Ulkomaat

Ministeri Tuppurainen: Hermot ovat kiristyneet Brysselissä – Britannia ja Irlanti näkivät ”tien mahdolliseen sopimukseen aukeavan”

Suomen Eurooppa-ministeri Tytti Tuppurainen keskusteli Brysselissä Britannian EU-erosta. Britannian ja Irlannin pääministeritapaamisessa nähtiin tien aukeavan mahdolliselle sopimukselle.

Bryssel

Suomen Eurooppa-ministeri Tytti Tuppurainen (sd) on huomannut tunnelman kiristyneen Brysselissä Britannian EU-eron lähestyessä. Mikäli muusta ei sovita, Britannia lähtee unionista lokakuun lopussa.

”Olen huomannut hermojen kiristymisen selkeästi ja sanoinkin siitä puheessani parlamentille. Todennäköisyys sopimuksettomalle brexitille on erittäin korkea.”

Tuppurainen osallistui keskiviikkona ja torstaina Euroopan parlamentin täysistuntoihin EU-puheenjohtajamaan ministerineuvoston edustajana. Tuppuraisen lisäksi parlamentille puhuivat komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja EU:n brexit-pääneuvottelija Michel Barnier.

Tuppuraisen mukaan Barnierin ja Junckerin arvio Britannian pääministerin Boris Johnsonin ehdotuksista on ”aika pessimistinen”. Sopimus ei vastaa Tuppuraisen mukaan niitä odotuksia, jotka on EU.ssa yhdessä asetettu toimivalle erosopimukselle.

Nyt Tuppuraisen mukaan eletään ”korkean riskin vaihetta”, ja äkkieron välttämiseksi tarvittaisiin todella määrätietoista työtä. Käsissä on pattitilanne, sillä EU ei ole ollut tyytyväinen Johnsonin ehdotuksiin eikä sitä seuranneisiin selvennyksiin. Sopimusneuvotteluita ei Brysselissä juuri nyt käydä, Tuppurainen sanoo.

Johnson on toivonut, että Euroopan unioni tulisi Britanniaa vastaan kompromissiesityksellä. Tuppurainen pitää tätä epätodennäköisenä.

”Euroopan unioni on tehnyt oman ehdotuksensa. Tämä erosopimus ei ole kelvannut pääministeri [Theresa] Mayn eikä Johnsonin aikana. Nyt Britannia tehnyt oman ehdotuksen, jonka EU arvioi riittämättömäksi. EU ei ole tekemässä uutta ehdotusta.”

Pallo on Britannialla, Tuppurainen painottaa.

Yhtenä mahdollisuutena umpisolmun avaamiseen pidettiin Britannian pääministerin Johnsonin ja Irlannin pääministerin Leo Varadkarin torstaista tapaamista. Päämiehet antoivat lounastapaamisesta vain lyhyen lausunnon, jonka mukaan ”sopimus on kaikkien etu”.

”Tie mahdolliseen sopimukseen on auki”, varovaisen positiivisessa lausunnossa kirjoitettiin.

Britannialle uuden ehdotuksen ydin on, että Pohjois-Irlanti ja Britannia pysyisivät samassa tulliliitossa, jolloin Britannia voisi olla vapaa määrittämään omia kauppaehtojaan ja tariffejaan.

EU:n mukaan Johnsonin ehdotus uhkaa Euroopan unionin sisämarkkinoiden suojaa eikä pidä sisällään toimivaa mallia Irlannin saaren rajan avoimuuden turvaamiseksi Pohjois-Irlannin rauhansopimuksen hengen mukaisesti.

Euroopan unionin jäsenmaiden johtajat kokoontuvat huippukokoukseen ensi viikon torstaina ja perjantaina. Mikäli selvyyttä ei sitä ennen saada, johtajat keskustelevat Tuppuraisen mukaan mahdollisesta lisäaikapyynnöstä ja sen perusteista. Uusia vaaleja tai mahdollista uutta kansanäänestystä pidetään hyvinä perusteita lisäaikapyynnölle. Johnson on kieltäytynyt lisäaikapyynnöstä, mutta tuore laki velvoittaisi häntä sitä hakemaan.

Onko hyväksi katsottu lisäaikaperuste, jos Johnson pyytää lisäaikaa vain sen vuoksi, että parlamentti hänet siihen velvoittaa?

”Siitä päämiehet keskustelevat”, Tuppurainen sanoo.

Epäselvä brexit-tilanne kiristää hermoja Brysselin lisäksi myös Britanniassa. Britanniassa asuvien EU-kansalaisten ja EU-maissa asuvien brittien asema on vielä epäselvä. Voiko Suomi puheenjohtajamaana edistää kansalaisten asemasta sopimista?

”Virallista toimivaltaa ei ole, mutta voimme puheenjohtajamaana pitää asioita keskustelussa. Kansalaisten asema on niin keskeinen, että se pitää ihan välittömästi laittaa kuntoon, jos äkkiero tapahtuu.”

Suomella on Tuppuraisen mukaan valmius huolehtia Suomessa asuvista briteistä ja heidän oikeuksistaan, mutta Britannialta odotetaan vastavuoroisuutta.

”Äkkieron koittaessa tässä on toimittava hyvin nopeasti mutta niin, että kaikkien EU-kansalaisten asiat ratkaistaan samalla tavalla. EU toimii yhtenäisesti.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  2. 2

   Suomalaisperhe haluaisi adoptoida aikuisen turvapaikanhakijan, mutta laki ei sitä salli

  3. 3

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  4. 4

   Yhdeksälle Katalonian itsenäisyysliikkeen johtajalle pitkät tuomiot – mielenosoitukset peruivat yli sata lentoa Barcelonan kentällä

  5. 5

   Kerro nukkumaanmenoaikasi, niin helppo kaava paljastaa, miten saat päivästäsi kaiken irti – Tietokirjailija Pink kertoo, miten tieto ajasta muutti hänen elämänsä

   Tilaajille
  6. 6

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kenialainen Annah on ylpeä ympärileikkaaja, joka on silponut tyttöjä 50 vuoden ajan

   Tilaajille
  9. 9

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  10. 10

   Huuhkajilla on nyt käytössään huippukärkipari, ja vastaavanlainen nähtiin A-maajoukkueessa viimeksi 13 vuotta sitten

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  5. 5

   Syyrian joukot lähestyvät jo Turkin rajaa hallinnon tehtyä sopimuksen yhteis­työstä kurdien kanssa

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  9. 9

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Makia vetää pois pursiseuralta kopioitua logoa kantavat tuotteensa: ”Olemme olleet idiootteja”

  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää