Ulkomaat

Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

Nobel-komitea on aikaisemminkin ollut varovainen nuoren ehdokkaan palkitsemisessa.

Tukholma

Mitä haluat sanoa ruotsalaisen ilmastoaktivistin Greta Thunbergin pettyneille kannattajille?

Tämä kysymys esitettiin Norjan Nobel-komitean puheenjohtajalle Berit Reiss-Andersenille lehdistötilaisuudessa heti Nobelin rauhanpalkinnon jakamisen jälkeen.

Thunberg oli vedonlyöntitoimistojen ykkössuosikki. Palkinto annettiin kuitenkin toiselle ennakkosuosikille, Etiopian pääministerille Abiy Ahmedille.

Lue lisää: Nobelin rauhanpalkinnon on saanut Etiopian pääministeri Abiy Ahmed, joka solmi rauhan Eritrean kanssa

”Me emme ikinä tässä kommentoi niitä, jotka eivät saaneet palkintoa”, Reiss-Andersen muistutti. Nobel-komitealla ei muutenkaan ole tapana avata keskusteluja, jotka valintaan johtivat.

HS esittelee kuitenkin neljä syytä, jotka ovat voineet vaikuttaa siihen, että Thunberg ei tullut valituksi – ainakaan tällä kertaa.

1. Alfred Nobelin testamentti

Alfred Nobel kirjoittaa marraskuussa 1895 laaditussa testamentissaan, että rauhanpalkinto pitää jakaa ”henkilölle, joka on tehnyt eniten kansojen välisen veljeyden edistämiseksi, armeijoiden pienentämiseksi tai poistamiseksi ja rauhankokousten perustamiseksi tai edistämiseksi”.

Tässä mielessä Etiopian pääministeri oli klassinen valinta. Rauhan solmiminen Eritrean kanssa ja valtion sortokoneiston purkaminen vastaavat suoraan Nobelin kuvausta.

Ympäristötyön ja testamentin suhteesta on sen sijaan väitelty. Kriitikot kysyvät, onko ilmastotyö Nobelin tarkoittamaa toimintaa.

Toisaalta voidaan hyvin uskottavasti perustella, että ilmastokatastrofien välttäminen edistää kansojen veljeyttä ja rauhaa. Ruoantuotannon vaikeutuminen ja suuret pakolaisvirrat synnyttävät konflikteja.

Vuonna 2007 Nobel-komitea katsoi, että ilmastonmuutoksen torjujat voivat saada rauhanpalkinnon. Silloin palkinnon saivat yhdysvaltalaispoliitikko Al Gore ja YK:n ilmastopaneeli IPCC.

On kuitenkin ymmärrettävää, että Nobel-komitea tahtoo tasaisin väliajoin päätyä ”perinteiseen” valintaan.

2. Thunbergin nuori ikä

Greta Thunberg on vasta 16-vuotias. Norjan yleisradioyhtiön NRK:n suorassa lähetyksessä norjalaiset Nobel-asiantuntijat muistuttivat, että komitea on aikaisemminkin odottanut nuoren ehdokkaan palkitsemisessa.

Vuonna 2014 palkinnon sai pakistanilainen lasten oikeuksia puolustava aktivisti Malala Yousafzai. Yousafzai nousi maailmanjulkisuuteen jo vuonna 2012 tultuaan talebanterroristin ampumaksi. Ihmisoikeuksia ja mielipiteenvapautta juhlistavan Saharov-palkinnon hän sai jo vuonna 2013.

Nobel-komitea halusi kuitenkin odottaa hieman pidempään. Palkinnon tuomat suuret odotukset eivät välttämättä ole helppo taakka kannettavaksi hyvin nuorelle ihmiselle.

3. Konkreettiset saavutukset

Nobel-komiteaa on usein arvosteltu liian aikaisesta palkitsemisesta. Voimakkainta tämä kritiikki oli silloin, kun Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama palkittiin vuonna 2009 kautensa alussa lähinnä sen perusteella, mitä hän oli luvannut tehdä.

Samaa kritiikkiä esitetään myös nyt. Etiopian pääministeri Abiy Ahmed on jo tehnyt merkittäviä rauhantekoja, mutta valtakautta ja työtä on vielä paljon myös jäljellä. Reiss-Andersen sanoi toivovansa, että palkinto rohkaisee häntä jatkamaan valitsemallaan tiellä.

Thunbergilla on jo konkreettisia saavutuksia. Hän on synnyttänyt maailmanlaajuisen nuorten ihmisten mielenosoitusliikkeen, joka on monin tavoin ennennäkemätön modernissa historiassa.

Nobel-komitea on kuitenkin saattanut ajatella, että on syytä vielä katsoa, minkälaisia konkreettisia seurauksia tämä liikehdintä aiheuttaa.

Saako sen luoma paine valtiot tekemään suurempia sitoumuksia, jotta Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteisiin päästäisiin? Sen arvioiminen on vielä hieman liian aikaista.

Testamentissa Nobel toivoo palkinnon perustuvan saavutuksiin ”edeltävän vuoden aikana”. Thunberg aloitti protestinsa vasta elokuussa 2018.

Reiss-Andersen painotti palkintoa jakaessaan noita sanoja: edeltävän vuoden aikana.

Etiopia ja Eritrea lopettivat sotatilansa jo heinäkuussa 2018.

4. Puhetyyli

Palkintokomiteaan vuodet 2003–2011 kuulunut Sverre Lodgaard kommentoi ennen palkinnon jakoa uutistoimisto Reutersille, että Thunbergin mahdollisuuksia huonontaa häpeää painottava puhetyyli.

”Häpeä ei ole rakentava tunne, jolla saada aikaan muutosta”, hän sanoi.

Thunbergin pääviesti ei sinänsä korosta häpeää vaan faktoja. Hän on useaan kertaan sanonut, että haluaa ennen kaikkea kohdistaa päättäjien huomion tutkittuun ilmastotietoon.

Toisaalta Thunberg on syyllistänyt avoimesti esimerkiksi lentomatkustajia. Lisäksi hänen tuore puheensa YK:ssa teki selväksi, että vanhempien sukupolvien olisi syytä tuntea häpeää.

”Te olette pettämässä meidät”, Thunberg sanoi maailman päättäjille. ”Mutta nuoret alkavat ymmärtää petoksenne. Kaikkien tulevien sukupolvien katseet kohdistuvat nyt teihin. Ja jos te päätätte pettää meidät, emme ikinä anna teille anteeksi.”

Asiallisesti ottaen Thunbergin pääviestiä on tässäkään vaikea kritisoida: on selvää, että vanhemmilla sukupolvilla on vastuu tähän asti päästetyistä ilmastopäästöistä ja että nuoret ja tulevat sukupolvet kärsivät niistä eniten.

Silti valintaan on saattanut vaikuttaa se, että Nobel-komitea on perinteisesti suosinut ihmisiä ja tahoja, jotka asettavat sanansa varovaisesti.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  2. 2

   Suomalaisperhe haluaisi adoptoida aikuisen turvapaikanhakijan, mutta laki ei sitä salli

  3. 3

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  4. 4

   Kenialainen Annah on ylpeä ympärileikkaaja, joka on silponut tyttöjä 50 vuoden ajan

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdeksälle Katalonian itsenäisyysliikkeen johtajalle pitkät tuomiot – mielenosoitukset peruivat yli sata lentoa Barcelonan kentällä

  6. 6

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  7. 7

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  8. 8

   Erikoisartikkeli esittelee Tero Pitkämäen uran kuvina: Osakan MM-kulta oli kirkkain hetki

  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Kerro nukkumaanmenoaikasi, niin helppo kaava paljastaa, miten saat päivästäsi kaiken irti – Tietokirjailija Pink kertoo, miten tieto ajasta muutti hänen elämänsä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  5. 5

   Syyrian joukot lähestyvät jo Turkin rajaa hallinnon tehtyä sopimuksen yhteis­työstä kurdien kanssa

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  9. 9

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  9. 9

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää