Ulkomaat

Syyrian kurdit pakenevat kodeistaan Turkin hyökkäystä: ”Äiti pakkaa laukkuja, emme tiedä minne mennä”, kertoo opiskelija HS:lle

Ihmiset pakenivat kiireellä kodeistaan Pohjois-Syyriassa.

Turkin hyökkäys Pohjois-Syyrian kurdialueelle on ajanut siviilejä pakosalle kodeistaan raja-alueella.

”Äitini pakkaa nyt laukkuja. Mutta emme tiedä minne mennä”, kertoi opiskelija Jeen Abdulkarim puhelimessa HS:lle Pohjois-Syyriasta Qamishlin kaupungista keskiviikkoiltana.

Qamishli sijaitsee aivan kiinni Turkin rajassa. Se on yksi kaupungeista, johon Turkki on keskiviikkona tehnyt ilma-iskuja. Osassa kaupunkia sähköjen kerrotaan katkenneen.

”Isä tuli juuri kotiin ulkoa, ja kertoi että heidän lähelleen oli ammuttu tykeillä”, Abdulkarim sanoi.

Myös uutistoimistot ja paikallislähteet kertovat ihmisten paenneen kiireellä kodeistaan rajakaupungeista Pohjois-Syyriassa. Kuvissa näkyi jonoittain autoja teillä. Pohjois-Syyriassa on ennestään paljon telttaleirejä, joissa asuu kymmeniätuhansia maan sisäisiä pakolaisia kahdeksan vuotta kestäneen Syyrian sodan jäljiltä.

”Turkin sotakoneet ovat aloittaneet iskut siviilialueille. Alueella on valtava paniikki”, kirjoitti SDF-asejoukon tiedottaja Mustafa Bali Twitterissä.

SDF on kurdien johtama asejoukko, jota Yhdysvallat on tukenut taistelussa terroristiliike Isisiä vastaan. Presidentti Donald Trumpin yllätyspäätös vetää Yhdysvaltain tuki pois mahdollisti Turkin hyökkäyksen.

Keskiviikkona Turkki teki ilmaiskuja paikallisten uutisraporttien mukaan myös muun muassa Derikin kaupunkiin, jossa sijaitsee suuri vankila. Siellä pidetään kiinniotettuja Isisin taistelijoita.

Viime päivinä Pohjois-Syyrian kurdialueella on valmistauduttu Turkin hyökkäykseen. Kaduilla on pidetty mielenosoituksia, jossa on vaadittu rauhaa ja vastustettu uutta sotaa.

”Eilen olin Kobanissa, silloin kaikki oli vielä hyvin”, kertoi opiskelija Abdulkarim keskiviikkona. Kobani on merkittävä rajakaupunki, joka on nyt Turkin hyökkäyksen kohteena.

”Nyt kaikki ovat varuillaan.”

Syyrian kurdit ovat pyörittävät maan koillisosassa itsehallintoaluetta, jota he kutsuvat Rojavaksi. Syyria tai mikään muukaan hallitus ei tunnusta itsehallintoa.

Kurdien YPG-taistelijajoukko on läheisessä yhteydessä Turkissa toimivaan kurdiryhmään PKK:hon. Turkki pitää molempia samana ”terroristiryhmänä”. Se kokee Rojavan itsehallinnon ja kurdien asejoukon rajansa tuntumassa uhaksi itselleen.

Rojava kattaa melko pitkälti sen alueen, jolla Isis aiemmin piti ”kalifaattiaan”. Isisin viimeinen tukikohta kukistettiin maaliskuussa SDF:n hyökkäyksessä, jota Yhdysvaltain johtama liittouma tuki ilmapommituksin.

Viime kuukausina Isis on kuitenkin vahvistunut uudelleen. Tästä on varoitti muun muassa Yhdysvaltain Syyriassa toimiva sotilasjoukko raportissaan puolustusministeriölle. Varoitus tehtiin jo viime kesänä paljon ennen Trumpin päätöstä vetää amerikkalaissotilaat pois.

Keskiviikkona joukko Isisin taistelijoita teki hyökkäyksen SDF:n tukikohtaan Raqqan suurkaupungissa.

Turkin hyökkäyksen pelätään aiheuttavan uutta sekasortoa, jossa Isis voisi kerätä joukkojaan. Jihadistiliikkeellä arvioidaan olevan aseissa yhä 18 000 taistelijaa, jotka piileskelevät Syyriassa ja Irakissa. Maiden raja aavikolla on helppo ylittää.

Isisin johtaja Abu Bakr al-Baghdadi antoi äskettäin julkilausuman, jossa hän kehotti seuraajiaan hyökkäämään vankiloihin ja leireille ja vapauttamaan kiinniotettuja Isisin taistelijoita ja heidän perheenjäseniään.

Turkin hyökkäystä protestoitiin keskiviikkoiltana myös Helsingissä, kun joitakin kymmeniä Suomessa asuvia kurdeja osoitti mieltään Turkkia vastaan Helsingin rautatieaseman edustalla.

 

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  2. 2

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  3. 3

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa käännytys Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  5. 5

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  6. 6

   Vapaa seksi ja huumesekoilut jättivät jäljet paratiisisaaren lapsiin, yksi Hydran hippiajan lapsista oli Leonard Cohenin kasvattivauva

   Tilaajille
  7. 7

   Yhä harvempi nuori aikuinen pääsee kiinni omistus­asuntoon, ja se mullistaa heidän talousnäkymänsä

   Tilaajille
  8. 8

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  9. 9

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  10. 10

   Hyväkuntoiset, säilytettäväksi määrätyt vaahterat vedettiin matalaksi Meilahdessa – YIT: ”Tällainen inhimillinen erehdys”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  5. 5

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  6. 6

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  7. 7

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  8. 8

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  9. 9

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  10. 10

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää