Ulkomaat

Kreikka pyytää Natoa lisäämään meripartioita Erdoğanin pakolais­uhkauksen takia, Espanja pohtii ilmatorjunta­ohjustensa vetämistä Turkista

Euroopan johtajat tuomitsivat Turkin kiristyksen pakolaisilla.

Kreikka pyysi perjantaina sotilasliitto Natoa lisäämään meripartiointiaan Egeanmerellä, kun Turkki oli torstaina uhannut helpottaa pakolaisten kulkua Eurooppaan.

Toteutuessaan uhkaus tarkoittaisi luultavasti maahanpyrkijöiden määrän kasvua Kreikan saarilla, joista monet ovat hyvin lyhyen merimatkan päässä Manner-Turkista.

”Pyysin pääsihteeriä, liittoumaa ja jäsenvaltioita vahvistamaan läsnäoloaan”, Kreikan pääministeri Kyriákos Mitsotákis kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan keskusteltuaan Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa.

Sekä Kreikka että Turkki ovat Naton jäsenmaita.

Natolla on tällä haavaa kuusi laivaa partioimassa Egeanmeren pohjoisosassa. Ne ilmoittavat havaitsemastaan luvattomasta veneliikenteestä Kreikan ja Turkin rannikkovartiostoille sekä EU:n rajaturvallisuusvirastolle Frontexille.

”Pyysin operaation laajentamista Egeanmeren eteläosaan, jotta voimme kattaa maamme merirajat kauttaaltaan”, Mitsotákis sanoi AFP:n mukaan.

Maahanpyrkijöiden määrä on kasvanut Kreikan saarilla jo ennen Erdoğanin uhkausta viime kuukausina, joskin se on yhä vain murto-osan vuoden 2015 huippulukemista.

YK:n pakolaisjärjestön mukaan viime kuussa Kreikkaan saapui epävirallisia reittejä 12 530 ihmistä. Vuoden 2015 vilkkaimpana kuukautena heinäkuussa tulijoita oli 211 663.Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan uhkasi torstaina avata maassaan oleville syyrialaisille pakolaisille portit Eurooppaan, jos EU määrittelee Turkin keskiviikkona aloittaman sotilasoperaation Syyrian kurdijoukkoja vastaan hyökkäykseksi Syyriaan.

”Hei EU, herätys. Toistan sen: jos yritätte kehystää operaatiomme maahanhyökkäykseksi, tehtävämme on selvä. Me avaamme portit ja lähetämme 3,6 miljoonaa siirtolaista luoksenne”, Erdoğan sanoi parlamentille pitämässään puheessa AFP:n mukaan.

Euroopan johtajat tuomitsivat perjantaina Erdoğanin uhkauksen.

”Emme tule koskaan hyväksymään, että pakolaiset valjastetaan aseeksi meidän kiristämiseksemme. Siksi pidän presidentti Erdoğanin eilisiä lausuntoja täysin sopimattomina”, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sanoi AFP:n mukaan vierailullaan Kyproksella perjantaina.

Korkea EU-viranomainen sanoi nimettömänä uutistoimisto Reutersille, että EU tukee Turkin pakolaisleireillä asuvia syyrialaisia kuudella miljardilla eurolla ja ”asian käyttämistä painostuskeinona ei voi hyväksyä”.

Italian pääministeri Giuseppe Conte sanoi, että ”EU ei voi sallia tätä kiristystä”.

”Se, että Turkki on ottanut vastaan syyrialaisia pakolaisia, ei voi muuttua kiristyksen keinoksi sotilaalliselle hankkeelle, jota emme hyväksy ja jonka pitää loppua välittömästi”, Conte sanoi toimittajille Reutersin mukaan.

Ranskan eurooppaministeri Amélie de Montchalin sanoi perjantaina Reutersin mukaan, että mahdollisista pakotteista Turkkia vastaan keskustellaan EU:n huippukokouksessa ensi viikolla.

Espanja suunnittelee vetävänsä 150 sotilaan ilmatorjuntapatterinsa Turkin lentotukikohdasta İncirlikistä, jos Turkin hyökkäys pahentaa tilannetta alueella, kertoivat diplomaattilähteet El País -sanomalehdelle.

Diplomaattilähteiden mukaan sopimus Espanjan Patriot-ilmatorjuntapatterista İncirlikissä umpeutuu joulukuussa mutta puolen vuoden jatkosta on jo suullinen sopimus, jota Espanjan hallitus nyt arvioi uudelleen.

İncirlik sijaitsee Syyrian rajan lähellä. Siellä on myös Yhdysvaltojen ilmavoimia ja ydinaseita. Yhdysvallat käytti İncirlikin-tukikohtaa Syyriassa tekemiinsä ilmaiskuihin jihadistijärjestö Isisiä vastaan.

El Paísin mukaan Espanjan ilmatorjuntapatterin tehtävä on ollut suojella Turkkia mahdolliselta Syyrian ampumalta ballistiselta ohjukselta. Uhka ei ole pitkään aikaan ollut ajankohtainen, mutta lehden mukaan Nato on pitänyt patterin Turkissa solidaarisuudesta jäsenmaataan kohtaan.Turkki ja EU solmivat vuonna 2016 sopimuksen, jonka nojalla Turkki sitoutui taloudellista apua vastaan lisäämään valvontaansa, jotta Turkista Eurooppaan – etenkin Kreikan saarille – saapuvien pakolaisten määrä pienenisi. Näin myös kävi.

Turkki on uhannut rikkoa sopimuksen, ellei EU auta perustamaan Syyriaan ”turvavyöhykettä”, jonne Turkki siirtäisi ainakin miljoona Syyriasta saapunutta pakolaista.

Hyökkäyksellään Syyrian kurdialueelle Turkki on nyt perustamassa ”turvavyöhykkeen” omin päin – ajamalla samalla kurdijoukot pois rajansa takaa terrorisminvastaisen taistelun nimissä. Turkin mielestä Syyrian kurdijoukot rinnastuvat Kurdistanin työväenpuolueeseen (PKK), jota vastaan Turkki on sotinut omalla maaperällään yli 30 vuotta ja jota länsivallatkin pitävät terroristijärjestönä.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  2. 2

   Suomalaisperhe haluaisi adoptoida aikuisen turvapaikanhakijan, mutta laki ei sitä salli

  3. 3

   Yhdeksälle Katalonian itsenäisyysliikkeen johtajalle pitkät tuomiot – mielenosoitukset peruivat yli sata lentoa Barcelonan kentällä

  4. 4

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  5. 5

   Kerro nukkumaanmenoaikasi, niin helppo kaava paljastaa, miten saat päivästäsi kaiken irti – Tietokirjailija Pink kertoo, miten tieto ajasta muutti hänen elämänsä

   Tilaajille
  6. 6

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  7. 7

   Kenialainen Annah on ylpeä ympärileikkaaja, joka on silponut tyttöjä 50 vuoden ajan

   Tilaajille
  8. 8

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  9. 9

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  5. 5

   Syyrian joukot lähestyvät jo Turkin rajaa hallinnon tehtyä sopimuksen yhteis­työstä kurdien kanssa

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  9. 9

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Makia vetää pois pursiseuralta kopioitua logoa kantavat tuotteensa: ”Olemme olleet idiootteja”

  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää