Ulkomaat

Punainen Risti kumoaa huhut kaaoksesta al-Holin Isis-leirillä

Turkin hyökkäyksen pelätään johtavan Isisin vahvistumiseen Syyriassa. Presidentti Erdoğan vakuuttaa, että Turkki pystyy huolehtimaan vangituista Isis-taistelijoista.

Al-Holin leiriltä Itä-Syyriasta viime päivinä tihkuneet tiedot kaaoksesta ja levottomuuksista ovat liioiteltuja, sanoo Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi.

Löövin mukaan leirillä näkyy, että kurdivartijoita on aiempaa vähemmän. Siellä ei kuitenkaan ole hänen mukaansa tapahtunut Turkin keskiviikkona aloittaman hyökkäyksen jälkeen mitään erityistä. Aiemmin leirillä on ollut yhteenottoja.

Kansainvälinen Punainen Risti pyörittää al-Holissa sairaalaa, jossa työskentelee myös suomalaisia.

”Seuraamme tilannetta kaiken aikaa”, Löövi sanoo.

Viime päivinä julkisuuteen on levinnyt al-Holista tietoja, joiden mukaan asukkaat olisivat muun muassa hyökänneet kurdivartijoiden kimppuun ja sytyttäneet leirin telttoja palamaan.

Turkki aloitti hyökkäyksen kurdien hallussa olevalle alueelle Syyriaan keskiviikkona. Sen jälkeen maailmalla on levinnyt huoli siitä, että Isis-vankileirien vartiointi heikkenee, kun kurdit siirtävät joukkojaan leireiltä taisteluihin.

Muun muassa Yhdysvaltain armeija, kurdit, asiantuntijat ja perjantaina myös Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat varoittaneet, että sekasorto voi johtaa Isisin uudelleen vahvistumiseen.

Muutama viikko sitten Isisin johtaja Abu Bakr al-Baghdadi kutsui seuraajiaan hyökkäämään vankiloihin ja leireille, joissa Isisin jäseniä on kiinniotettuina.

30. syyskuuta al-Holissa puhkesi kahakka, jonka seurauksena yksi nainen kuoli ja ainakin 50 pidätettiin. Kurdien turvallisuusjoukot puuttuivat tilanteeseen, kun joukko Isisin jäseniksi epäiltyjä naisia yritti perustaa leirille Isisin kalifaatin periaatteita noudattavan oikeuden, kertoo uutissivusto Kurdistan 24.


Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan vakuutti torstaina puheessaan, että Turkki pitää huolen, että Isis-taistelijat eivät pääse pakenemaan Koillis-Syyrian leireiltä.

”Me pidämme vankilassa ne, joiden on syytä pysyä vankilassa, ja lähetämme kotiin kansalaiset niistä maista, jotka hyväksyvät heidät”, Erdoğan sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Hän sanoi brittilehti The Independentin mukaan myös, että leirien naiset ja lapset laitetaan kuntoutusohjelmiin.

Kurdihallinnolle myötämielinen tiedotuskeskus Rojava Information Center (RIC) levitti torstaina tietoa, että lähes kaikki avustusjärjestöt olisivat poistuneet al-Holin leiriltä.

”Punainen Risti on edelleen paikan päällä. Olemme tällä viikolla pidentäneet työntekijöiden sopimuksia ensi vuoden puolelle”, Lööv kertoo.

Hänen tiedossaan ei ole, että leiriltä olisi poistunut muitakaan järjestöjä. Paikalla on alueellisia ja kansainvälisiä kansalaisjärjestöjä ja joitain YK:n järjestöjä.

Virheellisen tiedon levittämisessä on Löövin mukaan kyse mielikuvien luomisesta. ”En tiedä, kenen etua se palvelee, että tiedottaminen on tällaista”, hän sanoo.

Perjantaina RIC kertoi, että al-Holin leirillä oli hyökätty leirin turvallisuusjoukkoja vastaan, osoitettu mieltä ja heitetty kiviä, mikä johti viiden naisen kiinniottoon. RIC:n mukaan kyse oli pakoyrityksestä, mutta kukaan ei onnistunut pakenemaan.

Al-Holin leirillä on noin 70 000 asukasta, joista useimpien uskotaan olevan jihadistijärjestö Isisin taistelijoiden perheenjäseniä. Kaksi kolmannesta leirin asukkaista on lapsia.

Leirillä on kymmenkunta suomalaista naista, joilla on noin 30 lasta.

Yksi naisista vastasi torstaina HS:n toimittajan viestiin, jossa kysyttiin Turkin hyökkäyksestä: ”Meille se on erinomainen uutinen ja odotamme jo kurdien kukistumista.”

Naisen mukaan leirillä varaudutaan kuitenkin ”mahdolliseen kaaokseen jos kurdit menettää hallinnan ja alkaa vaan ampua meitä päättömästi”.

Kaikkiaan Koillis-Syyrian kurdijohtoisilla leireillä on noin satatuhatta Isis-taistelijaa ja heidän perheenjäsentään. Avustusjärjestöt ovat toistuvasti vedonneet, että valtiot hakisivat kansalaisensa pois leireiltä epäinhimillisistä oloista ja nostaisivat rikossyytteitä omissa oikeusjärjestelmissään.

Harva maa on toistaiseksi tehnyt näin. Suomi ei ole tuonut kansalaisiaan pois leiriltä.


Al-Hol sijaitsee noin 80 kilometrin päässä Syyrian ja Turkin rajasta. Se ei sijaitse niin sanotulla turvavyöhykkeellä, jonka Turkki aikoo vallata Syyrian pohjoisrajalta. Turkin tarkoitus on ajaa raja-alueella olevat kurdijoukot syvemmälle Syyriaan.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  3. 3

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  4. 4

   Arvovaltainen republikaanijohtaja arvostelee ankarasti presidentti Trumpin Syyria-linjauksia

  5. 5

   Juutalaisviha ja rasismi ovat arkea Saksassa, mutta moni havahtui äärioikeiston uhkaan vasta nyt

  6. 6

   Valtion pitäisi aloittaa muun muassa maahan­muuttajien ja vammaisten positiivinen syrjintä, sanoo Tullin pääjohtaja

  7. 7

   ”Tämä on tämmöinen keltainen rotanraato”, hoitaja sanoi Inge-Maj Ekströmin vastasyntyneestä 1981: Omat kokemukset tekivät Ekströmistä kapinallisen kätilön

  8. 8

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  9. 9

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  10. 10

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raiskauksen uhriksi väitetty lapsi kertoo keksineensä koko jutun: Oikeus kumosi viiden vuoden tuomion

  2. 2

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkijat löysivät pahoin runnellun valkohain Atlantilta, suuri puremajälki saattaa auttaa tutkimustyössä

  4. 4

   Finnkinon toimitusjohtaja irtisanottiin kaikessa hiljaisuudessa yli kuukausi sitten

  5. 5

   HS-analyysi: Erdoğan voitti Trumpin mutta hävisi Putinille, Syyriassa Turkkia odottavat venäläiset joukot

  6. 6

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  7. 7

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  8. 8

   Nettivideon jakaneelta pojalta rahaa vaatinut konstaapeli sai potkut Helsingin poliisista

  9. 9

   Alppihiihtolupaus Nette Kiviranta nukkui auton takapenkillä, kun nokkakolari muutti elämän suunnan – Nyt Kiviranta kävelee, vaikka jalat ovat halvaantuneet

   Tilaajille
  10. 10

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  8. 8

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää