Ulkomaat

Presidentti Trump tarjoutui välittäjäksi Turkin ja kurdien välille mutta varoitti Yhdysvaltojen olevan valmis koviin otteisiin

Yli 70 000 ihmistä on paennut Turkin hyökkäystä Pohjoisessa Syyriassa. Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan yksi vaihtoehto kriisissä on, että Yhdysvallat edesauttaisi sopimuksen laatimista Turkin ja kurdien välille.

rac
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi Twitterissä myöhään torstaina Suomen aikaan, että Yhdysvallat voisi mahdollisesti edesauttaa sopimuksen syntymistä Turkin ja kurdien välille.

”Toivon, että voimme neuvotella”, Trump sanoi toimittajille Valkoisessa talossa torstaiyönä Suomen aikaan. Trumpin mukaan Yhdysvallat on kuitenkin valmis kovempiin otteisiin.

”Turkki tietää, mitä mieltä olen. Tulemme ehkä tekemään jotakin hyvin, hyvin ankaraa joko pakotteilla tai muilla taloudellisilla jutuilla”, Trump sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan selittämättä mahdollisia keinoja sen tarkemmin.

Kolmas vaihtoehto on Trumpin mukaan sotilaallinen väliintulo ja ”tuhansien sotilaiden” lähettäminen alueelle.

Raja ylittyy Yhdysvaltojen mukaan, jos Turkki kohdistaa taistelutoimensa siviilikohteisiin tai sen toimet menevät etnisen puhdistuksen puolelle. Tahallinen hyökkäys siviilejä vastaan täyttää myös kansainvälisesti tunnustetut sotarikoksen merkit. Tietyn etnisen ryhmän, kuten esimerkiksi kurdien, ottaminen sotatoimien kohteeksi voidaan tulkita joukkotuhonnaksi ja rikokseksi ihmisyyttä vastaan.
Vaihtoehto sotilaallisesta väliintulosta ja Turkin rankaisemisesta taloudellisesti olisi täysi suunnanmuutos sille, mitä Valkoinen talo maanantaina sanoi.

Tuolloin Trump ilmoitti vetävänsä joukkojaan Pohjois-Syyriasta ja, ettei Yhdysvallat aio estää Turkkia etenemästä suunnitelmissaan koskien Koillis-Syyriaa. Turkki oli ennen sitä jo pitkään suunnitellut eräänlaisen ”turvavyöhykkeen” luomista Syyrian puolelle maiden välistä rajaa ja Koillis-Syyriaa hallinnoivien kurdijoukkojen ajamista kauemmas.


Ennen kuluvaa viikkoa Yhdysvallat oli Syyrian kurdijoukkojen liittolainen ja Trump oli uhannut Turkkia muun muassa ”taloudellisella tuhoamisella”, mikäli se hyökkäisi kurdeja vastaan.

Torstaina myös lähes 30 Yhdysvaltain edustajainhuoneen republikaanipoliitikkoa kertoi aikovansa esittää suunnitelmia Turkkiin kohdistuvista pakotteista. Senaatin republikaani- ja demokraattipoliitikot ovat jo aiemmin kertoneet vastaavista suunnitelmista.

Ranskan eurooppaministeri Amélie de Montchalin sanoi perjantaina Reutersin mukaan, että mahdollisista pakotteista keskustellaan myös EU:n huippukokouksessa ensi viikolla.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan puolusti torstaina kiivaasti maansa hyökkäystä Syyrian kurdialueelle ja esitti EU:lle uhkauksen.

Erdoğan sanoi, että Turkki avaa maassaan oleville syyrialaisille pakolaisille portit Eurooppaan, jos EU määrittelee Turkin operaation hyökkäykseksi Syyriaan.

”Hei EU, herätys. Toistan sen: jos yritätte kehystää operaatiomme maahanhyökkäykseksi, tehtävämme on selvä. Me avaamme portit ja lähetämme 3,6 miljoonaa siirtolaista luoksenne”, Erdoğan sanoi parlamentille pitämässään puheessa uutistoimisto AFP:n mukaan.


Turkilla ja EU:lla on sopimus siitä, että Turkki ei päästä pakolaisia Eurooppaan. Turkki on uhannut rikkoa sopimuksen, ellei EU auta perustamaan Syyriaan ”turvavyöhykettä”, jonne Turkki siirtäisi ainakin miljoona maahan Syyriasta sotaa vuodesta 2011 alkaen saapunutta pakolaista.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi keskiviikkona, että EU ei osallistu Turkin tavoitteleman ”turvavyöhykkeen” kustannuksiin.

EU-maiden diplomaatit kommentoivat torstaina nimettöminä, että aiemmin tehty pakolaissopimus Turkin kanssa on asettanut Euroopan alttiiksi Erdoğanin uhkauksille.

”Olemme saattaneet itsemme asemaan, jossa Turkin ja EU:n suhde on yksiulotteinen. Se perustuu vain yhteen asiaan, ja syntynyt voimatasapaino on meille epäedullinen”, eräs eurooppalaisdiplomaatti sanoi Reutersille.

”Meidän pitää panna talomme järjestykseen. Pakolaisongelmaan ei ole tullut ratkaisua, joten olemme alttiita tälle kiristykselle.”

Toinen eurooppalaisdiplomaatti sanoi Reutersille, että kasassa ovat ”katastrofin ainekset turkkilaisille, kurdeille ja meille”.

”Tämä Turkin väliintulo – – avaa Pandoran lippaan.”

YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimiston Ochan mukaan jopa 70 000 siviiliä on paennut kodeistaan Syyrian ja Turkin raja-alueella sen jälkeen, kun Turkki keskiviikkona aloitti hyökkäyksensä.

Syyrian kurdijoukot vaikuttivat menettävän viimeisen mahdollisen suojelijansa Turkin hyökkäykseltä, kun Syyrian hallituksen edustaja kutsui kurdeja maanpettureiksi.

Vielä keskiviikkona lähde Syyrian ulkoministeriöstä oli sanonut uutistoimisto Reutersin mukaan, että hallitus olisi ”valmis avaamaan sylin tuhlaajapojilleen, mikäli he palaavat järkiinsä”. Tämä viittasi epäilemättä kurdeihin.


Torstaina varaulkoministeri Faisal Maqdad kuitenkin sanoi, että kurdijoukot ”ovat pettäneet maansa ja tehneet rikoksia sitä vastaan”.

”Emme suostu minkäänlaiseen vuoropuheluun tai keskusteluun niiden kanssa, joista oli tullut ulkovaltojen panttivankeja. – – Washingtonin agentit eivät tule saamaan mitään jalansijaa Syyrian alueella”, Maqdad sanoi Reutersin mukaan toimittajille Damaskoksessa.

Keskiviikkona alkanut Turkin hyökkäys on vetänyt maton kurdien alta.

Syyrian sodan käänteissä kurdit ovat onnistuneet luomaan autonomisesti hallitsemansa alueen. Kurdit eivät ole taistelleet sodassa suoraan hallitusta vastaan, vaan maan koillisosa on päätynyt heidän hallintaansa pääosin jihadistijärjestö Isisin käsistä.


Yhdysvallat tuki ja aseisti kurdijoukkoja mutta jätti ne pulaan, kun se maanantaina veti sotilaansa kurdialueelta Turkin rajan tuntumasta. Käytännössä Yhdysvallat näytti näin vihreää valoa Turkin hyökkäykselle, jolla tämä oli uhannut jo pitkään.

Sen jälkeen kurdit vetosivat turhaan Venäjään saadakseen suojelua Turkkia vastaan. Viimeisenä oljenkortenaan kurdien oli arveltu kääntyvän Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallituksen puoleen.

Mitä hyökkäyksestä tiedetään?

Hyökkäys alkoi rajuilla ilmaiskuilla kurdien puolustuksen avainkohteisiin Syyrian-puoleisella rajalla keskiviikkona iltapäivällä. Myöhemmin keskiviikkona Turkki käynnisti maahyökkäyksen Tal Abiadin rajakaupungissa.

Torstaina alkuillasta kurdien johtama SDF-liittouma tiedotti Reutersin mukaan, että Turkin sotilaat ja Turkin tukemat syyrialaiset kapinallistaistelijat ovat saartaneet Ras al-Ainin ja Tal Abiadin rajakaupungit vallattuaan kylät niiden ympäriltä.


Syyrian sotaa seuraavan Syrian Observatory for Human Rights -järjestön (SOHR) mukaan ainakin 23 kurditaistelijaa oli kuollut torstai-iltapäivään mennessä. Erdoğan väitti Turkin sotilaiden tappaneen yli sata vihollistaistelijaa.

Turkin puolustusministeriö kertoi perjantaiaamuna ensimmäisestä Turkin sotilaan kuolemasta. Turkin keskiviikkona aloittamassa hyökkäyksessä on puolustusministeriön mukaan lisäksi loukkaantunut kolme sotilasta ”operaation alueella”. AFP:n mukaan ministeriö ei antanut tarkempia tietoja tapauksista.

SOHR:n mukaan kymmenettuhannet ovat paenneet hyökkäyksen alun jälkeen ja Ras al-Ainin sekä Darbasiyan kaupungit olivat käytännössä autioituneet.

SDF sanoi yhdeksän siviilin kuolleen rajaseudulla Syyriassa Turkin hyökkäyksen alkamisen jälkeen.

Turkin puolella rajakaupungeissa raketit ja kranaatit tappoivat kuusi ihmistä, joista yksi oli syyrialainen yhdeksänkuukautinen vauva, kertoivat turkkilaiset paikallisviranomaiset AFP:n mukaan. Loukkaantuneita oli viranomaisten mukaan kymmeniä. AFP:n toimittaja kertoi jatkuvista räjähdyksistä Akçakalen rajakaupungissa Turkissa.

AFP:n toimittajat näkivät kymmeniä ajoneuvoja kuljettamassa taistelijoita rajan yli Turkista Syyriaan. Turkin sotilaiden rinnalle on paljon taistelijoita syyrialaisista kapinallisryhmistä, jotka ovat aiemmin sotineet Syyrian hallituksen joukkoja vastaan. He ovat enimmäkseen sunniarabeja.

SDF ilmoitti, että vankila, jossa pidetään Isisin taistelijoita, sai osuman Turkin ilmaiskuissa. Kurdiviranomaisten mukaan tämä vankila on Qamishlin rajakaupungissa.

Irak on lähettänyt lisäjoukkoja Syyrian rajalle estääkseen Isis-taistelijoiden tunkeutumisen Irakin puolelle mahdollisten vankilapakojen seurauksena, kertoi Irakin hallitukselle työskentelevä terrorismiasiantuntija Hisham al-Hashim Twitterissä.


Miksi Turkki hyökkäsi Syyriaan?

Sotilasliitto Naton jäsenmaa Turkki perustelee hyökkäystään turvallisuussyillä. Se on sanonut luovansa operaatiollaan rajansa taakse noin 480 kilometriä pitkän ja 30 kilometriä syvän ”turvavyöhykkeen”.

Alue on ollut Syyrian kurdijoukkojen hallussa. Turkki haluaa paitsi siirtää ”turvavyöhykkeelle” syyrialaisia pakolaisia myös ajaa kurdijoukot syvemmälle Syyriaan.

Erdoğanin hallinto näkee Syyrian kurdijoukkojen kytkeytyvän Kurdistanin työväenpuolueeseen (PKK), jota vastaan Turkki on sotinut omalla maaperällään yli 30 vuotta ja jota länsivallatkin pitävät terroristijärjestönä.

Onnistuessaan sotilasoperaatio merkitsee käytännössä kurdien ja muiden alueella asuvien kansanryhmien ajamista itsehallintoalueensa pohjoisosista ja Syyrian pohjoisreunan siirtymistä tosiasiallisesti Turkin hallintaan.


Lue myös: Kommentti: Kurdit auttoivat tuhoamaan Isisin, perustivat orastavan demokratian ja joutuivat nyt Naton siunaaman hyökkäyksen kohteeksi

Miten hyökkäykseen on reagoitu?

Turkin hyökkäys on nostattanut maailmalla voimakkaita vastalauseita. Useat Euroopan maat, myös Suomi, ovat vaatineet Turkkia keskeyttämään hyökkäyksen. EU-komissio totesi torstaina, että hyökkäys on jälleen uusi este YK:n vetämälle Syyrian rauhanprosessille.

Arabimaita edustava Arabiliitto ilmoitti kokoontuvansa hätäkokoukseen lauantaina Egyptin toiveesta. Useat arabimaat tuomitsivat Turkin hyökkäyksen.

Torstaina Erdoğan soimasi arvostelevia arabimaita sanomalla, että Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi on ”murhannut demokratian” ja Saudi-Arabia saattanut Jemenin tuhon partaalle.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui torstaina hätäkokoukseen Turkin hyökkäyksen vuoksi. Kokouksen jälkeen muun muassa Yhdysvaltain YK-lähettiläs varoitti Turkkia Reutersin mukaan siitä, että sen toimilla tulisi olemaan seuraamuksia, mikäli se ei vastaisi esimerkiksi Isis-taistelijoita koskeviin vaatimuksiin.

Myös esimerkiksi Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian on esittänyt huolensa esimerkiksi siitä, kuinka huolehditaan niiden paikkojen turvallisuudesta, joissa Isis-taistelijoita pidetään.

Turvallisuusneuvoston eurooppalaiset jäsenmaat olivat jo aiemmin tuominneet Turkin hyökkäyksen.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puolusti keskiviikkona päätöstään vetää Yhdysvaltain joukot rajalta, mutta hän moitti Turkin hyökkäystä ”huonoksi ideaksi”. Trump sanoi kurdien taistelevan oman maansa puolesta ja vetosi historiaan.

”Kuten joku kirjoitti tänään kovin, kovin voimallisessa artikkelissa, he eivät auttaneet meitä toisessa maailmansodassa, he eivät auttaneet meitä esimerkiksi Normandiassa”, Trump sanoi AFP:n mukaan viitaten länsiliittoutuneiden maihinnousuun natsi-Saksan valtaamaan Ranskaan vuonna 1944.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo sanoi Reutersin mukaan, että Turkin hyökkäyksellä ei ole Yhdysvaltain hyväksyntää.

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg puolusti keskiviikon tiedotustilaisuudessa Turkkia sanomalla, että Turkilla oli ”perusteltuja turvallisuushuolia”.

”Luotan siihen, että Turkki toimii maltilla ja takaa, että kaikki sen mahdolliset toimet Pohjois-Syyriassa ovat rajattuja ja harkittuja”, Stoltenberg sanoi Reutersin mukaan.

Myös Iran ja Kiina ovat tuominneet Turkin hyökkäyksen.


Mitä hyökkäyksestä voi seurata?

Hyökkäys voi mullistaa Syyrian sodan asetelmat ja synnyttää laajempaa sekasortoa. Yksi huoli liittyy jihadistijärjestö Isisin mahdolliseen uuteen nousuun.

Syyrian kurdit olivat keskeisessä roolissa Isisin kukistamisessa Syyrian alueella. Isisin ”kalifaatin” kaatumisen jälkeen kurdien SDF-joukot ovat vartioineet leireillä ja vankiloissa noin sataatuhatta ihmistä, joista tuhannet ovat Isisin taistelijoita.

Turkin hyökkäys sitoo kurdijoukot puolustustaisteluun, mikä voi antaa Isisille mahdollisuuksia vapauttaa taistelijoitaan vankiloista ja leireiltä.

Yhdysvaltain puolustusministeriö varoitti jo elokuussa, että Isis on nostamassa uudelleen päätään, eikä kurdeilla ole riittävästi voimavaroja vartioida vankiloita ja leirejä.

Erdoğan vakuutti torstaina, että Syyrian kurdialueilla vankiloissa olevat Isis-taistelijat pysyvät vankiloissa myös Turkin hallitessa aluetta.

Lue myös: Kommentti: Turkin hyökkäyksen seurauksena Isisin jäsenet saattavat päästä vapaaksi

 

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  4. 4

   Suomalainen Antti Haataja voitti toisen palkinnon ”luontokuvien Oscareissa” kuvallaan jäniksestä talvimaisemassa

  5. 5

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  6. 6

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  7. 7

   Ravintolayhtiö ajautui ongelmiin ja joutuu lopettamaan kaikki ravintolansa: Klassikkoravintolat Rivoli ja Rivoletto sulkevat ovensa

  8. 8

   Äiti eristi lehmätaiteilija Miina Äkkijyrkkän lapsena vasikkakarsinaan – itse hän itkee, jos lapset pitävät hänestä hengähdystaukoa

  9. 9

   USA:n varapresidentti Pence: Turkki suostunut tulitaukoon

  10. 10

   Jesse Puljujärvi parsii itseluottamustaan kokoon pala palalta: ”Kyllä siinä vielä tekemistä on”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  3. 3

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  4. 4

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  5. 5

   EU-johtajat hyväksyivät Britannian ja EU:n uuden brexit-sopimuksen – Tämä sopimuksesta tiedetään juuri nyt

  6. 6

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  7. 7

   Verenkierto-ongelmat voivat näkyä kynsistä – Näin tunnistat poikkeavat kynnet, jotka saattavat olla merkki terveysongelmista

   Tilaajille
  8. 8

   Tripla avattiin: Kuvat ja video esittelevät Pasilan uuden keskuksen

  9. 9

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  10. 10

   Kommentti: Kuka putoaa kyydistä? Triplan kauppakeskus on yllätyksetön, mutta nyt alkavassa pudotuspelissä sillä on yksi valtti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  3. 3

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  4. 4

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  5. 5

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  6. 6

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  7. 7

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  8. 8

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  9. 9

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  10. 10

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  11. Näytä lisää