Ulkomaat

Kartat selittävät, mitä Syyriassa tapahtuu Turkin hyökättyä kurdi­alueelle

Turkki aloitti hyökkäyksen Syyrian kurdialueelle keskiviikkona ensin ilmaiskuilla ja myöhemmin myös maajoukoin. HS:n kartat avaavat Syyrian monimutkaista tilannetta.

Presidentti Donald Trumpin päätöksellä Valkoinen talo ilmoitti maanantaina, ettei Yhdysvallat aio estää Turkkia toteuttamasta suunnitelmaansa Pohjois-Syyriaan suuntautuvasta operaatiosta. Samanaikaisesti Yhdysvallat veti Syyriassa olevia joukkojaan pois Turkin rajan lähettyviltä.

Päätöksellä ei uutistoimistojen mukaan ollut Yhdysvaltain puolustus- ja ulkoministeriöiden tukea.

Turkki ei aikaillut tarttua toimeen ja keskiviikkoiltapäivällä kello 16 Suomen aikaan se jo alkoi syyrialaisten liittolaistensa kanssa vyöryttää joukkojaan rajan yli kurdijoukkojen hallitsemille alueille.

Hyökkäys alkoi ilmaiskuilla, minkä jälkeen tykistö iski rajan yli kurdikohteisiin esimerkiksi Qamishlin ja Ras al-Ainin rajakaupunkeihin.


Turkki on nimennyt tavoittelemansa, Syyrian pohjoisrajan lähes kokonaan kattavan, alueen ”turvavyöhykkeeksi” ja sen yhtenä tarkoituksena on ajaa kurdit kauemmas rajaltaan.


Kurdit saivat Koillis-Syyriasta haltuunsa laajan alueen lyötyään Yhdysvaltain tuella jihadistijärjestö Isisin. Isisiltä kurdien onnistui vallata muun muassa terroristien keskuspaikaksi vuoden 2014 jälkeen muodostunut Raqqan kaupunki, jossa myös kulkee kurdien vielä tällä hetkellä hallinnoiman alueen raja.


Turkki näkee kurdit, ja erityisesti kurdien yhdistymisen, turvallisuusuhkana. Toinen syy ”turvavyöhykkeen” luomiselle on Turkin halu palauttaa Syyriasta Turkkiin sotaa paenneita syyrialaisia takaisin kotimaahansa. Alueen ollessa Turkin hallitsemalla alueella se voi paremmin perustella Syyrian hallintoa paenneiden palauttamista rajan yli.

Kurdit ovat Lähi-idässä neljän valtion, Syyrian, Irakin, Iranin ja Turkin, alueella asuva etninen ryhmä, jolla ei ole omaa valtiota. Lisäksi kurdeja on levittäytynyt ympäri maailman. Maailmanlaajuisesti kurdeja arvioidaan olevan noin 25–30 miljoonaa.

Syyrian väestöstä kurdit muodostavat noin 7–10 prosenttia. Ennen Syyrian kansannousua keväällä 2011 suurin osa maan kurdiväestöstä asui Damaskoksen ja Aleppon kaupungeissa ja pohjoisissa, Turkin rajan lähellä sijaitsevissa, Afrinin, Kobanin ja Qamishlin kaupungeissa.


Vuosikymmenten ajan Syyrian kurdit kohtasivat syrjintää ja perusoikeuksien kiistämistä presidentti Bashar al-Assadin ja hänen isänsä ja edeltäjänsä Hafez al-Assadin hallintojen taholta.

Kansannousun muuttuessa sisällissodaksi keskeiset kurdipuolueet välttelivät puolten ottamista. Vuonna 2012 Assadin hallinnon joukkojen vetäytyessä kurdien ydinalueilta ja keskittäessä taistelutoimensa erilaisia kapinallisryhmiä vastaan, kurdien omat aseelliset joukot ottivat komennon itselleen.

Vuonna 2014 Syyriassa nousi uusi uhka, joka muutti sisällissodan luonnetta. Jihadistijärjestö Isis valtasi Luoteis-Syyriassa sijaitsevan, kurdeillekin tärkeän, Kobanen kaupungin. Taisteluihin liittyi Yhdysvaltain johtama koalitio, josta tuli kurdien tärkein liittolainen Syyriassa.


Kurdien aseellisista joukoista suurin on Kansan suojeluyksiköt, joka tunnetaan parhaiten lyhenteestä YPG. Se on kurdien Kansanvaltaisen liittopuolueen PYD:n aseellinen siipi ja liittoutunut Turkissa perustetun Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n kanssa. Länsimaat, Yhdysvallat ja EU mukaan lukien, pitävät PKK:ta terroristijärjestönä, vaikka juuri YPG onkin tähän viikkoon asti saanut tukea Yhdysvalloilta.

YPG johtaa myös SDF-nimisiä joukkoja, joihin kuuluu kurdien lisäksi muun muassa paikallisia aseistautuneita arabiryhmittymiä. Vuonna 2015 perustetun SDF:n päämääränä on maallistuneen, demokraattisen ja keskushallinnosta vapaan Syyrian luominen. Virallisesti Syyria on demokraattinen valtio, mutta käytännössä siellä vallitsee totalitarismi, jota Al-Assadit ovat hallinneet vuodesta 1971 alkaen.

Yhdysvaltain johtaman koalition taloudellisella ja aseellisella tuella SDF:n onnistui maaliskuussa 2019 käytännössä kukistaa jihadistijärjestö Isis ja ajaa sen rippeet hyvin ahtaalle. Kurdit ovat kärsineet Isisin-vastaisissa taisteluissa suurimmat tappiot, noin kymmenentuhatta taistelijaa.

SDF perusti hallitsemalleen alueelle useampia vankileirejä entisiä Isis-taistelijoita ja heidän perheenjäseniään varten.


Yksi kurdien perustamista suljetuista leireistä on noin 70 000 hengen al-Hol, jossa on myös kymmenen suomalaista Isis-taistelijoiden puolisoa ja heidän lapsiaan. BBC:n mukaan leirin asukkaista 11 000 on muiden maiden kuin Syyrian kansalaisia ja 94 prosenttia on naisia ja lapsia.


Isisin tuhouduttua Koillis-Syyria on käytännössä ollut kurdien autonomisesti hallinnoimaa aluetta.

Valkoisen talon käytännössä annettua Turkille maanantaina luvan hyökätä Koillis-Syyrian kurdijoukkoja vastaan on alueen vakaus ollut vakavasti vaakalaudalla. Kansainvälisesti huolenaiheeksi on noussut paitsi alueen siviiliväestön turvallisuus myös Isisin niin sanottujen ”uinuvien solujen” aktivoituminen.

Sotatoimien luoman sekasorron pelätään luovan terroristijärjestölle uuden mahdollisuuden voimistumiseen. Syyrian kurdien mukaan Turkin keskiviikkoöiset ja torstaiset pommitukset olivatkin jo kohdistuneet siviilikohteiden lisäksi Qamishlin kaupungissa sijaitsevaan vankilaan, jossa on vangittuna myös Isis-taistelijoita.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  2. 2

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  3. 3

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  4. 4

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa käännytys Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  6. 6

   Yhä harvempi nuori aikuinen pääsee kiinni omistus­asuntoon, ja se mullistaa heidän talousnäkymänsä

   Tilaajille
  7. 7

   Vapaa seksi ja huumesekoilut jättivät jäljet paratiisisaaren lapsiin, yksi Hydran hippiajan lapsista oli Leonard Cohenin kasvattivauva

   Tilaajille
  8. 8

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  9. 9

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  10. 10

   Hyväkuntoiset, säilytettäväksi määrätyt vaahterat vedettiin matalaksi Meilahdessa – YIT: ”Tällainen inhimillinen erehdys”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  5. 5

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  8. 8

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  9. 9

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  10. 10

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää