Ulkomaat

Nobelin rauhanpalkinnon saanut Abiy Ahmed nousi köyhästä kylästä Etiopian uudistajaksi

Etiopia on ollut jonkinlaisessa sotaisassa myllerryksessä Abiy Ahmedin koko tähänastisen elämän ajan.

43-vuotias Abiy Ahmed valittiin huhtikuussa 2018 Etiopian pääministeriksi. Alle puoli vuotta myöhemmin hän tapasi maansa ensimmäisenä valtionpäämiehenä kahteen vuosikymmeneen naapurimaa Eritrean presidentin.

Siihen päättyi maiden välillä toukokuusta 1998 alkaen vallinnut sotatila.

Abiy Ahmedin palkitseminen Nobelin rauhanpalkinnolla saattoi tulla yllätyksenä mutta ei ansioitta. Etiopian ja Eritrean suhteet ovat olleet tulehtuneet jo 1960-luvun alusta asti, kun Etiopiaan pakkoliitetty Eritrea alkoi käydä pitkäksi sisällissodaksi yltynyttä itsenäistymiskamppailuaan, joka vaikutti miljoonien ihmisten elämään.

Rauha ei kestänyt kauan Eritrean saavutettua viimein itsenäisyytensä vuonna 1993. Maiden välinen rajakiista yltyi uudelleen sodaksi vuonna 1998. Täysimittaisessa sodassa kuoli kahden vuoden aikana ainakin 70 000 ihmistä.

Välit olivat vaikeat kaksi vuosikymmentä. Sitten Etiopian pääministeriksi nousi Abiy Ahmed.

Tie rauhannobelistiksi ja valtionpäämieheksi alkoi Etiopian köyhältä maaseudulta kahvi- ja katpensaiden juurelta.Abiy Ahmed syntyi köyhään perheeseen Etiopian länsiosassa sijaitsevassa Beshashan kaupungissa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan hänen isänsä oli muslimi ja äitinsä kristitty. Etiopialaisen The Reporter -lehden mukaan Abiylla on jo edesmenneen isänsä puolelta kaksitoista sisarusta ja äitinsä puolelta viisi sisarusta. Etniseltä taustaltaan Abiy edustaa oromoja, joita on noin puolet Etiopian väestöstä.

Tulevan pääministerin kotitalossa ei ollut sähköjä ja käyttövesi piti hakea läheisestä joesta. Nuori Abiy nukkui yönsä lattialla.


AFP:n mukaan Abiy kertoi syyskuussa tehdyssä radioasema Sheger FM:n haastattelussa tulevansa niin köyhältä seudulta, että hän näki ensimmäisen kerran sähkölaitteita ja asfaltilla päällystettyä tietä ollessaan koulussa seitsemännellä luokalla.

Abiysta käytettiin The Reporterin mukaan lapsena nimeä ”Abiyot”. Nimi tarkoittaa vallankumousta, ja vallankumouksia on Abiyn elämän aikana Etiopiassa nähty.

Kaksi vuotta ennen hänen syntymäänsä marxilainen sotilasjuntta Derg syöksi vallasta Etiopiaa hallinneen keisari Haile Selassien. Keisarin sivuuttamista ja teloittamista edelsivät satojentuhansien ihmisten kuoleminen kuivuuden aiheuttamaan nälkään Wallon maakunnassa ja kansalaisten tyytymättömyys.

Teini-ikäisenä Abiy liittyi Foreign Policy -julkaisun mukaan kotiseutunsa Oromon kansandemokraattisen järjestön Opdon ja Etiopian kansojen vallankumouksellisen demokraattisen rintaman (EPRDF) sissiliikkeeseen, joka taisteli sotilasjuntta Dergiä vastaan.

Vuonna 1993 Abiyn tie vei Foreign Policyn mukaan maan viralliseen armeijaan. Hän ehti AFP:n mukaan kohota armeijassa 1990-luvulla radio-operaattorista everstiluutnantiksi ja oli mukana Etiopian rauhanturvajoukoissa Ruandassa, jossa oli kesällä 1994 käynnissä raaka kansanmurha.

Armeijaurallaan Abiy joutui rauhoittelemaan kotiseutunsa muslimien ja kristittyjen välisiä jännitteitä.


Tiedustelun puolella armeijauransa tehnyt Abiy oli AFP:n mukaan vuonna 2008 perustamassa Etiopian valtion tiedusteluviranomaista Insaa. Armeijasta Abiy löysi myös tulevan puolisonsa.

Tiedustelupuolelta Abiy siirtyi politiikkaan vuonna 2010.

Pääministeriksi Abiy valittiin huhtikuussa 2018. Hän on maansa ensimmäinen oromotaustainen pääministeri. Marxilaisen Dergin kukistuttua vuonna 1991 Etiopiassa ovat pitäneet valtaa tigrayt, jotka ovat noin kuutta prosenttia maan väestöstä edustava vähemmistö.

Valituksi tullessaan Abiy oli Afrikan nuorin valtionpäämies.

Pääministerinä hän on Eritrean kanssa solmitun rauhan lisäksi tehnyt merkittäviä sisäpoliittisia tekoja. Abiyn uudistuksiin kuuluvat muun muassa toisinajattelijoiden ja toimittajien vapauttaminen vankiloista, parlamentin sukupuolijakauman tasapainottaminen, valtio-omistuksen vähentäminen ja maan ensimmäisen naispresidentin nimittäminen.

Abiyta on luonnehdittu karismaattiseksi rauhanneuvottelijaksi ja verrattu muun muassa Etelä-Afrikan edesmenneeseen presidenttiin Nelson Mandelaan.

Paljon on kuitenkin vielä matkaa siihen, että Etiopia pääsisi kunnolla jaloilleen ja lunastaisi sille asetetut talouskasvun ja demokratian odotukset.


Abiy on kuitenkin ollut toiveikas maansa tulevaisuuden suhteen.

”Demokratian turvaaminen on kohtalonkysymyksemme nyt enemmän kuin koskaan”, Abiy sanoi Foreign Policyn mukaan maansa parlamentille tuoreena pääministerinä huhtikuussa 2018.

”Meidän täytyy pitää mielessämme se, että Etiopia on meidän, ja rakentaa osallistavaa demokratiaa, joka antaa jokaiselle mahdollisuuden tulla kuulluksi ja hyödyttää kaikkia.”

Oikaisu 12.10.2019 klo 8.01: Vallankumousta ei amharan kielessä tarkoita sana ”abiy” vaan ”abiyot”, joka oli Abiy Ahmedista lapsena käytetty nimi. Oikaisu 14.10.2019 klo 13.40: Artikkelin kuvituksena olevassa lentokoneen matkustamokuvassa ei olekaan mukana pääministeri Abiy Ahmed toisin kuin kuvatekstissä aiemmin todettiin.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  3. 3

   Oulun poliisi tutkii vanhukseen kohdistunutta epäiltyä törkeää raiskausta

  4. 4

   Italialais-suomalainen pariskunta rakentaa Itä-Helsinkiin hirsitaloja, jotka heidän mukaansa kestävät ikuisesti ”kuin antiikin Rooma”

  5. 5

   ”Pitäkää tunkkinne” – Triplan pysäköinti­maksuja kauhistellaan korkeiksi, mutta ovatko ne sitä?

  6. 6

   Miksi tuhannet miehet vaelsivat jopa puolen Euroopan halki kuollakseen lähellä Itämeren rantaa 3 000 vuotta sitten?

  7. 7

   Kynsiä katsomalla voi saada vihiä terveysongelmista – Näistä piirteistä tunnistat poikkeavan kynnen

   Tilaajille
  8. 8

   Varjojen naiset: Riikka Tuomi ja Jenni Eronen tietävät, minkälaista on kodittomien naisten elämä Helsingin kaduilla

   Tilaajille
  9. 9

   ”Komppaan kaikkia, et ihan diippiishittii” – Somessa irvaillaan Triplan nimistölle, YIT puolustaa ”kansainvälisyyttä”

  10. 10

   Bulgarian mysteerikuoro myi 1980-luvulla miljoonia levyjä ja maailmantähdetkin innostuivat – Erikoinen laulutyyli saa monet itkemään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  3. 3

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  4. 4

   Helsinkiläisen opiskelijan poikkeuksellinen tutkielma kerää hehkutusta: ”Voimme tehdä eriytymiselle jotain melko yksinkertaisilla tavoilla”

  5. 5

   Lapsensa onnettomuudessa menettäneet britti­vanhemmat järkyttyivät Valkoisessa talossa: Epäilty yli­ajaja oli Trumpin kutsumana viereisessä huoneessa

  6. 6

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  7. 7

   Elisa Wirkkalan remontoimat ja sisustamat asunnot menevät kaupaksi nopeasti, ja nyt hän paljastaa vinkkinsä

   Tilaajille
  8. 8

   ”Komppaan kaikkia, et ihan diippiishittii” – Somessa irvaillaan Triplan nimistölle, YIT puolustaa ”kansainvälisyyttä”

  9. 9

   ”Pitäkää tunkkinne” – Triplan pysäköinti­maksuja kauhistellaan korkeiksi, mutta ovatko ne sitä?

  10. 10

   Miksi tuhannet miehet vaelsivat jopa puolen Euroopan halki kuollakseen lähellä Itämeren rantaa 3 000 vuotta sitten?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  4. 4

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  5. 5

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  6. 6

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  7. 7

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  8. 8

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää