Ulkomaat

Tule kuuntelemaan keskustelua Helsingissä torstai-iltana

Unkarilainen ja slovakialainen toimittaja kertovat, miten lehdistön­vapaus on heikentynyt heidän kotimaissaan.

Unkari: Suurin päivälehti lakkautettiin yllättäen

Lähes päivälleen kolme vuotta sitten, 8. lokakuuta 2016, Unkarin suurimman päivälehden ­varapäätoimittaja Márton Gergely sai lukea tiedotteesta, että hänen lehtensä oli lakkautettu.

Vielä edellisenä päivänä perjantaina Népszabadság-lehden toimitus oli tehnyt normaalisti valmiiksi seuraavan päivän lehden.

Edessä piti olla muutto uusiin tiloihin. Työntekijät pakkasivat toimituksen tavarat muuttolaatikoihin ja liimasivat laatikoihin tarrat, jotka kertoivat, mihin laatikot piti viedä uudessa toimituksessa.

”Kävimme viimeistä kertaa drinkeillä vanhassa naapurustossa ja lähdimme kotiin uskoen, että sunnuntaina työt jatkuvat uudessa toimituksessa”, Gergely kertoo.

Eivät jatkuneet. Lauantaina toimittajat huomasivat, että he eivät enää päässeet työsähköpostiinsa. Pian omistaja julkaisi tiedotteen, jonka mukaan lehti oli lakkautettu ja kaikki 90 työntekijää lomautettu.

Omistajan haltuun vanhan toimituksen muuttolaatikoihin jäivät toimittajien kaikki arkistot, kontaktit ja journalistinen tutkimusmateriaali.

”Minulla siinä meni 13 vuoden työt, joillain kollegoilla kolmen vuosikymmenen. Se tuntui väijytykseltä.”

Pääministeri Viktor Orbánin riippumattoman median vastainen operaatio oli näyttänyt voimansa.


Unkarin sananvapaus ja lehdistönvapaus ovat heikentyneet vaiheittain Orbánin ja Fidesz-puolueen kymmenen vallassa­olovuoden aikana.

Népszabadságin lakkautus tapahtui pian sen jälkeen, kun Orbanin lähipiiriin kuuluva liikemies Lörinc Mészáros oli ostanut lehteä kustantaneen yhtiön.

Kolmessa vuodessa huolestuttava kehitys on Gergelyn mukaan vain kiihtynyt.

Gergely työskentelee nykyisin viikkolehti HVG:ssä. Hän on yksi puhujista torstaina Päivälehden museossa pidettävässä sananvapausseminaarissa, jonka järjestää lehdistönvapausjärjestö International Press Instituten Suomen-osasto.

Ensimmäisessä vaiheessa hallitus otti haltuunsa julkiset televisio- ja radiokanavat ja kansallisen uutistoimiston. Niitä kaikkia johtaa yksi päätoimittaja, ja ne julkaisevat kaikissa kanavissa hallitusmyönteistä propagandaa.

Toisessa vaiheessa hallitus ajoi riippumattoman median talousahdinkoon. Valtiollinen uutistoimisto jakoi uutisiaan ilmaiseksi, mikä tappoi kilpailijoita.

Viime vuonna perustettiin Kesma, jota Gergely kutsuu Kuolemantähdeksi. Se on yli 400 kaupallisen verkkosivuston, kaapelikanavan, tabloidin, urheilulehden ja radiokanavan yhteenliittymä, jonka omistaa säätiö. Oligarkkiomistajat lahjoittivat mediayhtiönsä säätiölle näennäisesti ilman korvausta.

Kesman perustaminen varmisti, että oikeistopopulistista ja hallitusmyönteistä sisältöä julkaisee suuri osa mediasta ruokablogeista lähtien. Kesma kerää Gergelyn mukaan myös 80 prosenttia alan mainostuloista.

EU-komission tilaamassa selvityksessä todettiin loppukesästä, että Kesma vaarantaa Unkarin median moniarvoisuuden ja lehdistönvapauden. Hallitus on määritellyt Kesman kansallisen edun puolustajaksi, joten sen toimintaa ei valvo mikään riippumaton elin.

Gergelyn mukaan hallitus heikentää journalismin uskottavuutta tahallaan eikä välitä siitä, että hallitusmyönteistä mediaa pidetään epäeettisenä. Sen ansiosta ihmiset eivät luota enää muuhunkaan mediaan, vaikka se yrittäisi noudattaa journalismin etiikkaa.

”Se on turhauttavaa. En pysty edes sanomaan, miten turhauttavaa se on”, hän sanoo.

Myös toimittajien keskuudessa on meneillään iso keskustelu siitä, miten nykyisenlaisessa ympäristössä pitäisi toimia. Vaihtoehtoja on Gergelyn mukaan kaksi.

”Joko ajattelet, että journalistin etiikka on tärkeämpää kuin mikään ja että pitää pitää kiinni ammatillisuudesta. Pitää selvitä, vaikka muut käyttävät likaisia keinoa. Minä uskon siihen ratkaisuun.”

Periaate on hänen mukaansa sama kuin oikeuslaitoksen riippumattomilla tuomareilla, jotka nojaavat päätöksissään vain lakiin.

Osa toimittajista on toisen vaihtoehdon kannalla ja ajattelee, että toimittajan pitäisi ottaa aktivistin rooli ja osallistua poliittiseen taisteluun.

Sitä Gergely ei kannata. Hänestä journalistien pitää pysyä poliittisesti riippumattomina.

Hallitus ja hallitusmyönteiset viestimet mustamaalaavat aktiivisesti riippumattoman median toimittajia ja kansalaisjärjestöjen edustajia ja kutsuvat heitä julkisesti valtion vihollisiksi.

Silloin tällöin Gergely kohtaa kuitenkin lastensa koulussa tai kadulla ihmisen, jolta hän saa kiitosta tekemästään työstä.

”En ole pessimistinen tulevaisuuden suhteen. Tämä ei voi jatkua ikuisesti”, hän sanoo.

”En tiedä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu, mutta on varmaa, että aion raportoida siitä.”


Slovakia: Toimittajan murha herätti

Puolitoista vuotta sitten Slovakiassa tapahtui murha, joka herätti monet tajuamaan, miten laajalle korruptio oli levinnyt ja miten se uhkasi demokratiaa.

Poliitikkojen ja mafian kytköksiä tutkinut toimittaja Ján Kuciak ja hänen puolisonsa Martina Kušnírová teloitettiin kotiinsa. Se sai kymmenettuhannet slovakialaiset lähtemään kaduille mielenosoituksiin, jotka olivat suurimmat sitten vuoden 1989 samettivallankumouksen.

”Murhien jälkeen yhteiskunta järkkyi ja tajusi toimittajien roolin. Toimittajien piti myös kysyä itseltään vaikeita kysymyksiä”, sanoo Slovakian suurimman uutismedian SME:n päätoimittaja Beata Balogová.

Hänen mukaansa oli vaikeaa selittää ihmisille, miksi toimittajan murhaaminen oli niin merkittävä asia verrattuna kaikkiin muihin murhiin.

”Meidän piti selittää, että journalismi on yksi demokraattisista instituutioista. Että se takaa kansalaisille mahdollisuuden kontrolloida vallanpitäjiä.”

Ennen murhaa sananvapaus ja lehdistönvapaus olivat kaventuneet myös Slovakiassa, vaikka tilanne ei hänen mukaansa olekaan yhtä paha kuin naapurimaassa Unkarissa. Toisin kuin Unkarissa, Slovakiassa toimii vielä riippumattomia mediataloja, ja toimittajien tekemät paljastukset voivat edelleen parhaimmillaan johtaa poliitikkojen eroon.

Myös Slovakiassa poliitikot kuitenkin haukkuvat riippumattoman ja kriittisen median toimittajia valtion vihollisiksi ja maanpettureiksi, jos nämä eivät tyydy vain tiedottamaan, mitä poliitikot sanovat.

Balogová on kokenut painostusta myös omassa päätoimittajan työssään. Hänen lehteään vastaan on kesken yli 50 oikeusjuttua. Edellinen pääministeri haukkui häntä julkisesti, koska hän oli antanut haastattelun itävaltalaiselle lehdelle.

30 vuotta Berliinin muurin murtumisen ja Itä-Euroopan entisten kommunistivaltojen vapautumisen jälkeen demokratia on jälleen uhattuna. Mitä oikein tapahtui?

”En usko, että kansa on luopunut vapaudesta. On ollut tärkeä oppi, että vapaus voidaan menettää myös demokraattisella tavalla. Kun poliitikot voittavat vaaleissa, he ajattelevat, että heillä on lupa rikkoa sääntöjä”, Balogová sanoo.

”Olemme risteyksessä, jossa kansan pitää ymmärtää, että olemme vaarassa menettää demokratian.”

Ensi vuonna Slovakian parlamenttivaaleissa mitataan, saavatko demokraattiset voimat tarpeeksi kannatusta. Presi­dentinvaalit voitti tänä vuonna liberaali ja korruptiota vastaan kampanjoinut asianajaja Zu­zana Čaputová. Se antaa toivoa.

”Olen optimisti, että slovakit vielä ymmärtävät että heidän pitää aktiivisesti suojella demokratiaa, koska se on alati vaarassa.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  4. 4

   USA:n varapresidentti Pence: Turkki suostunut tulitaukoon

  5. 5

   Äiti eristi lehmätaiteilija Miina Äkkijyrkkän lapsena vasikkakarsinaan – itse hän itkee, jos lapset pitävät hänestä hengähdystaukoa

  6. 6

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  7. 7

   Ravintolayhtiö ajautui ongelmiin ja joutuu lopettamaan kaikki ravintolansa: Klassikkoravintolat Rivoli ja Rivoletto sulkevat ovensa

  8. 8

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  9. 9

   Suomalainen Antti Haataja voitti toisen palkinnon ”luontokuvien Oscareissa” kuvallaan jäniksestä talvimaisemassa

  10. 10

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  3. 3

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  4. 4

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  5. 5

   EU-johtajat hyväksyivät Britannian ja EU:n uuden brexit-sopimuksen – Tämä sopimuksesta tiedetään juuri nyt

  6. 6

   Miksi tuhannet miehet vaelsivat jopa puolen Euroopan halki kuollakseen lähellä Itämeren rantaa 3 000 vuotta sitten?

  7. 7

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  8. 8

   Verenkierto-ongelmat voivat näkyä kynsistä – Näin tunnistat poikkeavat kynnet, jotka saattavat olla merkki terveysongelmista

   Tilaajille
  9. 9

   Tripla avattiin: Kuvat ja video esittelevät Pasilan uuden keskuksen

  10. 10

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  3. 3

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  4. 4

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  5. 5

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  6. 6

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  7. 7

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  8. 8

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  9. 9

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  10. 10

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  11. Näytä lisää