Ulkomaat

Punainen Risti kumoaa huhut kaaoksesta al-Holin Isis-leirillä

Turkin hyökkäyksen pelätään johtavan Isisin vahvistumiseen Syyriassa. Presidentti Erdoğan vakuuttaa, että Turkki pystyy huolehtimaan vangituista Isis-taistelijoista.

Al-Holin leiriltä Itä-Syyriasta viime päivinä tihkuneet tiedot kaaoksesta ja levottomuuksista ovat liioiteltuja, sanoo Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi.

Löövin mukaan leirillä näkyy, että kurdivartijoita on aiempaa vähemmän. Siellä ei kuitenkaan ole hänen mukaansa tapahtunut Turkin keskiviikkona aloittaman hyökkäyksen jälkeen mitään erityistä. Aiemmin leirillä on ollut yhteenottoja.

Kansainvälinen Punainen Risti pyörittää al-Holissa sairaalaa, jossa työskentelee myös suomalaisia.

”Seuraamme tilannetta kaiken aikaa”, Löövi sanoo.

Viime päivinä julkisuuteen on levinnyt al-Holista tietoja, joiden mukaan asukkaat olisivat muun muassa hyökänneet kurdivartijoiden kimppuun ja sytyttäneet leirin telttoja palamaan.

Turkki aloitti hyökkäyksen kurdien hallussa olevalle alueelle Syyriaan keskiviikkona. Sen jälkeen maailmalla on levinnyt huoli siitä, että Isis-vankileirien vartiointi heikkenee, kun kurdit siirtävät joukkojaan leireiltä taisteluihin.

Muun muassa Yhdysvaltain armeija, kurdit, asiantuntijat ja perjantaina myös Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat varoittaneet, että sekasorto voi johtaa Isisin uudelleen vahvistumiseen.

Muutama viikko sitten Isisin johtaja Abu Bakr al-Baghdadi kutsui seuraajiaan hyökkäämään vankiloihin ja leireille, joissa Isisin jäseniä on kiinniotettuina.

30. syyskuuta al-Holissa puhkesi kahakka, jonka seurauksena yksi nainen kuoli ja ainakin 50 pidätettiin. Kurdien turvallisuusjoukot puuttuivat tilanteeseen, kun joukko Isisin jäseniksi epäiltyjä naisia yritti perustaa leirille Isisin kalifaatin periaatteita noudattavan oikeuden, kertoo uutissivusto Kurdistan 24.


Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan vakuutti torstaina puheessaan, että Turkki pitää huolen, että Isis-taistelijat eivät pääse pakenemaan Koillis-Syyrian leireiltä.

”Me pidämme vankilassa ne, joiden on syytä pysyä vankilassa, ja lähetämme kotiin kansalaiset niistä maista, jotka hyväksyvät heidät”, Erdoğan sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Hän sanoi brittilehti The Independentin mukaan myös, että leirien naiset ja lapset laitetaan kuntoutusohjelmiin.

Kurdihallinnolle myötämielinen tiedotuskeskus Rojava Information Center (RIC) levitti torstaina tietoa, että lähes kaikki avustusjärjestöt olisivat poistuneet al-Holin leiriltä.

”Punainen Risti on edelleen paikan päällä. Olemme tällä viikolla pidentäneet työntekijöiden sopimuksia ensi vuoden puolelle”, Lööv kertoo.

Hänen tiedossaan ei ole, että leiriltä olisi poistunut muitakaan järjestöjä. Paikalla on alueellisia ja kansainvälisiä kansalaisjärjestöjä ja joitain YK:n järjestöjä.

Virheellisen tiedon levittämisessä on Löövin mukaan kyse mielikuvien luomisesta. ”En tiedä, kenen etua se palvelee, että tiedottaminen on tällaista”, hän sanoo.

Perjantaina RIC kertoi, että al-Holin leirillä oli hyökätty leirin turvallisuusjoukkoja vastaan, osoitettu mieltä ja heitetty kiviä, mikä johti viiden naisen kiinniottoon. RIC:n mukaan kyse oli pakoyrityksestä, mutta kukaan ei onnistunut pakenemaan.

Al-Holin leirillä on noin 70 000 asukasta, joista useimpien uskotaan olevan jihadistijärjestö Isisin taistelijoiden perheenjäseniä. Kaksi kolmannesta leirin asukkaista on lapsia.

Leirillä on kymmenkunta suomalaista naista, joilla on noin 30 lasta.

Yksi naisista vastasi torstaina HS:n toimittajan viestiin, jossa kysyttiin Turkin hyökkäyksestä: ”Meille se on erinomainen uutinen ja odotamme jo kurdien kukistumista.”

Naisen mukaan leirillä varaudutaan kuitenkin ”mahdolliseen kaaokseen jos kurdit menettää hallinnan ja alkaa vaan ampua meitä päättömästi”.

Kaikkiaan Koillis-Syyrian kurdijohtoisilla leireillä on noin satatuhatta Isis-taistelijaa ja heidän perheenjäsentään. Avustusjärjestöt ovat toistuvasti vedonneet, että valtiot hakisivat kansalaisensa pois leireiltä epäinhimillisistä oloista ja nostaisivat rikossyytteitä omissa oikeusjärjestelmissään.

Harva maa on toistaiseksi tehnyt näin. Suomi ei ole tuonut kansalaisiaan pois leiriltä.


Al-Hol sijaitsee noin 80 kilometrin päässä Syyrian ja Turkin rajasta. Se ei sijaitse niin sanotulla turvavyöhykkeellä, jonka Turkki aikoo vallata Syyrian pohjoisrajalta. Turkin tarkoitus on ajaa raja-alueella olevat kurdijoukot syvemmälle Syyriaan.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kirjailija Veijo Baltzar on vangittu epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta

  2. 2

   Uimaopettaja huolestui hurjasta muutoksesta: Jäykistyneet helsinkiläislapset eivät enää pysty uimaan selkää

  3. 3

   Trumpin virkarikostutkinnan keskeistä todistusta verrataan Watergate-skandaalin ”John Dean -hetkeen”, joka käänsi tutkinnan kulun

  4. 4

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  5. 5

   Pirkka-Pekka Petelius pyysi vanhoja sketsejään anteeksi saamelaisilta, myös romanit toivovat anteeksi­pyyntöä

  6. 6

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla

   Tilaajille
  7. 7

   Kuuden tonnin kivilohkare oli pudota upouudelle kevyen liikenteen väylälle Helsingissä

  8. 8

   Poliisin Karhu-ryhmän entinen varajohtaja tuomittiin ehdottomaan vankeuteen: ylikonstaapeli huijasi rikoskumppaninsa kanssa poliisilaitokselta yli 150 000 euroa

  9. 9

   Uefa listasi: Suomen paras pelaaja ei ollutkaan Teemu Pukki eikä Lukas Hradecký vaan Paulus Arajuuri

  10. 10

   Miltä vanhempien puhelimen käyttö näyttää lapsen silmin? Nyt puhuvat lapset, ja heillä on aikuisille muutama neuvo

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  2. 2

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  3. 3

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  4. 4

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  5. 5

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  6. 6

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  7. 7

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla

   Tilaajille
  8. 8

   Suomen maahan­muutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  9. 9

   Kirjeenvaihtajan analyysi: Virkarikos­tutkinnassa kuultiin järisyttävä todistus – Miten republikaanit puolustavat presidentti Trumpia?

   Tilaajille
  10. 10

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  6. 6

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  7. 7

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää