Ulkomaat

Tule kuuntelemaan keskustelua Helsingissä torstai-iltana

Unkarilainen ja slovakialainen toimittaja kertovat, miten lehdistön­vapaus on heikentynyt heidän kotimaissaan.

Unkari: Suurin päivälehti lakkautettiin yllättäen

Lähes päivälleen kolme vuotta sitten, 8. lokakuuta 2016, Unkarin suurimman päivälehden ­varapäätoimittaja Márton Gergely sai lukea tiedotteesta, että hänen lehtensä oli lakkautettu.

Vielä edellisenä päivänä perjantaina Népszabadság-lehden toimitus oli tehnyt normaalisti valmiiksi seuraavan päivän lehden.

Edessä piti olla muutto uusiin tiloihin. Työntekijät pakkasivat toimituksen tavarat muuttolaatikoihin ja liimasivat laatikoihin tarrat, jotka kertoivat, mihin laatikot piti viedä uudessa toimituksessa.

”Kävimme viimeistä kertaa drinkeillä vanhassa naapurustossa ja lähdimme kotiin uskoen, että sunnuntaina työt jatkuvat uudessa toimituksessa”, Gergely kertoo.

Eivät jatkuneet. Lauantaina toimittajat huomasivat, että he eivät enää päässeet työsähköpostiinsa. Pian omistaja julkaisi tiedotteen, jonka mukaan lehti oli lakkautettu ja kaikki 90 työntekijää lomautettu.

Omistajan haltuun vanhan toimituksen muuttolaatikoihin jäivät toimittajien kaikki arkistot, kontaktit ja journalistinen tutkimusmateriaali.

”Minulla siinä meni 13 vuoden työt, joillain kollegoilla kolmen vuosikymmenen. Se tuntui väijytykseltä.”

Pääministeri Viktor Orbánin riippumattoman median vastainen operaatio oli näyttänyt voimansa.


Unkarin sananvapaus ja lehdistönvapaus ovat heikentyneet vaiheittain Orbánin ja Fidesz-puolueen kymmenen vallassa­olovuoden aikana.

Népszabadságin lakkautus tapahtui pian sen jälkeen, kun Orbanin lähipiiriin kuuluva liikemies Lörinc Mészáros oli ostanut lehteä kustantaneen yhtiön.

Kolmessa vuodessa huolestuttava kehitys on Gergelyn mukaan vain kiihtynyt.

Gergely työskentelee nykyisin viikkolehti HVG:ssä. Hän on yksi puhujista torstaina Päivälehden museossa pidettävässä sananvapausseminaarissa, jonka järjestää lehdistönvapausjärjestö International Press Instituten Suomen-osasto.

Ensimmäisessä vaiheessa hallitus otti haltuunsa julkiset televisio- ja radiokanavat ja kansallisen uutistoimiston. Niitä kaikkia johtaa yksi päätoimittaja, ja ne julkaisevat kaikissa kanavissa hallitusmyönteistä propagandaa.

Toisessa vaiheessa hallitus ajoi riippumattoman median talousahdinkoon. Valtiollinen uutistoimisto jakoi uutisiaan ilmaiseksi, mikä tappoi kilpailijoita.

Viime vuonna perustettiin Kesma, jota Gergely kutsuu Kuolemantähdeksi. Se on yli 400 kaupallisen verkkosivuston, kaapelikanavan, tabloidin, urheilulehden ja radiokanavan yhteenliittymä, jonka omistaa säätiö. Oligarkkiomistajat lahjoittivat mediayhtiönsä säätiölle näennäisesti ilman korvausta.

Kesman perustaminen varmisti, että oikeistopopulistista ja hallitusmyönteistä sisältöä julkaisee suuri osa mediasta ruokablogeista lähtien. Kesma kerää Gergelyn mukaan myös 80 prosenttia alan mainostuloista.

EU-komission tilaamassa selvityksessä todettiin loppukesästä, että Kesma vaarantaa Unkarin median moniarvoisuuden ja lehdistönvapauden. Hallitus on määritellyt Kesman kansallisen edun puolustajaksi, joten sen toimintaa ei valvo mikään riippumaton elin.

Gergelyn mukaan hallitus heikentää journalismin uskottavuutta tahallaan eikä välitä siitä, että hallitusmyönteistä mediaa pidetään epäeettisenä. Sen ansiosta ihmiset eivät luota enää muuhunkaan mediaan, vaikka se yrittäisi noudattaa journalismin etiikkaa.

”Se on turhauttavaa. En pysty edes sanomaan, miten turhauttavaa se on”, hän sanoo.

Myös toimittajien keskuudessa on meneillään iso keskustelu siitä, miten nykyisenlaisessa ympäristössä pitäisi toimia. Vaihtoehtoja on Gergelyn mukaan kaksi.

”Joko ajattelet, että journalistin etiikka on tärkeämpää kuin mikään ja että pitää pitää kiinni ammatillisuudesta. Pitää selvitä, vaikka muut käyttävät likaisia keinoa. Minä uskon siihen ratkaisuun.”

Periaate on hänen mukaansa sama kuin oikeuslaitoksen riippumattomilla tuomareilla, jotka nojaavat päätöksissään vain lakiin.

Osa toimittajista on toisen vaihtoehdon kannalla ja ajattelee, että toimittajan pitäisi ottaa aktivistin rooli ja osallistua poliittiseen taisteluun.

Sitä Gergely ei kannata. Hänestä journalistien pitää pysyä poliittisesti riippumattomina.

Hallitus ja hallitusmyönteiset viestimet mustamaalaavat aktiivisesti riippumattoman median toimittajia ja kansalaisjärjestöjen edustajia ja kutsuvat heitä julkisesti valtion vihollisiksi.

Silloin tällöin Gergely kohtaa kuitenkin lastensa koulussa tai kadulla ihmisen, jolta hän saa kiitosta tekemästään työstä.

”En ole pessimistinen tulevaisuuden suhteen. Tämä ei voi jatkua ikuisesti”, hän sanoo.

”En tiedä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu, mutta on varmaa, että aion raportoida siitä.”


Slovakia: Toimittajan murha herätti

Puolitoista vuotta sitten Slovakiassa tapahtui murha, joka herätti monet tajuamaan, miten laajalle korruptio oli levinnyt ja miten se uhkasi demokratiaa.

Poliitikkojen ja mafian kytköksiä tutkinut toimittaja Ján Kuciak ja hänen puolisonsa Martina Kušnírová teloitettiin kotiinsa. Se sai kymmenettuhannet slovakialaiset lähtemään kaduille mielenosoituksiin, jotka olivat suurimmat sitten vuoden 1989 samettivallankumouksen.

”Murhien jälkeen yhteiskunta järkkyi ja tajusi toimittajien roolin. Toimittajien piti myös kysyä itseltään vaikeita kysymyksiä”, sanoo Slovakian suurimman uutismedian SME:n päätoimittaja Beata Balogová.

Hänen mukaansa oli vaikeaa selittää ihmisille, miksi toimittajan murhaaminen oli niin merkittävä asia verrattuna kaikkiin muihin murhiin.

”Meidän piti selittää, että journalismi on yksi demokraattisista instituutioista. Että se takaa kansalaisille mahdollisuuden kontrolloida vallanpitäjiä.”

Ennen murhaa sananvapaus ja lehdistönvapaus olivat kaventuneet myös Slovakiassa, vaikka tilanne ei hänen mukaansa olekaan yhtä paha kuin naapurimaassa Unkarissa. Toisin kuin Unkarissa, Slovakiassa toimii vielä riippumattomia mediataloja, ja toimittajien tekemät paljastukset voivat edelleen parhaimmillaan johtaa poliitikkojen eroon.

Myös Slovakiassa poliitikot kuitenkin haukkuvat riippumattoman ja kriittisen median toimittajia valtion vihollisiksi ja maanpettureiksi, jos nämä eivät tyydy vain tiedottamaan, mitä poliitikot sanovat.

Balogová on kokenut painostusta myös omassa päätoimittajan työssään. Hänen lehteään vastaan on kesken yli 50 oikeusjuttua. Edellinen pääministeri haukkui häntä julkisesti, koska hän oli antanut haastattelun itävaltalaiselle lehdelle.

30 vuotta Berliinin muurin murtumisen ja Itä-Euroopan entisten kommunistivaltojen vapautumisen jälkeen demokratia on jälleen uhattuna. Mitä oikein tapahtui?

”En usko, että kansa on luopunut vapaudesta. On ollut tärkeä oppi, että vapaus voidaan menettää myös demokraattisella tavalla. Kun poliitikot voittavat vaaleissa, he ajattelevat, että heillä on lupa rikkoa sääntöjä”, Balogová sanoo.

”Olemme risteyksessä, jossa kansan pitää ymmärtää, että olemme vaarassa menettää demokratian.”

Ensi vuonna Slovakian parlamenttivaaleissa mitataan, saavatko demokraattiset voimat tarpeeksi kannatusta. Presi­dentinvaalit voitti tänä vuonna liberaali ja korruptiota vastaan kampanjoinut asianajaja Zu­zana Čaputová. Se antaa toivoa.

”Olen optimisti, että slovakit vielä ymmärtävät että heidän pitää aktiivisesti suojella demokratiaa, koska se on alati vaarassa.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  2. 2

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  3. 3

   Kauppasodan vaikutukset näkyvät jo eri puolilla maailmaa: Thaimaassa hotellihinnat ovat jopa puolittuneet, Islannissa turistien määrä romahti

  4. 4

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  5. 5

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaiset turistit ovat ”yleensä parhaita asiakkaita”, ja thaimaalaisen lomasaaren yrittäjät kertovat, mistä se johtuu

  8. 8

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  9. 9

   Viron poliisi: Tallink Siljan laivalta löytyivät 25-vuotiaan ja 21-vuotiaan suomalaisen ruumiit

  10. 10

   Kuuluuko tarpeiden tekeminen toisen metsään jokamiehen oikeuksiin?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  2. 2

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  4. 4

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  5. 5

   Viron poliisi: Tallink Siljan laivalta löytyivät 25-vuotiaan ja 21-vuotiaan suomalaisen ruumiit

  6. 6

   Suomalaiset turistit ovat ”yleensä parhaita asiakkaita”, ja thaimaalaisen lomasaaren yrittäjät kertovat, mistä se johtuu

  7. 7

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  8. 8

   Suvi Auvinen oli vuosia Suomen tunnetuin anarkisti, mutta nyt hän tekee töitä kokoomusvaikuttajien viestintätoimistossa

   Tilaajille
  9. 9

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  10. 10

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  8. 8

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  9. 9

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää