksen – Tämä sopimuksesta tiedetään juuri nyt

  6. 6

   Miksi tuhannet miehet vaelsivat jopa puolen Euroopan halki kuollakseen lähellä Itämeren rantaa 3 000 vuotta sitten?

  7. 7

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  8. 8

   Verenkierto-ongelmat voivat näkyä kynsistä – Näin tunnistat poikkeavat kynnet, jotka saattavat olla merkki terveysongelmista

   Tilaajille
  9. 9

   Tripla avattiin: Kuvat ja video esittelevät Pasilan uuden keskuksen

  10. 10

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  3. 3

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  4. 4

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  5. 5

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  6. 6

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  7. 7

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  8. 8

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  9. 9

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  10. 10

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  11. Näytä lisää