Ulkomaat

Kreikka pyytää Natoa lisäämään meripartioita Erdoğanin pakolais­uhkauksen takia, Espanja pohtii ilmatorjunta­ohjustensa vetämistä Turkista

Euroopan johtajat tuomitsivat Turkin kiristyksen pakolaisilla.

Kreikka pyysi perjantaina sotilasliitto Natoa lisäämään meripartiointiaan Egeanmerellä, kun Turkki oli torstaina uhannut helpottaa pakolaisten kulkua Eurooppaan.

Toteutuessaan uhkaus tarkoittaisi luultavasti maahanpyrkijöiden määrän kasvua Kreikan saarilla, joista monet ovat hyvin lyhyen merimatkan päässä Manner-Turkista.

”Pyysin pääsihteeriä, liittoumaa ja jäsenvaltioita vahvistamaan läsnäoloaan”, Kreikan pääministeri Kyriákos Mitsotákis kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan keskusteltuaan Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa.

Sekä Kreikka että Turkki ovat Naton jäsenmaita.

Natolla on tällä haavaa kuusi laivaa partioimassa Egeanmeren pohjoisosassa. Ne ilmoittavat havaitsemastaan luvattomasta veneliikenteestä Kreikan ja Turkin rannikkovartiostoille sekä EU:n rajaturvallisuusvirastolle Frontexille.

”Pyysin operaation laajentamista Egeanmeren eteläosaan, jotta voimme kattaa maamme merirajat kauttaaltaan”, Mitsotákis sanoi AFP:n mukaan.

Maahanpyrkijöiden määrä on kasvanut Kreikan saarilla jo ennen Erdoğanin uhkausta viime kuukausina, joskin se on yhä vain murto-osan vuoden 2015 huippulukemista.

YK:n pakolaisjärjestön mukaan viime kuussa Kreikkaan saapui epävirallisia reittejä 12 530 ihmistä. Vuoden 2015 vilkkaimpana kuukautena heinäkuussa tulijoita oli 211 663.Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan uhkasi torstaina avata maassaan oleville syyrialaisille pakolaisille portit Eurooppaan, jos EU määrittelee Turkin keskiviikkona aloittaman sotilasoperaation Syyrian kurdijoukkoja vastaan hyökkäykseksi Syyriaan.

”Hei EU, herätys. Toistan sen: jos yritätte kehystää operaatiomme maahanhyökkäykseksi, tehtävämme on selvä. Me avaamme portit ja lähetämme 3,6 miljoonaa siirtolaista luoksenne”, Erdoğan sanoi parlamentille pitämässään puheessa AFP:n mukaan.

Euroopan johtajat tuomitsivat perjantaina Erdoğanin uhkauksen.

”Emme tule koskaan hyväksymään, että pakolaiset valjastetaan aseeksi meidän kiristämiseksemme. Siksi pidän presidentti Erdoğanin eilisiä lausuntoja täysin sopimattomina”, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sanoi AFP:n mukaan vierailullaan Kyproksella perjantaina.

Korkea EU-viranomainen sanoi nimettömänä uutistoimisto Reutersille, että EU tukee Turkin pakolaisleireillä asuvia syyrialaisia kuudella miljardilla eurolla ja ”asian käyttämistä painostuskeinona ei voi hyväksyä”.

Italian pääministeri Giuseppe Conte sanoi, että ”EU ei voi sallia tätä kiristystä”.

”Se, että Turkki on ottanut vastaan syyrialaisia pakolaisia, ei voi muuttua kiristyksen keinoksi sotilaalliselle hankkeelle, jota emme hyväksy ja jonka pitää loppua välittömästi”, Conte sanoi toimittajille Reutersin mukaan.

Ranskan eurooppaministeri Amélie de Montchalin sanoi perjantaina Reutersin mukaan, että mahdollisista pakotteista Turkkia vastaan keskustellaan EU:n huippukokouksessa ensi viikolla.

Espanja suunnittelee vetävänsä 150 sotilaan ilmatorjuntapatterinsa Turkin lentotukikohdasta İncirlikistä, jos Turkin hyökkäys pahentaa tilannetta alueella, kertoivat diplomaattilähteet El País -sanomalehdelle.

Diplomaattilähteiden mukaan sopimus Espanjan Patriot-ilmatorjuntapatterista İncirlikissä umpeutuu joulukuussa mutta puolen vuoden jatkosta on jo suullinen sopimus, jota Espanjan hallitus nyt arvioi uudelleen.

İncirlik sijaitsee Syyrian rajan lähellä. Siellä on myös Yhdysvaltojen ilmavoimia ja ydinaseita. Yhdysvallat käytti İncirlikin-tukikohtaa Syyriassa tekemiinsä ilmaiskuihin jihadistijärjestö Isisiä vastaan.

El Paísin mukaan Espanjan ilmatorjuntapatterin tehtävä on ollut suojella Turkkia mahdolliselta Syyrian ampumalta ballistiselta ohjukselta. Uhka ei ole pitkään aikaan ollut ajankohtainen, mutta lehden mukaan Nato on pitänyt patterin Turkissa solidaarisuudesta jäsenmaataan kohtaan.Turkki ja EU solmivat vuonna 2016 sopimuksen, jonka nojalla Turkki sitoutui taloudellista apua vastaan lisäämään valvontaansa, jotta Turkista Eurooppaan – etenkin Kreikan saarille – saapuvien pakolaisten määrä pienenisi. Näin myös kävi.

Turkki on uhannut rikkoa sopimuksen, ellei EU auta perustamaan Syyriaan ”turvavyöhykettä”, jonne Turkki siirtäisi ainakin miljoona Syyriasta saapunutta pakolaista.

Hyökkäyksellään Syyrian kurdialueelle Turkki on nyt perustamassa ”turvavyöhykkeen” omin päin – ajamalla samalla kurdijoukot pois rajansa takaa terrorisminvastaisen taistelun nimissä. Turkin mielestä Syyrian kurdijoukot rinnastuvat Kurdistanin työväenpuolueeseen (PKK), jota vastaan Turkki on sotinut omalla maaperällään yli 30 vuotta ja jota länsivallatkin pitävät terroristijärjestönä.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  3. 3

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  4. 4

   Arvovaltainen republikaanijohtaja arvostelee presidentti Trumpin Syyria-linjauksia ”strategiseksi painajaiseksi”

  5. 5

   Juutalaisviha ja rasismi ovat arkea Saksassa, mutta moni havahtui äärioikeiston uhkaan vasta nyt

  6. 6

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  7. 7

   ”Tämä on tämmöinen keltainen rotanraato”, hoitaja sanoi Inge-Maj Ekströmin vastasyntyneestä 1981: Omat kokemukset tekivät Ekströmistä kapinallisen kätilön

  8. 8

   Valtion pitäisi aloittaa muun muassa maahan­muuttajien ja vammaisten positiivinen syrjintä, sanoo Tullin pääjohtaja

  9. 9

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  10. 10

   Andy McCoy ei halua muuttua ja vihaa sitä, että musiikkibisnes on pilalla, mutta mitä hän ajattelee onnellisuudesta?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raiskauksen uhriksi väitetty lapsi kertoo keksineensä koko jutun: Oikeus kumosi viiden vuoden tuomion

  2. 2

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkijat löysivät pahoin runnellun valkohain Atlantilta, suuri puremajälki saattaa auttaa tutkimustyössä

  4. 4

   Finnkinon toimitusjohtaja irtisanottiin kaikessa hiljaisuudessa yli kuukausi sitten

  5. 5

   HS-analyysi: Erdoğan voitti Trumpin mutta hävisi Putinille, Syyriassa Turkkia odottavat venäläiset joukot

  6. 6

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  7. 7

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  8. 8

   Nettivideon jakaneelta pojalta rahaa vaatinut konstaapeli sai potkut Helsingin poliisista

  9. 9

   Alppihiihtolupaus Nette Kiviranta nukkui auton takapenkillä, kun nokkakolari muutti elämän suunnan – Nyt Kiviranta kävelee, vaikka jalat ovat halvaantuneet

   Tilaajille
  10. 10

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  8. 8

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää